Гейм конзолите след утрешния ден

  • 0
authorАвтор: Юлиян Арнаудов

Гейм конзолите след утрешния ден

Един от най-праволинейните пазари в развлекателната индустрия е този на гейм конзолите. За повече от три десетилетия той спазва един и същ цикъл, механизмите са идентични, а разликата във времето доскоро беше единствено в конкретните играчи и мащабите. Принципът е сравнително прост – производителите пускат мощна и лесна за ползване гейм конзола, обикновено едновременно или през година, максимум две, разлика. След това се води безмилостна ценова война и битка за това коя платформа разполага с най-интересните заглавия. Това продължава докато не излезе следващото поколение устройства.

Последните развития на пазара показват, че съвсем скоро той ще излезе от тази цикличност и ще се наложи нов модел. Ако преди година-две, когато бяха пуснати в продажба последното поколение конзоли, Sony и Microsoft загатваха за подобна промяна, то тя вече постепенно започва да се случва на практика. През лятото и двете компании обявиха, че ще започнат да предлагат своите видео игри за РС под формата на онлайн платформа. Официално, и Sony, и Microsoft, отричат, че това ще означава, че няма да пускат повече устройства. Дори от компаниите излезе информация за следващите модели устройства, които може да се очакват от догодина. В дългосрочен план обаче се положени основите за радикална промяна, която ще измени начина по който функционира този пазар.

Да играеш навсякъде

По време на най-голямото гейм изложение E3 през лятото Microsoft, а през август и Sony, обявиха, че заглавията за техните конзоли ще могат да се играят и на РС. Това ще стане, като сегашните онлайн платформи, които работеха с игралните устройства, ще могат да се ползват и от персонални компютри. Този ход беше очакван, като първите индикации за подобно развитие от двете компании се появиха още през 2013 година, когато бяха представени последното поколение конзоли. Но все още не се знаеха подробности по конкретните проекти.

За Microsoft това е продължение на тяхната стратегия, да направят Windows основна платформа за всички видове устройства. Което рано или късно щеше да засегне и съдържанието за тяхната конзола Xbox One. Този момент дойде и по време на E3 тази година гигантът от Редмънд обяви инициативата „Xbox Play Anywhere“ (Xbox Играй навсякъде). Повечето нови заглавия за игралната конзола на компанията ще са налични и за РС. Закупени веднъж за компютър или за Xbox, те ще могат да се играят и на двете платформи без доплащане. От Microsoft и различните разработчици не са обявили дали промяната в един момент ще засегне излезлите до момента гейм заглавия, но определено тя ще важи за новите.

Подобен ход предприе и Sony. Компанията обяви, че нейната онлайн услуга PlayStation Network ще бъде достъпна за РС. Платформата позволява на геймърите да играят по-старите заглавия от PlayStation 3 на по-новата конзола срещу заплащане на абонаментна такса. Това е първата стъпка на Sony към отварянето на пълния си каталог от конзолни игри за РС. Следващата е да направи съвместима и платформата PlayStation Plus с персоналните компютри, което ще отвори вратите на РС геймърите към по-новите заглавия на японската компания.

Втората новина е, че Sony пуска специален безжичен адаптер, който позволява на играчите да ползват контролера на PS4 на своите компютри.

Общото между действията на двете водещи конзолни играчи е, че те първо прехвърлят съдържанието си от физически носители в онлайн платформи, нещо, което се случва в цялата гейм индустрия. Вторият, по-важен ход, е че те постепенно ги унифицират – тоест ще предоставят игралните заглавия индискримативно, както за конзоли, така и за РС, смартфони и таблети.

Следващите устройства

Тези новини доведоха и до засилване на мнението на анализаторите, че краят на конзолите е близо. Аргументите им са, че вече има достатъчно мощни устройства, които да стриймват игри (не само компютри и конзоли) от онлайн платформи и бизнесът ще се пренесе към предоставянето на услуга, а не на хардуер.

При този сценарий има два варианта. Първият е, всички устройства, които излизат, да са достатъчно мощни, за да позволят нормално игрално усещане, както и да са съвместими със съответните интернет услуги. Вторият е, че постепенно конзолните играчи ще предоставят игрите на поискване, без да се свалят. Сегашните платформи позволяват на потребителя да ги свали на устройството и само да ги пусне. В този случай обаче устройството трябва да покрие определени технически изисквания, а новите игри изискват стабилни ресурси. При вариант за стриймване заглавието се пуска на сървърите на компанията и тогава основният ресурс, който се изисква, е поддържането на силна интернет връзка.

