Илияна Цанова: Ефектът от плана „Юнкер“ ще е измерим след 2-3 години

  • 0
authorАвтор: Христо Николов

Илияна Цанова: Ефектът от плана „Юнкер“ ще е измерим след 2-3 години

Илияна Цанова е заместник управляващ директор на Европейския фонд за стратегически инвестиции.Тя е била два пъти служебен вицепремиер на България, отговарящ за усвояването на европейските фондове. Работила е в ЕБВР и в ЕИБ. Завършила е финанси в УНСС и има следдипломна квалификация по финансов мениджмънт от университета „Джордж Вашингтон“ в САЩ

-Госпожо Цанова, колко са вече одобрените проекти на фонда за стратегически инвестиции и в кои области са те?

-За периода, в който фондът работи, ние одобрихме 447 проекта, които покриват абсолютно всички държави от ЕС. Това беше едно предизвикателство за нас, защото доскоро повечето проекти се случваха в по-големите държави.

Проектите са на стойност около 30 млрд. евро, като на базата на тази инвестиция ние успяхме да мобилизираме допълнителен капитал от 164 млрд. евро.

-Тоест по-голям от сумата, която фондът е отпуснал?

-Точно така. Целта на фонда е на базата на тази гаранция от ЕС групата на Европейската инвестиционна банка да инвестира в проекти, които тя не би финансирала, ако я няма гаранцията. Основната цел на този инструмент е да послужи като допълнителен катализатор за инвестиране в проекти, които ние финансираме. Банката никога не финансира 100% в един проект, максимумът е 50%. Инструментите, които са насочени към финансови посредници, са много по-сериозен фактор за мобилизиране на капитал.

Така че ние сме постигнали 52% от общата цел – да мобилизираме 315 млрд. евро до юли 2018 година.

В тази връзка бих искала да кажа, че все още ни предстои много работа. Защото за да се усети реалния ефект от тези пари върху икономиката, проектите трябва и да бъдат изпълнени. Това отнема време, така че може би след около 2-3 години ще можем да говорим по-точно за ефекта.

-Той беше да се преодолеят последиците от кризата или има и още нещо?

-Европейският инвестиционен фонд е основният политически и финансов инструмент на ЕК за справяне с последиците от финансовата и икономическа криза. Той е част от инвестиционния план, който има три стълба - единият е фондът, който е финансовият инструмент. Вторият е звено за консултантска помощ, чиято цел е да подпомогне подготовката на проекти, които да привлекат необходимото финансиране. И третият са политическите мерки за подобряване на инвестиционната среда.

Гръбнакът на фонда е грант от 16 млрд. евро от ЕС. Целта на гаранцията е да позволи на групата на ЕИБ да инвестира във важни за европейската конкурентоспособност проекти, в които не би могло да се инвестира без нея. Замисълът е публичният ресурс да се използва, за да катализира инвестиции в частния сектор. Целта е да привлечем 315 млрд. евро до 2018 г.

-В кои области са най-често одобрените проекти?

-Ако погледнем портфейла към 31 декември 2016 г., около 31% от него е насочен към финансиране на малки и средни предприятия. Сектор енергетика, който включва енергийна ефективност, възобновяваеми енергийни източници, инвестиции в мрежата – всичко това е около 22% от портфейла. Следва секторът за научно-развойна дейност във фирмите, нещо, което има пряк положителен ефект върху конкурентоспособността на тези компании. Той също има дял от около 22%.

-Забелязват ли се често повтаряни грешки или увлечения в проектите, представени от българска страна или от други държави?

-По принцип този инструмент е насочен към частния сектор. В тази връзка мога да кажа, че проектите на етапа, в който достигат до нас, са вече в завършен вид. Когато има нужда да бъдат преработени и подобрени, на фирмите се дават съответните препоръки от служителите на банката.

Техническата помощ е точно за това.

-Какви са одобрените български проекти?

-От България са одобрени вече 22 проекта. По принцип единият стълб на подпомагането е в областта „Инфраструктура и иновации“ - това е финансиране, насочено директно към компаниите. Тук влизат също и инвестиционните фондове, които инвестират в капитал или подчинен дълг. Другият стълб е за малки и средни предприятия, който се изпълнява през финансовите посредници. Това са стартъпи или компании във фаза на растеж. В тези проекти има също иновативен елемент.
А хоризонталният елемент е много широк – инвестира се в енергетика, производство, хранително-вкусова промишленост, автомобилостроене, търговия.

