Председателят на Института за анализи и оценка в туризма Румен Драганов обяви пред БНР, че се е сбъднала прогнозата за двуцифрен ръст на броя на туристите през тази година. Интересът към България се дължи на отлива на туристи от Турция, Египет и Тунис.

Близо 15 млн. души по-малко са посетили тези страни през 2016 година. Важен фактор за повишения интерес към нашата страна са нискотарифните възможности за транспорт. Освен със зимни спортове, България привлича гости с културен туризъм и СПА. Прогнозата за зимния сезон у нас поставя близо 4.5 % ръст на туристите.

Румен Драганов коментира, че българите са доста напред в ориентацията си за резервиране на места за празниците. До средата на октомври е запазена базата за Нова Година, но за Коледа все още има места в семейни хотели и къщи за гости. Интернет измества настолната продажба за пътуванията. Хората търсят масово информация за впечатления на други туристи, за да си съставят мнение ма мястото, което избират, обяви още Драганов.

За 2017 г. голяма част от базата е запазена от големите европейски туроператори. Заявен е огромен интерес към България, който се очаква да достигне 38 % за допълнителната база, която се изисква само от немския пазар. Авиопревозвачите ще се ориентират и към други летища освен софийската аерогара.

София привлича гости към България и в навечерието на Коледа, тъй като не е много шумен град. Добрата реклама на събития, които са сързани с живата култура и изкуство е повод за посещения.

Директорът на столичното общинско предприятие "Туризъм" - Иво Маринов обяви в предаването "Радиоприемница", че туристите в София през тази година са с над 7% повече. От януари до октомври 2016 година нощувките са увеличени с 10 процента. Най-много са гостите от Германия /45 хиляди/, Великобритания /43 хиляди/, Гърция /42 хиляди/, Италия /39 хиляди/,Израел /35 хиляди/, Турция/34 хиляди/. Сред екзотичните посещения в София са тези на туристи от Китай/10 300 души/, Канада/5 400/, Австралия/ 3 000/, Бразилия /2 100/. Традиционно руснаците продължават да избират България за туризъм/17 500души/.

Динамичното развитие на туризма в София се дължи на експонирането на културо-историческото наследство, инвестициите в зелената среда и транспортната достъпност. Събитийният календар на града нарежда София сред предпочитаните места са посещение.