Пловдив определено се превръща в индустриалното сърце на България в последните няколко години. Регионът привлече много значими инвеститори, но само ключовото му местоположение – на кръстопътя на основни паневропейски коридори, едва ли е в състояние да обясни напълно този феномен.

Индустриалните проекти могат да се случат само там, където има подходящите условия и където инвеститорът знае, че няма да загуби времето си да търси парцел и тепърва да променя предназначението му и да търси как да го свърже с инфраструктура.

„Индустриален парк Марково“, който се намира в южната част на града, е именно такъв терен, който вече е подготвен за посрещане на инвеститори и те няма да загубят ценно време в преодоляване на бюрократични пречки. Удобната и атрактивна за всякакъв тип производства локация на околовръстния път на Пловдив беше избрана преди известно време от „Галакси Инвестмънт Груп“ за стартиране на проекта.

Зоната се намира на 15 км от автомагистрала „Тракия“, на 10 км от Летище Пловдив и на 5 км от Митница Пловдив. Районът е известен като индустриалното сърце на България, със силно развито машиностроене и леки производства. Има отлично развита транспортна инфраструктура - магистрали, железопътни линии и международно летище. В близост до „Индустриален парк Марково“ преминават основни пътни артерии и три от паневропейските коридори.

Индустриалните проекти могат да бъдат подсигурени и с високо квалифицирана работна ръка. В Пловдив следват 40 000 студенти в общо 10 университета. Разходите за квалифицирани инженери и индустриални работници в областта са с около 40-60% по-ниски от тези в други градове в Централна и Източна Европа.

По прогнози на експерти, през тази година в района на Пловдив се очаква да стартират инвестиции за 50 млн. евро, които ще създадат 1500 работни места. „Тези намерения показват потенциала за растеж на този сектор и за това развиваме усилено индустриалният сегмент на пазара" , коментираха от инвестиционната компания.
„Индустриален парк Марково“ предлага парцели за логистика и производство с готова инфраструктура. Теренът е с големина 158 000 квадратни метра.

Конкурентно предимство на проекта е възможността за газификация, което прави бъдещото производство изключително ефективно. Предлагат се различни варианти за развитие на зоната, съгласно специфичните изисквания на инвеститорите, както и конкурентни цени спрямо други такива в региона. Първите продажби на терени вече са факт.

Развитието на „Индустриален парк Марково“ е от изключително значение за нарастването на индустриалния облик на южната част на град Пловдив. Районът не е презастроен за разлика от районите на селата Раковски, Калояново и Куклен. В последните години много големи и знакови компании инвестираха в терени край Пловдив. Според наблюдателите на имотния пазар това се дължи на по-ниските производствени разходи и развита инфраструктура. Областта има отлично развита транспортна инфраструктура, което подпомага процеса на индустриализация на региона. Допълнително конкурентно предимство е наличието на много и добре обучени кадри, които завършват университетите в града, както и възможността да се привлече работна ръка от околните общини.