За 2 лв. титуляр може да види какво пише за него в регистъра

НАП, ДАНС, МВР, съдилища и комисията за отнемане на имущество вече няма да издирват кои са и къде са банковите сметки на длъжници към държавата или на заподозрени, разследвани или осъдени лица.

Електронният регистър за собствениците на сметки и сейфове вече работи, съобщиха от централната банка. Парламентът задължи БНБ да го създаде и поддържа с поправка в Закона за кредитните институции.

В него са вкарани номерата на всички сметки, името на банката, в която са открити, както и личните данни на техните титуляри и на упълномощените да се разпореждат с авоарите в тях.

Описани са и личните данни на всеки, който е наел банков сейф. Банките са длъжни да го актуализират всеки месец.

Достъп до пълната информация в регистъра имат съдебната власт, МВР, ГДБОП, ДАНС, НАП и комисията за отнемане на имущество.

Всеки, който има сметка и/или сейф, може да поиска информация за себе си, за да провери дали данните са верни. За целта трябва да попълни молба по образец до БНБ и да плати 2 лв. такса. Искания по имейл или факсове не се признават.

Ако установи, че на името му се водят сметки или сейфове, които не са негови, или информацията е непълна, може да поиска корекции в нея.

Информация за трети лица не се предоставя, уточняват експертите на гуверньора Димитър Радев. Изключение от тази забрана е за наследниците на починали. Те могат да поискат данни за номерата на сметките и сейфовете за близкия си човек, като представят удостоверение за наследници.