Институцията ще е с най-много клонове в страната - над 300. Начело застава

Петър Андронов

“Нашите нови цели са да влезем в тройката на банковите институции и да се затвърдим на 4-о място сред застрахователите”. Това обяви в сряда в София главният изпълнителен директор на “КВС Груп” Йохан Тейс.

“Подписваме сделката със смесени чувства, защото ОББ бе един от най-големите и най-печелившите ни активи”, каза в отговор главният изпълнителен директор на Националната банка на Гърция Леонидас Фракидакис.

Двамата обявиха постигнатото в последните дни на 2016 г. споразумение между белгийската “КВС Груп” и Националната банка на Гърция (NBG)- гръцката “майка” на Обединена българска банка.

Според него КВС придобива 99,9% от собствеността на ОББ и 100% от “Интерлийз”.

Предмет на

сделката за

610 млн. евро

всъщност са четвъртата по големина банка в България с 8% пазарен дял и третият по големина доставчик на лизингови услуги у нас с 13% пазарен дял.

На обявяването на първата банкова консолидация за 2017 г. освен Тейс и Франгиадакис бяха главният изпълнителен директор на ОББ Стилян Вътев и главният изпълнителен директор на СИБАНК и кънтри мениджър на “КВС Груп” за България Петър Андронов.

Обединението

между СИБАНК

и ОББ ще

превърне

слятата банка в третата

по големина у нас.

“Активът, който закупуваме, е много важен за нас, защото ще ни позволи да развиваме банков о застрахователния модел. Направихме анализ на качеството на активите на ОББ и преценихме, че цената е справедлива и акциите на NBG се представят добре на международните финансови пазари”, каза Тейс.

Той припомни, че КВС присъства в България от 2007 г., след като придоби СИБАНК и “ДЗИ Застраховане”. И обяви, че белгийската банкова група ще се наложи като стратегически инвеститор във всички сегменти на българския банков пазар - ритейл и корпоративно банкиране.

По време на представянето стана ясно още, че сделката между КВС с NBG включва освен 99,9% от ОББ и 100% от “Интерлийз”, и „ОББ-МетЛайф” (Животозастрахователно Дружество.)

“ОББ се вписва дългосрочно в придобиванията ни на банковия пазар в Европа, където няма да се разширяваме географски извън пазарите в Белгия, Чехия, Словакия, Унгария и България. Така Тейс обясни избора на банка, базирана у нас. И добави- разбира се, и

“блестящото ѝ

представяне

при оценката на

активите и стрес

тестовете”

Икономическата прогноза на банкера е, че през следващите няколко години групата ще се представи два пъти по - добре от средните финансови показатели за Европа.

Йохан Тейс обяви, че сегашният главен изпълнителен директор на СИБАНК

Петър Андронов

ще оглави

ръководството

на новата банка

„Минимум година ще продължи процесът на обединение между СИБАНК и ОББ. Трябва да се получат разрешения от Европейската централна банка, БНБ, КЗК, Националната банка на Белгия и други регулаторни органи”, прогнозира Андронов. Той бе категоричен, че след сливането новата банка ще

разполага с

най-много

клонове

- над 300

в цялата страна. „В някои райони на страната имаме добро разпространение, но ще проучим какви са предимствата и ще я оптимизираме”, уточни Андронов.

Той обеща да се търси

разпознаваемо

име за

обединената

банка,

като в него няма да има названието КВС, заради политиката на белгийската група да не присъства като име в местните названия.

„С придобиването на ОББ към 10- те милиона клиенти на КВС ще се прибави още 1 милион”, пресметна пък ЙоханТейс. Той определи като стратегическа цел надграждане над цялостния франчайз на групата ОББ, включително сътрудничество в банковото застраховане, лизинг, факторинг и управлението на активи.

“Планираният резултат ще е увеличение с 1,4 милиона на клиентската база като комбинирана услуга , смята той.

„Над 10 пъти увеличи кредитния си портфейл ОББ, след като NBG я придоби през 2000 г.”, припомни Леонидас Фракидакис, главен изпълнителен директор на гръцката банкова група, досегашен собственик на ОББ.

Като причина за продажба на българската си собственост банкерът посочи държавната помощ за NBG и изискването на Европейската комисия банката майка да се издължи заради поставените условия от европейските кредитори и МВФ.