Мариус Донкин: Смисълът е да оцелеем духовно

  • 0
authorАвтор: Петър Пламенов

Мариус Донкин: Смисълът е да оцелеем духовно

Зодия Водолей, директорът на Народния театър „Иван Вазов“ Мариус Донкин е роден на 13 февруари 1950 г. в морската столица Варна. Завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ през 1971 г. Започва кариерата си в Пловдивския театър, където дебютира като Орфей в "Садал и Орфей" от Иван Радоев. Следва поредица красиви любовници включително и най-мечтаната емблематична за всеки млад актьор роля на Ромео в "Ромео и Жулиета" от Шекспир. Успехът в тези роли му спечелва място в трупата на театър "София", където дебютира отново с шекспиров персонаж - Леонт в "Зимна приказка.
През 1979 г. е поканен в трупата на Народния театър "Иван Вазов”. Сред по-значителните му превъплъщения на първата сцена са Едмънт в "Крал Лир" от Шекспир, Граф Алмавива в "Сватбата на Фигаро" от Бомарше, Той в "Убийци" от Стефан Гечев и много други. За забележителното си превъплъщение в моноспектакъла “Господин Ибрахим и цветята на Корана” печели серия от национални и международни награди.
Снима се в редица телевизионни и кино продукции. Може би и най-популярният му образ е на цар Симеон от “Златният век” (1984), сред останалите филми се открояват “Последното приключение” (1984), „Тихият беглец” (1972), “Петимата от “Моби Дик” (1970), Отплата (2012), а сред телевизионните му участия са сериалите „Знакът на българина” (2014), „Дом за нашите деца” (1987) и „Време за път” (1987).

Мариус Донкин е едно нетипично присъствие на театралната ни сцена. Веднъж поради високата творческа самокритичност, която го възпира да се впуска в какви ли не сценични форми. Държи името му да присъства единствено в качествени и художествено значими проекти. И втори път заради специфичната му аристократична осанка, която малко се вписва в обичайните режисьорски и репетоарни вкусове в живота и маниерите на света на „малките човеци” с малки цели, първични страсти, радости и изисквания.

Славата го постига твърде рано със знаменателната роля на цар Симеон от „Златния век” и творческата му младост е белязана от щампата на персонажа красавец, от която естествено следва серия от образи на млади влюбени, начело с Ромео. Поради силния си характер и ярко сценично присъствие се утвърждава в трупата на първия ни театър като рафиниран актьор-интелектуалец, майстор на психологическите състояния и сложните вътрешни противоречия.

Едва с риска на моноспектакъла Донкин успява да разкрие в пълнота богатството на своето дарование. Той не само открива и утвърждава името на френския драматург Ерик-Емануел Шмит на българската сцена, но срещата му с неговите текстове се превръща и в най-щастливата случайност в творческия му път. Интересът към спектакъла по едноименния роман „Господин Ибрахим и цветята на Корана” не стихва вече повече от десетилетие и има над 160 представления и редица награди.

Премислено решение

Неочаквано за мнозина в края на лятото на 2016 година Мариус Донкин зае директорския пост в НТ „Иван Вазов”. Затова и първият ми въпрос е защо един успешен актьор, доказал високия си професионализъм, точно когато бере плодовете на труда си и може да осъществи творческите си мечти, се заема с толкова неблагодарна, рискова и трудна задача като директор на националния ни театър. Без много да се замисля, Мариус Донкин признава, че това е било премислено решение, което той си е наложил със самодисциплина. А не от желание за повече роли, защото признава, че мнозина в занаята така си осигуряват постановки, режисьорски комфорт и значими роли.

Целта на заемането на поста според него се основава на желанието му да даде нещо и да изпробва силите си да промени нещата. Той винаги е бил от онези, които ярко, ясно и дръзко са заявявали без неудобство своето несъгласие с управленски решения, питали са защо и са давали алтернативни решения. И сега е предприел изпитанието да види дали може да се пребори с административните неуредици и с нещата, които приема за нередни. Защото е много лесно да се критикува, но да се поправят сбърканите неща, да се намери правилният път е повече от трудна задача.

Разбира се, борбата с административните проблеми е най-голямата трудност и сега, почти шест месеца, след встъпването му в длъжност, той едва може да си поеме дъх от тях. Смисълът на властта е някаква лична проверка на силата и нравствеността на личността. Дълбокият импулс и целта на своето управление Мариус Донкин разпознава във възможността да се погрижи за своите колеги, а не за себе си. Да направи нещо изобщо за статута, начина на живот и издигане на социалната роля на актьорите, които са най-динамичната част от духа на нацията и нейно живо съзнание. Важно е да се помни, че Народният театър не е обикновен театър, а национален културен институт, стожер, пример с представителна роля и следва да бъде флагман на културните процеси в държавата. Да задава посока, като същевременно съхранява традициите, предава ги на новите поколения, но и дава възможност за новаторство и експериментиране.

