Продажбите на оръжие от страна на Германия са се понижили рязко през последните пет години в сравнение с останалата част на света, коментира германската редакция на вестник The Local, цитиран от Фокус. Информацията идва на фона на факта, че световната търговия с оръжие достигна най-високо си равнище от четвърт век насам.

Продажбите на оръжия през периода между 2012 и 2016 година достигнаха връхната си точка от края на Студената война. Индия увеличи вноса си на оръжие през този период с 43%, като по този начин стана държавата, която внася най-много оръжие в света. Същевременно Виетнам изхарчи 202% повече средства за въоръжаване в сравнение с периода 2007-2011 г.

Съединените американски щати и Руската федерация са страните, които спечелиха най-много от световната надпревара по въоръжаване, тъй като и Москва, и Вашингтон увеличиха своя износ на оръжия с почти една четвърт.

Износът на оръжие от Германия обаче в петгодишния период от 2012 до 2016 г. намаля с 36% в сравнение с предходните пет години. Въпреки това страната остава петият най-голям износител на оръжие в света след Франция, която е на четвърто място и Китай - на трето.

Експерт от Стокхолмския международен институт по изследване на мира (SIPRI) коментира, че понижаването на износа на оръжие от страна на Германия най-вероятно се дължи на решение от страна на правителството в Берлин да намали износа.
„Саудитска Арабия би могла да се превърне в по-голям пазар, но сегашното правителство предприе по-строг подход към продажбите там“, обясни експертът.