Илияна Цанова: Ефектът от плана „Юнкер“ ще е измерим след 2-3 години

  • 0
authorАвтор: Христо Николов

Илияна Цанова: Ефектът от плана „Юнкер“ ще е измерим след 2-3 години

Илияна Цанова е заместник управляващ директор на Европейския фонд за стратегически инвестиции.Тя е била два пъти служебен вицепремиер на България, отговарящ за усвояването на европейските фондове. Работила е в ЕБВР и в ЕИБ. Завършила е финанси в УНСС и има следдипломна квалификация по финансов мениджмънт от университета „Джордж Вашингтон“ в САЩ

-Госпожо Цанова, колко са вече одобрените проекти на фонда за стратегически инвестиции и в кои области са те?

-За периода, в който фондът работи, ние одобрихме 447 проекта, които покриват абсолютно всички държави от ЕС. Това беше едно предизвикателство за нас, защото доскоро повечето проекти се случваха в по-големите държави.

Проектите са на стойност около 30 млрд. евро, като на базата на тази инвестиция ние успяхме да мобилизираме допълнителен капитал от 164 млрд. евро.

-Тоест по-голям от сумата, която фондът е отпуснал?

-Точно така. Целта на фонда е на базата на тази гаранция от ЕС групата на Европейската инвестиционна банка да инвестира в проекти, които тя не би финансирала, ако я няма гаранцията. Основната цел на този инструмент е да послужи като допълнителен катализатор за инвестиране в проекти, които ние финансираме. Банката никога не финансира 100% в един проект, максимумът е 50%. Инструментите, които са насочени към финансови посредници, са много по-сериозен фактор за мобилизиране на капитал.

Така че ние сме постигнали 52% от общата цел – да мобилизираме 315 млрд. евро до юли 2018 година.

В тази връзка бих искала да кажа, че все още ни предстои много работа. Защото за да се усети реалния ефект от тези пари върху икономиката, проектите трябва и да бъдат изпълнени. Това отнема време, така че може би след около 2-3 години ще можем да говорим по-точно за ефекта.

-Той беше да се преодолеят последиците от кризата или има и още нещо?

-Европейският инвестиционен фонд е основният политически и финансов инструмент на ЕК за справяне с последиците от финансовата и икономическа криза. Той е част от инвестиционния план, който има три стълба - единият е фондът, който е финансовият инструмент. Вторият е звено за консултантска помощ, чиято цел е да подпомогне подготовката на проекти, които да привлекат необходимото финансиране. И третият са политическите мерки за подобряване на инвестиционната среда.

Гръбнакът на фонда е грант от 16 млрд. евро от ЕС. Целта на гаранцията е да позволи на групата на ЕИБ да инвестира във важни за европейската конкурентоспособност проекти, в които не би могло да се инвестира без нея. Замисълът е публичният ресурс да се използва, за да катализира инвестиции в частния сектор. Целта е да привлечем 315 млрд. евро до 2018 г.

-В кои области са най-често одобрените проекти?

-Ако погледнем портфейла към 31 декември 2016 г., около 31% от него е насочен към финансиране на малки и средни предприятия. Сектор енергетика, който включва енергийна ефективност, възобновяваеми енергийни източници, инвестиции в мрежата – всичко това е около 22% от портфейла. Следва секторът за научно-развойна дейност във фирмите, нещо, което има пряк положителен ефект върху конкурентоспособността на тези компании. Той също има дял от около 22%.

-Забелязват ли се често повтаряни грешки или увлечения в проектите, представени от българска страна или от други държави?

-По принцип този инструмент е насочен към частния сектор. В тази връзка мога да кажа, че проектите на етапа, в който достигат до нас, са вече в завършен вид. Когато има нужда да бъдат преработени и подобрени, на фирмите се дават съответните препоръки от служителите на банката.

Техническата помощ е точно за това.

-Какви са одобрените български проекти?

-От България са одобрени вече 22 проекта. По принцип единият стълб на подпомагането е в областта „Инфраструктура и иновации“ - това е финансиране, насочено директно към компаниите. Тук влизат също и инвестиционните фондове, които инвестират в капитал или подчинен дълг. Другият стълб е за малки и средни предприятия, който се изпълнява през финансовите посредници. Това са стартъпи или компании във фаза на растеж. В тези проекти има също иновативен елемент.
А хоризонталният елемент е много широк – инвестира се в енергетика, производство, хранително-вкусова промишленост, автомобилостроене, търговия.

