Ще има пренареждане на политическия елит в европейски мащаб, казва бизнесменът

ПЕТЪР СТОЯНОВ, НОВА ТЕЛЕВИЗИЯ

- Г-н Русев, спомняте ли си как пристигна първият милион в сметката ви?

- Не, не си спомням. Мога да ви кажа кога си купих първата картина. Защото това ми е донесло естетическа и душевна наслада, която ми доставя много по-голямо удоволствие от единия милион, защото милиона днес го имаш - утре не. За мен милионът създава онзи комфорт да можеш да пътуваш и поне за мен да си купувам картини или да правя неща, които обичам. Парите не са средство, което ще ме накара да си купя “Ролс-Ройс” или да поръчвам магнум бутилки шампанско, не съм го правил никога.

- В старо интервю казвате, че можете да се обадите на всеки политик в България. Правите ли го и днес?

- Това беше интервю, направено преди много години, но не беше разбрано. И сега казвам: да,

мога да се обадя

на всеки политик

Не защото му имам телефона или защото мога да влияя. А защото съвестта ми е чиста.

- Как според вас се отразява на бизнеса политическата обстановка в България в момента?

- Нестабилността се отразява. Но тя - политическата нестабилност, излиза извън рамките на България. Има нестабилна политическа обстановка и в Европа, а от известно време и в Америка има голяма доза несигурност. За мен големият проблем на глобализирането на света, което само по себе си е чудесна идея, е, че се установи, че има неравенство. Обединихме хората и установихме, че има богати и бедни. А политиците не успяха да решат този проблем.

И ние - България, се озовахме в задния двор. Установихме, че сме едни от най-бедните в Европа. Това е сериозен проблем, който нямам представа как ще го решат политиците. Може би политическият елит, установен след падането на Берлинската стена, ще бъде подменен - ще има пренареждане в европейски мащаб.

- Накъде трябва да поеме България?

- Първо трябва да имаме стабилна политическа обстановка.

Смятам и много се гордея, може би е било наивно, но до днес се гордея, че когато царят се върна и аз представих икономическия екип, без да познавам никого от него - нито Милен Велчев, нито Николай Василев, тезата ми беше, че шансът България да се промени е да се върнат млади хора, образовани, носители на друга култура.

- Служебният премиер Огнян Герджиков е от НДСВ. Познавате ли го добре, чувате ли се?

- Много бегло. Може би съм се срещал с него един или два пъти. Не сме се чували.

- Никога не сте говорили за сделка за “Виваком”. Защо?

- Не са ме питали. Поначало не говоря много за това, което правя като бизнес.

- Тази седмица бяхте на първа страница на един вестник. Предстои ли наистина БТК да закупи дялове във “Вива Телеком България” и каква е целта на този ход?

- “Виваком” е публична компания и нямам право да коментирам сделки, докато не са отразени във финансовия отчет. Един приятел често цитира своя професор от Харвард, като казва, че ако направиш сделка, която на другия ден е на първа страница на “Уолстрийт джърнал”, която описва начина, по който си я направил, може само да се гордееш с това. Аз се гордея с начина, по който цялата сделка с “Виваком” стана, защото съм естет и сделката стана успешна, тъй като имаше елемент на красота.

Не знам друг актив от портфейла на Цветан Василев, в който той е имал участие, който да е сменил собственика си по толкова прозрачен начин, както “Виваком” - с провеждането на международен търг, организиран от призната компания. Нещата се представят не такива, каквито са. Когато хората правят интерпретации, примерно за сделката за “Виваком”, си мисля откъде им идват тези фантазии. Може би си мислят по какъв начин те биха я направили. Как биха откраднали, измамили, излъгали. И се наслагват такива алтернативни факти, които претендират след това, че са истина. Нещата не са така. Смятам, че в България има доста сериозни бизнесмени, има и олигарси.

- Какво се случва с делото за КТБ, има ли развитие?