От поколение на поколение

Според Донкин разковничето е в търсенето на консенсус, на „единение”, което да подсигури опазването на ценностите. Защото по собствените му спомени, когато е постъпил в трупата, тук са били такива забележителни личности и актьори като Любомир Кабакчиев, Стефан Гецов, Георги Раданов, Георги Георгиев-Гец, Андрей Чапразов, Георги Черкелов. Подчерава мъжкото присъствие, но как ли би било иначе, след като от тях е наследил мярата и художествения максимализъм, а и от тези колоси е почерпал тайните на занаята. Не бива обаче да се пропуснат и имената на легендарните звезди от ранга на Славка Славова, Таня Масалитинова, Маргарита Дупаринова, Мария Стефанова и Ванча Дойчева, които с труда, отдадеността и ентусиазма си са създали основата на театъра и атмосферата в него.

Затова новият директор е предприел серия от срещи с публиката, както и чествания на колеги от по-възрастното поколение. Превръща сцената на ІV етаж в пространство за творчески мечти, където младите актьори и всички утвърдени да могат да осъществят скритите си мечти за роли, постановки и текстове. Така едните шлифоват и изпробват дарованието си, а другите могат да осъществят нереализираните си идеи. Макар че, признава той, повечето възрастни колеги хем се радват много, хем все още са плахи, защото подобни проекти са и големи рискове и изискват усилия и самодисциплина.
За културния процес е важно да се гради на здрави основи, да се пази съзнанието, че много хора са градили преди нас, казва Мариус Донкин. Младите трябва да се доверят на вярата и истината, която поколенията преди тях са защитавали. Не мога да се въздържа и да не възразя, че това е твърде висок идеализъм и днес той е просто илюзия, но Мариус не е съвсем съгласен. „Нима помним нещо друго от миналото освен поетите, художниците и музикантите? Никой не помни министрите – същественото е да се съхрани духът на нацията, а това не може да се получи без съвместната работа на всички хора на духа – на актьорите, писателите и мислителите“, казва той.

В един момент сякаш между другото от устата му се изплъзва признание: „Аз осъзнах, че само говоря ли говоря, а сега са нужни действия, категорични решения за промяна. И аз се опитах да се нагърбя с всичко това, знаейки че се заемам с голяма отговорност. Моята баба попадия казваше: „Помни чедо, че колкото по-нагоре отива човек, толкова повече му се вижда задника”.

Според него изходът от всяка криза е възвръщането към духа на нацията, а българският дух е духът на вярата и словото. Един човек, който не живее с вяра, никога не може да намери правилната посока на своя живот. „Не можем да мечтаем за бъдещето си без всичко това, не го споделям от личен опит, а защото така са оцелявали всички големи култури и народи“, казва директорът на Народния театър. Затова е приел и като своя лична кауза опазването на чистотата и богатството на българсия език, грамотността на говорене, изразяване и писане. Това не е някаква налудничавост или безпочвен елитаризъм - съхраняването на езика е съществена част от опазването и въздигането на нацията. Може би и поради това проявява особен интерес и търпение към новата българска драматургия и чете всички постъпили в театъра български текстове. Това прави заедно с тримата драматурзи: Розалия Радичкова, Мирела Иванова и Светла Панчева. Изненадан е от общото високо ниво и добрите качества и силните идеи, вложени в текстовете, които според него в по-голямата си част имат преди всичко един съществен недостатък – не успяват да

Повече - в книжното тяло

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Вдигат заплати по морето с 10-15%, 6 хиляди работници избягали в чужбина

Вдигат заплати по морето с 10-15%, 6 хиляди работници избягали в чужбина

Камериерките вземат 800 лв., готвачите в най-скъпите хотели - до 6 хил. Към проблема със спадащите записвания за почивка на Българското Черноморие това лято се добавя още един - очертава се липса на персонал, показва проучване на “24 часа”. Конкуренцията на Турция, Египет, Испания и други дестинации за летуване доведе до спад с около 15-20%

Електрически коли при завод на VW в Кремиковци или край Пловдив

Електрически коли при завод на VW в Кремиковци или край Пловдив

След като стана ясно, че България им лек превес пред Сърбия за изграждането на чисто новия завод на Volkswagen, логичен е въпросът какви автомобили ще се сглобяват в Кремиковци или край Пловдив, ако нашата страна бъде избрана от германския концерн. Със сигурност това ще са модели на Skoda и Seat, като се очаква през 2023 година тези коли да са

