lБорсата за електроенергия у

нас с най-високи цени в Европа.

Вдигат се, защото

количества отиват за НЕК

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова спира със заповед износа на електроенергия с произход България, съобщиха от министерството.

Ограничението е заради продължаващите екстремални зимни условия, водещи до дисбаланс между производство и потребление на електроенергия на регионално равнище. Заповедта влиза в сила от 1 ч българско време на 13 януари 2017 г. до възстановяване на необходимите резерви за сигурна и надеждна работа на електроенергийната система, съобщават от ведомството.

Заповедта на енергийния министър предвижда Електроенергийния системен оператор да прекрати достъпа до електропреносната мрежа на износителите.

В 19 ч във вторник (пиковия час на потребление на еленергия) бе подобрен 20 г. рекорд, който бе постигнат в понеделник. В първия ден на седмицата ангажираната мощност от централите бе 7628 мегавата, а във вторник - то бе 7690 мегавата. Ръстът е 4%. Потреблението на електроенергия в пиковия час бе 164 041 мегаватчаса, съобщиха от Електроенергийния системен оператор.

Оттам припомнят, че като Гърция затвори тока в държавата си за 11 и 12 януари, въпреки че наши търговци имат договор за внос.

От понеделник насам се намаляват количествата електроенергия, която се предоставя на борсата, с около 40%. Това повиши цената - в понеделник тя бе 246 лв. за мвтч, във вторник - 188 лв., като най-високата бе 213 лв. за мвтч. Търговци на ток казаха, че борсата и във вторник затвори с най-високите цени в Европа.

Снегове и виелици в Североизточна България пак създадоха проблеми. Без ток са и 16 села в Странджа с близо 3000 души, а други са без вода. 42 населени места в Бургаска област останаха без ток, авариите са предимно в общините Созопол, Приморско, Камено, Средец, Поморие, Бургас.

Всички налични екипи на дружеството работят за отстраняване на проблемите с електрозахранването, но метеорологичните условия и на места трудният достъп усложняват работата на техниците, коментират от EVN. Към 18 ч министърът на енергетиката Теменужка Петкова съобщи, че няма населени места без ток.

Пристанището в Бургас остава затворено, летището приема полети. От БДЖ не съобщават за аварирали влакове, движението се извършва по направление, възможни са закъснения.