-Има ли механизъм, който пречи на концентрацията на прекалено много средства от плана и от фонда само в определени държави и определени сектори? Една от популярните критики е, че повечето пари отиват в по-големите държави, а такива като България получават нищожно малко.

-Разбира се, че има такова правило. То гласи, че 45% от портфейла, одобрен по плана „Юнкер“, не може да бъде концентриран в повече от три държави взети заедно.
Освен това максималният процент на инвестиции във всеки един сектор не може да надхвърля повече от 30%. Това осигурява по-справедливо разпределение на инвестициите. Но истината е, че те се насочват там където има търсене и разполагат с по-добри проекти. Държавите, които имат по-големи и по-развити икономики винаги абсорбират по-голяма част от инвестиционния ресурс.

Но важно е да анализираме и от гледна точка на процент от БВП. И когато видим тази статистика, се оказва, че по-малките държави имат по-голямо въздействие. В тази класация те стоят доста високо. На първо място е Естония, на второ – България. Испания, Португалия, Гърция също са на челни места. Тази статистика, разбира се, се променя всеки месец, защото ние всеки месец одобряваме нов пакет от мерки.

-Компаниите – нe само в България, а и в целия ЕС, като че ли нямат особено желание да рискуват с инвестиции в последните години. Пречи ли това на изпълнението на плана? Има ли опасност примерно част от парите да не могат да намерят приложение?

-Има няколко риска, един от тях е от Брекзит. Великобритания е страната, в която инвестирахме съществен ресурс в най-различни проекти. Но след като се случи референдумът, проектите от Великобритания намаляха силно, защото инвеститорите не са сигурни, че ще могат да разчитат на ресурса. За вече одобрените проекти мога да кажа, че те ще се случат, защото Великобритания е пълноправен акционер в ЕИБ. Но въпросът е какво ще се случи в бъдеще, защото поне до момента страната беше много активна.

Другият риск е тази несигурност, която бизнесът усеща и която е породена по политически причини. Както знаете, предстоят избори в четири от големите държави в ЕС и има един лек застой от страна на частния сектор, който е малко по-предпазлив.

Като цяло европейската икономика е в растеж, но темпът е много по-бавен от това, което ни се иска да видим. А в страните, които минаха през сериозна дългова криза, виждаме сериозно изоставане в инвестициите за инфраструктура. Те са с 30% по-ниски от това, което се инвестираше преди кризата. Така че имаме доста предизвикателства. Но прегледите за работата на фонда, които бяха направени от независими компании, показаха, че това е механизъм, който е много успешен за мобилизиране на инвестиции. Както знаете, има предложение работата на фонда да се удължи с 2 години, както и действието на гаранцията.

-Кой трябва да вземе решението и кога?

-Първо бе дискутиран проекта на закон, съгласуван с държавите членки. Той беше одобрен през декември 2016 г. и сега трябва да мине през Европейския парламент, надявам се най-късно до октомври.

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Гинка Върбакова излиза от бизнеса с фотоволтаици

Гинка Върбакова излиза от бизнеса с фотоволтаици

Това е заради делото на “Инерком” срещу КЗК, която забрани сделката с ЧЕЗ заради концентрация Гинка Върбакова, чиято фирма “Инерком България” бе избрана за купувач на активите на ЧЕЗ в България, излиза от управлението на бизнеса си с фотоволтаици. Това става ясно от промени във фирмите, които тя до 12 септември оглавяваше.

Финансовият регулатор заличи "Лев Инс брокер" като брокер

Финансовият регулатор заличи "Лев Инс брокер" като брокер

Заличиха "Лев Инс брокер" от регистъра на застрахователните брокери, воден от Комисията за финансов надзор(КФН). То е отделна компания от застрахователната компания "Лев Инс". Това става ясно от решенията взети от регулатора в понеделник.  В решението за заличаване се посочва, че застрахователният брокер не е изпълнил изискването за внасяне на

Доматите поевтиняват, краставиците и чушките поскъпват

Доматите поевтиняват, краставиците и чушките поскъпват

Индексът на тържищните цени /ИТЦ/, който отразява цените на хранителните стоки на едро, се покачи тази седмица с 2,60 процента до 1,374 пункта, сочат данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата /ДКСБТ/. Тази година ИТЦ падна в средата на август до 1,311 пункта. Базовото ниво на индекса - 1,000, е от 2005 година.

