Представете си, че сте способен да слушате, чувствате и мислите, но не можете да виждате и да мърдате. Чувате как около вас лекарите говорят с близките ви, казвайки ми, че не можете да разбирате и да взимате решения.

Този кошмарен сценарий е реалност за стотици хиляди хора из целия свят, които са изпаднали в кома, но разбират какво става около тях.
За нова експериментална технология, която позволява да се общува с такива пациенти, разказва изданието на Европейската комисия „Horizon“.

Технологията е развита в рамките на европейския проект ComaWare. Устройството се казва mindBeagle и представлява мека шапка, осеяна с електроенцефалографски електроди, които измерват мозъчната активност.

„Пациентите в кома могат да бъдат разделени на много различни видове“, казва д-р Кристофър Гюгър от австрийската компания, която стои зад проекта. Мозъкът на онези, които са в дълбока кома, няма когнитивни функции, т.е. те не могат да мислят, нито да се движат. Но има и такива, които въпреки комата могат да мислят в някаква степен. На пръв поглед и двата вида пациенти изглеждат еднакво – не могат да отговарят на зададените им въпроси. „Липсата на обратна връзка прави извънредно трудно да определим към кой тип принадлежи болният“, казва лекарят.

Доктор Гюгър обяснява: „Устройството mindBeagle първо ни показва дали мозъкът на пациента има когнитивни функции, следователно дали пациентът съзнава какво става около него. Ако е така, можем да общуваме, задавайки въпроси, които предполагат „да“ или „не“ и да научаваме отговорите чрез наблюдение на мозъчната активност“, казва той.

Това става с подаването на високо и нискочестотни звуци и последващо измерване на мозъчните вълни.

Начини за комуникация

Доктор Гюгър обяснява, че пациентът може да бъде помолен да си представи, че движи лявата или дясната си ръка. „Едновременно с това ние наблюдаваме промените в сензорната мозъчна кора, която отговаря за движенията“, казва той.

Ако на пациента се каже, че „движение“ с лявата ръка означава „да“, а „движение“ с дясната - „не“, то той ще може да симулира движение, въпреки че в действителност не се движи – устройството просто измерва мозъчната активност и на практика чете мислите на пациента.

MindBeagle е било използвано в болница в Харвард, САЩ, за да се оценява дали пациенти, попаднали в спешното отделение, са в съзнание или не. Успешно са проведени тестове и в университет в Орегон. Лекарите в болница в Лиеж, Белгия ползват апарата, за да определят степента на съзнателна дейност на пациенти, изпаднали в кома. Предстои да се ползва и за парализирани вследствие на инсулт пациенти.

Мобилни диагнози

Тъй като е подходяща за носене, тази система обещава да промени коренно и грижите за болните от епилепсия, които са около 65 милиона по света. При традиционния метод лекарите предписват различни медикаменти на страдащите от епилепсия, които трябва да си водят дневник. „Ако първото лекарство не действа, лекарите го сменят. Този процес се повтаря и всичко това отнема много време“, обяснява проф. Естер Родригес-Вилегас от лондонския Импириъл Колидж. Надеждите са mindBeage да съкрати времето за откриване на подходящото лекарство.

Все пак професорката обяснява, че 20 минути сканиране на мозъка понякога не са достатъчни да дадат много информация. Разрешението е да се разработи олекотена версия на устройството, така че пациентите да могат да го носят по-дълго време и лекарите да съберат повече информация за мозъка, включително и по време на епилептичните припадъци. Именно това става с помощта на европейския проект.

Под шапката

Цялата идея е била да се рабработи нещо леко, което да се носи под шапката или дори да се интегрира в нея. Устройството използва нови алгоритми и събира данни, които могат да бъдат гледани в реално време, обяснява проф. Родригес-Вилегас.

Следващата засега стъпка е с негова помощ да се наблюдават мозъчните вълни на хора, страдащи от разстройство на съня. Наскоро проф. Родригес-Вилегас спечели нов грант за разработване на продукт, който да се носи през цялата нощ.
Ако е успешен, ще имаме шапка, която ще сервира на закуска данни за мозъчната дейност през нощта.