Плоският данък трябва да се запази, защото прогресивното облагане е най-несправедливо. Това коментира пред „Фокус“ икономистът Красен Станчев по повод предложенията на партиите за данъчната система у нас. Според икономиста плоският данък трябва да остане в сегашния си вид с известни усъвършенствания.

„Не виждам голям смисъл в повечето патентни данъци, не виждам голям смисъл в облагането на едноличните търговци, както и не виждам смисъл в съществуването на корпоративния данък, той би трябвало да бъде премахнат. Отделно има обещания, че ще се намаляват по 0,5% непреките данъци, в частност данък добавена стойност – това всичко може би е възможно, но не може да се прави, без да бъдат запушени дупките, по-скоро фуниите, в консолидирания бюджет. Най-голямата „фуния“ е НОИ и специално държавните пенсии, втората голяма фуния е НЗОК, но има и други“, коментира още икономистът.

Красен Станчев добави, че въвеждането на необлагаем минимум не би ощетило сериозно бюджета, но би създало стимули за хората около този минимум да рапортуват данъци, които не са реални.