Мариус Донкин: Смисълът е да оцелеем духовно

  • 0
authorАвтор: Петър Пламенов

Мариус Донкин: Смисълът е да оцелеем духовно

Зодия Водолей, директорът на Народния театър „Иван Вазов“ Мариус Донкин е роден на 13 февруари 1950 г. в морската столица Варна. Завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ през 1971 г. Започва кариерата си в Пловдивския театър, където дебютира като Орфей в "Садал и Орфей" от Иван Радоев. Следва поредица красиви любовници включително и най-мечтаната емблематична за всеки млад актьор роля на Ромео в "Ромео и Жулиета" от Шекспир. Успехът в тези роли му спечелва място в трупата на театър "София", където дебютира отново с шекспиров персонаж - Леонт в "Зимна приказка.
През 1979 г. е поканен в трупата на Народния театър "Иван Вазов”. Сред по-значителните му превъплъщения на първата сцена са Едмънт в "Крал Лир" от Шекспир, Граф Алмавива в "Сватбата на Фигаро" от Бомарше, Той в "Убийци" от Стефан Гечев и много други. За забележителното си превъплъщение в моноспектакъла “Господин Ибрахим и цветята на Корана” печели серия от национални и международни награди.
Снима се в редица телевизионни и кино продукции. Може би и най-популярният му образ е на цар Симеон от “Златният век” (1984), сред останалите филми се открояват “Последното приключение” (1984), „Тихият беглец” (1972), “Петимата от “Моби Дик” (1970), Отплата (2012), а сред телевизионните му участия са сериалите „Знакът на българина” (2014), „Дом за нашите деца” (1987) и „Време за път” (1987).

Мариус Донкин е едно нетипично присъствие на театралната ни сцена. Веднъж поради високата творческа самокритичност, която го възпира да се впуска в какви ли не сценични форми. Държи името му да присъства единствено в качествени и художествено значими проекти. И втори път заради специфичната му аристократична осанка, която малко се вписва в обичайните режисьорски и репетоарни вкусове в живота и маниерите на света на „малките човеци” с малки цели, първични страсти, радости и изисквания.

Славата го постига твърде рано със знаменателната роля на цар Симеон от „Златния век” и творческата му младост е белязана от щампата на персонажа красавец, от която естествено следва серия от образи на млади влюбени, начело с Ромео. Поради силния си характер и ярко сценично присъствие се утвърждава в трупата на първия ни театър като рафиниран актьор-интелектуалец, майстор на психологическите състояния и сложните вътрешни противоречия.

Едва с риска на моноспектакъла Донкин успява да разкрие в пълнота богатството на своето дарование. Той не само открива и утвърждава името на френския драматург Ерик-Емануел Шмит на българската сцена, но срещата му с неговите текстове се превръща и в най-щастливата случайност в творческия му път. Интересът към спектакъла по едноименния роман „Господин Ибрахим и цветята на Корана” не стихва вече повече от десетилетие и има над 160 представления и редица награди.

Премислено решение

Неочаквано за мнозина в края на лятото на 2016 година Мариус Донкин зае директорския пост в НТ „Иван Вазов”. Затова и първият ми въпрос е защо един успешен актьор, доказал високия си професионализъм, точно когато бере плодовете на труда си и може да осъществи творческите си мечти, се заема с толкова неблагодарна, рискова и трудна задача като директор на националния ни театър. Без много да се замисля, Мариус Донкин признава, че това е било премислено решение, което той си е наложил със самодисциплина. А не от желание за повече роли, защото признава, че мнозина в занаята така си осигуряват постановки, режисьорски комфорт и значими роли.

Целта на заемането на поста според него се основава на желанието му да даде нещо и да изпробва силите си да промени нещата. Той винаги е бил от онези, които ярко, ясно и дръзко са заявявали без неудобство своето несъгласие с управленски решения, питали са защо и са давали алтернативни решения. И сега е предприел изпитанието да види дали може да се пребори с административните неуредици и с нещата, които приема за нередни. Защото е много лесно да се критикува, но да се поправят сбърканите неща, да се намери правилният път е повече от трудна задача.

Разбира се, борбата с административните проблеми е най-голямата трудност и сега, почти шест месеца, след встъпването му в длъжност, той едва може да си поеме дъх от тях. Смисълът на властта е някаква лична проверка на силата и нравствеността на личността. Дълбокият импулс и целта на своето управление Мариус Донкин разпознава във възможността да се погрижи за своите колеги, а не за себе си. Да направи нещо изобщо за статута, начина на живот и издигане на социалната роля на актьорите, които са най-динамичната част от духа на нацията и нейно живо съзнание. Важно е да се помни, че Народният театър не е обикновен театър, а национален културен институт, стожер, пример с представителна роля и следва да бъде флагман на културните процеси в държавата. Да задава посока, като същевременно съхранява традициите, предава ги на новите поколения, но и дава възможност за новаторство и експериментиране.