-Има ли механизъм, който пречи на концентрацията на прекалено много средства от плана и от фонда само в определени държави и определени сектори? Една от популярните критики е, че повечето пари отиват в по-големите държави, а такива като България получават нищожно малко.

-Разбира се, че има такова правило. То гласи, че 45% от портфейла, одобрен по плана „Юнкер“, не може да бъде концентриран в повече от три държави взети заедно.
Освен това максималният процент на инвестиции във всеки един сектор не може да надхвърля повече от 30%. Това осигурява по-справедливо разпределение на инвестициите. Но истината е, че те се насочват там където има търсене и разполагат с по-добри проекти. Държавите, които имат по-големи и по-развити икономики винаги абсорбират по-голяма част от инвестиционния ресурс.

Но важно е да анализираме и от гледна точка на процент от БВП. И когато видим тази статистика, се оказва, че по-малките държави имат по-голямо въздействие. В тази класация те стоят доста високо. На първо място е Естония, на второ – България. Испания, Португалия, Гърция също са на челни места. Тази статистика, разбира се, се променя всеки месец, защото ние всеки месец одобряваме нов пакет от мерки.

-Компаниите – нe само в България, а и в целия ЕС, като че ли нямат особено желание да рискуват с инвестиции в последните години. Пречи ли това на изпълнението на плана? Има ли опасност примерно част от парите да не могат да намерят приложение?

-Има няколко риска, един от тях е от Брекзит. Великобритания е страната, в която инвестирахме съществен ресурс в най-различни проекти. Но след като се случи референдумът, проектите от Великобритания намаляха силно, защото инвеститорите не са сигурни, че ще могат да разчитат на ресурса. За вече одобрените проекти мога да кажа, че те ще се случат, защото Великобритания е пълноправен акционер в ЕИБ. Но въпросът е какво ще се случи в бъдеще, защото поне до момента страната беше много активна.

Другият риск е тази несигурност, която бизнесът усеща и която е породена по политически причини. Както знаете, предстоят избори в четири от големите държави в ЕС и има един лек застой от страна на частния сектор, който е малко по-предпазлив.

Като цяло европейската икономика е в растеж, но темпът е много по-бавен от това, което ни се иска да видим. А в страните, които минаха през сериозна дългова криза, виждаме сериозно изоставане в инвестициите за инфраструктура. Те са с 30% по-ниски от това, което се инвестираше преди кризата. Така че имаме доста предизвикателства. Но прегледите за работата на фонда, които бяха направени от независими компании, показаха, че това е механизъм, който е много успешен за мобилизиране на инвестиции. Както знаете, има предложение работата на фонда да се удължи с 2 години, както и действието на гаранцията.

-Кой трябва да вземе решението и кога?

-Първо бе дискутиран проекта на закон, съгласуван с държавите членки. Той беше одобрен през декември 2016 г. и сега трябва да мине през Европейския парламент, надявам се най-късно до октомври.

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Срамните тайни на хляба

Срамните тайни на хляба

Правят го с боядисано брашно, овлажнители, омекотители, ензими, към тях ароматизатори и овкусители Боядисано брашно, овлажнители, омекотители, ензими, към тях ароматизатори, овкусители. Това са част от срамните тайни на българския хляб. Че черният, смятан за по-здравословен е всъщност боядисан, е известно отдавна.

Паундът рязко поскъпна след решението, че Лондон може да се откаже от Брекзит едностранно

Паундът рязко поскъпна след решението, че Лондон може да се откаже от Брекзит едностранно

Британската лира поскъпва рязко спрямо останалите валути, след като Генералният адвокат на Съда на Европейския съюз прецени, че Великобритания има право едностранно да се откаже от Брекзит. Въпреки че решенията на генералния адвокат не са задължителни за Европейския съд и още по-малко за Обединеното кралство,

Експерт: Няма недостиг на кадри в България

Експерт: Няма недостиг на кадри в България

В България няма недостиг на кадри. Повечето обявени свободни работни места са за хора с ниско образование, на които се предлага ниско заплащане и не се осигурява обучение. Това каза председателят на сдружение "Солидарна България" и икономически съветник на КТ "Подкрепа" Ваня Григорова на форум за недостига на работна сила,

