В рубриката “Бизнес от нулата” представяме историите на български предприемачи, стартирали бизнеса си с подкрепата на Микрофинансиращата институция ДЖОБС, част от групата на Българска банка за развитие.

Николай Григоров казва, че е обърнал специално внимание на интериора в “Космос”.
Николай Григоров казва, че е обърнал специално внимание на интериора в “Космос”.

Екипът на “Космос” залага на българското, но следи и световните тенденции

Свинските крачета са намерили място на българската трапеза преди много години, ядат ги дори героите на Ремарк. В България най-често се използват като съставка в ястието пача.

Ето защо не е много лесно човек да си представи, че от свински крачета може да се приготвят гурме специалитети. В случай че въображението се затрудни, човек може да отиде в центъра на София и да се убеди, че е възможно. Гурме свински крачета са сред последните предложения в менюто на ресторант “Космос”. Ястието се приготвя с момици, горски гъби, ябълки, кисело зеле и сос от лавандула.

На това място може да се опита и коктейл със съставки като мащерка, мурсалски чай, теменужки, карамфил.

Разполагаме с внимателно подбран винен лист и много добри бармани, които

буквално готвят

нашите коктейли

с най-разнообразни съставки, разказва собственикът Николай Григоров.

Той се вълнува от Космоса, чете книги с тази тематика и не пропуска предаване на астрофизика Нийл Деграс Тайсън, когото често цитира: “Космосът е всичко, което е било, е и някога ще бъде”, казва той. И добавя:

“Само по себе си това изречение беше като вдъхновение за мен да създам ново пространство, което да носи това име. Изборът всъщност беше много личен и емоционален”.

Това не е първото му заведение. Преди него врати отварят “Ракета ракия Бар” малко преди Коледа през 2012 г. и “Коктейл Бар Спутник” - през 2015 г.

Преди изобщо да се захване с ресторантьорство, Григоров се занимава с компютри. “Намирах работата си за малко скучна и самотна”, спомня си той. И добавя: “Идеята да имам ресторант се породи от желанието ми за повече комуникация и социални контакти, защото към онзи момент имах нужда от това. Исках да създам реално място, на което

да се събират

симпатични и

различни хора,

които да се чувстват добре заедно.”

Когато започва да действа по проекта за “Космос”, работата се забавя заради липса на пари. Финансовите средства, които бяхме предвидили, нямаше да ни стигнат и се наложи да потърсим съдействие от Българската банка за развитие, разказва бизнесменът.

Той получава подкрепа от Микрофинансираща институция ДЖОБС - дъщерно дружество на ББР. Завършва проекта и “Космос” вече посреща клиенти. За тях казва, че са различни, свързва ги вероятно любовта към добре приготвената храна. Всички наши гости са изключително симпатични, на различна възраст, дошли буквално от цял свят хора, които искат да изживеят нещо различно, а не просто да се нахранят, казва Григоров.

Хората предпочитали заведенията му, защото в тях залагат на българското, но следят внимателно всички нови световни техники за приготвяне на храни и напитки.

“Искаме да съчетаем нашите традиции със световните тенденции и

да направим

българската

храна

по-интересна и

впечатляваща

Идеята е да предложим на нашите гости изживяване, с което да задоволим всичките им сетива, затова сме обърнали специално внимание на интериора, осветлението и музиката в ресторанта”, обяснява ресторантьорът.

Разказва, че с времето престанал да си поставя точно определени цели. Научил се да живее в сегашния момент и това му помага да се развива. Аз съм човек, който следва интуицията си и е готов да се отклони във всеки един момент от предварително зададената посока и да промени живота си на 180 градуса, обяснява той.

Намира живота си сега за много интересен и всеки човек, който се появи в него - също, независимо дали е клиент, служител или случайно срещнат на улицата. Покрай ресторантьорството се научил да вижда хората и да се учи от всеки, който застане пред него.