Предприемачът милиардер Илън Мъск съвсем сериозно лансира идеята си за използването на тунели, за да победи трафика, съобщава Си Ен Ен. Веднъж дори написа пост в "Туитър", че трафикът го побърква. Тогава не е било ясно дали Мъск е бил моментно разочарован от трафика в Лос Анджелис, или е започнал да следва проекта си.

Мъск е начело на два компании SpaceX и Tesla (TSLA). Той е и съпредседател на OpenAI, бизнес съветник на Тръмп и баща на пет деца. Рано сряда сутринта в Туитър Мъск твърди, че е напреднал с идеята си за тунела и планира да започне да копае скоро. Той има дългогодишен интерес към тунелите. Преди една година, на събитие в Тексас, Мъск описа тунелите като начин за облекчаване на задръстванията в градовете.

„Това е много проста и очевидна идея“, казва Мъск. „Може да има тунели на различни нива. Може да има 30 нива на тунели и това напълно оправя проблема със задръстванията“. Традиционно правенето на тунели е много скъпо, като може да струва стотици милиони долари на миля. Въпреки това, Мъск е показал, че може драстично да намали разходите, необходими за сложните инженерни предизвикателства. Компанията му за ракети (SpaceX) е спечелила похвала за ниските си цени.

Интересът на Мъск към тунелите, създава друго потенциално бойно поле със съперника му - Джеф Безос. Двамата имат съперничещи си си компании за ракети. По-рано този месец, Амазон (AMZN, Tech30), получи патент за система за доставяне на пратки чрез тунели. Докато все още не е ясно дали Амазон ще последва плановете, Мъск не е единственият милиардер, с идеята за тунели в съзнанието си.

Превод и редакция: Павлина Цанева