Експериментите в тази насока за момента не постигнаха пазарен успех. Основните конзолни играчи засега се насочват към трети вариант – пускането на допълнителен или подобрен хардуер, който да подсили настоящите устройства.

Microsoft обявиха Project Scorpio – мистериозен хардуер, който ще е съвместим с всички Xbox One игри, но ще разполага с много повече графична и изчислителна мощ и ще поддържа 4K резолюция. В същото време Sony подготвя PlayStation 4 Neo. Двата проекта се очаква да бъдат пуснати на пазара през 2017 г. Специфичното за тях е, че те не се водят ново поколения конзоли, а ще бъдат „подобрени“ варианти на досегашните модели. Все още няма достатъчно детайли, но има две предположения. Първото е, че те най-накрая ще пренесат конзолите по пътя на РС-тата – модулност на отделните компоненти, които ще могат да се заменят с по-нови. Тоест те ще се превърнат в специализирани гейм компютри.

Второто е, че ще допълнят настоящите конзоли, като им дадат допълнителна мощ. И в двата варианта виждаме опитите на Microsoft и Sony да продължат да разчитат на този тип устройства, но постепенно да ги доближат все повече до компютрите отколкото бяха до момента. Предимството на този подход е, че ще могат по-лесно да интегрират новите технологии, които се задават, като например виртуалната реалност.

Неясното бъдеще

Обявяването на новите устройства на Microsoft и Sony реално показва, че конзолите са изправени пред голям проблем. Технологиите остаряват бързо, пазарът се свива и трябва да се действа по-бързо от преди. Причините двете компании да обявяват нови устройства едва 4 години след пускането на последното поколение може да означава няколко неща. От една страна фирмите искат да „поправят“ конзолите, които в момента са на пазара. Те са проектирани по традиционния за сегмента начин, който явно не е стабилен в дългосрочен план. Затова Microsoft и Sony планират да пуснат устройства, които да бъдат устойчиви на подобни промени – потенциални модулни или ориентирани към стрийминг.

От друга, двата гиганта може да използват новите конзоли просто като временна мярка, която да подготви пазара за нови бизнес модели.

С пускането на онлайн платформите Microsoft и Sony загатват за все по-размитата граница на гейминга между различни устройства. След излизането на Project Scorpio и PlayStation 4 Neo те може да предприемат дългоочакваната стъпка в която да обединят различните хардуерни платформи – конзоли, РС, мобилни, в софтуерни. По този начин надпреварата за сърцата на играчите ще се пренесе в онлайн пространството.

В краткосрочен план бъдещето на гейм конзолите е сравнително ясно – те са изправени пред свиващи се продажби. По данни на изследователската фирма NPD Group продажбите на конзоли са намалели с 23% на годишна база в САЩ през май. Това лесно може да се преодолее с пускането на нови конзоли, но може да накара доста геймъри да се пренасочат към други платформи заради опасения, че такава подмяна на хардуера започва да се прави прекалено често. Това е и една от основните причини този модел да не е надежден в дългосрочен план. Затова е много вероятно Sony и Microsoft просто да подготвят играчите за гейминга след утрешния ден. Който може да няма нищо общо с настоящите ни представи за телевизор, конзола и контролер.

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Гинка Върбакова излиза от бизнеса с фотоволтаици

Гинка Върбакова излиза от бизнеса с фотоволтаици

Това е заради делото на “Инерком” срещу КЗК, която забрани сделката с ЧЕЗ заради концентрация Гинка Върбакова, чиято фирма “Инерком България” бе избрана за купувач на активите на ЧЕЗ в България, излиза от управлението на бизнеса си с фотоволтаици. Това става ясно от промени във фирмите, които тя до 12 септември оглавяваше.

Финансовият регулатор заличи "Лев Инс брокер" като брокер

Финансовият регулатор заличи "Лев Инс брокер" като брокер

Заличиха "Лев Инс брокер" от регистъра на застрахователните брокери, воден от Комисията за финансов надзор(КФН). То е отделна компания от застрахователната компания "Лев Инс". Това става ясно от решенията взети от регулатора в понеделник.  В решението за заличаване се посочва, че застрахователният брокер не е изпълнил изискването за внасяне на

Доматите поевтиняват, краставиците и чушките поскъпват

Доматите поевтиняват, краставиците и чушките поскъпват

Индексът на тържищните цени /ИТЦ/, който отразява цените на хранителните стоки на едро, се покачи тази седмица с 2,60 процента до 1,374 пункта, сочат данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата /ДКСБТ/. Тази година ИТЦ падна в средата на август до 1,311 пункта. Базовото ниво на индекса - 1,000, е от 2005 година.

