Илияна Цанова: Ефектът от плана „Юнкер“ ще е измерим след 2-3 години

  • 0
authorАвтор: Христо Николов

Илияна Цанова: Ефектът от плана „Юнкер“ ще е измерим след 2-3 години

Илияна Цанова е заместник управляващ директор на Европейския фонд за стратегически инвестиции.Тя е била два пъти служебен вицепремиер на България, отговарящ за усвояването на европейските фондове. Работила е в ЕБВР и в ЕИБ. Завършила е финанси в УНСС и има следдипломна квалификация по финансов мениджмънт от университета „Джордж Вашингтон“ в САЩ

-Госпожо Цанова, колко са вече одобрените проекти на фонда за стратегически инвестиции и в кои области са те?

-За периода, в който фондът работи, ние одобрихме 447 проекта, които покриват абсолютно всички държави от ЕС. Това беше едно предизвикателство за нас, защото доскоро повечето проекти се случваха в по-големите държави.

Проектите са на стойност около 30 млрд. евро, като на базата на тази инвестиция ние успяхме да мобилизираме допълнителен капитал от 164 млрд. евро.

-Тоест по-голям от сумата, която фондът е отпуснал?

-Точно така. Целта на фонда е на базата на тази гаранция от ЕС групата на Европейската инвестиционна банка да инвестира в проекти, които тя не би финансирала, ако я няма гаранцията. Основната цел на този инструмент е да послужи като допълнителен катализатор за инвестиране в проекти, които ние финансираме. Банката никога не финансира 100% в един проект, максимумът е 50%. Инструментите, които са насочени към финансови посредници, са много по-сериозен фактор за мобилизиране на капитал.

Така че ние сме постигнали 52% от общата цел – да мобилизираме 315 млрд. евро до юли 2018 година.

В тази връзка бих искала да кажа, че все още ни предстои много работа. Защото за да се усети реалния ефект от тези пари върху икономиката, проектите трябва и да бъдат изпълнени. Това отнема време, така че може би след около 2-3 години ще можем да говорим по-точно за ефекта.

-Той беше да се преодолеят последиците от кризата или има и още нещо?

-Европейският инвестиционен фонд е основният политически и финансов инструмент на ЕК за справяне с последиците от финансовата и икономическа криза. Той е част от инвестиционния план, който има три стълба - единият е фондът, който е финансовият инструмент. Вторият е звено за консултантска помощ, чиято цел е да подпомогне подготовката на проекти, които да привлекат необходимото финансиране. И третият са политическите мерки за подобряване на инвестиционната среда.

Гръбнакът на фонда е грант от 16 млрд. евро от ЕС. Целта на гаранцията е да позволи на групата на ЕИБ да инвестира във важни за европейската конкурентоспособност проекти, в които не би могло да се инвестира без нея. Замисълът е публичният ресурс да се използва, за да катализира инвестиции в частния сектор. Целта е да привлечем 315 млрд. евро до 2018 г.

-В кои области са най-често одобрените проекти?

-Ако погледнем портфейла към 31 декември 2016 г., около 31% от него е насочен към финансиране на малки и средни предприятия. Сектор енергетика, който включва енергийна ефективност, възобновяваеми енергийни източници, инвестиции в мрежата – всичко това е около 22% от портфейла. Следва секторът за научно-развойна дейност във фирмите, нещо, което има пряк положителен ефект върху конкурентоспособността на тези компании. Той също има дял от около 22%.

-Забелязват ли се често повтаряни грешки или увлечения в проектите, представени от българска страна или от други държави?

-По принцип този инструмент е насочен към частния сектор. В тази връзка мога да кажа, че проектите на етапа, в който достигат до нас, са вече в завършен вид. Когато има нужда да бъдат преработени и подобрени, на фирмите се дават съответните препоръки от служителите на банката.

Техническата помощ е точно за това.

-Какви са одобрените български проекти?

-От България са одобрени вече 22 проекта. По принцип единият стълб на подпомагането е в областта „Инфраструктура и иновации“ - това е финансиране, насочено директно към компаниите. Тук влизат също и инвестиционните фондове, които инвестират в капитал или подчинен дълг. Другият стълб е за малки и средни предприятия, който се изпълнява през финансовите посредници. Това са стартъпи или компании във фаза на растеж. В тези проекти има също иновативен елемент.
А хоризонталният елемент е много широк – инвестира се в енергетика, производство, хранително-вкусова промишленост, автомобилостроене, търговия.

