Предстои Националният център за териториално развитие да разработи проект, а надеждите - заложените в него мерки стъпка по стъпка да решат натрупаните през годините проблеми в жилищния сектор като лошо състояние на жилищния фонд, големия брой необитаеми жилища, пренаселени домове, високо енегропотребление. Последният такъв документ - Национална жилищна стратегия на България, е приет през май 2004 година, но заложените там действия така и не са реализирани, всичко остава само на хартия.

Хоризонтът, който се залага сега, е краткосрочен - 2030 година и с по-дългосрочна визия - 2050 година, каза Гергана Благиева, директор на Дирекция „Жилищна политика“ в МРРБ:

"За съжаление през изминалите години голяма част от жилищните проблеми все повече се влошаваха. Всички проблеми трябва да намерят решение в разработката, която Националният център за териториално развитие ще извърши до края на годината и се надявам целите и програмите, които те ще предложат да бъдат адекватни и изпълними в бъдещо време. Що се отнася до Закона за етажната собственост, то той беше променен миналата година и той много ясно определя ангажиментите на собствениците в една етажна собственост, която трябва наистина да се определя като собственост на всеки един от нас, за която трябва да се грижим, както го правим за домовете си. Изпълнението на закона обаче остава на заден план и контролът, който е възложен, не се осъществява в степен, в която трябва да бъде. Като видим стратегията, тогава вече можем да говорим за промени в Закона за етажната собственост", каза Благиева.

Трябва да бъде създаден и един работещ механизъм за осигуряване на първо жилище и най-вече трябва да бъде създадена система за жилищното субсидиране, каза още Благиева:

"От една страна да има безвъзмездно подпомагане в някакъв процент за хора, които отговарят на определени критерии, и също така да бъде разработен и пакет от нисколихвени кредити".

Една такава политика касае доста промени в нормативната база, не само Законът за етажната собственост, но и промени в данъчната политика, коментира архитект Ангел Захариев.