Мариус Донкин: Смисълът е да оцелеем духовно

  • 0
authorАвтор: Петър Пламенов

Мариус Донкин: Смисълът е да оцелеем духовно

Зодия Водолей, директорът на Народния театър „Иван Вазов“ Мариус Донкин е роден на 13 февруари 1950 г. в морската столица Варна. Завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ през 1971 г. Започва кариерата си в Пловдивския театър, където дебютира като Орфей в "Садал и Орфей" от Иван Радоев. Следва поредица красиви любовници включително и най-мечтаната емблематична за всеки млад актьор роля на Ромео в "Ромео и Жулиета" от Шекспир. Успехът в тези роли му спечелва място в трупата на театър "София", където дебютира отново с шекспиров персонаж - Леонт в "Зимна приказка.
През 1979 г. е поканен в трупата на Народния театър "Иван Вазов”. Сред по-значителните му превъплъщения на първата сцена са Едмънт в "Крал Лир" от Шекспир, Граф Алмавива в "Сватбата на Фигаро" от Бомарше, Той в "Убийци" от Стефан Гечев и много други. За забележителното си превъплъщение в моноспектакъла “Господин Ибрахим и цветята на Корана” печели серия от национални и международни награди.
Снима се в редица телевизионни и кино продукции. Може би и най-популярният му образ е на цар Симеон от “Златният век” (1984), сред останалите филми се открояват “Последното приключение” (1984), „Тихият беглец” (1972), “Петимата от “Моби Дик” (1970), Отплата (2012), а сред телевизионните му участия са сериалите „Знакът на българина” (2014), „Дом за нашите деца” (1987) и „Време за път” (1987).

Мариус Донкин е едно нетипично присъствие на театралната ни сцена. Веднъж поради високата творческа самокритичност, която го възпира да се впуска в какви ли не сценични форми. Държи името му да присъства единствено в качествени и художествено значими проекти. И втори път заради специфичната му аристократична осанка, която малко се вписва в обичайните режисьорски и репетоарни вкусове в живота и маниерите на света на „малките човеци” с малки цели, първични страсти, радости и изисквания.

Славата го постига твърде рано със знаменателната роля на цар Симеон от „Златния век” и творческата му младост е белязана от щампата на персонажа красавец, от която естествено следва серия от образи на млади влюбени, начело с Ромео. Поради силния си характер и ярко сценично присъствие се утвърждава в трупата на първия ни театър като рафиниран актьор-интелектуалец, майстор на психологическите състояния и сложните вътрешни противоречия.

Едва с риска на моноспектакъла Донкин успява да разкрие в пълнота богатството на своето дарование. Той не само открива и утвърждава името на френския драматург Ерик-Емануел Шмит на българската сцена, но срещата му с неговите текстове се превръща и в най-щастливата случайност в творческия му път. Интересът към спектакъла по едноименния роман „Господин Ибрахим и цветята на Корана” не стихва вече повече от десетилетие и има над 160 представления и редица награди.

Премислено решение

Неочаквано за мнозина в края на лятото на 2016 година Мариус Донкин зае директорския пост в НТ „Иван Вазов”. Затова и първият ми въпрос е защо един успешен актьор, доказал високия си професионализъм, точно когато бере плодовете на труда си и може да осъществи творческите си мечти, се заема с толкова неблагодарна, рискова и трудна задача като директор на националния ни театър. Без много да се замисля, Мариус Донкин признава, че това е било премислено решение, което той си е наложил със самодисциплина. А не от желание за повече роли, защото признава, че мнозина в занаята така си осигуряват постановки, режисьорски комфорт и значими роли.

Целта на заемането на поста според него се основава на желанието му да даде нещо и да изпробва силите си да промени нещата. Той винаги е бил от онези, които ярко, ясно и дръзко са заявявали без неудобство своето несъгласие с управленски решения, питали са защо и са давали алтернативни решения. И сега е предприел изпитанието да види дали може да се пребори с административните неуредици и с нещата, които приема за нередни. Защото е много лесно да се критикува, но да се поправят сбърканите неща, да се намери правилният път е повече от трудна задача.