Незаконно уволнени да нямат право на отпуск

Незаконно уволнени да нямат право на отпуск

Незаконно уволнени работници да нямат право на право на платен годишен отпуск и парично обезщетение, за времето, в което са отстранени и върнати от съда на работа. Тази позиция ще защитава правителството пред Съда на Европейския съюз, алармираха синдикатите от КНСБ. Времето през, което едно лице е останало без работа в резултат на незаконно

Нова тв вече е българска, финансист сменя Дидие Щосел, почва техническа революция в телевизията

Нова тв вече е българска, финансист сменя Дидие Щосел, почва техническа революция в телевизията

КЗК разреши сделката за най-голямата медийна група, за която Кирил и Георги Домусчиеви платиха 185 млн. евро Истинска техническа революция в Нова телевизия ще е първата стъпка на новите собственици на най-голямата медийна група в България. Комисията за защита на конкуренцията разреши сделката по продажбата на Нова тв,

Брокер: Скандалът с апартаментите на властта няма да понижи цените на имотите

Брокер: Скандалът с апартаментите на властта няма да понижи цените на имотите

Скандалът с апартаментите на властта няма да доведе спад в цените на имотите. Това прогнозира пред bTV кредитният консултант Тихомир Тошев. По негови наблюдения цените в столичния квартал „Изток” най-често са между 1500 и 3000 евро на квадрат. Справки в 2 компании за недвижими имоти показват, че в последната година сделките за старо и ново

Експерт: Български пилоти няма, авиокомпанията ни наемат чужденци

Експерт: Български пилоти няма, авиокомпанията ни наемат чужденци

Един от нерешените и най-тежки проблеми на гражданската ни авиация остава този с кадрите, коментира председателят на Асоциацията на българските авиокомпании /АБА/, Светослав Станулов за БТА. Професионалните пилоти в страната към момента са общо 750, около 50 от тях са на вертолети. Продължава тенденцията за недостиг на пилоти и наемане на

Двойната формула ще прецака  пенсиите. Гарантирано!

Двойната формула ще прецака пенсиите. Гарантирано!

Отказвайки се от една от най-смислените реформи, правителството оставя десетки хиляди с неизчислени пенсии до края на годината 2019 година едва изкара три месеца, но вече е ясно, че ще бъде запомнена като годината на хаоса в пенсиите. Който може да доведе до пълното разрушаване на пенсионната система и да остави практически стотици хиляди

Обсъждат по области нов закон за земеделските кооперации

Обсъждат по области нов закон за земеделските кооперации

„Законът за земеделските кооперации, който действа в момента, не е само за тях. Още повече, че той е и остарял, правен е в други времена” – каза в Добрич Явор Гечев, председател на Националния съюз на земеделските кооперации в България. „Мислим, че е крайно време кооперативното движение да влезе в 21 век” – добави той.

Появи се и трети купувач за бизнеса на ЧЕЗ в България

Появи се и трети купувач за бизнеса на ЧЕЗ в България

Оферта от него се чака през април, “Инерком” и “Индия пауър” също остават в сделката ЧЕЗ е започнала преговори с трети купувач за придобиване на българските ѝ активи. Това потвърдиха пред “24 часа” от централата на компанията в Прага. Новината е съобщил вицепрезидентът на ЧЕЗ Томаш Плескач, цитиран от чешкото издание “Лидове новини”.

Желязков: Бесен съм, двама български депутати можеха да решат проблем на половин Европа

Желязков: Бесен съм, двама български депутати можеха да решат проблем на половин Европа

Това заяви транспортният министър Росен Желязков в коментар за резултатите от гласуването пакетът за "Мобилност" да влезе в дневния ред на последното заседание на Европейския парламент.  "Бесен съм от този резултат. Два гласа не ни достигнаха, за да отпадне точката за разглеждане на пакета за "Мобилност" от дневния ред на последното заседание на

Най-коментирани

Китайският форум за развитието-2019 ще се проведе в Пекин

Китайският форум за развитието-2019 ще се проведе в Пекин

20-ят китайски форум за развитието, който е ежегодно международно събитие, ще се проведе от 23 до 25 март в Пекин, съобщава "Радио Китай". Тазгодишната му тема ще бъде „По-широко отваряне за взаимноизгодно сътрудничество". Участниците във форума ще се фокусират върху ключови въпроси като структурната реформа,