Емил Димитров: Сигнал има, Марешки да дойде с мен и да ни изслушат и двамата

Емил Димитров: Сигнал има, Марешки да дойде с мен и да ни изслушат и двамата

Снети са ми показанията, казва председателят на парламентарната комисия за борба със сивата икономика и контрабандата - Г-н Димитров, Марешки подава сигнал срещу вас до прокуратурата заради думите ви, че има двама крупни контрабандисти в горивата с политически чадър. Защо не сте подали сигнал, ако имате такива сведения?

Путин: Южна Европа може да се включи към "Турски поток" през Гърция

Путин: Южна Европа може да се включи към "Турски поток" през Гърция

Руският президент Владимир Путин не изключи възможността Южна Европа да се включи към "Турски поток" през Гърция, предаде ТАСС, цитирана от БТА. Путин каза това на съвместна пресконференция след разговори с гръцкия премиер Алексис Ципрас. "Готови сме да реализираме заедно с Гърция големи инфраструктурни енергийни проекти.

Красивите лица, които управляват над 67 млрд. лева

Красивите лица, които управляват над 67 млрд. лева

На върха на две от най-големите банки в България са жени, към тях скоро ще се присъедини и трета Образът на жените като мениджъри, които поемат по-малко рискове и които е малко вероятно да прахосат финансите на банката, която управляват, е погрешен и това трябва да се взема под внимание. Изненадващата констатация е записана в доклад на

“Инерком”: Работим  по финализиране  на сделката за ЧЕЗ (Обзор)

“Инерком”: Работим по финализиране на сделката за ЧЕЗ (Обзор)

Имаме валиден договор, съобщават от българската компания. От Прага информират, че са започнали преговори и с “Индия Пауър” “Инерком” има валиден договор с ЧЕЗ - Прага, съобщиха официално от компанията в понеделник. Съобщението им е във връзка с изтеклия срок за плащане по сделката, който бе в края на ноември.

Сглобява се най-големият автогигант - Fordswagen!

Сглобява се най-големият автогигант - Fordswagen!

Две от водещите автомобилни компании Volkswagen и Ford са все по-близо до пълно сливане. Ако това се случи, това ще бъде най-голямата автомобилна фирма в света. Генералният директор на германската компания Хербет Дийс потвърди пред Ройтерс, че преговорите с Ford моге да доведат до създаване на "глобален автомобилен алианс".

Градска железница свързва Казичене с Банкя

Градска железница свързва Казичене с Банкя

Откриват градска железница по линията Казичене – Банкя. Първата мотриса потегли днес в 12:05ч. и ще стигне до крайната си точка за час и десет минути, предаде Би Ти Ви. „Идеята е да направим нова градска железница, която да свързва кварталите на София. В последствие идеята ни е да се свързва Перник със София.

Хлябът трябва да се подбира според храната

Хлябът трябва да се подбира според храната

Ако е 100% ръжен, е като тухличка, останалото е лъжа Объл, красив, добре оформен, но никъде не е напукан, има формата на бял хляб, но на етикета пише, че ръжен. Това означава, че в него има поне 90% бяло брашно и 10% ръжено, обясняват експерти пекари част от заблудите, които прилагат търговци. 100% ръжен хляб може да има само в един вариант -

Най-коментирани

Пампорово открива ски сезона на 8 декември

Пампорово открива ски сезона на 8 декември

Ски сезонът в Пампорово ще бъде открит на 8 декември, съобщи на пресконференция в София Мариан Беляков, изпълнителен директор на "Пампорово" АД, предава БТА. На пресконференцията за представяне на новостите в курорта за предстоящия зимен сезон участва и олимпийската шампионка Катя Дафовска, която е сред хотелиерите в Пампорово.

Събират разделно отпадъците на близо 6,4 милиона българи от 183 общини

Събират разделно отпадъците на близо 6,4 милиона българи от 183 общини

Близо 6,4 млн. души от 183 общини са обхванати от разделното събиране на отпадъци в момента. Това съобщи министърът на околната среда и водите Нено Димов по време на заключителния форум "Зелена икономика", който се състоя в София хотел Балкан, съобщи БТА. В България са рециклирани 917 000 тона битови отпадъци през 2016 г.

