На първите две места са “50-те най...” с любими стихове, песни и приказки Хитовата патриотична поредица “50-те най…”, която през 2016 г. въодушеви патриотично българите, е най-продаваната за изминалата година. Двете книжки “50-те песни и стихове, които ни правят българи” и “50-те приказки и легенди, които българите разказват на децата си” зарадваха читателите за 24 май и за 6 септември, а и претърпяха по две издания - в меки и в твърди корици. 

Поредицата “Здраве от природата”, която стартира в началото на 2016 г., дебютира с хитовото заглавие “Чудодейната сила на чесъна” от американския билкарски гуру Пол Бергнер. В това второ издание на книгата се съдържат съвети и рецепти с чесън, компреси, лапи и кулинарни рецепти. “Диворастяща храна” от Пенчо Далев пък ще ви бъде ценен помощник, ако сте почитатели на здравословното и „необработено” хранене. Неговата книга няма прецедент на книжния пазар.

Законът за движение по пътищата на издателство “Труд” традиционно се чете с доверие от водачите на моторни превозни средства и кандидат-шофьорите. В него освен пълния текст на закона има и много помощна информация - за наказанията, санкциите и глобите, за застраховките, за пътните знаци и основните пътни ситуации. Очаквайте през януари и новия закон, които влиза в сила от 21 януари 2017 г. “Личният бележник на Левски” няколко години заема челни места в класациите на най-продаваните издания.

Последните завети на Апостола, написани лично от него и разчетени от специалистите Цветолюб Нушев и Тодорка Томова, се издават само от “Труд” в изключително оформление и футляр, в реалните размери на оригиналното тефтерче. “Математическите читанки” на преподавателя в Математическата гимназия в София Веселин Златилов са изключително полезни помагала за учениците и техните родители, за които математиката е предизвикателство.

Очаквайте през 2017 г. и “Математическа читанка за 5-и клас” Историческото четиво “20-те битки, които спасиха света” също през 2016 г. се радваше на успех. Книгата имаше два тиража и се оказа абсолютен фаворит на читателите на сериозни четива. Изданието е увличащ тур през вековете до моментите, в които перспективите за развитие на цивилизацията висят на косъм.

Двама от най-известните историци представят двадесетте най-важни битки на всички времена, а ако все още не сте се запознали с книгата – тя е задължително четиво не само за любителите на военната история, а и за всички, пристрастени към историческата проза.

От около десетте детски книжки, които “Труд” издаде пред 2016 г., читателите са харесали най-много “Алиса в Страната на чудесата. Алиса в Огледалния свят ”. Книжката бе част от поредица Любими книжки за момичета, която стартира през лятото на 2016 г., и ще продължи и следващото.

Сред най-продаваните заглавия, извън топ 10, останаха хитови заглавия като: “Изкуството на войната” от Сун Дзъ, “Дипломацията ” и “Световен ред” от Кисинджър, “Лола - секс, мусака и революции” от Лола Монтескьо, “Среднощна роза” от Лусинда Райли и др.

ТОП 10

1. “50-те песни и стихове, които ни правят българи”

2. “50-те приказки и легенди, които българите разказват на децата си”

3. “Убийството на Ботев” - Росен Тахов

4. “Чудодейната сила на чесъна” - Пол Бергнер

5. Закон за движение по пътищата 2016 г.

6. “Диворастяща храна” - Пенчо Далев

7. Личният бележник на Васил Левски

8. “Математическа читанка за 4 клас” и “Математическа читанка за 3–4 клас”

9. “20-те битки, които спасиха света” - Уилямсън Мъри, Джеймс Лейси

10. “Алиса в Страната на чудесата” - Луис Карол