Илияна Цанова: Ефектът от плана „Юнкер“ ще е измерим след 2-3 години

  • 0
authorАвтор: Христо Николов

Илияна Цанова: Ефектът от плана „Юнкер“ ще е измерим след 2-3 години

Илияна Цанова е заместник управляващ директор на Европейския фонд за стратегически инвестиции.Тя е била два пъти служебен вицепремиер на България, отговарящ за усвояването на европейските фондове. Работила е в ЕБВР и в ЕИБ. Завършила е финанси в УНСС и има следдипломна квалификация по финансов мениджмънт от университета „Джордж Вашингтон“ в САЩ

-Госпожо Цанова, колко са вече одобрените проекти на фонда за стратегически инвестиции и в кои области са те?

-За периода, в който фондът работи, ние одобрихме 447 проекта, които покриват абсолютно всички държави от ЕС. Това беше едно предизвикателство за нас, защото доскоро повечето проекти се случваха в по-големите държави.

Проектите са на стойност около 30 млрд. евро, като на базата на тази инвестиция ние успяхме да мобилизираме допълнителен капитал от 164 млрд. евро.

-Тоест по-голям от сумата, която фондът е отпуснал?

-Точно така. Целта на фонда е на базата на тази гаранция от ЕС групата на Европейската инвестиционна банка да инвестира в проекти, които тя не би финансирала, ако я няма гаранцията. Основната цел на този инструмент е да послужи като допълнителен катализатор за инвестиране в проекти, които ние финансираме. Банката никога не финансира 100% в един проект, максимумът е 50%. Инструментите, които са насочени към финансови посредници, са много по-сериозен фактор за мобилизиране на капитал.

Така че ние сме постигнали 52% от общата цел – да мобилизираме 315 млрд. евро до юли 2018 година.

В тази връзка бих искала да кажа, че все още ни предстои много работа. Защото за да се усети реалния ефект от тези пари върху икономиката, проектите трябва и да бъдат изпълнени. Това отнема време, така че може би след около 2-3 години ще можем да говорим по-точно за ефекта.

-Той беше да се преодолеят последиците от кризата или има и още нещо?

-Европейският инвестиционен фонд е основният политически и финансов инструмент на ЕК за справяне с последиците от финансовата и икономическа криза. Той е част от инвестиционния план, който има три стълба - единият е фондът, който е финансовият инструмент. Вторият е звено за консултантска помощ, чиято цел е да подпомогне подготовката на проекти, които да привлекат необходимото финансиране. И третият са политическите мерки за подобряване на инвестиционната среда.

Гръбнакът на фонда е грант от 16 млрд. евро от ЕС. Целта на гаранцията е да позволи на групата на ЕИБ да инвестира във важни за европейската конкурентоспособност проекти, в които не би могло да се инвестира без нея. Замисълът е публичният ресурс да се използва, за да катализира инвестиции в частния сектор. Целта е да привлечем 315 млрд. евро до 2018 г.

-В кои области са най-често одобрените проекти?

-Ако погледнем портфейла към 31 декември 2016 г., около 31% от него е насочен към финансиране на малки и средни предприятия. Сектор енергетика, който включва енергийна ефективност, възобновяваеми енергийни източници, инвестиции в мрежата – всичко това е около 22% от портфейла. Следва секторът за научно-развойна дейност във фирмите, нещо, което има пряк положителен ефект върху конкурентоспособността на тези компании. Той също има дял от около 22%.

-Забелязват ли се често повтаряни грешки или увлечения в проектите, представени от българска страна или от други държави?

-По принцип този инструмент е насочен към частния сектор. В тази връзка мога да кажа, че проектите на етапа, в който достигат до нас, са вече в завършен вид. Когато има нужда да бъдат преработени и подобрени, на фирмите се дават съответните препоръки от служителите на банката.

Техническата помощ е точно за това.

-Какви са одобрените български проекти?

-От България са одобрени вече 22 проекта. По принцип единият стълб на подпомагането е в областта „Инфраструктура и иновации“ - това е финансиране, насочено директно към компаниите. Тук влизат също и инвестиционните фондове, които инвестират в капитал или подчинен дълг. Другият стълб е за малки и средни предприятия, който се изпълнява през финансовите посредници. Това са стартъпи или компании във фаза на растеж. В тези проекти има също иновативен елемент.
А хоризонталният елемент е много широк – инвестира се в енергетика, производство, хранително-вкусова промишленост, автомобилостроене, търговия.

