Бунгалата на Иракли не били върху дюни, уверява МОСВ

Почти всички курорти по морето имат пречиствателни станции, стана ясно на среща между министрите на туризма Стела Балтова и на околната среда и водите Ирина Костова.

По ОП “Околна среда” в чистотата на Черно море са вложени над 350 млн. лв., модернизирани са 8 пречиствателни станции, изградени са над 230 км канализационна мрежа. Засега без пречиствателни станции са Ахтопол и Синеморец, но се търсят възможности за финансиране на проекти за тях.

С евросредства се прави реконструкция на ПСОВ “Златни пясъци”, ще се модернизира пречистването на Приморско-Китен, изцяло ще се изгражда станцията в Айтос. За “Св. св. Константин и Елена” се планират изграждане на канална помпена станция и реконструкция на канализацията. Новото пречиствателно съоръжение на Несебър, което е с капацитет 221 944 жители, пък ще поеме изцяло мръсните води на всички селища от агломерацията – от Ахелой до Елените. Ще се увеличи натоварването и на ПСОВ “Созопол”, която ще пречиства и водите на Равадиново.

Министър Балтова е поставила въпроса за плажовете заради сигнали за рушене на дюни в някои курорти. “По отношение на Иракли няма нарушение. Това са бунгала върху урбанизирана територия, в която няма дюни”, уверила министър Костова.

Министър Балтова е предала искането на туристическия бизнес за изграждане и маркиране на повече екопътеки в страната. МОСВ също е “за” инициативата. Това можело да стане с проекти от предприятието за опазване на околната среда.

На срещата двете министърки се договорили заедно да решават проблема със забраната за изграждане на септични ями в хижите на защитени територии. Тази забрана влиза в сила с нова директива на ЕС. Българският туристически съюз е изразил притеснения от липсата на друга инфраструктура за хижите. На срещата е бил и Георги Николчев, съветник по туризъм на премиера Герджиков.