За 610 млн. евро собственикът на СИБАНК придобива ОББ и “Интерлийз”, става най-голямата банково-застрахователна група у нас

Сбъдва се прогнозата, че 2017 г. ще бъде година на банкови консолидации, които ще пренаредят топ 5 и дори топ 10 на банките, които работят в България.

На 30 декември 2016 г. официално бе съобщено, че белгийската “КВС Груп” (КВС) и Националната банка на Гърция (NBG), която е собственик на ОББ, са постигнали окончателно споразумение КВС да придобие 99,9% от ОББ и 100% от “Интерлийз”.

Придобиването ще струва на белгийската финансова група 610 млн. евро, които ще бъдат

платени в брой

и изцяло от собствен

, а не заемен ресурс,

подчертават от КВС. Очаква се сделката да приключи през второто тримесечие на 2017 г.

В изявлението е уточнено, че преди финализирането ОББ ще направи извънредно плащане на дивиденти към Националната банка на Гърция за 183 млн. евро. Трансакцията трябва да бъде одобрена от БНБ. Дивидентът е отчетен в покупната цена, която се равнява на 1,10 пъти от очакваната за 2016 г. балансова стойност на активите на ОББ и “Интерлийз” и на 1,29 пъти от очакваната за 2016 г. балансова стойност след обезценки за 81 млн. евро на собствения капитал, които купувачът е установил по време на извършения дюдилиджънс.

Купувачът КВС не е нов за българския пазар. В банковия сектор белгийците са от 2007 г. със своето дъщерно дружество СИБАНК, а на застрахователния пазар от същата година, чрез дъщерното си дружество ДЗИ.

С 3,7 млрд. евро активи ОББ

е четвъртата банкова група

у нас с 8% пазарен дял и над 900 000 клиенти, 190 клона, 691 банкомата. Преди нея по този показател са УниКредит Булбанк, Банка ДСК и Първа инвестиционна банка.

ОББ бе създадена през 1992 г. чрез сливане на 22 търговски и регионални български банки. От 2000 г. тя е част от NBG Group, която контролира още 8 банки и 53 компании за финансови услуги в целия свят. NBG успешно оперира над 160 години на пазарите на 11 държави.

СИБАНК е 9-ата по големина банка у нас с общи активи за 1,5 млрд. евро с над 250 000 клиенти и повече от 100 клона.

Третият по пазарен дял доставчик на лизингови услуги - “Интерлийз” е у нас от 21 години и предлага всички лизингови услуги, а средният ѝ пазарен дял е около 11%.

Сделката ще

преструктурира и банковия, и застрахователния пазар

на България, прогнозират от KBC. Тя ще превърне групата “СИБАНК- ОББ - ДЗИ” в най-голямата банково застрахователна група, която ще предлага пълния набор от банкови услуги, управление на активи и факторинг.

Само обединението на СИБАНК и ОББ ще ги превърне в третата банкова група у нас (виж инфографиката). За финализирането на сделката са нужни съгласието на БНБ и Комисията за финансов надзор, потвърждение от Националната банка на Белгия, както и от ЕЦБ за спазване на анти – монополното законодателство.

Главният изпълнителен директор на КВС, отговарящ за международните пазари Люк Хисенс коментира придобиването така: “Тази сделка е уникална възможност за подсилване на позицията на КВС в България. Както СИБАНК така и ОББ, се представиха много добре при прегледа на качеството на активите и стрес тестовете от август 2016 г. Също така КВС ще има възможност да сподели своето ноу-хау и значителния си опит в областта на банковото застраховане, лизинга, управлението на активи и факторинга. Убедени сме, че както служителите, така и клиентите на ОББ и СИБАНК ще се облагодетелстват значително от близкото сътрудничество и бъдещото сливане на двете компании.”

Главният изпълнителен директор на СИБАНК и кънтри мениджър за България Петър Андронов пък заяви: „Придобиването на ОББ ще ни даде възможност веднага да увеличим пазарния си дял както при кредитите, така и при депозитите. Значително ще засилим и затвърдим настоящата си позиция на българския пазар и ще имаме възможност да играем основна роля в подпомагането на местната икономика.”