Разбира се, борбата с административните проблеми е най-голямата трудност и сега, почти шест месеца, след встъпването му в длъжност, той едва може да си поеме дъх от тях. Смисълът на властта е някаква лична проверка на силата и нравствеността на личността. Дълбокият импулс и целта на своето управление Мариус Донкин разпознава във възможността да се погрижи за своите колеги, а не за себе си. Да направи нещо изобщо за статута, начина на живот и издигане на социалната роля на актьорите, които са най-динамичната част от духа на нацията и нейно живо съзнание. Важно е да се помни, че Народният театър не е обикновен театър, а национален културен институт, стожер, пример с представителна роля и следва да бъде флагман на културните процеси в държавата. Да задава посока, като същевременно съхранява традициите, предава ги на новите поколения, но и дава възможност за новаторство и експериментиране.

От поколение на поколение

Според Донкин разковничето е в търсенето на консенсус, на „единение”, което да подсигури опазването на ценностите. Защото по собствените му спомени, когато е постъпил в трупата, тук са били такива забележителни личности и актьори като Любомир Кабакчиев, Стефан Гецов, Георги Раданов, Георги Георгиев-Гец, Андрей Чапразов, Георги Черкелов. Подчерава мъжкото присъствие, но как ли би било иначе, след като от тях е наследил мярата и художествения максимализъм, а и от тези колоси е почерпал тайните на занаята. Не бива обаче да се пропуснат и имената на легендарните звезди от ранга на Славка Славова, Таня Масалитинова, Маргарита Дупаринова, Мария Стефанова и Ванча Дойчева, които с труда, отдадеността и ентусиазма си са създали основата на театъра и атмосферата в него.

Затова новият директор е предприел серия от срещи с публиката, както и чествания на колеги от по-възрастното поколение. Превръща сцената на ІV етаж в пространство за творчески мечти, където младите актьори и всички утвърдени да могат да осъществят скритите си мечти за роли, постановки и текстове. Така едните шлифоват и изпробват дарованието си, а другите могат да осъществят нереализираните си идеи. Макар че, признава той, повечето възрастни колеги хем се радват много, хем все още са плахи, защото подобни проекти са и големи рискове и изискват усилия и самодисциплина.
За културния процес е важно да се гради на здрави основи, да се пази съзнанието, че много хора са градили преди нас, казва Мариус Донкин. Младите трябва да се доверят на вярата и истината, която поколенията преди тях са защитавали. Не мога да се въздържа и да не възразя, че това е твърде висок идеализъм и днес той е просто илюзия, но Мариус не е съвсем съгласен. „Нима помним нещо друго от миналото освен поетите, художниците и музикантите? Никой не помни министрите – същественото е да се съхрани духът на нацията, а това не може да се получи без съвместната работа на всички хора на духа – на актьорите, писателите и мислителите“, казва той.

В един момент сякаш между другото от устата му се изплъзва признание: „Аз осъзнах, че само говоря ли говоря, а сега са нужни действия, категорични решения за промяна. И аз се опитах да се нагърбя с всичко това, знаейки че се заемам с голяма отговорност. Моята баба попадия казваше: „Помни чедо, че колкото по-нагоре отива човек, толкова повече му се вижда задника”.

Според него изходът от всяка криза е възвръщането към духа на нацията, а българският дух е духът на вярата и словото. Един човек, който не живее с вяра, никога не може да намери правилната посока на своя живот. „Не можем да мечтаем за бъдещето си без всичко това, не го споделям от личен опит, а защото така са оцелявали всички големи култури и народи“, казва директорът на Народния театър. Затова е приел и като своя лична кауза опазването на чистотата и богатството на българсия език, грамотността на говорене, изразяване и писане. Това не е някаква налудничавост или безпочвен елитаризъм - съхраняването на езика е съществена част от опазването и въздигането на нацията. Може би и поради това проявява особен интерес и търпение към новата българска драматургия и чете всички постъпили в театъра български текстове. Това прави заедно с тримата драматурзи: Розалия Радичкова, Мирела Иванова и Светла Панчева. Изненадан е от общото високо ниво и добрите качества и силните идеи, вложени в текстовете, които според него в по-голямата си част имат преди всичко един съществен недостатък – не успяват да

Повече - в книжното тяло

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Срамните тайни на хляба

Срамните тайни на хляба

Правят го с боядисано брашно, овлажнители, омекотители, ензими, към тях ароматизатори и овкусители Боядисано брашно, овлажнители, омекотители, ензими, към тях ароматизатори, овкусители. Това са част от срамните тайни на българския хляб. Че черният, смятан за по-здравословен е всъщност боядисан, е известно отдавна.

