От фирмата, която е трябвало да ремонтира тунела "Ечемишка", "Трансстрой", са категорични, че държавата не е осигурила условия за начало на ремонтните дейности, които е трябвало да започнат през 2007 година.

През 2007 година бургаската фирма влиза в консорциума, който е трябвало да ремонтира тунел "Ечемишка", в който преди дни паднала лампа причини смъртта на жена. През същата година е платен 30% аванс - два милиона и 400 хиляди лева.

Закупени са материали, изготвен е проект, но така и не ни е била дадена възможност да работим, каза изпълнителният директор на компанията Николай Милев.

Срок е имало за изпълнение на договора, но този срок не е изпълнен, понеже не е осигурено финансиране. То не е започнало. Той започва от откриването на строителната площадка, чисто нормативно. Има предаден проект. Този проект е приет от цял състав на републиканска пътна инфраструктура, фонд "Републиканска", но така или иначе до там е спряла процедурата. Оттам насетне трябва да се даде на съответна за оценка на съответствието на консултантска фирма и консултантската фирма след като го завери да го даде на органа, който е компетентен да издаде строителното разрешение. Не се е случило това.

Пътната агенция така и не издаде строително разрешение, добави Милев и поясни, че въпреки отправените въпроси към държавната структура, отговор не са получили. През 2015 година е изпратено писмо от агенцията, че финансиране за проекта няма и не е имало и договора се смята за прекратен. Фирмата е осъдена да възстанови аванса, но те обжалват решението на Окръжния съд.

Тунелът на АМ "Хемус" бе затворен, след като в неделя 64-годишната Елена Горанова загина на място при инцидент. Тя пътувала с брат си, когато корозирал панел пада върху колата им. Аутопсията показа, че ламарина от падналата лампа е пробила черепа на пенсионерката.