От поколение на поколение

Според Донкин разковничето е в търсенето на консенсус, на „единение”, което да подсигури опазването на ценностите. Защото по собствените му спомени, когато е постъпил в трупата, тук са били такива забележителни личности и актьори като Любомир Кабакчиев, Стефан Гецов, Георги Раданов, Георги Георгиев-Гец, Андрей Чапразов, Георги Черкелов. Подчерава мъжкото присъствие, но как ли би било иначе, след като от тях е наследил мярата и художествения максимализъм, а и от тези колоси е почерпал тайните на занаята. Не бива обаче да се пропуснат и имената на легендарните звезди от ранга на Славка Славова, Таня Масалитинова, Маргарита Дупаринова, Мария Стефанова и Ванча Дойчева, които с труда, отдадеността и ентусиазма си са създали основата на театъра и атмосферата в него.

Затова новият директор е предприел серия от срещи с публиката, както и чествания на колеги от по-възрастното поколение. Превръща сцената на ІV етаж в пространство за творчески мечти, където младите актьори и всички утвърдени да могат да осъществят скритите си мечти за роли, постановки и текстове. Така едните шлифоват и изпробват дарованието си, а другите могат да осъществят нереализираните си идеи. Макар че, признава той, повечето възрастни колеги хем се радват много, хем все още са плахи, защото подобни проекти са и големи рискове и изискват усилия и самодисциплина.
За културния процес е важно да се гради на здрави основи, да се пази съзнанието, че много хора са градили преди нас, казва Мариус Донкин. Младите трябва да се доверят на вярата и истината, която поколенията преди тях са защитавали. Не мога да се въздържа и да не възразя, че това е твърде висок идеализъм и днес той е просто илюзия, но Мариус не е съвсем съгласен. „Нима помним нещо друго от миналото освен поетите, художниците и музикантите? Никой не помни министрите – същественото е да се съхрани духът на нацията, а това не може да се получи без съвместната работа на всички хора на духа – на актьорите, писателите и мислителите“, казва той.

В един момент сякаш между другото от устата му се изплъзва признание: „Аз осъзнах, че само говоря ли говоря, а сега са нужни действия, категорични решения за промяна. И аз се опитах да се нагърбя с всичко това, знаейки че се заемам с голяма отговорност. Моята баба попадия казваше: „Помни чедо, че колкото по-нагоре отива човек, толкова повече му се вижда задника”.

Според него изходът от всяка криза е възвръщането към духа на нацията, а българският дух е духът на вярата и словото. Един човек, който не живее с вяра, никога не може да намери правилната посока на своя живот. „Не можем да мечтаем за бъдещето си без всичко това, не го споделям от личен опит, а защото така са оцелявали всички големи култури и народи“, казва директорът на Народния театър. Затова е приел и като своя лична кауза опазването на чистотата и богатството на българсия език, грамотността на говорене, изразяване и писане. Това не е някаква налудничавост или безпочвен елитаризъм - съхраняването на езика е съществена част от опазването и въздигането на нацията. Може би и поради това проявява особен интерес и търпение към новата българска драматургия и чете всички постъпили в театъра български текстове. Това прави заедно с тримата драматурзи: Розалия Радичкова, Мирела Иванова и Светла Панчева. Изненадан е от общото високо ниво и добрите качества и силните идеи, вложени в текстовете, които според него в по-голямата си част имат преди всичко един съществен недостатък – не успяват да

Повече - в книжното тяло

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Индия вдига тарифите за 30 американски стоки в отговор на митата на САЩ

Индия вдига тарифите за 30 американски стоки в отговор на митата на САЩ

Индия отменя преференциалните митнически тарифи за внос на 30 стоки от САЩ в отговор на решението на Вашингтон да вдигне вносните мита за индийска стомана и алуминий. Делхи е уведомил за намеренията си Световната търговска организация (СТО), съобщава в. "Индиън експрес", цитиран от ТАСС. Индия би искала да отбележи, че сумата,

Плажът на “Елените” със “Син флаг” за чистота

Плажът на “Елените” със “Син флаг” за чистота

Отличието се дава и за екологичност, безопасност и предлагани модерни услуги “Виктория груп” дава работа на младежи в неравностойно положение като помощник сервитьори в хотел "Чайка бийч" Плажът в курорта Елените е получил тази година сертификат “Син флаг”, което показва високото качество на плажа, чистотата на морската вода, екологичност,