Експерт: Няма недостиг на кадри в България

Експерт: Няма недостиг на кадри в България

В България няма недостиг на кадри. Повечето обявени свободни работни места са за хора с ниско образование, на които се предлага ниско заплащане и не се осигурява обучение. Това каза председателят на сдружение "Солидарна България" и икономически съветник на КТ "Подкрепа" Ваня Григорова на форум за недостига на работна сила,

Путин: Южна Европа може да се включи към "Турски поток" през Гърция

Путин: Южна Европа може да се включи към "Турски поток" през Гърция

Руският президент Владимир Путин не изключи възможността Южна Европа да се включи към "Турски поток" през Гърция, предаде ТАСС, цитирана от БТА. Путин каза това на съвместна пресконференция след разговори с гръцкия премиер Алексис Ципрас. "Готови сме да реализираме заедно с Гърция големи инфраструктурни енергийни проекти.

Красивите лица, които управляват над 67 млрд. лева

Красивите лица, които управляват над 67 млрд. лева

На върха на две от най-големите банки в България са жени, към тях скоро ще се присъедини и трета Образът на жените като мениджъри, които поемат по-малко рискове и които е малко вероятно да прахосат финансите на банката, която управляват, е погрешен и това трябва да се взема под внимание. Изненадващата констатация е записана в доклад на

Двойно повече митничари, съкращават чиновници

Двойно повече митничари, съкращават чиновници

Закриват митниците на 7 януари 2019 година, ще стават управления и дирекции Митниците в сегашния им вид ще бъдат закрити на 7 януари 2019 г., за да бъдат основно преструктурирани. Това е записано в проект за промени в Устройствения правилник на едната от двете приходни агенции, които са предложени от финансовия министър Владислав Горанов за

Градска железница свързва Казичене с Банкя

Градска железница свързва Казичене с Банкя

Откриват градска железница по линията Казичене – Банкя. Първата мотриса потегли днес в 12:05ч. и ще стигне до крайната си точка за час и десет минути, предаде Би Ти Ви. „Идеята е да направим нова градска железница, която да свързва кварталите на София. В последствие идеята ни е да се свързва Перник със София.

Сглобява се най-големият автогигант - Fordswagen!

Сглобява се най-големият автогигант - Fordswagen!

Две от водещите автомобилни компании Volkswagen и Ford са все по-близо до пълно сливане. Ако това се случи, това ще бъде най-голямата автомобилна фирма в света. Генералният директор на германската компания Хербет Дийс потвърди пред Ройтерс, че преговорите с Ford моге да доведат до създаване на "глобален автомобилен алианс".

Хлябът трябва да се подбира според храната

Хлябът трябва да се подбира според храната

Ако е 100% ръжен, е като тухличка, останалото е лъжа Объл, красив, добре оформен, но никъде не е напукан, има формата на бял хляб, но на етикета пише, че ръжен. Това означава, че в него има поне 90% бяло брашно и 10% ръжено, обясняват експерти пекари част от заблудите, които прилагат търговци. 100% ръжен хляб може да има само в един вариант -

Голям растеж на гръцкия износ през октомври

Голям растеж на гръцкия износ през октомври

За голям растеж на гръцкия износ през октомври информира в съобщение Гръцкият съюз на износителите, цитиран от агенция АНА-МПА. Според анализа на Центъра за експортни изследвания, който се основава на неокончателни данни на гръцката статистическа служба, през октомври износът на страната е нараснал с около 24 процента на годишна база и възлиза на

Чакат инфлацията, за да вдигнат цената на водата

Чакат инфлацията, за да вдигнат цената на водата

Увеличението е от 1 януари, най-много е в Бургас и София Инфлацията за ноември, която НСИ ще обяви до няколко дни, ще е решаваща за това с колко ще поскъпне водата от 1 януари. На 17 декември КЕВР, чийто председател е Иван Иванов, ще разгледа заявленията на ВиК операторите в 23 града с новите цени.