Красивите лица, които управляват над 67 млрд. лева

Красивите лица, които управляват над 67 млрд. лева

На върха на две от най-големите банки в България са жени, към тях скоро ще се присъедини и трета Образът на жените като мениджъри, които поемат по-малко рискове и които е малко вероятно да прахосат финансите на банката, която управляват, е погрешен и това трябва да се взема под внимание. Изненадващата констатация е записана в доклад на

Чакат инфлацията, за да вдигнат цената на водата

Чакат инфлацията, за да вдигнат цената на водата

Увеличението е от 1 януари, най-много е в Бургас и София Инфлацията за ноември, която НСИ ще обяви до няколко дни, ще е решаваща за това с колко ще поскъпне водата от 1 януари. На 17 декември КЕВР, чийто председател е Иван Иванов, ще разгледа заявленията на ВиК операторите в 23 града с новите цени.

Почват преговори за концесията в Банско (Обзор)

Почват преговори за концесията в Банско (Обзор)

Петчленка на ВАС потвърди, че не трябва ОВОС за плана за управление на “Пирин” Кабинетът упълномощи в сряда министъра на околната среда и водите Нено Димов да предоговори концесионния договор с “Юлен” АД за ски зоната над Банско. По същото време 5-членният състав на Върховния административен съд (ВАС) публикува решение,

Градска железница свързва Казичене с Банкя

Градска железница свързва Казичене с Банкя

Откриват градска железница по линията Казичене – Банкя. Първата мотриса потегли днес в 12:05ч. и ще стигне до крайната си точка за час и десет минути, предаде Би Ти Ви. „Идеята е да направим нова градска железница, която да свързва кварталите на София. В последствие идеята ни е да се свързва Перник със София.

Левон Хампарцумян: Не се очаква рязко повишаване на лихвите

Левон Хампарцумян: Не се очаква рязко повишаване на лихвите

Финансистът Левон Хампарцумян, който стана „Банкер на 2018 г.” коментира проблемът с хроничната бедност пред Би Ти Ви. По думите му страната ни винаги е била най-бедната държава в Европа, дори по времето на комунизма. „През 1944 г. България е на същото икономическо положение като Дания – селскостопански държави с наченки на индустрия.

Срамните тайни на хляба

Срамните тайни на хляба

Правят го с боядисано брашно, овлажнители, омекотители, ензими, към тях ароматизатори и овкусители Боядисано брашно, овлажнители, омекотители, ензими, към тях ароматизатори, овкусители. Това са част от срамните тайни на българския хляб. Че черният, смятан за по-здравословен е всъщност боядисан, е известно отдавна.

Банско подарява кола за старта на сезона

Банско подарява кола за старта на сезона

Курортът отваря тържествено на 15 декември Чисто ново Audi A3 ще чака своя пръв притежател следващата събота, 15 декември, на Бъндеришка поляна. Автомобилът може да бъде спечелен в играта “Ловци на съкровища” - една от многото, които ще отбележат стартирането на ски сезона тази година. В приключението могат да се включат всички желаещи да

Путин: Южна Европа може да се включи към "Турски поток" през Гърция

Путин: Южна Европа може да се включи към "Турски поток" през Гърция

Руският президент Владимир Путин не изключи възможността Южна Европа да се включи към "Турски поток" през Гърция, предаде ТАСС, цитирана от БТА. Путин каза това на съвместна пресконференция след разговори с гръцкия премиер Алексис Ципрас. "Готови сме да реализираме заедно с Гърция големи инфраструктурни енергийни проекти.

"Булгаргаз" ЕАД предлага увеличение на цената на природния газ с 3,51%

"Булгаргаз" ЕАД предлага увеличение на цената на природния газ с 3,51%

"Булгаргаз" ЕАД предложи на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ да утвърди цена на природния газ за първо тримесечие на 2019 г. в размер 44,80 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС), съобщиха от обществения доставчик. В сравнение с утвърдената за четвърто тримесечие на 2018 г.

Растежът на турската икономика се забави до 1,6% през третото тримесечие на 2018 г.

Растежът на турската икономика се забави до 1,6% през третото тримесечие на 2018 г.

