Гейм конзолите след утрешния ден

  • 0
authorАвтор: Юлиян Арнаудов

Гейм конзолите след утрешния ден

Един от най-праволинейните пазари в развлекателната индустрия е този на гейм конзолите. За повече от три десетилетия той спазва един и същ цикъл, механизмите са идентични, а разликата във времето доскоро беше единствено в конкретните играчи и мащабите. Принципът е сравнително прост – производителите пускат мощна и лесна за ползване гейм конзола, обикновено едновременно или през година, максимум две, разлика. След това се води безмилостна ценова война и битка за това коя платформа разполага с най-интересните заглавия. Това продължава докато не излезе следващото поколение устройства.

Последните развития на пазара показват, че съвсем скоро той ще излезе от тази цикличност и ще се наложи нов модел. Ако преди година-две, когато бяха пуснати в продажба последното поколение конзоли, Sony и Microsoft загатваха за подобна промяна, то тя вече постепенно започва да се случва на практика. През лятото и двете компании обявиха, че ще започнат да предлагат своите видео игри за РС под формата на онлайн платформа. Официално, и Sony, и Microsoft, отричат, че това ще означава, че няма да пускат повече устройства. Дори от компаниите излезе информация за следващите модели устройства, които може да се очакват от догодина. В дългосрочен план обаче се положени основите за радикална промяна, която ще измени начина по който функционира този пазар.

Да играеш навсякъде

По време на най-голямото гейм изложение E3 през лятото Microsoft, а през август и Sony, обявиха, че заглавията за техните конзоли ще могат да се играят и на РС. Това ще стане, като сегашните онлайн платформи, които работеха с игралните устройства, ще могат да се ползват и от персонални компютри. Този ход беше очакван, като първите индикации за подобно развитие от двете компании се появиха още през 2013 година, когато бяха представени последното поколение конзоли. Но все още не се знаеха подробности по конкретните проекти.

За Microsoft това е продължение на тяхната стратегия, да направят Windows основна платформа за всички видове устройства. Което рано или късно щеше да засегне и съдържанието за тяхната конзола Xbox One. Този момент дойде и по време на E3 тази година гигантът от Редмънд обяви инициативата „Xbox Play Anywhere“ (Xbox Играй навсякъде). Повечето нови заглавия за игралната конзола на компанията ще са налични и за РС. Закупени веднъж за компютър или за Xbox, те ще могат да се играят и на двете платформи без доплащане. От Microsoft и различните разработчици не са обявили дали промяната в един момент ще засегне излезлите до момента гейм заглавия, но определено тя ще важи за новите.

Подобен ход предприе и Sony. Компанията обяви, че нейната онлайн услуга PlayStation Network ще бъде достъпна за РС. Платформата позволява на геймърите да играят по-старите заглавия от PlayStation 3 на по-новата конзола срещу заплащане на абонаментна такса. Това е първата стъпка на Sony към отварянето на пълния си каталог от конзолни игри за РС. Следващата е да направи съвместима и платформата PlayStation Plus с персоналните компютри, което ще отвори вратите на РС геймърите към по-новите заглавия на японската компания.

Втората новина е, че Sony пуска специален безжичен адаптер, който позволява на играчите да ползват контролера на PS4 на своите компютри.

Общото между действията на двете водещи конзолни играчи е, че те първо прехвърлят съдържанието си от физически носители в онлайн платформи, нещо, което се случва в цялата гейм индустрия. Вторият, по-важен ход, е че те постепенно ги унифицират – тоест ще предоставят игралните заглавия индискримативно, както за конзоли, така и за РС, смартфони и таблети.

Следващите устройства

Тези новини доведоха и до засилване на мнението на анализаторите, че краят на конзолите е близо. Аргументите им са, че вече има достатъчно мощни устройства, които да стриймват игри (не само компютри и конзоли) от онлайн платформи и бизнесът ще се пренесе към предоставянето на услуга, а не на хардуер.

При този сценарий има два варианта. Първият е, всички устройства, които излизат, да са достатъчно мощни, за да позволят нормално игрално усещане, както и да са съвместими със съответните интернет услуги. Вторият е, че постепенно конзолните играчи ще предоставят игрите на поискване, без да се свалят. Сегашните платформи позволяват на потребителя да ги свали на устройството и само да ги пусне. В този случай обаче устройството трябва да покрие определени технически изисквания, а новите игри изискват стабилни ресурси. При вариант за стриймване заглавието се пуска на сървърите на компанията и тогава основният ресурс, който се изисква, е поддържането на силна интернет връзка.

