Самолет на австрийските авиолинии, който е летял от Виена за София е кацнал в Букурещ, съобщи във фейсбук депутатът Георги Кадиев. 

Той се позовава на разказ на пътник в самолета. Десет минути преди да кацне на софийското летище пилотът получава информация, че пистата не е подготвена и кръжат 20 мин. След още 10 мин им казват, че 3 часа ще е затворено и самолетът поема към Белград, защото нямат гориво. След 30 минути им казват, че е отворено. Пилотът отказва да се върне, защото вече не знае на кого да вярва и ако пак го затворят, ще трябва да кацне на магистралата. Каца в Будапеща, после се връща във Виена. Пилотът лично обяснява това на ядосаните и уплашени пътници, пиша Кадиев. 
Съобщава, че е говорил с министъра на транспорта Ивайло  Московски. Той е поискал доклад от ръководството на летището, който ще предостави на депутатите и, надявам се, на обществото. 

По-късно той публикува и отговор на летището за въпросния полет.

"24 часа" попита летище София, защо са се получили тези различни позивни - ту ще се каца, ту - не.

От аеропорта ни отговориха, че сутринта, заради обилен снеговалеж над София, пистата е била затворена за почистване. Летището е било затворено за полети общо 1,05 ч, като е чистено два пъти. 

По-късно председателят на борда на директорите на летището Веселин Пейков, който е и директор на "Летищно осигуряване и полети",  заяви за "24 часа" , че е бил лично на пистата (изпрати и снимки), разказа последователно как са действали при този сняг.  Чистили са 5 снегорина, с ширина на греблата 8 м  и на четките 7,5 м. След това  тестовият автомобил, с който мерят спирачния път, е дал  лош спирачен ефект, при който не могат да пуснат самолети да кацат или излитат.  Тогава са решили да  хвърлят карбамид, за да задейства му трябва време.  Докладвали са на кулата, че пистата вече е с добър спирачен път  и са отворили летището. 

Пейков бе ядосан от коментарите на Кадиев, за отчитане на почистването и за надписване на пари. Летищният експерт  заяви, че аеропортът има собствени снегорини и машини и  чисти пистите и пътеките за рулиране с тях, така че няма на кого да плаща и да надписва.

Пейков е категоричен, че аеропортът при никакъв случай няма да отвори пистата, ако тя не е добра за приземяване и кацане. На първо място е безопасността, отсече той.

Никой не е заявявал, че летището ще затваря за 3 часа, каза още летищният шеф.  

От аеропорта напомниха, че и в най-големите снегове летището не е затваряло, за разлика от турският аеропорт "Ататюркт", който е с много по-големи възможности.   

Към 17 ч в редакцията се обадиха пътници, който е трябвало да летят с австрийските авиолинии от Виена към София, полетът им закъснявал с час и половина, казали им, че е заради ситуацията на софийското летище.

Снимка на състоянието на пистата и чистенето и, която ни изпратиха от летището
Снимка на състоянието на пистата и чистенето и, която ни изпратиха от летището
Пистата след почистване.
Пистата след почистване.