Икономическият растеж на Турция се забави до 1,6 на сто на годишна основа през третото тримесечие под натиска на високата инфлация и валутната криза. Това сочат обявените днес официални данни на турския статистически институт, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес. Те показват, че брутният вътрешен продукт на Турция се е увеличил с 1,

Китайският индекс на цените на производителите през ноември се е увеличил с 2,7%

Китайският индекс на цените на производителите през ноември се е увеличил с 2,7%

Според публикуваните от Китайското статистическо бюро данни, през ноември индексът на цените на производителите се е увеличил с 2,7%, предаде bulgarian.cri.cn. Старшият статистик Шън Гуоцин заяви, че според оценките, 0,8 процентни пункта от 2,7-процентния ръст са повлияни от промените на цените през миналата година, а 1,9% от новото им увеличение.

За ноември месец китайският индекс на потребителските цени се е повишил с 2,2%

За ноември месец китайският индекс на потребителските цени се е повишил с 2,2%

Публикуваните вчера данни от Държавното статистическо управление данни показват, че през първите 11 месеца на тази година индексът на потребителските цени (CPI) на Китай се е повишил с 2,1% спрямо същия период на миналата година, а за ноември с 2,2%, предава bulgarian.cri.cn. По-конкретно увеличението в градовете и селата е било на едно и също

Близо 31 млн. частни фирми и 71 млн. семейни бизнеси оперират в Китай

Близо 31 млн. частни фирми и 71 млн. семейни бизнеси оперират в Китай

Броят на частните компании и семейните бизнеси в Китай се е увеличил бързо след старта на политиката за реформи и отваряне преди 40 години, сочат данни на Държавната агенция за пазарна регулация. Към края на октомври 2018 г. в страната е имало 71,37 милиона семейни бизнеса и 30,67 милиона частни фирми, предаде bulgarian.cri.cn.

„Блумбърг": До 2030 г. Китай може да се превърне глобален лидер в изкуствения интелект

„Блумбърг": До 2030 г. Китай може да се превърне глобален лидер в изкуствения интелект

Стойността на основните индустрии, свързани с разработката на изкуствен интелект в Китай може да надхвърли 1 трилион юана (над 145 милиарда долара) до 2030 г., а тази на секторите, в които тази технология се използва – над 10 трилиона юана, прогнозира доклад на „Блумбърг" (Bloomberg Intelligence), предаде bulgarian.cri.cn.

Русия вече на второ място сред
най-големите производители на оръжие в света

Русия вече на второ място сред най-големите производители на оръжие в света

Русия се е изкачила на второ място сред страните производителки на оръжия през 2017 г. Така тя се нарежда след първенеца САЩ. Данните се съдържат в доклад на Института за изследвания на международния мир в Стокхолм (СИПРИ), предадоха световните агенции, цитирани от БТА. "Руските предприятия преживяват значителен ръст в техните продажби на оръжия

Кирил Домусчиев призова да се разследва спекулата с цената на тока

Кирил Домусчиев призова да се разследва спекулата с цената на тока

Уважавайте бизнеса, който не търси работа, а създава работа, каза председателят на КРИБ на живо в предаването „Беновска пита“ по Канал 3. Кирил Домусчиев за бизнеса, представляван от КРИБ, като обединител на нацията срещу повишаването на цените на тока, срещу безотговорните изказвания на политици, срещу нежеланието и направо отказа за реформи в

Чакат инфлацията, за да вдигнат цената на водата

Чакат инфлацията, за да вдигнат цената на водата

Увеличението е от 1 януари, най-много е в Бургас и София Инфлацията за ноември, която НСИ ще обяви до няколко дни, ще е решаваща за това с колко ще поскъпне водата от 1 януари. На 17 декември КЕВР, чийто председател е Иван Иванов, ще разгледа заявленията на ВиК операторите в 23 града с новите цени.

Голям растеж на гръцкия износ през октомври

Голям растеж на гръцкия износ през октомври

За голям растеж на гръцкия износ през октомври информира в съобщение Гръцкият съюз на износителите, цитиран от агенция АНА-МПА. Според анализа на Центъра за експортни изследвания, който се основава на неокончателни данни на гръцката статистическа служба, през октомври износът на страната е нараснал с около 24 процента на годишна база и възлиза на