В Министерството на икономиката се състоя среща на служебния министър Теодор Седларски с посланика на Китай в България Джан Хайджоу, съобщиха от държавното ведомство, цитирани от БТА. "Повишаването на конкурентоспособността и развитието на иновативния потенциал на българската икономика са наш приоритет", е заявил министър Седларски и е посочил, че Китай е добър пример за превръщането на България във високотехнологична икономика.

По време на срещата, на която са били обсъдени възможностите за разширяване на търговско-икономическото сътрудничество между двете страни, посланикът на Китай е изразил задоволство от ангажимента на министър Седларски към процеса за увеличаване на инвестициите в България и към откриването на нови сфери за икономическо развитие. В тази връзка той е информирал, че предстои посещение на китайска делегация от бизнесмени, по време на "WEBIT Festival Europe 2017", който ще се състои в "София тех парк" в края на април тази година и е под патронажа на президента Румен Радев.

Хайджоу е поканил министър Седларски на работно посещение в Китай и на обиколка на един от най-важните им центрове за научни иновации и хай-тек индустрии. При предстоящо посещение ще бъде обсъдена възможността за партньорство в изграждането на бизнес инкубатор в СТП, чрез който ще може да се увеличи потенциала за превръщането на научните резултати в реалната индустрия.

Обсъден е бил и предстоящият Форум за търговия и инвестиции между страните от Централна и Източна Европа и Китай в Нинбо на 9-12 юни т.г. В рамките на форума Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия организира поредното национално участие в изложбата на стоки за страните от ЦИЕ.

По повод развитието на хранително-вкусовата промишленост и транспорта, министър Седларски е уверил, че ще се ускорят процедурите и ще се направи всичко необходимо за бързото им разрешаване.

На срещата е било обърнато внимание на потенциала за разширяване износа за Китай на български селскостопански стоки и храни. Стартирани са общо 28 процедури за регламентиране вноса в Китай на български земеделски стоки и хранителни продукти, от които са финализирани 4 - за царевица, люцерна, риба и рибни продукти, мляко и млечни продукти. Очаква се скоро да бъде финализирана и процедурата за внос в Китай на комбинирани фуражи и фуражни добавки от България, като предстои посещение у нас на китайски експерти за контрол на качеството.