Незаконно уволнени да нямат право на отпуск

Незаконно уволнени да нямат право на отпуск

Незаконно уволнени работници да нямат право на право на платен годишен отпуск и парично обезщетение, за времето, в което са отстранени и върнати от съда на работа. Тази позиция ще защитава правителството пред Съда на Европейския съюз, алармираха синдикатите от КНСБ. Времето през, което едно лице е останало без работа в резултат на незаконно

“София Тех Парк” учредява клуб на иноваторите

“София Тех Парк” учредява клуб на иноваторите

Първата среща на Клуба на анонимните иноватори ще е днес в “София Тех Парк” по време на конференцията Investum Supersonic в подкрепа на новатори и стартъпи”. Нейната цел е изобретатели и иноватори да получат видимост и подкрепа, за да превърнат добрите си идеи в успешен бизнес. По време на събитието с помощта на ментори и експерти стартиращите

Порожанов пред ветеринари: Всички животни трябва да бъдат регистрирани

Порожанов пред ветеринари: Всички животни трябва да бъдат регистрирани

В Министерство на земеделието, храните и горите се проведе среща с Управителния съвет на Български ветеринарен съюз и областните колегии, както и представители на Българската агенция по безопасност на храните. Тя е във връзка с извършени проверки в страната от екипи на Министерството за изпълнението на Националната програма за профилактика, надзор,

Двойната формула ще прецака  пенсиите. Гарантирано!

Двойната формула ще прецака пенсиите. Гарантирано!

Отказвайки се от една от най-смислените реформи, правителството оставя десетки хиляди с неизчислени пенсии до края на годината 2019 година едва изкара три месеца, но вече е ясно, че ще бъде запомнена като годината на хаоса в пенсиите. Който може да доведе до пълното разрушаване на пенсионната система и да остави практически стотици хиляди

Обсъждат по области нов закон за земеделските кооперации

Обсъждат по области нов закон за земеделските кооперации

„Законът за земеделските кооперации, който действа в момента, не е само за тях. Още повече, че той е и остарял, правен е в други времена” – каза в Добрич Явор Гечев, председател на Националния съюз на земеделските кооперации в България. „Мислим, че е крайно време кооперативното движение да влезе в 21 век” – добави той.

САЩ и Китай ще разменят търговски 
делегации през идните седмици в търсене на споразумение

САЩ и Китай ще разменят търговски делегации през идните седмици в търсене на споразумение

Министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин и постоянният търговски представител Робърт Лайтхайзър ще пътуват до Пекин за търговски преговори, които се очаква да започнат в четвъртък, 28 март, информира ДПА. Китайският вицепремиер Лю Хъ ще посети Вашингтон на 3 април, обяви Белият дом. Новият преговорен кръг идната седмица идва,

10% от пилотите у нас - чужденци

10% от пилотите у нас - чужденци

10% от пилотите на българските авиокомпании са чужденци. Това каза Светослав Станулов - председател на Асоциацията на българските авиокомпании, при годишния отчет на авиационния пазар. У нас работят италианци, словенци, французи, сърби, хървати, македонци, поляци. Недостигът на година е около 20-30 пилоти при 750 лицензирани.

Порожанов: Нови 63 ракетни площадки за борба с градушките ще заработят тази година

Порожанов: Нови 63 ракетни площадки за борба с градушките ще заработят тази година

През 2018 г. са извършени инвестиции за въвеждане в действие на две нови регионални дирекции включващи два нови командни пункта и 63 нови ракетни площадки при с. Тъжа, област Стара Загора и Хасково. Това заяви в отговор министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов по време на парламентарен контрол, цитиран от БТА.

Избираме по коя формула да се пенсионираме през следващите 4 г.

Избираме по коя формула да се пенсионираме през следващите 4 г.

До началото на 2023 г. хората, които излизат в пенсия, ще могат да избират дали да го направят по старата, или по новата формула.Това е едно от предложенията, които се обсъждат в момента, обяви социалният министър Бисер Петков в кулоарите на парламента в. След обществената реакция и разпореждането на премиера да няма ощетени НОИ вече няколко дни

Росен Желязков: Ако няма триалози, няма второ гледане в ЕП, няма пакет "Мобилност"

Росен Желязков: Ако няма триалози, няма второ гледане в ЕП, няма пакет "Мобилност"

Ако няма триалози, няма второ гледане в Европейския парламент, няма пакет. Ако бяхме успели с гласовете на нашите евродепутати, нямаше да се стигне до тук. Ще разговаряме с румънците да няма триалози. Това каза на извънредна пресконференция днес транспортният министър Росен Желязков, цитиран от БТА.