-Има ли механизъм, който пречи на концентрацията на прекалено много средства от плана и от фонда само в определени държави и определени сектори? Една от популярните критики е, че повечето пари отиват в по-големите държави, а такива като България получават нищожно малко.

-Разбира се, че има такова правило. То гласи, че 45% от портфейла, одобрен по плана „Юнкер“, не може да бъде концентриран в повече от три държави взети заедно.
Освен това максималният процент на инвестиции във всеки един сектор не може да надхвърля повече от 30%. Това осигурява по-справедливо разпределение на инвестициите. Но истината е, че те се насочват там където има търсене и разполагат с по-добри проекти. Държавите, които имат по-големи и по-развити икономики винаги абсорбират по-голяма част от инвестиционния ресурс.

Но важно е да анализираме и от гледна точка на процент от БВП. И когато видим тази статистика, се оказва, че по-малките държави имат по-голямо въздействие. В тази класация те стоят доста високо. На първо място е Естония, на второ – България. Испания, Португалия, Гърция също са на челни места. Тази статистика, разбира се, се променя всеки месец, защото ние всеки месец одобряваме нов пакет от мерки.

-Компаниите – нe само в България, а и в целия ЕС, като че ли нямат особено желание да рискуват с инвестиции в последните години. Пречи ли това на изпълнението на плана? Има ли опасност примерно част от парите да не могат да намерят приложение?

-Има няколко риска, един от тях е от Брекзит. Великобритания е страната, в която инвестирахме съществен ресурс в най-различни проекти. Но след като се случи референдумът, проектите от Великобритания намаляха силно, защото инвеститорите не са сигурни, че ще могат да разчитат на ресурса. За вече одобрените проекти мога да кажа, че те ще се случат, защото Великобритания е пълноправен акционер в ЕИБ. Но въпросът е какво ще се случи в бъдеще, защото поне до момента страната беше много активна.

Другият риск е тази несигурност, която бизнесът усеща и която е породена по политически причини. Както знаете, предстоят избори в четири от големите държави в ЕС и има един лек застой от страна на частния сектор, който е малко по-предпазлив.

Като цяло европейската икономика е в растеж, но темпът е много по-бавен от това, което ни се иска да видим. А в страните, които минаха през сериозна дългова криза, виждаме сериозно изоставане в инвестициите за инфраструктура. Те са с 30% по-ниски от това, което се инвестираше преди кризата. Така че имаме доста предизвикателства. Но прегледите за работата на фонда, които бяха направени от независими компании, показаха, че това е механизъм, който е много успешен за мобилизиране на инвестиции. Както знаете, има предложение работата на фонда да се удължи с 2 години, както и действието на гаранцията.

-Кой трябва да вземе решението и кога?

-Първо бе дискутиран проекта на закон, съгласуван с държавите членки. Той беше одобрен през декември 2016 г. и сега трябва да мине през Европейския парламент, надявам се най-късно до октомври.

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

“Мтел” полека и без много шум става А1

“Мтел” полека и без много шум става А1

Българският оператор вече добави към името си, че е част от международната телеком група Шест месеца след като бе обявено, че “Мтел” ще смени логото и името с това на австрийския бранд А1, първият български мобилен оператор вече го прави, но полека, негласно и без да вдига много шум. Пример за това е,

Енергиен шеф: "Турски поток" може да мине през България

Енергиен шеф: "Турски поток" може да мине през България

Газовият проект "Турски поток" може да мине през България, заяви пред БНР  президентът на Турската асоциация за енергийна икономика Гюркан Кумбароглу. За да се стигне до това обаче, трябва да има решение на високо ниво, допълни експертът: "Разбира се, че е възможно. Първата тръба е предназначена за доставки на газ,

Чужди търговци продават по-скъпо на българи, не приемат и BG кредитни карти, ще ги спират

Чужди търговци продават по-скъпо на българи, не приемат и BG кредитни карти, ще ги спират

Търговци от европейски държави продават по-скъпо на българи, отколкото на съгражданите си. Има случаи, при които хора от България капарират коли под наем. Когато отидат да вземат ключовете и да платят с кредитна карта, фирмата отказва да им даде автомобила, защото не е издадена в съответната държава. Освен това не връщат и капарото.