-Има ли механизъм, който пречи на концентрацията на прекалено много средства от плана и от фонда само в определени държави и определени сектори? Една от популярните критики е, че повечето пари отиват в по-големите държави, а такива като България получават нищожно малко.

-Разбира се, че има такова правило. То гласи, че 45% от портфейла, одобрен по плана „Юнкер“, не може да бъде концентриран в повече от три държави взети заедно.
Освен това максималният процент на инвестиции във всеки един сектор не може да надхвърля повече от 30%. Това осигурява по-справедливо разпределение на инвестициите. Но истината е, че те се насочват там където има търсене и разполагат с по-добри проекти. Държавите, които имат по-големи и по-развити икономики винаги абсорбират по-голяма част от инвестиционния ресурс.

Но важно е да анализираме и от гледна точка на процент от БВП. И когато видим тази статистика, се оказва, че по-малките държави имат по-голямо въздействие. В тази класация те стоят доста високо. На първо място е Естония, на второ – България. Испания, Португалия, Гърция също са на челни места. Тази статистика, разбира се, се променя всеки месец, защото ние всеки месец одобряваме нов пакет от мерки.

-Компаниите – нe само в България, а и в целия ЕС, като че ли нямат особено желание да рискуват с инвестиции в последните години. Пречи ли това на изпълнението на плана? Има ли опасност примерно част от парите да не могат да намерят приложение?

-Има няколко риска, един от тях е от Брекзит. Великобритания е страната, в която инвестирахме съществен ресурс в най-различни проекти. Но след като се случи референдумът, проектите от Великобритания намаляха силно, защото инвеститорите не са сигурни, че ще могат да разчитат на ресурса. За вече одобрените проекти мога да кажа, че те ще се случат, защото Великобритания е пълноправен акционер в ЕИБ. Но въпросът е какво ще се случи в бъдеще, защото поне до момента страната беше много активна.

Другият риск е тази несигурност, която бизнесът усеща и която е породена по политически причини. Както знаете, предстоят избори в четири от големите държави в ЕС и има един лек застой от страна на частния сектор, който е малко по-предпазлив.

Като цяло европейската икономика е в растеж, но темпът е много по-бавен от това, което ни се иска да видим. А в страните, които минаха през сериозна дългова криза, виждаме сериозно изоставане в инвестициите за инфраструктура. Те са с 30% по-ниски от това, което се инвестираше преди кризата. Така че имаме доста предизвикателства. Но прегледите за работата на фонда, които бяха направени от независими компании, показаха, че това е механизъм, който е много успешен за мобилизиране на инвестиции. Както знаете, има предложение работата на фонда да се удължи с 2 години, както и действието на гаранцията.

-Кой трябва да вземе решението и кога?

-Първо бе дискутиран проекта на закон, съгласуван с държавите членки. Той беше одобрен през декември 2016 г. и сега трябва да мине през Европейския парламент, надявам се най-късно до октомври.

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Министър Нанков: Заведенията на "Какао Бийч" са законни

Министър Нанков: Заведенията на "Какао Бийч" са законни

Петте заведения в комплекса "Какао бийч" на южния плаж в Слънчев бряг, които вицепремиерът Валери Симеонов се накани да затвори, са законни. Това обяви в Бургас министърът на регионалното развитие Николай Нанков при откриването на новия четирилентов път Поморие-Ахелой. Докладът на ДНСК трябваше да е готов днес и в понеделник той ще се запознае с

Индия вдига тарифите за 30 американски стоки в отговор на митата на САЩ

Индия вдига тарифите за 30 американски стоки в отговор на митата на САЩ

Индия отменя преференциалните митнически тарифи за внос на 30 стоки от САЩ в отговор на решението на Вашингтон да вдигне вносните мита за индийска стомана и алуминий. Делхи е уведомил за намеренията си Световната търговска организация (СТО), съобщава в. "Индиън експрес", цитиран от ТАСС. Индия би искала да отбележи, че сумата,

Търг и за ИПК “Родина” и “Родина тауър”, искат за имотите поне 38 млн.

Търг и за ИПК “Родина” и “Родина тауър”, искат за имотите поне 38 млн.

Синдиците на КТБ ще погасяват  заеми, взети от банката  Още два имота, собственост на фирми, близки до банкера беглец Цветан Васиев, се продават от частен съдебен изпълнител по искане на синдиците на КТБ, научи “24 часа”. На търг са пуснати Издателско-полиграфически комплекс “Родина” и “Родина тауър” - т.нар.