Европарламентът гласува: по-екологично чист и по-добър пазар на електроенергия в ЕС

Европарламентът гласува: по-екологично чист и по-добър пазар на електроенергия в ЕС

Потребителите ще имат достъп до интелигентни измервателни уреди, динамично ценообразуване и опция за смяна на доставчика Поетапно премахване на държавното финансиране за електроцентрали, използващи изкопаеми горива Нови мерки за предотвратяване прекъсването на електроснабдяването Нови правила за създаването на общоевропейски пазар на

На 1 април "Шел" пуска сонда за търсене на нефт и газ в блок "Хан Кубрат"

На 1 април "Шел" пуска сонда за търсене на нефт и газ в блок "Хан Кубрат"

Шансът да се открият залежи е едно към пет На 1 април "Шел" пуска проучвателната сонда за търсене на нефт и газ в блок "Хан Кубрат" (бивш "Силистар") в дълОко Черно море, на 80 км от българския бряг. Това съобщиха на пресконференция от компанията. Шансът при подобни неизследвани дълбоководни проучвания да се открият въглеводороди е едно към пет,

На 1 април "Шел" пуска сонда за търсене на нефт и газ в блок "Хан Кубрат"

На 1 април "Шел" пуска сонда за търсене на нефт и газ в блок "Хан Кубрат"

Шансът да се открият залежи е едно към пет На 1 април "Шел" пуска проучвателната сонда за търсене на нефт и газ в блок "Хан Кубрат" (бивш "Силистар") в дълОко Черно море, на 80 км от българския бряг. Това съобщиха на пресконференция от компанията. Шансът при подобни неизследвани дълбоководни проучвания да се открият въглеводороди е едно към пет,

Експерт: Български пилоти няма, авиокомпанията ни наемат чужденци

Експерт: Български пилоти няма, авиокомпанията ни наемат чужденци

Един от нерешените и най-тежки проблеми на гражданската ни авиация остава този с кадрите, коментира председателят на Асоциацията на българските авиокомпании /АБА/, Светослав Станулов за БТА. Професионалните пилоти в страната към момента са общо 750, около 50 от тях са на вертолети. Продължава тенденцията за недостиг на пилоти и наемане на

Жените все по-голяма сила на пазара на недвижими имоти в Китай

Жените все по-голяма сила на пазара на недвижими имоти в Китай

Все повече жени навлизат на пазара на недвижими имоти в Китай като процентът на купувачките се е увеличил с близо 18% за последните четири години. Според неотдавнашно проучване на сайта за продажби ke.com, макар мъжкото присъствие на пазара да е доминиращо, все повече жени купуват самостоятелно жилища.

Желязков: Бесен съм, двама български депутати можеха да решат проблем на половин Европа

Желязков: Бесен съм, двама български депутати можеха да решат проблем на половин Европа

Това заяви транспортният министър Росен Желязков в коментар за резултатите от гласуването пакетът за "Мобилност" да влезе в дневния ред на последното заседание на Европейския парламент.  "Бесен съм от този резултат. Два гласа не ни достигнаха, за да отпадне точката за разглеждане на пакета за "Мобилност" от дневния ред на последното заседание на

Немски институт тества здравината и безопасността на дрехи за България

Немски институт тества здравината и безопасността на дрехи за България

Всички собствени марки на “Лидл” са проверени в “Хоенщайн” Непромокаемите якета са подложени на “дъждовна” проверка - с фуния върху тях се изсипва вода, а след това се проследява каква част от нея попива. здравината и безопасността на дрехи за България Здрави тъкани и копчета, трайни цветове, безопасност за кожата - това са качествата,

София Тех парк стартира нова програма за иноватори (Снимки)

София Тех парк стартира нова програма за иноватори (Снимки)

Кандидатства за суперкомпютър Нова програма за иноватори стартира „София Тех парк". Освен за стартъпи, тя ще е насочена основно към развитието на приложната наука и нейното комерсиализиране. Идеята е да се създаде среда, в която иноваторите да могат да се срещат и да осъществяват идеите си. Програмата няма да е съсредоточена в София,

И "Еврохолд" кандидат за ЧЕЗ. Фирмата: Не коментираме слухове

И "Еврохолд" кандидат за ЧЕЗ. Фирмата: Не коментираме слухове

Българската финансова група “Еврохолд” е новият кандидат за активите на ЧЕЗ в България, съобщи чешкият вестник “Лидове новини”. Според медията преди няколко дни се е провела среща между мениджърите на чешката компания и “Еврохолд”, но още не е представена окончателната оферта. Ако интересът им продължава, те трябва да го направят през април.