От днес започват масово да разрушават незаконни постройки в Гърция

От днес започват масово да разрушават незаконни постройки в Гърция

Днес започва мащабна акция по разрушаване на незаконни строежи в Гърция, предава БНР. След област Атика, днес стартира бутане на вили и къщи в цялата страна, строени на забранени зони на брега на морето и в защитени горски райони. Изтече и законният срок, в който собствениците имаха право да обжалват.

Ангелкова: Козлодуй има потенциал да стане притегателен център за културно-исторически туризъм

Ангелкова: Козлодуй има потенциал да стане притегателен център за културно-исторически туризъм

Козлодуй има голям потенциал да стане притегателен център за културно-исторически туризъм. По този начин общината ще има възможност да се превърне във все по-търсена и атрактивна туристическа дестинация за четири сезона. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова по време на откриването на втория Фестивал на занаятите и изкуствата в

Енергиен експерт: Не е съмнително, че Ахмед Доган е купил ТЕЦ-Варна

Енергиен експерт: Не е съмнително, че Ахмед Доган е купил ТЕЦ-Варна

По думите на Хиновски централата била в тежко финансово положение, но тази сделка безспорно е положителна за българската енергетика „В никакъв случай не е съмнително, че Ахмед Доган е купил 70% от ТЕЦ-Варна, защото това е много важна централа”, коментира енергийният експерт Иван Хиновски в студиото на „Тази сутрин” по Би Ти Ви.

Близо 10% увеличение на броя на туристите в Гърция

Близо 10% увеличение на броя на туристите в Гърция

Над 44 милиона пътници са използвали гръцките летища в периода януари - август 2018 г., което е увеличение с 9,9 процента спрямо същия период на миналата година, съобщава в. "Катимерини". По данни на Службата за гражданска авиация е регистриран също ръст от 8,7 процента на броя на полетите. Нарастването на броя на пасажерите на атинското

НАП глобява фирми, които не са подали финансови отчети

НАП глобява фирми, които не са подали финансови отчети

Инспектори на НАП налагат глоби на компании, които не са подали навреме финансовите си отчети, съобщиха от приходната агенция. Срокът за подаване на документите е 30 юни, обясниха за “24 часа” от Националната агенция за приходите. Това означава, че е изтекъл, преди да блокира регистърът. Списъкът с неподалите навреме отчети е бил изпратен на

Някои забрани, с които туристите в Европа трябва да се съобразят

Някои забрани, с които туристите в Европа трябва да се съобразят

Септември е също подходящ месец за туризъм из Европа. Туристите обаче трябва да са подготвени за някои изненадващи правила и забрани, чието несъблюдаване може да ги прати в затвора или да им навлече глоби, пише сайтът "Кълчър трип". Изданието обобщава някои от най-странните забрани на Стария континент.

Родопите и Сакар съчетават вино и исторически забележителности

Родопите и Сакар съчетават вино и исторически забележителности

В региона броят на туристите се е увеличил с 5%, заяви в Кърджали министър Ангелкова Съчетанието на големия брой исторически забележителности с винени дегустации може да увеличи няколко пъти потока от туристи в Родопите и Сакар. Около това се обединиха участниците в дискусия, проведена в Кърджали и посветена на 12-те винено-кулинарни дестинации,

Най-коментирани

Кения покани българския бизнес, чака инвестиции във високите технологии (Снимки)

Кения покани българския бизнес, чака инвестиции във високите технологии (Снимки)

Първите дипломати на България и Кения се договориха да организират съвместен бизнес форум, да работят за инвестиции на български ИТ компании и да възобновят обучението на кенийски студенти в страната ни. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи. Външните министри Екатерина Захариева и Моника Джума разговаряха в Монреал в

Гинка Върбакова излиза от бизнеса с фотоволтаици

Гинка Върбакова излиза от бизнеса с фотоволтаици

Това е заради делото на “Инерком” срещу КЗК, която забрани сделката с ЧЕЗ заради концентрация Гинка Върбакова, чиято фирма “Инерком България” бе избрана за купувач на активите на ЧЕЗ в България, излиза от управлението на бизнеса си с фотоволтаици. Това става ясно от промени във фирмите, които тя до 12 септември оглавяваше.