Най-коментирани

Събират разделно отпадъците на близо 6,4 милиона българи от 183 общини

Събират разделно отпадъците на близо 6,4 милиона българи от 183 общини

Близо 6,4 млн. души от 183 общини са обхванати от разделното събиране на отпадъци в момента. Това съобщи министърът на околната среда и водите Нено Димов по време на заключителния форум "Зелена икономика", който се състоя в София хотел Балкан, съобщи БТА. В България са рециклирани 917 000 тона битови отпадъци през 2016 г.

Красивите лица, които управляват над 67 млрд. лева

Красивите лица, които управляват над 67 млрд. лева

На върха на две от най-големите банки в България са жени, към тях скоро ще се присъедини и трета Образът на жените като мениджъри, които поемат по-малко рискове и които е малко вероятно да прахосат финансите на банката, която управляват, е погрешен и това трябва да се взема под внимание. Изненадващата констатация е записана в доклад на

Чакат инфлацията, за да вдигнат цената на водата

Чакат инфлацията, за да вдигнат цената на водата

Увеличението е от 1 януари, най-много е в Бургас и София Инфлацията за ноември, която НСИ ще обяви до няколко дни, ще е решаваща за това с колко ще поскъпне водата от 1 януари. На 17 декември КЕВР, чийто председател е Иван Иванов, ще разгледа заявленията на ВиК операторите в 23 града с новите цени.

Почват преговори за концесията в Банско (Обзор)

Почват преговори за концесията в Банско (Обзор)

Петчленка на ВАС потвърди, че не трябва ОВОС за плана за управление на “Пирин” Кабинетът упълномощи в сряда министъра на околната среда и водите Нено Димов да предоговори концесионния договор с “Юлен” АД за ски зоната над Банско. По същото време 5-членният състав на Върховния административен съд (ВАС) публикува решение,

Градска железница свързва Казичене с Банкя

Градска железница свързва Казичене с Банкя

Откриват градска железница по линията Казичене – Банкя. Първата мотриса потегли днес в 12:05ч. и ще стигне до крайната си точка за час и десет минути, предаде Би Ти Ви. „Идеята е да направим нова градска железница, която да свързва кварталите на София. В последствие идеята ни е да се свързва Перник със София.

Левон Хампарцумян: Не се очаква рязко повишаване на лихвите

Левон Хампарцумян: Не се очаква рязко повишаване на лихвите

Финансистът Левон Хампарцумян, който стана „Банкер на 2018 г.” коментира проблемът с хроничната бедност пред Би Ти Ви. По думите му страната ни винаги е била най-бедната държава в Европа, дори по времето на комунизма. „През 1944 г. България е на същото икономическо положение като Дания – селскостопански държави с наченки на индустрия.

Срамните тайни на хляба

Срамните тайни на хляба

Правят го с боядисано брашно, овлажнители, омекотители, ензими, към тях ароматизатори и овкусители Боядисано брашно, овлажнители, омекотители, ензими, към тях ароматизатори, овкусители. Това са част от срамните тайни на българския хляб. Че черният, смятан за по-здравословен е всъщност боядисан, е известно отдавна.

Банско подарява кола за старта на сезона

Банско подарява кола за старта на сезона

Курортът отваря тържествено на 15 декември Чисто ново Audi A3 ще чака своя пръв притежател следващата събота, 15 декември, на Бъндеришка поляна. Автомобилът може да бъде спечелен в играта “Ловци на съкровища” - една от многото, които ще отбележат стартирането на ски сезона тази година. В приключението могат да се включат всички желаещи да

Путин: Южна Европа може да се включи към "Турски поток" през Гърция

Путин: Южна Европа може да се включи към "Турски поток" през Гърция

Руският президент Владимир Путин не изключи възможността Южна Европа да се включи към "Турски поток" през Гърция, предаде ТАСС, цитирана от БТА. Путин каза това на съвместна пресконференция след разговори с гръцкия премиер Алексис Ципрас. "Готови сме да реализираме заедно с Гърция големи инфраструктурни енергийни проекти.

Рокади в борда на директорите на БДЖ: 2-ма шефове уволнени, нови на техните места

Рокади в борда на директорите на БДЖ: 2-ма шефове уволнени, нови на техните места

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков извърши промени в състава на Съвета на директорите на "Холдинг БДЖ" ЕАД, съобщи на сайта си ведомството. С протоколно решение на министъра като членове на Съвета на директорите на "Холдинг БДЖ" ЕАД са избрани Григори Григоров и Светломир Николов.

