Завели са 1100 дела, броят им расте непрекъснато

Синдиците на КТБ Кристи Маринова и Ангел Донев водят над 1100 съдебни дела срещу длъжници, съобщиха оттам. Освен дела, срещу недобросъвестните длъжници се предприемат и всички позволени от закона действия, уточняват от институцията.

Общият материален интерес от всички действия за връщане в масата на несъстоятелността на затворената банка е малко над 12,5 млрд. лв.

В някои случаи едно и също вземане е предмет на различни производства, които пък са насочени към различни задължени лица, защото така се увеличава шансът по-голям процент от него да бъде върнат обратно в масата на несъстоятелността на банката, уточняват синдиците.

От приложение към изявлението им става ясно, че са заведени дела за обявяване в несъстоятелност за 3,9 млрд. лв., издадени са изпълнителни листове за незабавно изпълнение за 2,7 млрд. лв. За други 2,5 млрд. лв. са образувани изпълнителни производства. Запорирани са обезпечения срещу длъжници за 437 хил. лв., оспорени са прихващания за 474 434 лв., а от бивши администратори на банката се търсят 36 226 лв.

Маринова и Донев заявяват, че има много длъжници, които целенасочено осуетяват събирането на вземанията. Синдиците припомнят също, че преди дни оповестиха имената на тези, които са най-активни в опитите си да противодействат на събирането на вземанията. В него са имената на 100 фирми и над 70 физически лица.

Двамата уточняват още, че съдебните производства се водят главно в български съдилища. Тъй като те са триинстанционни, а по казусите се прилагат сравнително нови процедури по българското законодателство, до окончателното им решение е нужно още време. Синдиците обаче са категорични, че към всеки актив на КТБ, за който е икономически оправдано да се предприемат действия, ще има такива.