- След като акционерите всъщност ефективно заплатиха 330 млн., повече от 1/3, или това са 125 млн. евро, са блокирани в полза на КТБ. Оттук насетне е въпрос на българския съд и на синдиците на банката колко бързо и кога тези пари могат да бъдат усвоени. Когато това се случи, ще бъде може би единственият и най-големият кредит, който ще бъде изцяло изплатен в КТБ.

- През тази седмица Дмитрий Косарев - ваш опонент в сделката за “Виваком”, ви атакува по другата линия, свързана с “Левски”. Защо идва тази война с него?

- А, всъщност аз с Косарев се забавлявам, война не водя. За мен той е виртуален герой, защото се изявява единствено в интернет пространството. Той не се е появил досега в България - не знам дали и съществува.

- Как изглежда новият спонсорски договор с “Левски”, какви са параметрите?

- Едно уточнение - спонсорски договор няма. Има договор за реклама, има и договор за ползване на името на “Виваком”. Т.е. заменяме думата стадион с арена и новото име ще бъде “Арена Виваком Георги Аспарухов”. Договорът е за 6 г., срещу което ще се заплащат по 2 млн. на година - общо 12 млн. лв.

- Феновете обаче не изглеждат доволни може би от неглижирането им като роля в клуба. Усещате ли го така?

- Ролята на

феновете е да

са на стадиона

и да окуражават клуба си. Тя не е да участват в управлението. Ако искат да участват в управлението, в което те са участвали при предишните собственици, следствие на което и в резултат на което имаме тези финансови резултати...

- Феновете ли са виновни?

- Не казвам, че те са виновни, но те носят отговорност за това.

- Какви са дълговете към днешна дата?

- Може би към 20 млн.

- Трябва ли да се притесняват феновете, че отборът може да остане без лиценз заради неплатени задължения?

- Феновете трябва да се притесняват за клуба си, но не в тази част - лиценз, за този и за следващия сезон. Клубът трябва да намери собствени средства и начини да се издържа. Ако не намери тази формула, няма как да успее. Ще бъде толкова голям клуб, колкото средства генерира.

- Ще има ли козирка на “Арена Виваком Георги Аспарухов”?

- Ако това ще увеличи задълженията, няма да има.

- Колко струва тя?

- По сегашните изчисления и оферти - между 3 и 4 млн. лв.

- Замисляли ли сте се да върнете Наско Сираков на работа в клуба?

- Не, не съм.

- Задължително ли беше прехвърлянето на акциите на Даниел Боримиров? Защо точно него избрахте и на каква цена отстъпихте акциите?

- На същата цена, на която съм ги придобил. И не е ход, а имаше правен конфликт. Смятате ли, че акциите на “Левски” някой ги търси?

- Вие кажете.

- Не смятам, че някой ги търси. Смятам, че предоставянето на акциите на едно поколение легенди като Боримиров е един изключително позитивен и мотивиращ елемент.

- Един въпрос, който е вероятно да ви ядоса.

- Опитайте.

- Лепят ви етикет, че сте поставено лице. Как ще коментирате?

- Не съм ядосан, но няма какво да отговоря. Отговор на този въпрос ще даде времето. Навремето ми лепнаха етикет Сивия кардинал. Кажете ми по времето на царя на какъв процес аз съм повлиял. Дайте ми в цялата моя история като бизнес една сделка, която съм направил с държавата, едно нещо, което съм купил, от което съм се облагодетелствал.

- Имаше случай на разследване на Агенцията за чуждестранна помощ.

- Това е една от другите легенди. В Агенцията за чуждестранна помощ съм работил 3 месеца. И са правени ревизии и разследвания - всичко, което е можело да се направи. Ако е имало нещо, има органи, които правят разследване, ако няма нищо доказано - всичко е спекулации.

- Познавате ли се с Бойко Борисов, с Делян Пеевски?

- Опазил ме Господ. Познавам се и с двамата. Делян Пеевски съм го виждал по времето на младежкото движение в НДСВ. Оттогава не съм го виждал, нямам никакви контакти. Бившия премиер Бойко Борисов го познавам също оттогава, но нямам контакти или отношения с него.

- Стои ли някой зад гърба ви?

- Съпругата ми. Тя стои зад този гръб 36 г.