Константин Бояджиев е управител на „Галакси Инвестмънт Груп“ 

- Господин Бояджиев, Пловдив се превърна в естествен център за развитие на индустрията в България. Каква е прогнозата ви за развитие на този сектор в града?

Очакванията ми са за ръст на интереса на инвеститорите към нашият регион. И тук нямам предвид само инвестиции в индустриалните зони, но и растеж на други сектори като IT и аутсорсинг, земеделие и туризъм. Що се отнася да индустриалното развитие, Пловдив вече се доказа като предпочитано място от инвеститорите. Ключовото местоположение привлича все повече компании, в това число и големи световни производители от различни сектори. Това се дължи на по-ниските производствени разходи и развитата инфраструктура. Тези производства генерират значителен икономически ръст. Затова смятам, че подобни компании трябва да се насърчават. Едно по-динамично развитие в този сегмент със сигурност ще е знак и за подобряване като цяло на бизнес климата в страната и желанието на инвеститорите – и български и чужди, да се развиват и разширяват именно в България.

- Можем ли да очакваме влизането на нови компании и откриването на още работни места?

Превръщането на Пловдив в индустриалната столица на България увеличи инвестиционния интерес към града. Ключовото местоположение привлича все повече компании, в това число и големи и средни производства от различни сектори, които инвестират и разширяват дейността си в региона. Мога да кажа, че се наблюдава тенденция за завръщането на редица производства от Азия в Европа. Все по-често компаниите пренасочват базите си обратно на континента и се търсят конкурентни места с оптимални оперативни разходи и добра инфраструктура. Всичко това ни мотивира като инвеститор да развиваме сегмента на индустриалните зони. Прогнозата ми е да се запази устойчивото търсене на атрактивни индустриални площи в региона на град Пловдив.

- Кое привлича най-силно вниманието на инвеститорите, когато търсят терен за развитието на своите проекти?

Най-важното нещо за потенциалните инвеститори е удобната локация и добрата инфраструктурна обезпеченост, изцяло съобразена с техните нужди. Това включва близостта до транспортни артерии, наличието на ток, газ и вода. За инвеститорите е важно да имат достъп и до достатъчна като количество добре квалифицирана работна ръка. Все по-често потенциалните инвеститори търсят покупка на терени за строителство за собствени нужди, тъй като наличните бази не отговарят на специфичните им изисквания. Адекватната консултация за получаване на подкрепа при комуникацията с местните власти и разрешаването на административни въпроси също е от значение. В този смисъл, ние предлагаме добра добавена стойност на нашите партньори под формата на логистични и консултантски услуги, с които проектите им да се осъществяват в по-кратки срокове.

- Кои са най-важните неща, които трябва да направи бизнесът, за да поддържа този инвестиционен интерес към региона?

- На първо място трябва да бъдем гъвкави, за да можем да изграждаме дългосрочни партньорства. Важно е да бъдем до инвеститора от началния етап на неговото търсене, отчитайки спецификата на сегмента на индустриалните имоти.

Процесът на вземането на решение за влизане на инвеститорите в определена индустриална зона отнема повече време за проучване, за разлика от жилищните или офис площи, където е възможна по- голяма гъвкавост. При индустриалните зони голямо значение имат даденостите на региона. За региона на Пловдив например голяма значение има общият индустриален облик. Предприятията, които работят тук от години привличат още успешни инвестиции. Оптимист съм, развитието на добрите проекти ще продължи, като от голямо значение ще бъде доброто сътрудничество на инвеститорите с местната администрация относно подобряването на прилежащата инфраструктура.