Русия продаде 19.5% от акциите в "Роснефт" на минния конгломерат Glencore и държавния фонд на Катар, съобщава Bloomberg, цитиран от "Капитал". Двете страни са заплатили 10.5 млрд. евро, за да станат акционери в най-голямата нефтена компания в страната. Това е най-голямата външна инвестиция в Русия от налагането на търговски санкции срещу страната заради участието и във военния конфликт в Украйна.

След сделката държавата контролира половината от капитала на "Роснефт", но освен това притежава и "златна" акция, която засилва контрола ѝ. В акционерната структура присъства още британската BP, която притежава близо 20% от компанията. Книжата на "Роснефт" на борсата в Москва поскъпнаха с близо 7% след оповестяването на сделката, а с по толкова се покачиха котировките в Лондон и Франкфурт.

"Договорената цена от наша гледна точка е възможно най-висока, като се спряхме на 5% отстъпка от пазарната стойност на акциите", коментира главният изпълнителен директор на "Роснефт" Игор Сечин, цитиран от Bloomberg. Практиката при сходни сделки е да се плаща премия над борсовите котирвоки. Сечин благодари на президента на страната Владимир Путин за личния му принос в продажбата, а последният я определи като "най-голямата сделка в сектора за годината". Според него договорката на ОПЕК и Русия за ограничаване на добива на петрол е покачила цената на "Роснефт" и сега е моментът за продажбата ѝ.

Покупката е една от първите за Glencore след стабилизирането на компанията. Бизнесът ѝ пострада от спада в цените на основните суровини, които донесоха загуби и пресушаване на паричния поток. Самата компания участва с 300 млн. евро в сделката, като останалата част от финансирането ще бъде осигурена от италианската Intesa Sanpaolo и фонда на Катар. Последният е и най-големият акционер в Glencore (9% от гласуващите акции) заедно с главния изпълнителен директор на минната компания Иван Гласенбърг (8.42%).

Участието в "Роснефт" е третата най-голяма придобивка на Glencore под 14-годишното управление на Гласенбърт, пише още Bloomberg. Той водеше преговорите за закупуването на минната Xstrata на стойност 62 млрд. долара в размяна на акции, а също така закупи и земеделската Viterra за 6 млрд. долара, с която по-рано през 2016 г. се раздели.

За правителството на Русия пък продажбата на дела ще спомогне за балансирането на бюджета. По-рано през годината държавата се раздели в акции в "Башнефт", срещу който получи 5 млрд. долара. Приватизацията трябва да осигури минимум 11 млрд. долара в бюджета, за да бъде свит дефицитът заради по-ниската цена на петрола. Нуждите на фиска може и да са причината за отстъпките върху цената на акциите.

Glencore оповести, че не нарушава наложените срещу Русия и "Роснефт" санкции. На хартия компанията ще притежава 0.54% индиректен дял в капитала на руското дружество, макар че ще имат равни дялове в компанията заедно с катарския фонд. Intensa Sanpaolo пък няма да отразява обезпечението на заема в баланса си, като се очаква да ѝ помогне да заобиколи ограниченията.

"Glenore не се уплаши, защото работи отдавна в Русия и печели доста", коментира за Bloomberg Константин Симонов от National Energy Security Foundation. Европейският конгломерат притежава четвърт от капитала на преработвателя "Русснефт", а също така беше най-големият търговец на руски петрол за Стария континент. Glencore ще може да си върне тази позиция, тъй като в сделката предвижда на ден да продава 220 хил. барела от 5 млн. добив на "Роснефт."