София се развива като една от европейските столици с най-голям ръст на стартиращи компании в IT - сектора . Това каза кметът на Столична община и зам.-председател на ГЕРБ Йорданка Фандъкова по време на Европейски форум „Предприемачество за растеж“, съобщи Фокус.

Тя посочи, че ще работи София да се развива като зелен и иновативен град. „Щастлива съм, че София, нашият град, е домакин на този престижен форум, на който всъщност ще разискваме най-важните въпроси за развитието на големите градове, а именно привличането на инвестиции, предприемачеството“, каза тя.

По думите й благодарение на всичко това градът може да се развива и хората да имат качествена работа. „В последните години нашият град се развива динамично, получи признание в много престижни международни класации“, коментира тя.

Фандъкова уточни, че София е на 10-то място по стартиращи компании и на трето място по създадени фирми, като 90 % от тях са в областта на информационните технологии. Тя посочи, че причините за това са десетките хиляди професионалисти, които получават тук добро образование и възможностите те да работят в големи мултинационални компании.

„На второ място са инвестициите и на държавата, и на общината в строителството на модерна публична инфраструктура, както и създаването на добра дигитална инфраструктура“, посочи тя и отбеляза, че на трето място са добрите финансови условия. Според нея най-важен е ефектът, който се оказва върху живота на хората. По думите й в София заетите в IT -сектора са над 25 хил. души, като заплатите им са едни от най-високите.

Тя уточни, че износът в тази сфера е 12 % от целия български износ. Фандъкова заяви, че от Столична община след създаването на специалната общинска агенция за инвестиции се стремят да подготвят такива механизми за подкрепа на стартиращи компании, които да подпомогнат работата на предприемчивите млади хора. „Идеята е да се стимулира предприемачеството сред млади хора до 29 години и такива, които искат да създават свой малък и среден бизнес“, посочи Фандъкова и допълни, че софийската агенция е сертифицирана да дава инвеститорски клас Б, насочен към компаниите в малкия и средния бизнес.

„Нашият ангажимент е да успеем да привлечем част от модерните технологични решения в управлението на града и в подобряването на условията на живот“, допълни кметът на София. По думите й случващото се в София е важен стимул за развитието на други градове.