1,5 млрд. лева би струвало осъвременяването на пенсиите на всички възрастни хора в България на база средния осигурителен доход от 2015 и 2016 г.

Това сочи експертна оценка, възложена на НОИ от служебния социален министър Гълъб Донев, съобщи той пред Би Ти Ви тази сутрин.

Вдигане на пенсии може да се случи при действащ парламент, ако се направят съответните разчети и най-вече се вземе такова политическо решение. Нужни са и съответните промени в законите, за да се отреже отнякъде разход и той се насочи към бъджета на държавното обществено осигуряване - така Донев теоретично описа евентуално повишаване на пенсиите, без да коментира колко са реални предизобрните обещания на паритите.

Инспекцията в социалното министерство на всички обществени поръчки, обявени от прединия екип, приключи, днес ще подпиша доклада до служебния министър-председател проф. Огнян Гердгиков, съобщи Донев. Няма съществени нарушения в МТСП, увери той.

Родители на деца с увреждания няма да връщат пари на общините, заяви още Гълъб Донев. Нарече случаите недоразумение. Проблемът идва от обединяването на всички плащания за социални услуги - асистенти, дневни центрове, помощ от специалисти, а някои общини не са спрели отделното изплащане на помощта по програмата за личен асистент. Всички помощи, заложени в закона, бяха повишени, родителите в.сега вземат 930 лв. месечно накуп и могат да оперират с тях както намерят за добре, напомни министърът. Имаше дублиране на средства по европейските програми и на тези от националната помощ, това е едминистративна неуредица, но хората нямат вина, обясни той ситуацията..

Намаление от 20 лв. има единствено за децата с увреждания между 50 и 70 процента, каза Донев.

26 са непридружените деца бежанци у нас, социалните служби се грижат за тях, съобщи служебният министър Гъръб Донев по повод скандала в Широка Лъка. Там цялото село скочи срещу настаняването в дома за деца без родители на две момчета от Афганистан. Местните се бояли за своите деца, които били по-малки, чужденците не говорели български и нямало как да се обучават в тамошното училище, пък и можело да прогонят туристи, твърдяха инициаторите на подписката срещу двамата младежи.

Единият междувременно е навършил 18 г. и в момента ползва друга програма за закрила.

Обществото трябва да прояви тъпимост и съчувстие към тях - те са тук сами, трябва им грижа и помощ, за да живеят нормално, апелира той.