Новорегистрирано дъщерно дружество на "Международен панаир Пловдив", чийто мажоритарен собственик е членът на изпълнителното бюро на БСП Георги Гергов, е получило 8.5 млн. евро кредит от Търговска банка Д на Фуат Гювен. По-малко от четвърт от заема на "Парк-хотел Санкт Петербург инвест" ще бъде използван за ремонт на едноименния хотел в Пловдив, който е апортиран в специално създадената компания. С останалата част младата фирма ще придобие друго дружество - в него ще се отцепи част от комплекса "Слънчев ден", който пак се контролира от Гергов, съобщава "Капитал".

Договорът за заем между "Парк-хотел Санкт Петербург инвест" и Търговска банка Д е сключен в последните дни на миналата година и е на обща стойност 8.5 млн. евро. Срокът му на изплащане е 10 години (до декември 2026 г.), а лихвата е 3-месечен ЕURIBOR + 4.814% надбавка, но не под 4.5%. Тъй като сега EURIBOR е отрицателен, вероятно текущите вноски са изчислени при това дъно. Кредитът е обезпечен с първи по ред залог върху търговското предприятие и отделни активи. Банката получава и договорна ипотека върху земята и хотела в Пловдив, които са апортирани в капитала на новоучреденото дружество. Като солидарни длъжници са вписани самият Георги Гергов и съпругата му Величка Гергова, която е и управител на компанията.

От документите в Търговския регистър става ясно, че заложеното предприятие (т.е. хотелът и земята) се оценява на 29.338 млн. лв. Това е и стойността на капитала, с който "Парк-хотел Санкт Петербург инвест" е създадено в края на септември и който по класическия за Гергов начин е внесен изцяло с непарична вноска. Едноличен собственик е "Международен панаир Пловдив", в който бизнесменът държи 50.36%.