КНСБ: До 4 години заплатите в България ще станат 60% от средноевропейските

КНСБ: До 4 години заплатите в България ще станат 60% от средноевропейските

Президентът на КНСБ Пламен Димитров прогнозира, че до четири години заплатите в България ще станат 60 процента от средноевропейските. Това ще се случи, ако възнагражденията продължат да растат със сегашните темпове. Димитров коментира това пред журналисти след доклад на генералния директор на Европейския синдикален институт към Европейската

Инвестбанк, БАКБ и Пощенска банка кандидати за “Пиреос”

Инвестбанк, БАКБ и Пощенска банка кандидати за “Пиреос”

В наддаването има и инвестиционен фонд   Българо-американската кредитна банка (БАКБ), Инвестбанк и Пощенска банка са сред кандидатите да придобият “Банка Пиреос България”, твърдят източници от банкерските среди. Пет обвързващи оферти са подадени за “Банка Пиреос България”, съобщи през миналата седмица гръцкият информационен сайт banks.com.gr.

Келнер купува и банката на “Теленор”

Келнер купува и банката на “Теленор”

“Теленор” ще продаде банката си в Сърбия на чешката инвестиционна група PFF Group, която е собственост на Петр Келнер. Новината обявява чешката група на сайта си. Сделката за Теленор банка трябва да получи разрешение от Сръбската централна банка и антимонополните органи. Финансовата институция е собственост на “Теленор” от 2013 г.

Хъб “Балкан” - между 25 и 60 млрд. куб. м газ и до 2,6 млрд. евро инвестиции

Хъб “Балкан” - между 25 и 60 млрд. куб. м газ и до 2,6 млрд. евро инвестиции

Газовият хъб “Балкан” може да доставя между 25 и 60 млрд. куб. м газ на година според различните сценарии. Това са предвижданията на междинния доклад за предпроектното проучване на газоразпределителния център, който бе представен преди дни в Брюксел от зам.-министъра на енергетиката Жечо Станков и шефа на “Булгартрансгаз” Владимир Малинов.

Кола на ток по-евтина от дизел, ако се ползва 7 години

Кола на ток по-евтина от дизел, ако се ползва 7 години

Кола на ток, купена през 2018 г., излиза по-евтина, ако се сметнат всички разходи за 7 години напред, отколкото дизелов автомобил от същия клас, купен също през тази година. Това показват резултатите от мащабно проучване на разходите на притежателите на автомобили у нас, проведено от асоциация “Активни потребители” и представено на кръгла маса

Българи и румънци отвориха туристическия сезон в „Двореца”-Балчик

Българи и румънци отвориха туристическия сезон в „Двореца”-Балчик

„В „Двореца” туристите започнаха да идват през месеците май и юни, като основните посетители са българи и румънци. През май повече бяха българите, а през юни водят румънците” – каза директорът на културния център Жени Михайлова. Тя очаква през този сезон много туристи от Полша и Чехия, които и през миналата година са били основен контингент.

Въвеждат данък и за апартхотели по курорти

Въвеждат данък и за апартхотели по курорти

“Въвежда се нов данък за облагане на апартаментните комплекси в курортите, които се отдават под наем.” Това заяви вицепремиерът Валери Симеонов с предложените от “Обединени патриоти” промени в Закона за местните данъци и такси. Те бяха приети в сряда от бюджетна комисия на първо гласуване. Той поясни, че целта е да се обхванат апартаменти,

Тръмп: Ако Китай увеличи митата, ние ще наложим нови на стоки за 200 млрд. долара

Тръмп: Ако Китай увеличи митата, ние ще наложим нови на стоки за 200 млрд. долара

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши снощи, че ще наложи допълнително мита от 10 на сто на вносни стоки от Китай за 200 милиарда долара, след като Китай обяви мита върху американски стоки за 50 милиарда долара в отговор на първите наложени от САЩ мита, предадоха Франс прес и Ройтерс. "Допълнителни мерки трябва да бъдат взети,

Най-коментирани

Конференция за Европейския стълб на социалните права ще се състои в София на 27 юни

Конференция за Европейския стълб на социалните права ще се състои в София на 27 юни

Европейска конференция на високо равнище на тема "Европейският стълб на социалните права: Да работим заедно за постигането на резултати" ще се състои на 27 юни в Националния дворец на културата в София. Това съобщиха от пресцентъра на социалното министерство. Основната цел на форума е да продължи дебата за укрепването на социалното измерение на

