Целта на Симеон Дянков е била фирмата "Булброкърс" да се облагодетелства и да получи 1 276 680 лева. Това съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Аранудова на брифинг. 

Както "24 часа" по-рано писа днес в 10 часа бившият финансов министър в първото правителство на Бойко Борисов Симеон Дянков бе обвинен в престъпление по служба във връзка с приватизацията на електроразпределителното дружество EVN.

Според прокуратурата престъплението е извършено в периода май-юни 2011 година. Той е превишил властта си и е разпоредил на агенцията по приватизацията инвестиционният посредник по сделката, т.е "Булброкърс", да изготви оценка, а не независим оценител. Симеон Дянков е имал съучастник и това е бил Иво Прокопиев, обясни Арнаудова.

Издателят на "Капитал" бе обвинен по същото дело пред дни. Прокопиев е бил едновременно помагач и подбудител. Той е давал съвети, разяснения и е оказвал помощ точно по какъв начин да бъде продаден дела на държавата от 33% в EVN. От занижената цена на акциите щетата е в размер на 20,8 млн лева.