Руски издания коментират възможното развитие на "Турски поток"

Руски издания коментират възможното развитие на "Турски поток"

Русия постави на Европа ултиматум във връзка с доставките на "синьо гориво", коментира онлайн изданието "Росийский диалог" изявления на външния министър на федерацията Сергей Лавров. Москва е готова да доставя газ на територията на Европейския съюз по тръбопровода "Турски поток", но за това са необходими гаранции от европейските власти,

Ангелкова: България продава високо качество на разумна цена

Ангелкова: България продава високо качество на разумна цена

Очакваме много добър ръст на туристите през лято-2018, който не можем да постигнем без активното партньорство на бизнеса. Продаваме високо качество на разумна цена и ставаме все по-предпочитана лятна дестинация, въпреки огромната конкуренция в региона. Това е заявила министърът на туризма Николина Ангелкова при откриването на новия сезон в

Ведомствените  бензиностанции без обезпечения

Ведомствените бензиностанции без обезпечения

Регистрираните земеделски производители, които извършват зареждане с течни горива на превозни средства, машини, съоръжения или друга техника, няма да издават обезпечение за горивата, които ползват за собствено потребление. Това предвиждат промени в Правилника за ДДС, предложени от финансовия министър Владислав Горанов.

Пламен Димитров призна, че се водят разговори да отпадне минималният осигурителен доход

Пламен Димитров призна, че се водят разговори да отпадне минималният осигурителен доход

Според Пламен Димитров евентуално отпадане на минималните осигурителни доходи минава само през заменяне на съществуващите модели с по-добри, а не с по-лоши. Президентът на КНСБ коментира пред журналисти изказването на социалния министър Бисер Петков, че е възможно да се постигне съгласие със социалните партньори за отпадането на минималните

Плажът на “Елените” със “Син флаг” за чистота

Плажът на “Елените” със “Син флаг” за чистота

Отличието се дава и за екологичност, безопасност и предлагани модерни услуги “Виктория груп” дава работа на младежи в неравностойно положение като помощник сервитьори в хотел "Чайка бийч" Плажът в курорта Елените е получил тази година сертификат “Син флаг”, което показва високото качество на плажа, чистотата на морската вода, екологичност,

ЧСИ продава зала "Универсиада" за над 15 млн. лв., Тити Папазов пази имота

ЧСИ продава зала "Универсиада" за над 15 млн. лв., Тити Папазов пази имота

Заради дълг от 15,6 милиона лева частният съдия - изпълнител Стоян Якимов №844 в регистъра е пуснал на търг емблематичната за българския спорт зала "Универиада". началната цена е 15 602 028,30 лева.  Треньор на "Левски Лукойл" Константин Папазов е определен за пазител на имота. Според търговския регистър той е представител на "Универсиада" ЕАД,

Откриха най-дългия магистрален тунел в Турция

Откриха най-дългия магистрален тунел в Турция

Най-дългият магистрален тунел в Турция - тунелът Овит, преминаващ през планината Овит в североизточната част на страната, бе открит вчера с церемония, на която присъства турският президент Реджеп Тайип Ердоган, съобщава в."Хюриет дейли нюз". Когато за първи път стартирахме този проект, хората казваха, че това е само мечта. Но ние го осъществихме.

Най-коментирани

Представят план за иновации на ЕК за 100 млрд. евро на конференция в София

Представят план за иновации на ЕК за 100 млрд. евро на конференция в София

Конференцията "Иновативна седмица на предприемачеството - Финансови инструменти за насърчаване на научните изследвания и иновациите" ще се състои утре в "София тех парк" и на нея ще бъде представен новият седемгодишен план за иновации на Европейската комисия на стойност 100 милиарда евро. България е домакин на конференцията на най-високо равнище

Горанов: Подаваме молба за еврото и за банковия съюз едновременно (Обзор)

Горанов: Подаваме молба за еврото и за банковия съюз едновременно (Обзор)

България ще кандидатства в един и същи ден за чакалнята на еврото ERM II и за Европейския банков съюз. Това съобщи финансовият министър на конференция в София. Така той опроверга спекулациите, че кабинетът ще кандидатства само за еврозоната, но не и за банковия съюз. Министърът подчерта, че тъй като сме първата държава,