Московски разпореди проверка на обществена поръчка за БДЖ-Пътнически превози

Московски разпореди проверка на обществена поръчка за БДЖ-Пътнически превози

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски разпореди да бъде извършен цялостен одит на обществена поръчка с предмет: "Извършване на планова техническа поддръжка (ТП, МПР и ГПР) и извънпланова техническа поддръжка (РН) на електрически локомотиви серия 46200 и електрически локомотиви 44001 и 44002,

Заплатите в България с един от най солидните ръстове в ЕС в края на 2017 г.

Заплатите в България с един от най солидните ръстове в ЕС в края на 2017 г.

През последното тримесечие на 2017-а растежът на заплатите в еврозоната и в целия Европейски съюз се подобри слабо спрямо предходните три месеца, като в същото време нашата страна остава на трето място (след Румъния и Унгария) по ръст на заплащането на труда, показват данни на Евростат. Заплащането на труда в еврозоната се увеличи на годишна база

Най-евтините къщи
ще струват $4000,
печатат ги с 3D (ВИДЕО)

Най-евтините къщи ще струват $4000, печатат ги с 3D (ВИДЕО)

Американската компания ICON уверява, че е създала технология, с чиято помощ се изработват най-евтините пълноценни къщи, пише Inhabitat.com. Те ще са с площ от 55 - 57 кв. м и ще струват само 4000 долара при масово производство. Друго голямо тяхно предимство е фактът, че една може да бъде изградена в рамките на 24 часа на съответното място.

Румен Овчаров: Нормалната цена на ЧЕЗ е доста под 300 милиона евро

Румен Овчаров: Нормалната цена на ЧЕЗ е доста под 300 милиона евро

"Господин Цветанов отново е открил топлата вода, БСП иска отдавна предсрочни избори. Нима не е заплаха за националната сигурност, след като столицата се електроснабдява чрез ЧЕЗ. Въпросът е кой купува дружеството, с какви пари, кой ще връща кредитите?". Така коментира сделката за ЧЕЗ бившият енергиен министър Румен Овчаров пред БНТ.

10 заявления подадоха за тръби за газовата връзка Гърция - България

10 заявления подадоха за тръби за газовата връзка Гърция - България

10 са подадените заявления за участие в процедурата за производство и доставка на тръби за нуждите на газовата връзка Гърция - България. Това стана ясно преди публичното заседание, на което ще бъдат отворени подадените заявления за участие в ограничената процедура за „Производство и доставка на тръби за нуждите на междусистемната газова връзка

Ройтерс: Русия ще модернизира българските МиГ-29

Ройтерс: Русия ще модернизира българските МиГ-29

Българските власти са избрали руската РСК „МиГ” за ремонта и модернизацията на 15-те си изтребителя МиГ-29 до 2022 г., предаде „Ройтерс”, като се позова на документи от Министерството на отбраната. Сделката е на стойност 81,3 млн. лева. Агенцията отбелязва, че нашата страна е член на ЕС и НАТО, но от ведомството на Красимир Каракачанов са

Чешки медии: "Инерком" не е дала най-високата цена за купуването на активите на ЧЕЗ

Чешки медии: "Инерком" не е дала най-високата цена за купуването на активите на ЧЕЗ

"Инерком" не е дала най-високата цена за купуването на активите на ЧЕЗ в България. Бизнесът на фирмата се финансира от банки и две непрозрачни структури – „Score Trade“ и „Global Victory Trust“.  Това става ясно от ново разследване на чешки медии. Според разследването индийската компания "Индия Пауър" заедно с малка българска компания "Фючър

Най-коментирани

“Булмаркет”: Незаключена стрелка е виновна за Хитрино. Прокуратурата отрича (Обзор)

“Булмаркет”: Незаключена стрелка е виновна за Хитрино. Прокуратурата отрича (Обзор)

Не високата скорост, а незаключена стрелка е причина за трагедията в Хитрино, каза на пресконференция зам.- управителят на “Булмаркет” Светослав Първанов. Той цитира експертиза, поръчана от фирмата в чужбина и правена от немски и румънски експерти. От нея ставало ясно, че проблемът възникнал при преминаването на шести вагон,

Заплатите в България с един от най солидните ръстове в ЕС в края на 2017 г.

Заплатите в България с един от най солидните ръстове в ЕС в края на 2017 г.