От днес започват масово да разрушават незаконни постройки в Гърция

От днес започват масово да разрушават незаконни постройки в Гърция

Днес започва мащабна акция по разрушаване на незаконни строежи в Гърция, предава БНР. След област Атика, днес стартира бутане на вили и къщи в цялата страна, строени на забранени зони на брега на морето и в защитени горски райони. Изтече и законният срок, в който собствениците имаха право да обжалват.

Ангелкова: Козлодуй има потенциал да стане притегателен център за културно-исторически туризъм

Ангелкова: Козлодуй има потенциал да стане притегателен център за културно-исторически туризъм

Козлодуй има голям потенциал да стане притегателен център за културно-исторически туризъм. По този начин общината ще има възможност да се превърне във все по-търсена и атрактивна туристическа дестинация за четири сезона. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова по време на откриването на втория Фестивал на занаятите и изкуствата в

Енергиен експерт: Не е съмнително, че Ахмед Доган е купил ТЕЦ-Варна

Енергиен експерт: Не е съмнително, че Ахмед Доган е купил ТЕЦ-Варна

По думите на Хиновски централата била в тежко финансово положение, но тази сделка безспорно е положителна за българската енергетика „В никакъв случай не е съмнително, че Ахмед Доган е купил 70% от ТЕЦ-Варна, защото това е много важна централа”, коментира енергийният експерт Иван Хиновски в студиото на „Тази сутрин” по Би Ти Ви.

Близо 10% увеличение на броя на туристите в Гърция

Близо 10% увеличение на броя на туристите в Гърция

Над 44 милиона пътници са използвали гръцките летища в периода януари - август 2018 г., което е увеличение с 9,9 процента спрямо същия период на миналата година, съобщава в. "Катимерини". По данни на Службата за гражданска авиация е регистриран също ръст от 8,7 процента на броя на полетите. Нарастването на броя на пасажерите на атинското

НАП глобява фирми, които не са подали финансови отчети

НАП глобява фирми, които не са подали финансови отчети

Инспектори на НАП налагат глоби на компании, които не са подали навреме финансовите си отчети, съобщиха от приходната агенция. Срокът за подаване на документите е 30 юни, обясниха за “24 часа” от Националната агенция за приходите. Това означава, че е изтекъл, преди да блокира регистърът. Списъкът с неподалите навреме отчети е бил изпратен на

Някои забрани, с които туристите в Европа трябва да се съобразят

Някои забрани, с които туристите в Европа трябва да се съобразят

Септември е също подходящ месец за туризъм из Европа. Туристите обаче трябва да са подготвени за някои изненадващи правила и забрани, чието несъблюдаване може да ги прати в затвора или да им навлече глоби, пише сайтът "Кълчър трип". Изданието обобщава някои от най-странните забрани на Стария континент.

Родопите и Сакар съчетават вино и исторически забележителности

Родопите и Сакар съчетават вино и исторически забележителности

В региона броят на туристите се е увеличил с 5%, заяви в Кърджали министър Ангелкова Съчетанието на големия брой исторически забележителности с винени дегустации може да увеличи няколко пъти потока от туристи в Родопите и Сакар. Около това се обединиха участниците в дискусия, проведена в Кърджали и посветена на 12-те винено-кулинарни дестинации,

Най-коментирани

Кения покани българския бизнес, чака инвестиции във високите технологии (Снимки)

Кения покани българския бизнес, чака инвестиции във високите технологии (Снимки)

Първите дипломати на България и Кения се договориха да организират съвместен бизнес форум, да работят за инвестиции на български ИТ компании и да възобновят обучението на кенийски студенти в страната ни. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи. Външните министри Екатерина Захариева и Моника Джума разговаряха в Монреал в

Гинка Върбакова излиза от бизнеса с фотоволтаици

Гинка Върбакова излиза от бизнеса с фотоволтаици

Това е заради делото на “Инерком” срещу КЗК, която забрани сделката с ЧЕЗ заради концентрация Гинка Върбакова, чиято фирма “Инерком България” бе избрана за купувач на активите на ЧЕЗ в България, излиза от управлението на бизнеса си с фотоволтаици. Това става ясно от промени във фирмите, които тя до 12 септември оглавяваше.