Седмата среща на върха "16+1" ще се състои в София на 6 и 7 юли

Седмата среща на върха "16+1" ще се състои в София на 6 и 7 юли

В периода 6-7 юли в София ще се състои седмата среща на върха "16+1" заедно със съпътстващ бизнес форум, съобщиха от пресслужбата на кабинета, цитирана от БТА. Седмата годишна среща ще събере заедно у нас лидерите на 16-те страни от ЦИЕ (България, Албания, Босна и Херцеговина, Естония, Латвия, Литва, Полша, Република Македония, Румъния, Словакия,

Ангелкова: България продава високо качество на разумна цена

Ангелкова: България продава високо качество на разумна цена

Очакваме много добър ръст на туристите през лято-2018, който не можем да постигнем без активното партньорство на бизнеса. Продаваме високо качество на разумна цена и ставаме все по-предпочитана лятна дестинация, въпреки огромната конкуренция в региона. Това е заявила министърът на туризма Николина Ангелкова при откриването на новия сезон в

Министър Нанков: Заведенията на "Какао Бийч" са законни

Министър Нанков: Заведенията на "Какао Бийч" са законни

Петте заведения в комплекса "Какао бийч" на южния плаж в Слънчев бряг, които вицепремиерът Валери Симеонов се накани да затвори, са законни. Това обяви в Бургас министърът на регионалното развитие Николай Нанков при откриването на новия четирилентов път Поморие-Ахелой. Докладът на ДНСК трябваше да е готов днес и в понеделник той ще се запознае с

Дунавската стратегия има вече изготвен бранд Дунав

Дунавската стратегия има вече изготвен бранд Дунав

Предстои разработването и на бранд Черно море На 18 и 19 октомври министрите на туризма от страните в Дунавската стратегия ще проведат голям форум „Икономически растеж и териториално сближаване чрез инвестиции в туризма” – съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова на конференцията „Ролята и значението на Черноморския регион и връзката му с

Домбровскис: Гърция е на финалната права за изход от спасителната програма

Домбровскис: Гърция е на финалната права за изход от спасителната програма

Гърция се намира на финалната права за успешен изход от спасителната програма, заяви заместник председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис са конференция на Economist в Атина, предаде агенция АНА-МПА. Домбровскис заяви още, че "през последните години станаха явни реформаторските усилия за справяне с предизвикателствата,

Индия вдига тарифите за 30 американски стоки в отговор на митата на САЩ

Индия вдига тарифите за 30 американски стоки в отговор на митата на САЩ

Индия отменя преференциалните митнически тарифи за внос на 30 стоки от САЩ в отговор на решението на Вашингтон да вдигне вносните мита за индийска стомана и алуминий. Делхи е уведомил за намеренията си Световната търговска организация (СТО), съобщава в. "Индиън експрес", цитиран от ТАСС. Индия би искала да отбележи, че сумата,

Водата в София ще се пречиства и с UV лъчи (Обзор)

Водата в София ще се пречиства и с UV лъчи (Обзор)

От 2020 г. “Софийска вода” въвежда допълнително най-модерния в момента начин за пречистване на водата - чрез нагряване с ултравиолетови лъчи. Това съобщи в петък новият изпълнителен директор на компанията Васил Тренев. Инвестицията вече е предвидена в бизнес плана на дружеството, като този метод се въвежда постепенно във всички дружества на

Ангелкова: Летният туристически сезон ще бъде по-силен от предходния

Ангелкова: Летният туристически сезон ще бъде по-силен от предходния

Летният туристически сезон ще бъде по-силен от предходния, въпреки спада на руските туристи. Регистриран е ръст на туристите от Полша, скандинавските страни, Франция и други пазари. Тази вечер Ангелкова откри официално "Лято 2018" в курортния комплекс Слънчев бряг, предаде БТА. Изпълнителният директор на "Слънчев бряг" АД Златко Димитров информира,

Хъб “Балкан” - между 25 и 60 млрд. куб. м газ и до 2,6 млрд. евро инвестиции

Хъб “Балкан” - между 25 и 60 млрд. куб. м газ и до 2,6 млрд. евро инвестиции

Газовият хъб “Балкан” може да доставя между 25 и 60 млрд. куб. м газ на година според различните сценарии. Това са предвижданията на междинния доклад за предпроектното проучване на газоразпределителния център, който бе представен преди дни в Брюксел от зам.-министъра на енергетиката Жечо Станков и шефа на “Булгартрансгаз” Владимир Малинов.

