Лаптопи и мобилни телефони няма да се следят

От 1 януари 2017 г. за всеки фирмен автомобил и имот, които ще се използват освен за служебни и за лични цели, трябва да се водят отделни досиета.

Това предвижда нов правилник за прилагане на закона за ДДС, който финансовият министър в оставка Владислав Горанов обяви за обществено обсъждане.

В досиетата трябва да има дата на покупката и размера на данъчния кредит за актива. За всяка кола трябва да се прилагат пътни листове, документи за ремонти и зареждания на бензиностанции, бележки от паркинги и други документи.

Правилникът за ДДС предвижда нов механизъм за корекции на ползвания за покупката данъчен кредит. Още при получаването му компанията трябва да обяви пред данъчните съотношението, в което активите ще се използват за фирмени и лични нужди.

Папката с документите за всяка фирмена кола ще се води от счетоводителя на фирмата и с тях ще доказват пред данъчните спазват ли обявените пред тях съотношения. Те трябва да се изчисляват всяка година и за всеки автомобил.

Ако се окаже, че заявеното съотношение за кола е било например 30/70, а реално се е ползвало за лични нужди по-малко, държавата ще връща съответната част от ползвания данъчен кредит.

Ако обаче собственикът е ползвал по лична работа над заявения дял, тогава фирмата ще връща на хазната данъчен кредит.

Същият режим ще се прилага и за фирмените имоти, за придобиването на които е ползван данъчен кредит.

За фирмените лаптопи и мобилни телефони обаче няма да се изисква водене на подробна документация. Преди седмица от Националната агенция за приходите обещаха, че докато компаниите намерят реалните съотношения за автомобилите си, няма да има глоби.

Данъчните призоваха също счетоводителите на компаниите да се съветват с инспекторите, за да няма напрежение по прилагането на данъка.