Нашата работа трябва да се оцени по събраните 600 млн.лв. от 1,37 млрд. лв. към датата на затварянето  на трезора, смятат Кристи Маринова и Ангел Донев

Предстои обявяването в Търговския регистър на първата сметка за разпределяне на върнати активи на банката. В нея ще има 600 млн. лв., което е над 40% от стойността на активите на банката към датата на обявяване в несъстоятелност - 22.04.2015 г., която е 1 милиард и 378 милиона лева.
Това заявяват двамата синдици на КТБ Кристи Маринова и Ангел Донев в специално изявление за медиите. Те подчертават, че докладът за оценката на активите от три одиторски фирми е показал, че значителна част от обезпеченията са с пропуски, или са несъществуващи, което ги прави нереализируеми. Множество кредити са с нулева стойност.
С решението си за откриване на производство по несъстоятелност, съдът е наложил общ запор и възбрана върху всички активи и цялото имущество на банката, припомнят синдиците. Така то е блокирано, с него не са възможни никакви сделки и разходи, освен за покриване на разноските по несъстоятелността, припомнят те. И подчертават, че именно със стойността от 1 милиард и 378 милиона лева трябва да се съпоставя резултатът от усилията на тяхната работа.
Ясно доказателство за изключително лошото състояние на активите на КТБ АД е липсата на интерес от страна на други български или чуждестранни банки за закупуване на банката като цяло предприятие или пък на части от кредитния й портфейл, който по оценка на одиторските компании в огромната си част е обезценен и невъзстановим, смятат синдиците.
Те припомнят също, че международни одиторски компании и доклади от различни български институции след поставянето на банката под специален надзор показват пряката управленска и юридическа отговорност за нарушенията и за фалита на КТБ АД и вредите, причинени на нейните вложители и други кредитори, носи мениджмънтът на банката.
От изявлението им става ясно, че по време на специалния надзор от квесторите са осчетоводени прихващания в размер на около 850 млн. лв. Като резултат от тези прихващания са освободени множество обезпечения, с което е увредена масата на несъстоятелността. Това допълнително влошава ситуацията и затруднява работата ни. Водят се дела за обявяване на тези прихващания за недействителни по отношение на кредиторите на несъстоятелността, което отнема средства и време.
Длъжниците-кредитополучатели не само не погасяват кредитите си и не връщат придобитите с кредити, но и с всякакви средства се борят да направят невъзможно това да стане, в противодействие на нашите активни действия. В резултат - към 31.12.2016 г. делът на редовните кредити е едва 0,52%.
"Няма лице в света, което веднага да отиде и да „прибере“ откраднатите от банката активи, тъй като всички действия по попълване на масата на несъстоятелността са съобразени с действащото законодателство", категорични са Маринова и Донев. Следва да се има предвид и обстоятелството, че по голяма част от тези съдебни производства се прилагат нови процедури в законодателството, по които няма съдебна практика.
Специално внимание в изявлението си те отделят на "хвърлената" откровена дезинформация и опитите за насаждане на съмнения за вторично разграбени активи.
По този повод те изрично уточняват, че:
1. Сградата на КТБ на пл. „Гарибалди” е продадена още през 2013 г. – месеци преди поставянето на банката под специален надзор, на цена много над действителната й стойност. В момента се водят дела за връщането и в масата на несъстоятелността.
2. БТК никога не е била притежание на КТБ и не е сред нейните длъжници. Отпускани са кредити на други дружества, придобили акции от веригата дружества, учредени за придобиването на акциите на БТК. Акции на тези дружества никога не са били залагани или контролирани по какъвто и да е начин от КТБ АД. За събиране на тези кредити, сме завели искове, обезпечени със запор на вземане и акции на БТК за 125 млн. евро.
3. „Дунарит”: Предприятието е било длъжник на банката. Задълженията на „Дунарит” са погасени изцяло с прихващания, извършени и осчетоводени в периода на квестурата. Предявили сме отменителен иск за обявяване за недействителни по отношение на кредиторите на несъстоятелността извършените от „Дунарит” прихващания. Делото е висящо в Софийски градски съд.
4. „Авионамс” има предвидени за разпределение в полза КТБ 29 млн. лв., които са обект на съдебно производство.
5. „Техномаркет” не е длъжник на КТБ. В полза на банката е учреден залог на 100% от акциите на това дружество от „Домтех холдинг” АГ, Лихтенщайн, което е получило кредит от банката за закупуването им. През 2014 г. е извършено на два пъти увеличение на капитала на „Техномаркет”, който от 1,7 млн. лв. е станал 11,2 млн. лв. Акциите от увеличението на капитала, върху които КТБ няма права, са записани от трети лица със съгласието на дотогавашния едноличен собственик на капитала – „Домтех холдинг”. Срещу действията на „Домтех холдинг” и третите лица банката е завела иск в СГС.
В заключение заявяваме, че ние не сме допуснали „вторично разграбване“ на активи на КТБ. Напротив, положили сме максимални усилия да съхраним активите на банката.