Забавяне на поръчка в земеделието може да доведе до спиране на средства от Еврокомисията, съобщи премиерът Огнян Герджиков.

В Агенция за насърчаване на малките и средните предприятия също са открити нарушения при обществените поръчки, каза премиерът Огнян Герджиков.

Става дума за обществена поръчка за разширяване на инсталационна система за обслужване и вътрешна комуникация между българските служби по търговски въпроси в чужбина и агенцията за малки и средни предприятия, проведена през 2016 г. Процедурата е проведена при липса на конкуренция, има становище на Агенцията за обществени поръчки за незаконосъобразност на процедурата. Сезирани са агенцията за Държавен финансов контрол и Сметната палата.

Има забавяне на процедура в Министерството на земеделието и храните, която би могла да има негативни последици. Забавено и стартирането на обществена поръчка за изготвяне на последваща оценка на програмата за Развитие на селските райони 2003-2007 г. Неизпълнението на този ангажимент може да доведе дори до спиране на средствата по програмата за развитие на селските райони от Европейската комисия, каза Герджиков, цитирайки доклад на Главния инспекторат.