Досега беше негов заместник

Живко Живков е новият шеф на фонд "Земеделие". Това реши Управителният съвет на ведомството, който гласува оставката на Румен Порожанов. Живков беше негов заместник досега. Той стана зам.-шеф на фонд "Земеделие" на 29 август 2014 г. по времето на служебния кабинет на Георги Близнашки. В агрофонда Живков отговяраше за директни плащания на площ и за информационните технологии.

Новият шеф е завършил магистратура по "Право" във Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий" през 2009 г. Притежава и магистърска степен "Агроном" от Лесотехническия университет в София. От 2003 г. до 2005 г. е експерт в областната дирекция на Министерството на земеделието и храните във Велико Търново, където отговаря за обновяването и управлението на регистрите на земеделски производители. Работи като юрист от 2005 г. до 2009 г. От 2009 г. до 2014 г. е директор на Областната дирекция на фонд "Земеделие"във Велико Търново. Владее английски и руски език.

Назначаването на Живко Живков за директор на фонд "Земеделие" е съгласувано с премиера Огнян Герджиков. Според запознати служебният земеделски министър Христо Бозуков сам се е отказал от първото си предложение за титуляр - одиторът Валентина Пенчева, след протести на браншови организации, които изпратиха писмо и до президента Румен Радев заради "резките" смени във фонда. С назначението на Живко Живков се смята, че ведомството ще продължи да се ръководи от човек, който познава процесите и работата в разплащателната агенция.