Експериментите в тази насока за момента не постигнаха пазарен успех. Основните конзолни играчи засега се насочват към трети вариант – пускането на допълнителен или подобрен хардуер, който да подсили настоящите устройства.

Microsoft обявиха Project Scorpio – мистериозен хардуер, който ще е съвместим с всички Xbox One игри, но ще разполага с много повече графична и изчислителна мощ и ще поддържа 4K резолюция. В същото време Sony подготвя PlayStation 4 Neo. Двата проекта се очаква да бъдат пуснати на пазара през 2017 г. Специфичното за тях е, че те не се водят ново поколения конзоли, а ще бъдат „подобрени“ варианти на досегашните модели. Все още няма достатъчно детайли, но има две предположения. Първото е, че те най-накрая ще пренесат конзолите по пътя на РС-тата – модулност на отделните компоненти, които ще могат да се заменят с по-нови. Тоест те ще се превърнат в специализирани гейм компютри.

Второто е, че ще допълнят настоящите конзоли, като им дадат допълнителна мощ. И в двата варианта виждаме опитите на Microsoft и Sony да продължат да разчитат на този тип устройства, но постепенно да ги доближат все повече до компютрите отколкото бяха до момента. Предимството на този подход е, че ще могат по-лесно да интегрират новите технологии, които се задават, като например виртуалната реалност.

Неясното бъдеще

Обявяването на новите устройства на Microsoft и Sony реално показва, че конзолите са изправени пред голям проблем. Технологиите остаряват бързо, пазарът се свива и трябва да се действа по-бързо от преди. Причините двете компании да обявяват нови устройства едва 4 години след пускането на последното поколение може да означава няколко неща. От една страна фирмите искат да „поправят“ конзолите, които в момента са на пазара. Те са проектирани по традиционния за сегмента начин, който явно не е стабилен в дългосрочен план. Затова Microsoft и Sony планират да пуснат устройства, които да бъдат устойчиви на подобни промени – потенциални модулни или ориентирани към стрийминг.

От друга, двата гиганта може да използват новите конзоли просто като временна мярка, която да подготви пазара за нови бизнес модели.

С пускането на онлайн платформите Microsoft и Sony загатват за все по-размитата граница на гейминга между различни устройства. След излизането на Project Scorpio и PlayStation 4 Neo те може да предприемат дългоочакваната стъпка в която да обединят различните хардуерни платформи – конзоли, РС, мобилни, в софтуерни. По този начин надпреварата за сърцата на играчите ще се пренесе в онлайн пространството.

В краткосрочен план бъдещето на гейм конзолите е сравнително ясно – те са изправени пред свиващи се продажби. По данни на изследователската фирма NPD Group продажбите на конзоли са намалели с 23% на годишна база в САЩ през май. Това лесно може да се преодолее с пускането на нови конзоли, но може да накара доста геймъри да се пренасочат към други платформи заради опасения, че такава подмяна на хардуера започва да се прави прекалено често. Това е и една от основните причини този модел да не е надежден в дългосрочен план. Затова е много вероятно Sony и Microsoft просто да подготвят играчите за гейминга след утрешния ден. Който може да няма нищо общо с настоящите ни представи за телевизор, конзола и контролер.

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Министър Нанков: Заведенията на "Какао Бийч" са законни

Министър Нанков: Заведенията на "Какао Бийч" са законни

Петте заведения в комплекса "Какао бийч" на южния плаж в Слънчев бряг, които вицепремиерът Валери Симеонов се накани да затвори, са законни. Това обяви в Бургас министърът на регионалното развитие Николай Нанков при откриването на новия четирилентов път Поморие-Ахелой. Докладът на ДНСК трябваше да е готов днес и в понеделник той ще се запознае с

Индия вдига тарифите за 30 американски стоки в отговор на митата на САЩ

Индия вдига тарифите за 30 американски стоки в отговор на митата на САЩ

Индия отменя преференциалните митнически тарифи за внос на 30 стоки от САЩ в отговор на решението на Вашингтон да вдигне вносните мита за индийска стомана и алуминий. Делхи е уведомил за намеренията си Световната търговска организация (СТО), съобщава в. "Индиън експрес", цитиран от ТАСС. Индия би искала да отбележи, че сумата,

Търг и за ИПК “Родина” и “Родина тауър”, искат за имотите поне 38 млн.

Търг и за ИПК “Родина” и “Родина тауър”, искат за имотите поне 38 млн.

