Според последното изследване на института за пазарна икономика София е единственият български град, който успя да излезе от икономическата криза, да преодолее последиците от нея и да привлича инвеститори. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на откриването на семинара „Проект за бюджет на Столична община за 2017 година“ в Правец, предаде „Фокус“.

„През всички тези години не допуснахме да се увеличават местните данъци и основни такси в града в години на криза и това се отбелязва като добър подход“, посочи тя.

„Заложихме на строга финансова дисциплина и в същото време на много сериозно инвестиции в инфраструктура във всички сектори“, заяви Йорданка Фандъкова.

„В последните години София успя да влезе в много престижни международни и национални класации за икономическо развитие и добър бизнес климат“, коментира тя.

По думите ѝ хората в София остават и идват, за да търсят и намират добра работа, образование, здравеопазване и богат културен живот. Кметът уточни, че принос за това безспорно има политиката на СО.

„Инвестирахме огромни средства в строителството и цялостното възстановяване на базовата инфраструктура, както транспортна, така и екологична, образователна, културна“, обясни Йорданка Фандъкова. Според нея в годините на криза Столична община е била най-големият инвеститор в града и това е помогнало на бизнеса да продължи да работи и да осигурява работни места.

„Над 3 млрд. лева бяха инвестициите от първия програмен период, безвъзмездните бяха 2 млрд. лева, 1 млрд. успяхме да осигурим благодарение на строгата финансова дисциплина на общината“, подчерта кметът на София.

„Пред нас стои задачата да защитим финансирането на проектите на София от втория програмен период“, каза още Йорданка Фандъкова.