През последното тримесечие на 2017-а растежът на заплатите в еврозоната и в целия Европейски съюз се подобри слабо спрямо предходните три месеца, като в същото време нашата страна остава на трето място (след Румъния и Унгария) по ръст на заплащането на труда, показват данни на Евростат. Заплащането на труда в еврозоната се увеличи на годишна база

Шефчович: Подкрепяме хъба, за да стане България от транзитьор - търговец на газ (Видео)

Шефчович: Подкрепяме хъба, за да стане България от транзитьор - търговец на газ (Видео)

"Знаете какъв е вашият министър председател. Той изважда карти, схеми", така обясни вицепрезидентът на европейската комисия Марош Шефчович закъснението си с над половин час за конференцията "Ролята на неправителствените организации при формиране на енергийната политика". С Бойко Борисов са обсъждали тази сутрин инфраструктурата на западните

Георги Икономов: Добрият туризъм без добрата храна не върви

Георги Икономов: Добрият туризъм без добрата храна не върви

Добрият туризъм без добрата храна, не върви. Всеки който пътува някъде иска да опита местната кухня. Идята за винени маршрути е добра и за българите едва ли е подходящо да рекламираме страната си, без да знаем какво има в нея. Това заяви кметът на Банско Георги Икономов на кръглата маса за обсъждането на проекта „Сподели България“.

Регистрираните безработни намаляват и през февруари

Регистрираните безработни намаляват и през февруари

Продължава да намалява броят на регистрираните безработни в бюрата по труда и през февруари - общо 230 611 за месеца, което представлява намаление от 2.8 на сто спрямо януари. Сравнението с година по-рано пък показва, че безработните намаляват с 14.5 на сто, съобщават от пресцентъра на Агенцията по заетостта.

Нанков: До 2020 г. над 90 на сто от страната се очаква да е покрита с кадастрална карта

Нанков: До 2020 г. над 90 на сто от страната се очаква да е покрита с кадастрална карта

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков съобщи на форум, че амбициозната задача на Агенцията по кадастър е в рамките на следващите две години над 90 на сто от територията на страната да бъде покрита с кадастрална карта. Сега 36 на сто от територията на България е с такава карта, допълни той.

Безработицата у нас пада до 179 000 души през 2019 г.

Безработицата у нас пада до 179 000 души през 2019 г.

Безработицата в България ще продължи да намалява, достигайки 179 000 души през 2019 година. Това е една от прогнозите за страната ни в доклад на Международната организация на труда, огласена при вчерашното откриване на пролетната сесия на управляващия й орган, съобщиха от пресцентъра на КНСБ, цитирани от БТА.

Енергиен шеф: "Турски поток" може да мине през България

Енергиен шеф: "Турски поток" може да мине през България

Газовият проект "Турски поток" може да мине през България, заяви пред БНР  президентът на Турската асоциация за енергийна икономика Гюркан Кумбароглу. За да се стигне до това обаче, трябва да има решение на високо ниво, допълни експертът: "Разбира се, че е възможно. Първата тръба е предназначена за доставки на газ,

Делян Добрев: ГЕРБ няма притеснения за купувача на ЧЕЗ

Делян Добрев: ГЕРБ няма притеснения за купувача на ЧЕЗ

В ГЕРБ нямат притеснение относно купувача на ЧЕЗ, обяви депутатът и бивш енергиен министър Делян Добрев в предаването "Панорама" по БНТ и допълни, че КЕВР има достатъчно механизми за регулация, а цената на тока не се определя от самото ЕРП и регулаторът има функция да отстранява мениджмънта му. "Казвам, че няма проблем не,

От 20 март общините в ЕС ще се борят за 15 000 евро за безплатен Wi-Fi

От 20 март общините в ЕС ще се борят за 15 000 евро за безплатен Wi-Fi

Дават им 3 г. гратисен период за подготовка на безплатен високоскоростен интернет на публично място На 20 март пускаме сайта, на който общините от целия ЕС ще могат да кандидатстват за финансиране на безплатен интернет на публично място. Страницата ще е различна от тази на ЕК и на нея ще е качен достъпен формуляр на всички езици на общността.

Без български праскови тази година

Без български праскови тази година

Реколтата от праскови в Сливенско е под въпрос. Заради големите температурни разлики в последните седмици овошките измръзнаха. Над 70% са засегнатите дървета. Долината на прасковите тази година ще остане без праскови. В Сливенско не са виждали подобно поголовно измръзване на овошките повече 30 години. „Поражението е 100%.