Синдиците на КТБ ще погасяват  заеми, взети от банката  Още два имота, собственост на фирми, близки до банкера беглец Цветан Васиев, се продават от частен съдебен изпълнител по искане на синдиците на КТБ, научи “24 часа”. На търг са пуснати Издателско-полиграфически комплекс “Родина” и “Родина тауър” - т.нар.

Руски издания коментират възможното развитие на "Турски поток"

Руски издания коментират възможното развитие на "Турски поток"

Русия постави на Европа ултиматум във връзка с доставките на "синьо гориво", коментира онлайн изданието "Росийский диалог" изявления на външния министър на федерацията Сергей Лавров. Москва е готова да доставя газ на територията на Европейския съюз по тръбопровода "Турски поток", но за това са необходими гаранции от европейските власти,

Ангелкова: България продава високо качество на разумна цена

Ангелкова: България продава високо качество на разумна цена

Очакваме много добър ръст на туристите през лято-2018, който не можем да постигнем без активното партньорство на бизнеса. Продаваме високо качество на разумна цена и ставаме все по-предпочитана лятна дестинация, въпреки огромната конкуренция в региона. Това е заявила министърът на туризма Николина Ангелкова при откриването на новия сезон в

Ведомствените  бензиностанции без обезпечения

Ведомствените бензиностанции без обезпечения

Регистрираните земеделски производители, които извършват зареждане с течни горива на превозни средства, машини, съоръжения или друга техника, няма да издават обезпечение за горивата, които ползват за собствено потребление. Това предвиждат промени в Правилника за ДДС, предложени от финансовия министър Владислав Горанов.

Пламен Димитров призна, че се водят разговори да отпадне минималният осигурителен доход

Пламен Димитров призна, че се водят разговори да отпадне минималният осигурителен доход

Според Пламен Димитров евентуално отпадане на минималните осигурителни доходи минава само през заменяне на съществуващите модели с по-добри, а не с по-лоши. Президентът на КНСБ коментира пред журналисти изказването на социалния министър Бисер Петков, че е възможно да се постигне съгласие със социалните партньори за отпадането на минималните

Плажът на “Елените” със “Син флаг” за чистота

Плажът на “Елените” със “Син флаг” за чистота

Отличието се дава и за екологичност, безопасност и предлагани модерни услуги “Виктория груп” дава работа на младежи в неравностойно положение като помощник сервитьори в хотел "Чайка бийч" Плажът в курорта Елените е получил тази година сертификат “Син флаг”, което показва високото качество на плажа, чистотата на морската вода, екологичност,

ЧСИ продава зала "Универсиада" за над 15 млн. лв., Тити Папазов пази имота

ЧСИ продава зала "Универсиада" за над 15 млн. лв., Тити Папазов пази имота

Заради дълг от 15,6 милиона лева частният съдия - изпълнител Стоян Якимов №844 в регистъра е пуснал на търг емблематичната за българския спорт зала "Универиада". началната цена е 15 602 028,30 лева.  Треньор на "Левски Лукойл" Константин Папазов е определен за пазител на имота. Според търговския регистър той е представител на "Универсиада" ЕАД,

Откриха най-дългия магистрален тунел в Турция

Откриха най-дългия магистрален тунел в Турция

Най-дългият магистрален тунел в Турция - тунелът Овит, преминаващ през планината Овит в североизточната част на страната, бе открит вчера с церемония, на която присъства турският президент Реджеп Тайип Ердоган, съобщава в."Хюриет дейли нюз". Когато за първи път стартирахме този проект, хората казваха, че това е само мечта. Но ние го осъществихме.

Най-коментирани

Представят план за иновации на ЕК за 100 млрд. евро на конференция в София

Представят план за иновации на ЕК за 100 млрд. евро на конференция в София

Конференцията "Иновативна седмица на предприемачеството - Финансови инструменти за насърчаване на научните изследвания и иновациите" ще се състои утре в "София тех парк" и на нея ще бъде представен новият седемгодишен план за иновации на Европейската комисия на стойност 100 милиарда евро. България е домакин на конференцията на най-високо равнище

Горанов: Подаваме молба за еврото и за банковия съюз едновременно (Обзор)

Горанов: Подаваме молба за еврото и за банковия съюз едновременно (Обзор)

България ще кандидатства в един и същи ден за чакалнята на еврото ERM II и за Европейския банков съюз. Това съобщи финансовият министър на конференция в София. Така той опроверга спекулациите, че кабинетът ще кандидатства само за еврозоната, но не и за банковия съюз. Министърът подчерта, че тъй като сме първата държава,

