Две предложения участват в конкурса за изработването на разширен идеен проект с парцеларен план за преминаването на Кресненското дефиле по два пътя. Агенция „Пътна инфраструктура“ стартира открит конкурс за изработването на трасето през дефилето през ноември 2016 г. 

Целта на състезанието е агенцията да придобие разширен идеен проект, подробно геодезическо заснемане и инженерно-геоложко проучване и парцеларен план за този участък от автомагистралата, възоснова на който впоследствие да  възложи проектирането на фаза технически проект и строителство на лявото платно на АМ „Струма“ в участъка между Крупник и Кресна и на обходния път на град Кресна - част от дясно платно.

Предложенията на кандидатите, при запазване на тяхната анонимност, ще бъдат разгледани и оценени от експертно жури, номинирано от браншовите организации и академичните среди - Камара на строителите в България, Камара на инженерите в инвестиционното проектиране, Българска браншова камара „Пътища“, Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към Българска академия на науките. 

Постъпилите конкурсни проекти ще бъдат оценявани по предварително обявена методика. Комплексната оценка включва икономически и технически показатели. Като икономически е включена проектната стойност на строежа.

По технически показатели най-високо ще бъде оценен проектът, който предлага най-благоприятното техническо, максимално безопасно и устойчиво проектно решение.

В оценката са включени технически показатели като общата дължина на участъците с надлъжен наклон по-голям или равен на 4%; общата дължина на тунелите с дължина равна или под 400 м и др. Геоложкият анализ на терена през който ще премине трасето е изключително важен компонент при подготовката и реализирането на сложен инфраструктурен проект, какъвто е лот 3.2 на магистрала „Струма“. Поради това акцент е поставен на броя извършени сондажни изработки в тунелните участъци и в тези с дълбоки изкопи и високи насипи.

Конкурсът се провежда с присъждане на награди за участниците. Наградният фонд е 2 500 000 лева за 3 награди – за първо място – 85%, за второ – 10% и за трето – 5 %. Наградният фонд дава правото на възложителя проектът да бъде използван.