Водещи компании подкрепиха Мария Габриел за повече жени в цифровия сектор

Водещи компании подкрепиха Мария Габриел за повече жени в цифровия сектор

Лидери на водещи европейски компании в областта на цифровите технологии, телекомуникациите и медиите подписаха предложена от българския еврокомисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел декларация за по-голямо участие на жените в цифровия сектор. Това стана по време на конференцията на високо равнище в Брюксел Digital4Her,

Fibank проведе Общо събрание на акционерите

Fibank проведе Общо събрание на акционерите

На 21 юни 2018 г. в “София Хотел Балкан” се проведе редовно Общо събрание на акционерите на Fibank (Първа инвестиционна банка). На събранието присъстваха: г-н Неделчо Неделчев - Главен изпълнителен директор (CEO) на банката, г-н Светозар Попов - Главен директор Риск (CRO), г-жа Севдалина Василева - Главен директор ритейл (CRBO),

Емил Димитров: Малките бензиностанции не искат да са легални

Емил Димитров: Малките бензиностанции не искат да са легални

Малките бензиностанции не искат да бъдат легални, не искат да бъдат регистрирани и следени. Това заяви по БНТ депутатът Емил Димитров по повод готвения протест срещу новия закона за горивата. Вече 20 години такива бензиностанции се борят да останат в сивия сектор и им се получава, каза още Димитров, който е сред вносителите на закона.

Явор Божанков: Слагаш камера в колата - отстъпка от застраховката

Явор Божанков: Слагаш камера в колата - отстъпка от застраховката

Още акценти от интервюто с депутата от БСП: Идеята за видеорегистратори е на студенти по право от Великотърновския университет, ще го съгласуваме със застрахователи и пострадали от катастрофи Очаквах след инцидента реакцията на другата страна, но тя не показа съжаление и не се извини, а е арогантна и смята, че може да си вади пистолета,

Покупателната способност на българина се вдигна с 2%

Покупателната способност на българина се вдигна с 2%

Напредването на България към жизненото равнище на средния европеец продължава, но темповете са повече от бавни. Това показват данни на Евростат за паритета на покупателната способност и за БВП на глава от населението, публикувани във вторник. юРеалното индивидуално потребление на българина през 2017 г.

Отпускат извънредна помощ за розопроизводителите

Отпускат извънредна помощ за розопроизводителите

Извънредна помощ de minimis се отпуска за розопроизводителите. Целта е укрепване на розопроизводството и запазване и стимулиране на този традиционен и важен отрасъл за страната. Срокът за подаване на заявленията е от 2-ри до 13-ти юли 2018 г. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието, храните и горите.

Индия вдига тарифите за 30 американски стоки в отговор на митата на САЩ

Индия вдига тарифите за 30 американски стоки в отговор на митата на САЩ

Индия отменя преференциалните митнически тарифи за внос на 30 стоки от САЩ в отговор на решението на Вашингтон да вдигне вносните мита за индийска стомана и алуминий. Делхи е уведомил за намеренията си Световната търговска организация (СТО), съобщава в. "Индиън експрес", цитиран от ТАСС. Индия би искала да отбележи, че сумата,

Германският министър на финансите: Еврото ще го има

Германският министър на финансите: Еврото ще го има

Еврото е нещо необратимо. Това заявява германският министър на финансите Олаф Шолц в отговор на въпрос в интервю дали еврото ще го има след десет години, предаде Ройтерс. "Да, еврото е (нещо) необратимо", казва той в интервю за германския вестник "Райнише пост". "То е гаранция за нашето общо бъдеще в Европа.

Fitch вдигна рейтинг на УниКредит Булбанк

Fitch вдигна рейтинг на УниКредит Булбанк

Рейтинговата агенция Fitch повиши рейтинга на самостоятелна основа (Viability Rating - VR) на УниКредит Булбанк на „bb+”. Като причина за повишението на оценката от досегашното „bb” анализаторите на агенцията посочват подобреното качество на активите на банката. Агенцията потвърди дългосрочния рейтинг на банката на “BBB-“ (Long-Term Issuer Default

Германският министър на финансите: Еврото ще го има

Германският министър на финансите: Еврото ще го има

Еврото е нещо необратимо. Това заявява германският министър на финансите Олаф Шолц в отговор на въпрос в интервю дали еврото ще го има след десет години, предаде Ройтерс. "Да, еврото е (нещо) необратимо", казва той в интервю за германския вестник "Райнише пост". "То е гаранция за нашето общо бъдеще в Европа.

