Движението между най-големия турски град Истанбул и българската столица София се възстановява на 20 февруари, пише вестник Daily Sabah, цитиран от "Фокус".

Възстановителните работи по железопътната линия между Истанбул и митническия пункт Капъкуле на границата с България приключиха, съобщава вестникът.

Министърът на транспорта на Турция Ахмет Арслан заяви, че линията ще започне да функционира във връзка със споразумението между Турските държавни железници и Българските държавни железници.

292-километровата линия в турския северозападен Тракийски регион вече е напълно завършена, след като възстановителните дейности започнаха през юни 2014 г. и оттогава пътниците на влаковете трябваше да стигат от Капъкуле до Истанбул с автобуси.

След завършването на строителните дейности от Истанбул до София ще може да се стигне за приблизително 10 часа, уточни министърът.

Той подчерта, че допълнителни вагони ще бъдат добавени към експреса Истанбул – София за връзките с румънската столица Букурещ и сръбската столица Белград.