Седмата среща на върха "16+1" ще се състои в София на 6 и 7 юли

Седмата среща на върха "16+1" ще се състои в София на 6 и 7 юли

В периода 6-7 юли в София ще се състои седмата среща на върха "16+1" заедно със съпътстващ бизнес форум, съобщиха от пресслужбата на кабинета, цитирана от БТА. Седмата годишна среща ще събере заедно у нас лидерите на 16-те страни от ЦИЕ (България, Албания, Босна и Херцеговина, Естония, Латвия, Литва, Полша, Република Македония, Румъния, Словакия,

Ангелкова: България продава високо качество на разумна цена

Ангелкова: България продава високо качество на разумна цена

Очакваме много добър ръст на туристите през лято-2018, който не можем да постигнем без активното партньорство на бизнеса. Продаваме високо качество на разумна цена и ставаме все по-предпочитана лятна дестинация, въпреки огромната конкуренция в региона. Това е заявила министърът на туризма Николина Ангелкова при откриването на новия сезон в

Министър Нанков: Заведенията на "Какао Бийч" са законни

Министър Нанков: Заведенията на "Какао Бийч" са законни

Петте заведения в комплекса "Какао бийч" на южния плаж в Слънчев бряг, които вицепремиерът Валери Симеонов се накани да затвори, са законни. Това обяви в Бургас министърът на регионалното развитие Николай Нанков при откриването на новия четирилентов път Поморие-Ахелой. Докладът на ДНСК трябваше да е готов днес и в понеделник той ще се запознае с

Дунавската стратегия има вече изготвен бранд Дунав

Дунавската стратегия има вече изготвен бранд Дунав

Предстои разработването и на бранд Черно море На 18 и 19 октомври министрите на туризма от страните в Дунавската стратегия ще проведат голям форум „Икономически растеж и териториално сближаване чрез инвестиции в туризма” – съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова на конференцията „Ролята и значението на Черноморския регион и връзката му с

Домбровскис: Гърция е на финалната права за изход от спасителната програма

Домбровскис: Гърция е на финалната права за изход от спасителната програма

Гърция се намира на финалната права за успешен изход от спасителната програма, заяви заместник председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис са конференция на Economist в Атина, предаде агенция АНА-МПА. Домбровскис заяви още, че "през последните години станаха явни реформаторските усилия за справяне с предизвикателствата,

Индия вдига тарифите за 30 американски стоки в отговор на митата на САЩ

Индия вдига тарифите за 30 американски стоки в отговор на митата на САЩ

Индия отменя преференциалните митнически тарифи за внос на 30 стоки от САЩ в отговор на решението на Вашингтон да вдигне вносните мита за индийска стомана и алуминий. Делхи е уведомил за намеренията си Световната търговска организация (СТО), съобщава в. "Индиън експрес", цитиран от ТАСС. Индия би искала да отбележи, че сумата,

Водата в София ще се пречиства и с UV лъчи (Обзор)

Водата в София ще се пречиства и с UV лъчи (Обзор)

От 2020 г. “Софийска вода” въвежда допълнително най-модерния в момента начин за пречистване на водата - чрез нагряване с ултравиолетови лъчи. Това съобщи в петък новият изпълнителен директор на компанията Васил Тренев. Инвестицията вече е предвидена в бизнес плана на дружеството, като този метод се въвежда постепенно във всички дружества на

Ангелкова: Летният туристически сезон ще бъде по-силен от предходния

Ангелкова: Летният туристически сезон ще бъде по-силен от предходния

Летният туристически сезон ще бъде по-силен от предходния, въпреки спада на руските туристи. Регистриран е ръст на туристите от Полша, скандинавските страни, Франция и други пазари. Тази вечер Ангелкова откри официално "Лято 2018" в курортния комплекс Слънчев бряг, предаде БТА. Изпълнителният директор на "Слънчев бряг" АД Златко Димитров информира,

Хъб “Балкан” - между 25 и 60 млрд. куб. м газ и до 2,6 млрд. евро инвестиции

Хъб “Балкан” - между 25 и 60 млрд. куб. м газ и до 2,6 млрд. евро инвестиции

Газовият хъб “Балкан” може да доставя между 25 и 60 млрд. куб. м газ на година според различните сценарии. Това са предвижданията на междинния доклад за предпроектното проучване на газоразпределителния център, който бе представен преди дни в Брюксел от зам.-министъра на енергетиката Жечо Станков и шефа на “Булгартрансгаз” Владимир Малинов.