Марина Костадинова: С подкрепата на Fibank ще увеличим двойно обема на нашата изба

Марина Костадинова: С подкрепата на Fibank ще увеличим двойно обема на нашата изба

Още с първата реколта винарната печели международни награди Българска винарна печели медали от международни конкурси още с първата си реколта. Това разказа Марина Костадинова от изба “Страцин”. Тя и съпругът ѝ Красимир са собственици на избата, макар и двамата да са икономисти по образование. Винарната пуска дебютната си бутилка вино през 2017 г.

82 млн. лева са приходите в туристическия сектор това лято

82 млн. лева са приходите в туристическия сектор това лято

Осемдесет и два милиона лева повече са приходите в бизнес сектора спрямо миналата година. Сравнението е за периода 1 януари 17 септември. Отчетен е и два процента ръст на оборотите от туризъм през юни и юли. Общият оборот в бизнес сектора в Бургаска област за юни, юли и август е 2 540 000 000 лева, което прави с половин милиард повече спрямо същия

Анелия Георгиева: С подкрепата на Fibank ще разширим производството си

Анелия Георгиева: С подкрепата на Fibank ще разширим производството си

 Компанията първа в България изработва детски площадки по европейски стандарт “Металпласт инженеринг” е първата фирма в България, която прави детски площадки по европейски стандарти, преди още да са въведени у нас. “През 1997 г. започнахме с производство на стъклопласти. Първоначално работехме за една от веригите бензиностанции - първите в

3 млрд. лв. не стигат за три магистрали и два тунела

3 млрд. лв. не стигат за три магистрали и два тунела

3 млрд. лв. са необходими за непостроените 250 км от "Хемус", магистрала "Черно море", Русе-Велико Търново, тунела под Шипка и под "Петрохан". Това съобщи зам.-министърът на регионалното развитие Валентин Йовев по време на конференция за възможностите за развитие на публично-частното партньорство. "Добрата новина е,

90 секунди, за да се купи електронна винетка от терминал (Снимки)

90 секунди, за да се купи електронна винетка от терминал (Снимки)

Стикер само за уикенда ще струва 10 лева Около 90 секунди отнема купуването на електронна винетка от терминала за самообслужване. Това стана ясно след демонстрация в пътната агенция на новата система, която се изгражда в момента. Менюто позволява да се изберат осем езика - български, английски, немски,

Доклад: Търговските спорове засилват рисковете за глобалното икономическо развитие

Доклад: Търговските спорове засилват рисковете за глобалното икономическо развитие

На открития вчера Форум за китайско развитие – 2018 г. експерти споделиха, че настоящите търговски спорове отслабват функцията на системата за многостранна търговия, като има вероятност те да доведат до финансова криза и да окажат голямо отрицателно влияние върху възстановяващата се глобална икономика, предаде bulgarian.cri.cn.

Проверяват доходите на над 500 собственици на скъпи коли

Проверяват доходите на над 500 собственици на скъпи коли

Търсят и кой ползва служебни возила като лични Фирмите и личните доходи на повече от 500 собственици на луксозни возила по Черноморието ще бъдат обстойно проверени от данъчните, научи “24 часа”. Инспекторите ще съпоставят финансовото състояние на фирмите и на техните собственици. Проверката трябва да покаже дали например те не са се сдобили с

19% от тока в  България - от ВЕИ

19% от тока в България - от ВЕИ

19,2% от консумираното електричество в България се произвежда от възобновяеми източници, показват данни на Евростат за 2016 г. Средната стойност за Европейския съюз е 29,6%. Най-голяма част от тока от ВЕИ-та се произвежда чрез хидроенергия (36,9 на сто), следвана от вятъра (31,8%). Със слънчева светлина се генерират 11,6%, а останалите 19,

Проверяват доходите на над 500 собственици на скъпи коли

Проверяват доходите на над 500 собственици на скъпи коли

Търсят и кой ползва служебни возила като лични Фирмите и личните доходи на повече от 500 собственици на луксозни возила по Черноморието ще бъдат обстойно проверени от данъчните, научи “24 часа”. Инспекторите ще съпоставят финансовото състояние на фирмите и на техните собственици. Проверката трябва да покаже дали например те не са се сдобили с

