КФН поиска уточнения преди покупката на “Унифарм”

“Ще изкупуваме дялове от дъщерни дружества, като целта ни е да обединим фармацевтичния си бизнес под името “Софарма”, за да няма различни марки. Така както постъпихме с търговската дейност, която е под шапката на “Софарма трейдинг”.

Това обяви собственикът на “Софарма” Огнян Донев пред “24 часа”. Той бе потърсен за коментар заради това, че Комисията за финансов надзор издаде временна забрана за търгово предложение от “Софарма АД” за купуване на акции на “Унифарм” АД от останалите акционери.

Компанията, отправила предложението, има 14-дневен срок да отговори на препоръки, обясниха от регулатора.

“Още не съм видял писмото от комисията. Вероятно става дума за направени забележки по него, които ще бъдат отразени в срок, така че търгово предложение ще има”, добави Донев.

Предложението на “Софарма” е от 16 декември и е за изкупуване на 22,37% от капитала на дъщерната ѝ “Унифарм”, става ясно от обявление на фондовата борса.

Фармацевтичната компания вече е миноритарен акционер в “Унифарм”, след като в началото на декември един от акционерите в “Унифарм” - “Телсо” е продал дела си от 8,87%.

Така към 5 декември делът на “Софарма” в капитала на “Унифарм” е достигнал до 77,43%.

По закон при увеличение на акционерно участие над 50% “Софарма” трябва или да изкупи останалите акции, или да продаде свои, докато делът ѝ падне под 50%.

От началото на годината акциите на “Софарма” са поскъпнали с 10,07%, а през 2016 г. ръстът в цената е бил 20,10%. Пазарната капитализация на компанията е 442,1 млн. лв.

Със същото решение, КФН е издала временна забрана и за “Форт” ООД за закупуване на акции на “Унипак” АД, също за корекции.