Фриц Щробъл изненадат от условията, били по-добри от Алпите

Централната китайска телевизия CCTV e заявила пряко предаване на световната купа по сноуборд в Банско на 3, 4 и 5 февруари, стана ясно по време на откриването на сезона в топкурорта на България.

Официалният старт бе даден на площада в планинския град от министрите Николина Ангелкова и Красен Кралев, кмета Георги Икономов и шефа на федерацията по ски Цеко Минев.

Бившият президент на "Левски" Томас Лафчис пък призна, че негови приятели от САЩ се интересували много живо от курорта, след като го видели по време на стартовете от световната купа по ски.

Генералният секретар на международната федерация по ски Сара Луис също остана впечатлена от условията и природата в Пирин. "Това, че България има носител на световна купа в лицето на Радослав Янков показва, че се движите в правилната посока. Банско вече е известно име сред нашите среди и това трябва да доведе до пробив. Защото условията са идеални за спорт. А за нас най-важното е децата да са сред природата", заяви тя. Сара Луис имаше среща и с кмета на града Георги Икономов.

"Много съм изненадан от условията. Сутринта, като се събудих, не можах да повярвам на очите си. В момента тук е по-добре от Алпите", категоричен бе олимпийският шампион в спускането от Солт Лейк Сити Фриц Щробъл. Знаменитият австриец за първи път стъпи в България.

"Обещавам да се върна, ако в Банско има отново световна купа. Тук сте готови и за финали за световната купа", заяви още Щробъл.

"От 11 години съм в Банско за откриването. Толкова хора по пистите не съм виждал. Условията са фантастични. Радвам се, че така започваме. Означава, че ще направим нещо хубаво. Толкова бе студено сутринта, че си обещах, ако имам следващ живот да бъда състезател по плажен волейбол", пошегува се 5-кратният носител на световната купа Марк Жирардели.

По традиция началото на сезона бе ознаменувано със състезание на отборите, предвождани от двете легенди. Триумфира този на Марк Жирардели.

"Просто Марк ме изигра. Не ме предупреди, че ще се състезаваме. Защото иначе щях да съм по-подготвен. Пък и на един от моите състезатели му се отвори автомата", ядосваше се Франц. "Пък аз към спускач. Не ставам за гигантски слалом", продължи знаменитият алпиец.

Венчо Дамянов спечели сезонна карта за пистите в Банско от концесионера "Юлен", след като даде най-доброто индивидуално време в старта. Най-големите овации бяха обаче за 85-годишния банскалия Асен Тренчев, който бе в тима на победителите и направи безупречно спускане.

Над 5000 човека бяха по пистите в курорта, отчете системата на лифтовете. Те обаче бяха съсредоточени да карат. В Банско вече има куп туристи от Македония, Гърция, Турция, Албания и Русия.

40-годишният Ивайло Тонев от Враца пък си тръгна от Банско с чисто ново Audi A3. Той изрови ключовете от колата в играта "Ловци на съкровища". Приятели едва го навили да се запише за играта. Той карал досега бял SEAT, който отива при съпругата му, а Тонев ще кара новата си кола. Ивайло работи във фирма за производство на храна на животни.

Жандармерията застава на входа

Жандамеристки пост ще има на входа на Банско за целия зимен сезон, обяви кметът на града Георги Икономов. По улиците ще има засилено полицейско присъствие, за да се предотвратят евентуалните сблъсъци с туристи.

"Проверките ни приключиха и смятам, че ще се справим със задачата си за направим туристически продукт по-добър. През последната година тенденцията е да намаляват нарушенията и това трябва да се запази. Ще направим всичко по силите си, за да гарантираме доброто настроение на хората", каза Димитър Маргаритов, шеф на комисията за защита на потребителите.

"Единственото, което не може да гарантираме е да извозим хората до планината, за да спортуват. 6 години се влачи проблем, който е изкуствено създаден от хора, които прокарват антибългарски настроения. За пореден път ги каня да видят къде е бетонът в планината и ако го открият, ще им дам премия", заяви маргетинговият директор на зоната Иван Обрейков.

Снимки:lap.bg
Снимки:lap.bg
Снимки:lap.bg
Снимки:lap.bg