Всеки месец износът на България е за 2,2 млрд. евро

Всеки месец износът на България е за 2,2 млрд. евро

Стоки за 2,2 млрд. евро средно изнася България всеки месец през 2018 г. Това обяви зам.-министърът на икономиката Александър Манолев при връчването на наградите “Експортьор на годината”. В топ 10 на нашите пазари има само една държава, която е извън ЕС - Турция. Китай все по-бързо се доближава до първите 10 дестинации за износ на българския

В пет града ще се търсят нови работници през 2019 г.

В пет града ще се търсят нови работници през 2019 г.

Очакванията за ръст на заетостта обаче са най-слаби от 4 г. насам През следващата година работодателите ще търсят нови служители във всички големи региони в страната, като основно те са съсредоточени в пет града. Това показва изследване на заетостта на “Менпауър груп”, което обхваща данни от 620 работодатели в пет региона в България.

Започна връчването на годишните награди в туризма (Снимки)

Започна връчването на годишните награди в туризма (Снимки)

В концертната зала на Централния военен клуб в столицата започна връчванета на годишните награди в туризма. Те са разделени в 16 категории,като тази година има общо 125 участници. Очаквайте

Мисия “Безопасност за потребителите”

Мисия “Безопасност за потребителите”

Комисията за защита на потребителите започва масирани проверки за фалшиви намаления Комисията за защита на потребителите (КЗП) ще проведе масирани проверки по търговските обекти за нелоялни търговски практики, фалшиви намаления и дали потребителите са в безопасност, докато пазаруват или пътуват. Върху това акцентира дейността си комисията.

Рекорди в туризма на Балканите

Рекорди в туризма на Балканите

Независимо от информациите за политически сътресения и протести, Балканите изпращат 2018 г. като поредна година на рекорди в сферата на туризма, предава БТА. ТУРЦИЯ Турция постигна нов исторически рекорд в сферата на туризма, като тази година посрещна около 40 милиона туристи, заяви в края на миналия месец турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

Оливие Маркет, президент на "AES България": В следващите 5-10 години България не може без централите от Маришкия басейн

Оливие Маркет, президент на "AES България": В следващите 5-10 години България не може без централите от Маришкия басейн

Американската компания влага 2 милиона лева за ремонт на стадиона в Гълъбово "Производството на енергия от въглища е изключително важно за България. Няма никакво съмнение, че в краткосрочен план от 5-10 години, не само нашата централа, но и всички централи в Маришкия басейн, както и мини "Марица изток",

7 правила за наистина изгодни намаления

7 правила за наистина изгодни намаления

Или как да разберете дали промоциите дават това, което обещават Проверките на Комисията за защита на потребителите показват, че търговците знаят какви законови изискванията трябва да спазват при кампаниите за намаления на цените, но винаги има някои, които опитват да нарушават правилата. Особено пък преди Коледа,

Строителите изкарват 1000 машини на протест утре в София

Строителите изкарват 1000 машини на протест утре в София

1000 строителни машини ще бъдат изкарани на бул. "Цариградско шосе" утре между 7:00 и 12:00 часа в знак на протест срещу целенасочената кампания за дискредитиране на строителните фирми в България. Това съобщи председателят на управителния съвет в Камарата на строителите инж. Илиян Терзиев. Също утре в Народното събрание,

Износът на България за ЕС се увеличава с 10%

Износът на България за ЕС се увеличава с 10%

Износът на български стоки за Европейския съюз се увеличава с 10,1% от януари до края на септември спрямо същия период на миналата година, показва статистиката, цитирана от БТА. Изнесени са стоки за 28, 147 млрд. лева. Основни търговски партньори на България са Германия, Италия, Румъния, Гърция, Франция и Белгия, които формират 67.

Турският печат с лоши новини за икономиката на страната

Турският печат с лоши новини за икономиката на страната

"Най-лошото тепърва започна" (в. Айдънлък), "Икономиката се отклони от пътя" (в. "Йени месаж"), "От растеж към свиване" (в. "Йени Ася"), "Растежът се свива" (в. "Милли газете") - това са някои от заглавията в турския печат, който съобщава за регистрираното забавяне в растежа на турската икономика, предаде БТА.