Липсва наредба за регулирането им, след като ВАС я отмени, няма и ясен модел за либерализация на пазара при битовите потребители

Защо електроразпределителните дружества и снабдителите с ток само обявиха намеренията си да искат нови цени, а не съобщиха точните проценти. Това нарушение на Закона за енергетиката ли е, попита “24 часа” Момчил Андреев, главен изпълнителен директор на “Енерго-Про Варна”.

“Категорично не нарушаваме Закона за енергетиката. Съгласно чл. 36а, ал. 1 от закона, енергийните предприятия един месец преди подаване на заявление в КЕВР оповестяват в медиите предложението си за новите цени или за изменението на действащите. Точно това направихме, като обявихме, че имаме намерение да внесем ценово заявление в КЕВР, и

ясно

оповестихме

какво ще

предложим

да се промени,

заяви Андреев.

Той каза, че разбира обществените очаквания, но съобщаването на конкретен процент е неизпълнимо заради нормативен вакуум.

- Липсва наредба за регулиране на цените на електрическата енергия, досега действащата бе отменена от ВАС.

- Липсва ясен модел за либерализация на пазара при битовите потребители. Те и сега могат да сменят своя доставчик, но при действащите цени нямат сериозен стимул. От това каква цена ще определи КЕВР през юни, зависи дали битовите потребители ще тръгнат масово да сменят своя доставчик. В тази ситуация компаните не могат да гадаят кога и с какви темпове ще стане това и да направят прогноза за количествата, които ще доставят през следващия ценови период.

Макар да не публикувахме проценти, ясно заявихме какво ще искаме да се промени при определянето на цените, казва Андреев. А това е:

- Технологичните разходи. До 2013 г. КЕВР признаваше 15%, сега са 9%, което е много под реалните.

Цената на

крадения ток

продължава да

бъде наполовина

от цената на този

за коректните

клиенти

Необходимо е цената му спешно да се увеличи, за да се ограничат кражбите.

- Покриване на разходите за балансиране. В условията на студената зима и върхово натоварване на енергийната система цените, които дружествата заплащаха за балансираща енергия, рязко се повишиха. Одобрените в момента разходи не са в състояние да покрият реалните за балансиране.

- Увеличение на компонентата, която покрива разходите на дружествата снабдители. Вече 50% от тока се доставят на свободния пазар, но в същото време броят на потребителите, които обслужваме, остава почти непроменен. Приходите са все по-малко и не могат да покрият разходите за обслужване на същия брой потребители.