Иначе има 7 играчи, част от тях са с руски и турски капитали. Компанията снабдява с ток 40% от бита и малкия и средния бизнес

Българската държава може да изкупи обратно ЧЕЗ - енерго-разпределителното дружество, което снабдява с ток Западна България.

Този план е обсъждан неофициално на високо ниво в държавата. На експерти е било възложено да направят анализ на подобна хипотеза, според която държавата купува обратно акциите на ЧЕЗ. “24 часа” потърси двама служебни министри за потвърждение, но те деликатно отклониха темата.

Икономически обяснимо и обосновано е обаче тази хипотеза да стане съвсем реална теза. Мотивите за това са няколко. ЧЕЗ е най-голямата компания у нас, тя снабдява с електроенергия 40% от бита и малкия и средния бизнес.

През 2004 г. енергоразпределителното дружество бе закупено от чешката държава чрез нейното дружество ЧЕЗ за над 282 млн. евро.

Логично би било тази фирма, която е част от националната сигурност, да се поеме от държавата, за да не рискува с купувач, който може да се окаже не така добронамерен.

Другата причина е, че държавата може да демонстрира модел на управление на публична компания, който да постави другите в сериозна конкурентна среда.

Целия материал четете УТРЕ 

За 2015 г. през “ЧЕЗ Разпределение България” са минали 10 498 469 мвтч ток.
За 2015 г. през “ЧЕЗ Разпределение България” са минали 10 498 469 мвтч ток.