Винопроизводители от България са поканени да представят свои продукти на Четвъртия международен винен фестивал на 19 декември в Ганджа - втория по големина град на Азербайджан. Това съобщиха от азербайджанското посолство в София.
Българските вина са добре познати в Азербайджан, още от 70-те и 80-те години на миналия век, поради което домакините се надяват на фестивала тази година да бъдат представени и наши винопроизводители.
Азербайджан има дълга история в лозарството и винопроизводството, като традициите варират в различните региони. Повечето лозови масиви са в хълмистите райони в подножието на Кавказките планини, където почвата и топлите лета създават идеални условия. Някои уникални сортове грозде, събрани от тези лозя служат като суровина за реномирани европейски производители на вино. По тази причина и много европейци посещават Ганджа, за да се наслаждават на местните вина. Освен това градът бе избран за младежка столица на Европа за 2016 г.
От октомври 2012 вече няколко години поред винопроизводители и ентусиа сти от цял свят се събират в Ганджа, за да се запознаят с винопроизводството на Азербайджан и да създадат отношения с мести и световни производители на вино. По време на събитието гостите ще имат възможност и да се запознаят със стария град на Ганджа, който датира отпреди 4000 години, както и околностите, където от векове съжителстват представители на различни култури, цивилизации и религиозни течения, превърнали се днес в задружна мултикултурна общност.
На участниците във фестивала общинските власти на Ганджа ще покрият разходите за настаняване и храна, както и трансфера на място. Щандовете на изложението също се предоставят безплатно от управата на града.
За представителите на българския винарски бизнес, които имат интерес да участват в изложението, като разход остават единствено самолетните билети до Ганджа. Заинтересованите могат да получат повече подробности от г-н Нагиф Хамза на [email protected], уточниха от посолството на Азербайджан в София.