891 ощетили бюджета с над 23 млн. лв.

891 ощетили бюджета с над 23 млн. лв.

891 лица са участвали в организирани схеми за данъчни или осигурителни измами през 2017 г. Това показва отчет на финансовото министерство за предходната година. Щетите са на стойност над 23 млн. лв. Проверени са общо 55 732 души в 386 проверки и 168 ревизии. Допълнително начисленият данък е около 11,2 млн. лв.

Енергиен шеф: "Турски поток" може да мине през България

Енергиен шеф: "Турски поток" може да мине през България

Газовият проект "Турски поток" може да мине през България, заяви пред БНР  президентът на Турската асоциация за енергийна икономика Гюркан Кумбароглу. За да се стигне до това обаче, трябва да има решение на високо ниво, допълни експертът: "Разбира се, че е възможно. Първата тръба е предназначена за доставки на газ,

Нанков разгледа строежа на кораб за маркиране на Дунав

Нанков разгледа строежа на кораб за маркиране на Дунав

Избираме с конкурс името на плавателния съд, чието изграждане е сред приоритетните проекти на Дунавската стратегия Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков разгледа строителството на български кораб за маркиране на плавателния път в долното течение на река Дунав, съобщиха от пресцентъра на регионалното министерство.

Делян Добрев: ГЕРБ няма притеснения за купувача на ЧЕЗ

Делян Добрев: ГЕРБ няма притеснения за купувача на ЧЕЗ

В ГЕРБ нямат притеснение относно купувача на ЧЕЗ, обяви депутатът и бивш енергиен министър Делян Добрев в предаването "Панорама" по БНТ и допълни, че КЕВР има достатъчно механизми за регулация, а цената на тока не се определя от самото ЕРП и регулаторът има функция да отстранява мениджмънта му. "Казвам, че няма проблем не,

От 20 март общините в ЕС ще се борят за 15 000 евро за безплатен Wi-Fi

От 20 март общините в ЕС ще се борят за 15 000 евро за безплатен Wi-Fi

Дават им 3 г. гратисен период за подготовка на безплатен високоскоростен интернет на публично място На 20 март пускаме сайта, на който общините от целия ЕС ще могат да кандидатстват за финансиране на безплатен интернет на публично място. Страницата ще е различна от тази на ЕК и на нея ще е качен достъпен формуляр на всички езици на общността.

Московски разпореди проверка на обществена поръчка за БДЖ-Пътнически превози

Московски разпореди проверка на обществена поръчка за БДЖ-Пътнически превози

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски разпореди да бъде извършен цялостен одит на обществена поръчка с предмет: "Извършване на планова техническа поддръжка (ТП, МПР и ГПР) и извънпланова техническа поддръжка (РН) на електрически локомотиви серия 46200 и електрически локомотиви 44001 и 44002,

10 заявления подадоха за тръби за газовата връзка Гърция - България

10 заявления подадоха за тръби за газовата връзка Гърция - България

10 са подадените заявления за участие в процедурата за производство и доставка на тръби за нуждите на газовата връзка Гърция - България. Това стана ясно преди публичното заседание, на което ще бъдат отворени подадените заявления за участие в ограничената процедура за „Производство и доставка на тръби за нуждите на междусистемната газова връзка

Заплатите в България с един от най солидните ръстове в ЕС в края на 2017 г.

Заплатите в България с един от най солидните ръстове в ЕС в края на 2017 г.

През последното тримесечие на 2017-а растежът на заплатите в еврозоната и в целия Европейски съюз се подобри слабо спрямо предходните три месеца, като в същото време нашата страна остава на трето място (след Румъния и Унгария) по ръст на заплащането на труда, показват данни на Евростат. Заплащането на труда в еврозоната се увеличи на годишна база

Чешки медии: "Инерком" не е дала най-високата цена за купуването на активите на ЧЕЗ

Чешки медии: "Инерком" не е дала най-високата цена за купуването на активите на ЧЕЗ

"Инерком" не е дала най-високата цена за купуването на активите на ЧЕЗ в България. Бизнесът на фирмата се финансира от банки и две непрозрачни структури – „Score Trade“ и „Global Victory Trust“.  Това става ясно от ново разследване на чешки медии. Според разследването индийската компания "Индия Пауър" заедно с малка българска компания "Фючър