Нови 62 площадки ще пазят от градушки

Нови 62 площадки ще пазят от градушки

9000 ракети изстреляни досега по облаците През 2018 г. се въвеждат 2 нови командни пункта за борба с градушките - в село Тъжа, Старозагорско, и в Хасково, както и прилежащите 62 нови ракетни площадки. Те ще защитават целия регион на Подбалкана, съобщи в парламента земеделският министър Румен Порожанов.

90% от пластмасовите бутилки от минерална вода да се събират за рециклиране до 2025 г.

90% от пластмасовите бутилки от минерална вода да се събират за рециклиране до 2025 г.

90% събираемост на пластмасовите бутилки от минерална вода. Тази цел си постави Европейската федерация на бутилираните води (EFBW) на годишната асамблея на европейската бутилираща индустрия, която се проведе за първи път в София между 20 и 22 юни. Ангажиментът е поет в съответствие с целите на ЕК и трябва да се изпълни до 2025 г.

Гръцката авиокомпания "Иджиън еърлайнс" 
купува нови самолети от "Еърбъс" за 5 млрд. евро

Гръцката авиокомпания "Иджиън еърлайнс" купува нови самолети от "Еърбъс" за 5 млрд. евро

Гръцката авиокомпания "Иджиън еърлайнс" (Aegean Airlines) съобщи, че е подписала сделка с "Еърбъс" (Airbus) на стойност пет милиарда евро за закупуването на до 42 нови пътнически самолета A320 neo, предаде Асошиейтед прес. Президентът на "Иджиън еърлайнс" Ефтихиос Василакис каза, че компанията ще закупи между 30 и 42 самолета в рамките на

Енергийният холдинг пласира третата си емисия еврооблигации на стойност 400 млн. евро

Енергийният холдинг пласира третата си емисия еврооблигации на стойност 400 млн. евро

"Български Енергиен Холдинг" ЕАД /БЕХ/ пласира вчера своята трета емисия еврооблигации на стойност 400 милиона евро, която ще бъде листвана на Ирландската фондова борса /Euronext Dublin/, съобщиха от БЕХ. БЕХ е първият корпоративен емитент на пазара от региона на Централна и Източна Европа от началото на май 2018 г., информираха от дружеството.

Новият Volkswagen Тouareg с дебют у нас

Новият Volkswagen Тouareg с дебют у нас

Новият флагман в моделната гама на Volkswagen – Тouareg бе представен зрелищно в София с театрални постановки, които предефинираха от различни гледни точки какво означава да си лидер. Ованес Торосян, Иван Бърнев, Деян Донков, танцьори, музиканти и визуални артисти създадоха два паралелни свята в две отделни помещения,

Ангелкова: Искаме да е устойчива туристическа дестинация в топ 5 на Югоизточна Европа

Ангелкова: Искаме да е устойчива туристическа дестинация в топ 5 на Югоизточна Европа

Туризмът е един от основните стълбове на икономиката на България и само за миналата година ние посрещнаха повече от 8 900 000 чуждестранни туристи, повече от 9 милиона нощувки са регистрирани от българи, а чужденците са закупили над 27 милиона нощувки. Това посочи министърът на туризма Николина Ангелкова в дебата за туризма по време на първия

Томислав Дончев: Прозрачна процедура за АЕЦ "Белене", без държавни гаранции

Томислав Дончев: Прозрачна процедура за АЕЦ "Белене", без държавни гаранции

Необходима е прозрачна процедура за АЕЦ "Белене", където участието на държавата би могло да бъде максимум в размера на това, която тя вече притежава - площадка плюс реактори. Без договори за дългосрочно изкупуване на еленергията, без държавни гаранция. Досега никой не е опитал да строи ядрена централа по този начин.

Гръцки вестник: Пътят за излизане на пазарите вече е отворен

Гръцки вестник: Пътят за излизане на пазарите вече е отворен

Водещите заглавия в днешния гръцки печат очаквано са посветени на постигнатото късно снощи от Еврогрупата решение за излизането на Гърция от последната спасителна програма и за мерките за облекчаване на гръцкия външен дълг, предава БТА. "Та неа" се спира на болезнените мерки, които Гърция ще трябва да прилага още дълги години, и на икономиите,

Таксиджии мамят с по-високи цени клиенти на летище "Пловдив"

Таксиджии мамят с по-високи цени клиенти на летище "Пловдив"

Таксиметрови шофьори мамят с по-високи цени клиенти на летище "Пловдив". За това сигнализираха от Сдружение "Бизнесът за Пловдив". Те поискаха пътническия терминал да се обслужва от само една лицензирана фирма, цената на превоза да бъде регламентирана, както и да има контрол над този вид транспорт, предава БНТ.