Марина Костадинова: С подкрепата на Fibank ще увеличим двойно обема на нашата изба

Марина Костадинова: С подкрепата на Fibank ще увеличим двойно обема на нашата изба

Още с първата реколта винарната печели международни награди Българска винарна печели медали от международни конкурси още с първата си реколта. Това разказа Марина Костадинова от изба “Страцин”. Тя и съпругът ѝ Красимир са собственици на избата, макар и двамата да са икономисти по образование. Винарната пуска дебютната си бутилка вино през 2017 г.

82 млн. лева са приходите в туристическия сектор това лято

82 млн. лева са приходите в туристическия сектор това лято

Осемдесет и два милиона лева повече са приходите в бизнес сектора спрямо миналата година. Сравнението е за периода 1 януари 17 септември. Отчетен е и два процента ръст на оборотите от туризъм през юни и юли. Общият оборот в бизнес сектора в Бургаска област за юни, юли и август е 2 540 000 000 лева, което прави с половин милиард повече спрямо същия

Анелия Георгиева: С подкрепата на Fibank ще разширим производството си

Анелия Георгиева: С подкрепата на Fibank ще разширим производството си

 Компанията първа в България изработва детски площадки по европейски стандарт “Металпласт инженеринг” е първата фирма в България, която прави детски площадки по европейски стандарти, преди още да са въведени у нас. “През 1997 г. започнахме с производство на стъклопласти. Първоначално работехме за една от веригите бензиностанции - първите в

3 млрд. лв. не стигат за три магистрали и два тунела

3 млрд. лв. не стигат за три магистрали и два тунела

3 млрд. лв. са необходими за непостроените 250 км от "Хемус", магистрала "Черно море", Русе-Велико Търново, тунела под Шипка и под "Петрохан". Това съобщи зам.-министърът на регионалното развитие Валентин Йовев по време на конференция за възможностите за развитие на публично-частното партньорство. "Добрата новина е,

90 секунди, за да се купи електронна винетка от терминал (Снимки)

90 секунди, за да се купи електронна винетка от терминал (Снимки)

Стикер само за уикенда ще струва 10 лева Около 90 секунди отнема купуването на електронна винетка от терминала за самообслужване. Това стана ясно след демонстрация в пътната агенция на новата система, която се изгражда в момента. Менюто позволява да се изберат осем езика - български, английски, немски,

Доклад: Търговските спорове засилват рисковете за глобалното икономическо развитие

Доклад: Търговските спорове засилват рисковете за глобалното икономическо развитие

На открития вчера Форум за китайско развитие – 2018 г. експерти споделиха, че настоящите търговски спорове отслабват функцията на системата за многостранна търговия, като има вероятност те да доведат до финансова криза и да окажат голямо отрицателно влияние върху възстановяващата се глобална икономика, предаде bulgarian.cri.cn.

Проверяват доходите на над 500 собственици на скъпи коли

Проверяват доходите на над 500 собственици на скъпи коли

Търсят и кой ползва служебни возила като лични Фирмите и личните доходи на повече от 500 собственици на луксозни возила по Черноморието ще бъдат обстойно проверени от данъчните, научи “24 часа”. Инспекторите ще съпоставят финансовото състояние на фирмите и на техните собственици. Проверката трябва да покаже дали например те не са се сдобили с

19% от тока в  България - от ВЕИ

19% от тока в България - от ВЕИ

19,2% от консумираното електричество в България се произвежда от възобновяеми източници, показват данни на Евростат за 2016 г. Средната стойност за Европейския съюз е 29,6%. Най-голяма част от тока от ВЕИ-та се произвежда чрез хидроенергия (36,9 на сто), следвана от вятъра (31,8%). Със слънчева светлина се генерират 11,6%, а останалите 19,

Проверяват доходите на над 500 собственици на скъпи коли

Проверяват доходите на над 500 собственици на скъпи коли

Търсят и кой ползва служебни возила като лични Фирмите и личните доходи на повече от 500 собственици на луксозни возила по Черноморието ще бъдат обстойно проверени от данъчните, научи “24 часа”. Инспекторите ще съпоставят финансовото състояние на фирмите и на техните собственици. Проверката трябва да покаже дали например те не са се сдобили с