Инвестбанк, БАКБ и Пощенска банка кандидати за “Пиреос”

Инвестбанк, БАКБ и Пощенска банка кандидати за “Пиреос”

В наддаването има и инвестиционен фонд   Българо-американската кредитна банка (БАКБ), Инвестбанк и Пощенска банка са сред кандидатите да придобият “Банка Пиреос България”, твърдят източници от банкерските среди. Пет обвързващи оферти са подадени за “Банка Пиреос България”, съобщи през миналата седмица гръцкият информационен сайт banks.com.gr.

Плажът на “Елените” със “Син флаг” за чистота

Плажът на “Елените” със “Син флаг” за чистота

Отличието се дава и за екологичност, безопасност и предлагани модерни услуги “Виктория груп” дава работа на младежи в неравностойно положение като помощник сервитьори в хотел "Чайка бийч" Плажът в курорта Елените е получил тази година сертификат “Син флаг”, което показва високото качество на плажа, чистотата на морската вода, екологичност,

32% дял на ВЕИ в микса електроенергия до 2030 г.

32% дял на ВЕИ в микса електроенергия до 2030 г.

Делът на тока от възобновяеми източници за ЕС да стигне до 32% от общия енергиен дял до 2030 година. За това се договориха само преди ден Европейската комисия, Европарламентът и Съветът на ЕС. Директивата за възобновяема енергия е била затворена късно вечерта в четвъртък след 9-часови разговори. Това съобщи зам.

Индия вдига тарифите за 30 американски стоки в отговор на митата на САЩ

Индия вдига тарифите за 30 американски стоки в отговор на митата на САЩ

Индия отменя преференциалните митнически тарифи за внос на 30 стоки от САЩ в отговор на решението на Вашингтон да вдигне вносните мита за индийска стомана и алуминий. Делхи е уведомил за намеренията си Световната търговска организация (СТО), съобщава в. "Индиън експрес", цитиран от ТАСС. Индия би искала да отбележи, че сумата,

Ангелкова: България продава високо качество на разумна цена

Ангелкова: България продава високо качество на разумна цена

Очакваме много добър ръст на туристите през лято-2018, който не можем да постигнем без активното партньорство на бизнеса. Продаваме високо качество на разумна цена и ставаме все по-предпочитана лятна дестинация, въпреки огромната конкуренция в региона. Това е заявила министърът на туризма Николина Ангелкова при откриването на новия сезон в

Водата в София ще се пречиства и с UV лъчи (Обзор)

Водата в София ще се пречиства и с UV лъчи (Обзор)

От 2020 г. “Софийска вода” въвежда допълнително най-модерния в момента начин за пречистване на водата - чрез нагряване с ултравиолетови лъчи. Това съобщи в петък новият изпълнителен директор на компанията Васил Тренев. Инвестицията вече е предвидена в бизнес плана на дружеството, като този метод се въвежда постепенно във всички дружества на

Ангелкова: Летният туристически сезон ще бъде по-силен от предходния

Ангелкова: Летният туристически сезон ще бъде по-силен от предходния

Летният туристически сезон ще бъде по-силен от предходния, въпреки спада на руските туристи. Регистриран е ръст на туристите от Полша, скандинавските страни, Франция и други пазари. Тази вечер Ангелкова откри официално "Лято 2018" в курортния комплекс Слънчев бряг, предаде БТА. Изпълнителният директор на "Слънчев бряг" АД Златко Димитров информира,

Министър Нанков: Заведенията на "Какао Бийч" са законни

Министър Нанков: Заведенията на "Какао Бийч" са законни

Петте заведения в комплекса "Какао бийч" на южния плаж в Слънчев бряг, които вицепремиерът Валери Симеонов се накани да затвори, са законни. Това обяви в Бургас министърът на регионалното развитие Николай Нанков при откриването на новия четирилентов път Поморие-Ахелой. Докладът на ДНСК трябваше да е готов днес и в понеделник той ще се запознае с

КЕВР предлага увеличение с 10,81% на природния газ от 1 юли, вместо с 18,5%

КЕВР предлага увеличение с 10,81% на природния газ от 1 юли, вместо с 18,5%

Комисията за енергийно регулиране /КЕВР/ предлага увеличение с 10,81 на сто на природния газ от 1 юли, вместо исканите от "Булгаргаз" 18,5 процента. Това става ясно от доклад на работна група към КЕВР, качен днес на сайта на енергийния регулатор. Цената от 1 юли, по която "Булгаргаз" следва да продава природен газ през следващите три месеца,