До дни трябва да се платят над 700 млн. лв. на фермерите

Подайте си оставката до час, нареди след драматична среща в сряда сутринта служебният министър на земеделието Христо Бозуков на шефа на фонд “Земеделие”.

Макар че Румен Порожанов я подаде веднага, тя все още не е приета. Причината - приема я управителният съвет на фонда, който обаче не може да проведе заседание, без да бъдат назначени новите зам.-министри (Виж по-долу).

Така кашата във ведомството, което плаща парите на фермерите по европрограмите и националните схеми, става пълна.

Мотивите за поисканата оставка служебният министър Бозуков обясни така - назряло обществено недоверие към работата на фонд “Земеделие”, съмнение в легитимността на избора на изпълнителния директор и решение на съда да възстанови предишното ръководство от кабинета “Орешарски” - Мирослав Николов и Виолета Александрова. Освен това Бозуков е

получил и

сигнали за

нередности

с проекти

(според запознати те са за оценката и класирането на общински проекти - бел. ред.). Затова било нужно да се извърши цялостна ревизия на фонда. А за да е коректна проверката, Румен Порожанов трябвало да подаде оставка.

“Не съм човек, който ще се прави на интересен. Няма да коментирам мотивите, с които ми поискаха оставката, но очевидно те не са състоятелни, особено за общественото доверие към фонда. Съдебното решение за възстановяване на бившия изпълнителен директор е изпълнено, но след това той е освободен по закон”, коментира пред “24 часа” Порожанов. И допълни, че ще изпълнява задълженията си, докато не бъде освободен от УС на фонд “Земеделие”, защото така е по закон.

“Нямам притеснения, дори и в момента подписвам документи”, добави Порожанов. Той съобщи, че оставя за наследника си обществена поръчка за избор на пощенски услуги, защото е на по-голяма стойност. След срещата със служебния министър е събрал директорите във фонд “Земеделие” и ги информирал, че подава оставка.

Всъщност думите на проф. Бозуков, че има съмнение в легитимността на избора на Порожанов, може да породят огромен проблем. Ако това бъде прието в Брюксел, излиза, че всички подписани плащания от него през миналата и тази година могат да бъдат оспорени и да се поиска връщането на парите.

Казусът е следният. Както “24 часа” писа, след грандиозни скандали с намерени

над 2500

задържани

проекти на

диванчето

в кабинетите на т.нар. земеделско семейство Мирослав Николов и Виолета Александрова, те бяха освободени през лятото на 2014 г. Заради неспазена процедура обаче съдът ги възстанови. През есента на 2015 г., когато шеф вече е Порожанов, УС на фонд “Земеделие” в едно заседание като първа точка ги възстановява на работа, за да изпълни решението на съда, а като втора - пак ги освобождава.

Преди 2 седмици в предаването на Сашо Диков по телевизия БИТ Мирослав Николов и Виолета Александрова обаче заявиха, че те не са подписвали документи за назначаване и встъпване в длъжност.

“Но от заседанието на УС става ясно, че Порожанов е освободен от поста, за да мога аз да застъпя. След това съм бил възстановен, но той повече не е бил назначен на мястото си”, заяви Мирослав Николов. И двамата твърдят, че това застрашава милиарди левове, платени от Програмата за развитие на селските райони, да останат за сметка на българския бюджет.

Явно това е било разказано и на служебния министър Христо Бозуков. Според запознати влиянието, най-вече на Виолета Александрова, в БСП не е пострадало от скандалите. Затова и опитите за връщането ѝ във фонд “Земеделие” продължават.

Шансове

имал и Ивайло

Тодоров,

главен секретар на асоциацията на земеделските производители в България.

Трусовете в агрофонда идват в особено неподходящ момент. До дни трябва да бъдат платени над 700 млн. лв. директни плащания на фермерите. Дали това обаче ще стане, или ще има забавяне, все още не е ясно.

Най-голямата част от парите са по т. нар. зелени плащания. За тях са отделени близо 465 млн. лв. и ще добавят по 12,28 лв. на декар субсидия за производителите, които са покрили определени екоизисквания.

Трябва да бъдат разпределени и над 109 млн. лв. по т.нар. преразпределително плащане, което дава добавка за първите 300 декара, заявени за подпомагане. Допълнителни средства са предвидени и за фермерите под 40 години, за които според разчетите има 2 млн. лв.

Близо 600 млн. лв. за основната ставка по директните плащания вече бяха платени преди Нова година. 11 332 земеделски стопани обаче не получиха нищо, защото земите са в териториите, за които актуализацията на данните в Системата за идентификация на земеделските парцели не е приключила и не им е правена проверка на място. Затова и те сега чакат парите си.

Субсидии в началото на годината бяха планирани и за тютюнопроизводителите.

Годишно над 110

хил. земеделски

производители

кандидатстват

за субсидии по различните схеми за подпомагане.

Прогнозната сума по всички програми, които трябва да плати фонд “Земеделие” до края на годината, е близо 2,5 млрд. лева. Планирани са средства за финансиране на Програмата за развитие на селските райони, Програмата за морско дело и рибарство, директните плащания на площ и пазарните мерки.

8 от членовете на УС на фонда са зам.-министри, но още не са назначени

Управителният съвет на фонд “Земеделие” се състои от 11 членове, от които 8 са зам.-министри на няколко ведомства. Влизат още министърът на земеделието, началникът на кабинета му и шефът на агрофонда. Освен тримата зам.-министри на земеделието в управата са още представителите на финансовото, икономическото, строителното, екологичното и социалното министерство.

Във вторник служебният министър на земеделието Христо Бозуков е разговарял с няколко човека за евентуални негови заместници. Сред тях са бившият зам.-шеф на фонд “Земеделие” Емил Дърев и началникът на кабинета на бившия министър Димитър Греков - Кънчо Кънчев. Обсъждано е името на Атанас Добрев, който през 2014 г. временно беше и.д. шеф на фонд “Земеделие”. Според запознати зам.-министър може да стане и бившият шеф на агенцията по храните Пламен Моллов. 

РУМЕН ПОРОЖАНОВ
РУМЕН ПОРОЖАНОВ
ХРИСТО БОЗУКОВ
ХРИСТО БОЗУКОВ
Шефовете на фонд “Земеделие” при тройната коалиция Виолета Александрова и Мирослав Николов били възстановени от съда.
Шефовете на фонд “Земеделие” при тройната коалиция Виолета Александрова и Мирослав Николов били възстановени от съда.