19% от тока в  България - от ВЕИ

19% от тока в България - от ВЕИ

19,2% от консумираното електричество в България се произвежда от възобновяеми източници, показват данни на Евростат за 2016 г. Средната стойност за Европейския съюз е 29,6%. Най-голяма част от тока от ВЕИ-та се произвежда чрез хидроенергия (36,9 на сто), следвана от вятъра (31,8%). Със слънчева светлина се генерират 11,6%, а останалите 19,

Кения покани българския бизнес, чака инвестиции във високите технологии (Снимки)

Кения покани българския бизнес, чака инвестиции във високите технологии (Снимки)

Първите дипломати на България и Кения се договориха да организират съвместен бизнес форум, да работят за инвестиции на български ИТ компании и да възобновят обучението на кенийски студенти в страната ни. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи. Външните министри Екатерина Захариева и Моника Джума разговаряха в Монреал в

Хлябът с 30 ст. по-евтин, ако веригите го продават без печалба

Хлябът с 30 ст. по-евтин, ако веригите го продават без печалба

l По 230 г на ден яде средно българинът l Най-скъпите видове стигат до 6-7 лева за килограм С 20-30 ст. може да е по-евтин хлябът, ако търговските вериги го продават без печалба. Това сочат разчети на икономисти и браншовици. Преди ден земеделският министър Румен Порожанов обяви, че е постигната такава договорка с част от петте най-големи

82 млн. лева са приходите в туристическия сектор това лято

82 млн. лева са приходите в туристическия сектор това лято

Осемдесет и два милиона лева повече са приходите в бизнес сектора спрямо миналата година. Сравнението е за периода 1 януари 17 септември. Отчетен е и два процента ръст на оборотите от туризъм през юни и юли. Общият оборот в бизнес сектора в Бургаска област за юни, юли и август е 2 540 000 000 лева, което прави с половин милиард повече спрямо същия

"Инерком" уведоми КЗК, че е излязла от бизнеса с фотоволтаци

"Инерком" уведоми КЗК, че е излязла от бизнеса с фотоволтаци

Фирмата на Гинка Върбакова "Инерком България" уведоми КЗК, че в нейното портфолио вече няма фотоволтаици. Какво "24 часа" писа КЗК забрани сделката на "Инерком" за активите на ЧЕЗ в България, тъй като се опасява от концентрация, защото и двете фирми притежават соларни паркове. "Инерком" обжалва във Върховния административен съд,

Токът няма да поскъпне от октомври въпреки предстоящото повишение на цената на газа

Токът няма да поскъпне от октомври въпреки предстоящото повишение на цената на газа

Токът няма да поскъпне от октомври въпреки предстоящото 14-процентно повишение на цената на природния газ. Това заяви за "Хоризонт" председателят на Българската федерация на индустриалните енергийно консуматори Константин Стаменов. Той се позова на доклад на енергийния регулатор, публикуван за обществено обсъждане, предаде БНР.

Отпускат нов вид помощи на деца без един или двама родители

Отпускат нов вид помощи на деца без един или двама родители

Деца с един или двама починали родители от началото на следващата година да получават месечна помощ, решиха на първо четене депутатите с приети единодушно на първо четене промени в Закона за семейни помощи за деца. Условието е те да нямат право на наследствена пенсия, поради липсата на съответния изискуем осигурителен стаж на починалия родител.

7 милиона китайци ще пътуват в чужбина през „златната седмица"

7 милиона китайци ще пътуват в чужбина през „златната седмица"

Предвижда се близо 7 милиона туристи от Китай да пътуват в чужбина по време на едноседмичната почивка за Националния празник, известна още като „златната седмица". Броят им заема около 5% от всички пътуващи зад граница през цялата година, се посочва в скорошен доклад на китайската онлайн туристическа платформа Ctrip.

Парното за втори път поскъпва тази година - сега от 2 до 9%

Парното за втори път поскъпва тази година - сега от 2 до 9%

Най-голямо увеличение има в Пловдив и в София, най-малко е в Бургас С 8% да поскъпне парното в София предлагат от КЕВР в доклад за цената от 1 октомври, при 13,89% увеличение на природния газ. В публикация преди дни “24 часа” пресметна, че точно толкова ще е поскъпването. Така за тази зима цената се вдига с 16%,