Бурята около срутването на КТБ - банката на Цветан Василев, проехтя, макар и с 2-годишно закъснение и в пловдивския зоопарк, заради чието изграждане кметът Иван Тотев е отстранен. Проучване на "24 часа" проследи цялата история по провеждането на поръчката, която разтърси местната власт в града на тепетата. 

Фирмата на ексбанкера - "Интегрирани пътни системи" (ИПС), е една от кандидатите за тази обществена поръчка. Тя е обявена като открита процедура на 30 април 2014 г. под наименованието "Реконструкция и модернизация на Зоокът - Пловдив". Прогнозната й цена е 4 милиона лева. Председател на комисията е зам.-кметът Димитър Кацарски.

Освен фирмата на Василев, документи подават пловдивската "Протектор БГ" и "Запрянови 03". По същото време КТБ започва да "гърми", а впоследствие й е отнет лицензът. "Всички параметри по офертата на ИПС за зоопарка бяха обвързани с кредитни линии от КТБ", спомня си член от комисията. Тя е поискала доказателства от банката, че офертата й е обезпечена. От ИПС не представили това в срок. Пловдивските общинари открили нередности и в документите на другия кандидат - "Протектор БГ", и препоръчали на участника да ги премахне, но той не го сторил. При третият участник - "Запрянови 03" всички книжа били изрядни, единствено предложената цена от 4,9 млн. лева надвишавала прогнозната стойност. Комисията решила да покани фирмата на пряко договаряне. Позовала се на закона, който посочвал, че може да се преговаря с един или повече участници.

В същото време в общинския съвет е внесено предложение от администрацията за допълнително финансиране на зоопарка с 500 000 лева. Като мотив е изтъкнато, че в проекта са изпуснати външните връзки за канализацията. Местният парламент гласува тези средства след бурен скандал от страна на опозицията. Успоредно "Запрянови 03" коригирали офертата си от 4,9 на 4,5 милиона лева. И общината сключила договор с тази фирма.

Останалите две оферти - на ИПС и "Протектор БГ", не са били отворени, тъй като тези фирми не са допуснати. При започналото разследване обаче агенти на ДАНС разпечатали пликовете. Цената на "Протектор БГ" била близка до тази на "Запрянови", а на Цветан Василев била значително по-ниска - 4,1 млн. лева, но и тя надхвърляла прогнозната стойност.

"Знаехме, че той навсякъде прави дъмпинг и по този начин печели поръчки. А и ситуацията около банката му вече беше ясна", спомня си член от комисията. Той се чуди откъде прокуратурата излиза с аргумент, че общината е ощетена с 1 млн. лева, след като договорът със "Запрянови 03" не е за 5 милиона лева, а за 4,5 млн.

"Разследването е в активна фаза, предстоят още разпити, включително и на председателя на комисията Димитър Кацарски", изтъкна преди ден в съда Емилия Варадинова от Софийска градска прокуратура. Тя и колегата й Димитър Петров са категорични, че общината е сключила договор, без да е изготвила инвестиционен проект и количествено-стойностна сметка.