19% от тока в  България - от ВЕИ

19% от тока в България - от ВЕИ

19,2% от консумираното електричество в България се произвежда от възобновяеми източници, показват данни на Евростат за 2016 г. Средната стойност за Европейския съюз е 29,6%. Най-голяма част от тока от ВЕИ-та се произвежда чрез хидроенергия (36,9 на сто), следвана от вятъра (31,8%). Със слънчева светлина се генерират 11,6%, а останалите 19,

Кения покани българския бизнес, чака инвестиции във високите технологии (Снимки)

Кения покани българския бизнес, чака инвестиции във високите технологии (Снимки)

Първите дипломати на България и Кения се договориха да организират съвместен бизнес форум, да работят за инвестиции на български ИТ компании и да възобновят обучението на кенийски студенти в страната ни. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи. Външните министри Екатерина Захариева и Моника Джума разговаряха в Монреал в

Хлябът с 30 ст. по-евтин, ако веригите го продават без печалба

Хлябът с 30 ст. по-евтин, ако веригите го продават без печалба

l По 230 г на ден яде средно българинът l Най-скъпите видове стигат до 6-7 лева за килограм С 20-30 ст. може да е по-евтин хлябът, ако търговските вериги го продават без печалба. Това сочат разчети на икономисти и браншовици. Преди ден земеделският министър Румен Порожанов обяви, че е постигната такава договорка с част от петте най-големи

82 млн. лева са приходите в туристическия сектор това лято

82 млн. лева са приходите в туристическия сектор това лято

Осемдесет и два милиона лева повече са приходите в бизнес сектора спрямо миналата година. Сравнението е за периода 1 януари 17 септември. Отчетен е и два процента ръст на оборотите от туризъм през юни и юли. Общият оборот в бизнес сектора в Бургаска област за юни, юли и август е 2 540 000 000 лева, което прави с половин милиард повече спрямо същия

"Инерком" уведоми КЗК, че е излязла от бизнеса с фотоволтаци

"Инерком" уведоми КЗК, че е излязла от бизнеса с фотоволтаци

Фирмата на Гинка Върбакова "Инерком България" уведоми КЗК, че в нейното портфолио вече няма фотоволтаици. Какво "24 часа" писа КЗК забрани сделката на "Инерком" за активите на ЧЕЗ в България, тъй като се опасява от концентрация, защото и двете фирми притежават соларни паркове. "Инерком" обжалва във Върховния административен съд,

Токът няма да поскъпне от октомври въпреки предстоящото повишение на цената на газа

Токът няма да поскъпне от октомври въпреки предстоящото повишение на цената на газа

Токът няма да поскъпне от октомври въпреки предстоящото 14-процентно повишение на цената на природния газ. Това заяви за "Хоризонт" председателят на Българската федерация на индустриалните енергийно консуматори Константин Стаменов. Той се позова на доклад на енергийния регулатор, публикуван за обществено обсъждане, предаде БНР.

Отпускат нов вид помощи на деца без един или двама родители

Отпускат нов вид помощи на деца без един или двама родители

Деца с един или двама починали родители от началото на следващата година да получават месечна помощ, решиха на първо четене депутатите с приети единодушно на първо четене промени в Закона за семейни помощи за деца. Условието е те да нямат право на наследствена пенсия, поради липсата на съответния изискуем осигурителен стаж на починалия родител.

7 милиона китайци ще пътуват в чужбина през „златната седмица"

7 милиона китайци ще пътуват в чужбина през „златната седмица"

Предвижда се близо 7 милиона туристи от Китай да пътуват в чужбина по време на едноседмичната почивка за Националния празник, известна още като „златната седмица". Броят им заема около 5% от всички пътуващи зад граница през цялата година, се посочва в скорошен доклад на китайската онлайн туристическа платформа Ctrip.

Парното за втори път поскъпва тази година - сега от 2 до 9%

Парното за втори път поскъпва тази година - сега от 2 до 9%

Най-голямо увеличение има в Пловдив и в София, най-малко е в Бургас С 8% да поскъпне парното в София предлагат от КЕВР в доклад за цената от 1 октомври, при 13,89% увеличение на природния газ. В публикация преди дни “24 часа” пресметна, че точно толкова ще е поскъпването. Така за тази зима цената се вдига с 16%,