Странни превозни средства прелитат ниско над града. Не са самолети, нито вертолети. Но пък са истинско спасение за хората, за които натовареният трафик се е превърнал в ад. Въздухът е чист, въпреки че мегаполисът е многомилионен. Възможно ли е всичко това или е научна фантастика?

До 2030 година 60% от населението на света ще живее в градовете, което е с 10% повече от сега. Увеличението им означава още по-тежки задръствания. В големите населени места и в момента е истинско изпитание да се придвижваш в час пик. Рекордьор на пътните тапи е Сао Пауло, където е измерена автомобилна опашка от цели 344 километра. Трафикът в Бразилия коства на икономиката минимум 31 милиарда долара годишно. Лондончани пък губят по 35 работни дни, защото трудно се придвижват в задръстванията.

Мрежа от летящи таксита може да звучи като научна фантастика, но експертите от Airbus Group вярват, че много скоро идеите им ще се осъществят.

В авиокомпанията вече са започнали работа по проекта Vahana - платформа на автоматична летяща кола за индивидуални пътници и товари. През февруари т.г. екипът е готов с дизайна на колата. В момента се работи по създаването на апарата и се подготвя тестването му. Първите проби на прототипа са планирани за края на 2017 година.

Главният изпълнителен директор на Airbus Group Том Ендерс е първият, който се съгласява да разкаже малко повече за иновативния проект: „Не съм голям фен на „Междузвездни войни“, но не е толкова трудно да си представиш как един ден ще има летящи коли, бродещи из небето над големите градове. В един не толкова далечен свят ние ще използваме смартфоните си, за да резервираме напълно автоматично летящо такси, което ще кацне пред нашата врата без пилот“, казва Ендерс.

„Това е най-голямото предизвикателство и искаме да го преодолеем възможно най-бързо. То е напълно осъществимо, защото много от нужните части - батерии, мотори и авионика вече са готови“, обяснява изпълнителният директор на проекта Родин Лясов.
Той допълва, че апаратът ще има нужда и от сензор за сканиране на други тела. Така ще може безаварийно да пътува из облаците, без да има катастрофи.

Системата ще работи подобно на апликациите за наемане на коли с помощта на смартфони. „Вярваме, че големият брой желаещи за такава категория превозни средства може да доведе до появата на огромно количество летящи коли по света“, казва още Лясов.

Бруно Трабел от Airbus Helicopters описва предизвикателството от летенето на автономна машина над градски райони така: „Няма държава в света, която да позволява полети на дронове без дистанционен пилот над града, независимо дали има или няма хора в машината.“ Инженерът води проекта Skyways, който се цели в премахването на тези закони. През февруари компанията Airbus сключи договор с авиационните власти в Сингапур и иноваторите имат разрешение да тестват своите дронове в
средата на 2017 година.

Как точно ще изглежда автомобилът засега се държи в абсолютна тайна. Специалисти във Франция и Германия изграждат оперираща платформа за множество пътници.
Въздушната машина с работното име CityAirbus, ще има много витла и ще прилича на своеобразен дрон. Подобно на хеликоптерите, първоначално ще бъде управлявана от пилот. Това ще позволи по-бързо да излезе на пазара. След това обаче машината ще бъде включена на пълен автоматик. Кога това ще стане реалност, зависи от законодателството, което трябва да се промени.

Мисията е възможна

Вече е направено проучване за осъществимост на проекта. Заключението е благоприятно. Това означава, че летящият автомобил може да стане реалност, въпреки че звучи като научна фантастика за мнозина.

Ръководителите на супериновативния проект засега не искат да разкрият никакви технически детайли. Мариус Бебезел, който оглавява хеликоптерните демонстрации в Airbus Helicopters, се съгласява да говори единствено как CityAirbus ще работи на практика. Клиентите ще използват апликация, за да си запазят място на борда. След това ще отидат до най-близката площадка за хеликоптери, за да се качат на борда. Няколко пасажери ще споделят машината.

Един полет ще струва почти колкото да вземеш такси. При всички случаи обаче ще бъде по-бързо, по-екологично и по-забавно, разбира се. „Пътуването с такси в един нов град винаги е хубаво, но летенето над сградите ще направи посещението още по-незабравимо“, казва Бебезел.

Въпреки всички тези съобщения, все още много въпроси остават без отговор. Никой не казва колко ще е шумна летящата машина. Ще бъде ли безопасна? По какъв начин превозните средства ще се разминават? Как операторите ще бъдат сигурни, че системата няма да бъде хакната?

„За да отговорим на тези въпроси, ние разчитаме на експертизите и подкрепата на цялата Airbus Group”, обобщава Бебезел.

Човек на борда

Скоростта е от първостепенно значение в състезанието кой ще превозва пътниците в небето. Няколко компании вече са заети с усъвършенстването на своите прототипи за летящо такси. През март електрическият велокоптер - e-volo, направен от немски инженери, излетя за първи път с човек на борда. Няколко месеца по-късно шефът на SpaceX Илън Мъск заяви интерес към джетовете за вертикално летене, които са захранвани с електричество.

„Този пазар ще се развие бързо, веднага след като можем да пуснем първите машини в мегаполисите. Тогава ще се демонстрират ползите от тях: освободен от вредни емисии транспорт на конкурентни цени“, категоричен е Йорг Мюлер от Airbus Group.
От компанията са проучили възможния пазар на подобно превозно средство и смятат, че ще има поръчки за милиони летящи безпилотни возила.


Сценарият е като от научно-фантастичен филм

Експерти из целия свят говорят за умните градове в бъдещето. Но когато стане дума за мобилност, очите на пионерите не се отделят от земята. Техните идеи са фокусирани главно около електрическите коли, публичния транспорт и велосипедите. Явно никой не поглежда към небето за решение. Затова от авиокомпанията намират идеята си за много прогресивна.

Представете си, че кацате на летище след дълъг полет. Вместо да се мъчите в такси 90 минути в трафика на мегаполиса, скачате в електродвижещо се летящо превозно средство, кръстено от компанията като zenHop CityAirbus. То ви завежда до вашата дестинация, кацайки на избраната от вас zenHUB хеликоптерна площадка за по-малко от 9 минути. Прекалено скъпо? Не, zenMOVE е намерил още трима пътника, които също искат да стигнат до центъра. Точно заради това полетът излиза колкото едно такси. На всичко отгоре, няма да се тревожите за вашия багаж – zenLUGGAGE се грижи за това. А zenCYBER осигурява вашата безопасност, тъй като защитава полета ви от хакери.
Този измислен сценарий илюстрира една zenAIRCITY идея, създадена от Василис Агуридас и Бенджамин Струс – и двамата от Airbus Helicopters. Думата „zen” е абревиатура, която означава без никакъв шум и вредни емисии.

Тяхната идея за бизнес и мобилност се върти около тихо, опериращо с електричество летящо превозно средство, което да се интегрира в инфраструктурата на мегаполисите. В сърцето на тяхното полезрение стои цяла гама от продукти и услуги, включващо всичко от летящи таксита до кибер сигурност. Тяхната цел? Да предложат на пасажерите безпроблемно пътуване.