Инвестбанк, БАКБ и Пощенска банка кандидати за “Пиреос”

Инвестбанк, БАКБ и Пощенска банка кандидати за “Пиреос”

В наддаването има и инвестиционен фонд   Българо-американската кредитна банка (БАКБ), Инвестбанк и Пощенска банка са сред кандидатите да придобият “Банка Пиреос България”, твърдят източници от банкерските среди. Пет обвързващи оферти са подадени за “Банка Пиреос България”, съобщи през миналата седмица гръцкият информационен сайт banks.com.gr.

Плажът на “Елените” със “Син флаг” за чистота

Плажът на “Елените” със “Син флаг” за чистота

Отличието се дава и за екологичност, безопасност и предлагани модерни услуги “Виктория груп” дава работа на младежи в неравностойно положение като помощник сервитьори в хотел "Чайка бийч" Плажът в курорта Елените е получил тази година сертификат “Син флаг”, което показва високото качество на плажа, чистотата на морската вода, екологичност,

32% дял на ВЕИ в микса електроенергия до 2030 г.

32% дял на ВЕИ в микса електроенергия до 2030 г.

Делът на тока от възобновяеми източници за ЕС да стигне до 32% от общия енергиен дял до 2030 година. За това се договориха само преди ден Европейската комисия, Европарламентът и Съветът на ЕС. Директивата за възобновяема енергия е била затворена късно вечерта в четвъртък след 9-часови разговори. Това съобщи зам.

Индия вдига тарифите за 30 американски стоки в отговор на митата на САЩ

Индия вдига тарифите за 30 американски стоки в отговор на митата на САЩ

Индия отменя преференциалните митнически тарифи за внос на 30 стоки от САЩ в отговор на решението на Вашингтон да вдигне вносните мита за индийска стомана и алуминий. Делхи е уведомил за намеренията си Световната търговска организация (СТО), съобщава в. "Индиън експрес", цитиран от ТАСС. Индия би искала да отбележи, че сумата,

Ангелкова: България продава високо качество на разумна цена

Ангелкова: България продава високо качество на разумна цена

Очакваме много добър ръст на туристите през лято-2018, който не можем да постигнем без активното партньорство на бизнеса. Продаваме високо качество на разумна цена и ставаме все по-предпочитана лятна дестинация, въпреки огромната конкуренция в региона. Това е заявила министърът на туризма Николина Ангелкова при откриването на новия сезон в

Водата в София ще се пречиства и с UV лъчи (Обзор)

Водата в София ще се пречиства и с UV лъчи (Обзор)

От 2020 г. “Софийска вода” въвежда допълнително най-модерния в момента начин за пречистване на водата - чрез нагряване с ултравиолетови лъчи. Това съобщи в петък новият изпълнителен директор на компанията Васил Тренев. Инвестицията вече е предвидена в бизнес плана на дружеството, като този метод се въвежда постепенно във всички дружества на

Ангелкова: Летният туристически сезон ще бъде по-силен от предходния

Ангелкова: Летният туристически сезон ще бъде по-силен от предходния

Летният туристически сезон ще бъде по-силен от предходния, въпреки спада на руските туристи. Регистриран е ръст на туристите от Полша, скандинавските страни, Франция и други пазари. Тази вечер Ангелкова откри официално "Лято 2018" в курортния комплекс Слънчев бряг, предаде БТА. Изпълнителният директор на "Слънчев бряг" АД Златко Димитров информира,

Министър Нанков: Заведенията на "Какао Бийч" са законни

Министър Нанков: Заведенията на "Какао Бийч" са законни

Петте заведения в комплекса "Какао бийч" на южния плаж в Слънчев бряг, които вицепремиерът Валери Симеонов се накани да затвори, са законни. Това обяви в Бургас министърът на регионалното развитие Николай Нанков при откриването на новия четирилентов път Поморие-Ахелой. Докладът на ДНСК трябваше да е готов днес и в понеделник той ще се запознае с

КЕВР предлага увеличение с 10,81% на природния газ от 1 юли, вместо с 18,5%

КЕВР предлага увеличение с 10,81% на природния газ от 1 юли, вместо с 18,5%

Комисията за енергийно регулиране /КЕВР/ предлага увеличение с 10,81 на сто на природния газ от 1 юли, вместо исканите от "Булгаргаз" 18,5 процента. Това става ясно от доклад на работна група към КЕВР, качен днес на сайта на енергийния регулатор. Цената от 1 юли, по която "Булгаргаз" следва да продава природен газ през следващите три месеца,