Гейм конзолите след утрешния ден

  • 0
authorАвтор: Юлиян Арнаудов

Гейм конзолите след утрешния ден

Един от най-праволинейните пазари в развлекателната индустрия е този на гейм конзолите. За повече от три десетилетия той спазва един и същ цикъл, механизмите са идентични, а разликата във времето доскоро беше единствено в конкретните играчи и мащабите. Принципът е сравнително прост – производителите пускат мощна и лесна за ползване гейм конзола, обикновено едновременно или през година, максимум две, разлика. След това се води безмилостна ценова война и битка за това коя платформа разполага с най-интересните заглавия. Това продължава докато не излезе следващото поколение устройства.

Последните развития на пазара показват, че съвсем скоро той ще излезе от тази цикличност и ще се наложи нов модел. Ако преди година-две, когато бяха пуснати в продажба последното поколение конзоли, Sony и Microsoft загатваха за подобна промяна, то тя вече постепенно започва да се случва на практика. През лятото и двете компании обявиха, че ще започнат да предлагат своите видео игри за РС под формата на онлайн платформа. Официално, и Sony, и Microsoft, отричат, че това ще означава, че няма да пускат повече устройства. Дори от компаниите излезе информация за следващите модели устройства, които може да се очакват от догодина. В дългосрочен план обаче се положени основите за радикална промяна, която ще измени начина по който функционира този пазар.

Да играеш навсякъде

По време на най-голямото гейм изложение E3 през лятото Microsoft, а през август и Sony, обявиха, че заглавията за техните конзоли ще могат да се играят и на РС. Това ще стане, като сегашните онлайн платформи, които работеха с игралните устройства, ще могат да се ползват и от персонални компютри. Този ход беше очакван, като първите индикации за подобно развитие от двете компании се появиха още през 2013 година, когато бяха представени последното поколение конзоли. Но все още не се знаеха подробности по конкретните проекти.

За Microsoft това е продължение на тяхната стратегия, да направят Windows основна платформа за всички видове устройства. Което рано или късно щеше да засегне и съдържанието за тяхната конзола Xbox One. Този момент дойде и по време на E3 тази година гигантът от Редмънд обяви инициативата „Xbox Play Anywhere“ (Xbox Играй навсякъде). Повечето нови заглавия за игралната конзола на компанията ще са налични и за РС. Закупени веднъж за компютър или за Xbox, те ще могат да се играят и на двете платформи без доплащане. От Microsoft и различните разработчици не са обявили дали промяната в един момент ще засегне излезлите до момента гейм заглавия, но определено тя ще важи за новите.

Подобен ход предприе и Sony. Компанията обяви, че нейната онлайн услуга PlayStation Network ще бъде достъпна за РС. Платформата позволява на геймърите да играят по-старите заглавия от PlayStation 3 на по-новата конзола срещу заплащане на абонаментна такса. Това е първата стъпка на Sony към отварянето на пълния си каталог от конзолни игри за РС. Следващата е да направи съвместима и платформата PlayStation Plus с персоналните компютри, което ще отвори вратите на РС геймърите към по-новите заглавия на японската компания.

Втората новина е, че Sony пуска специален безжичен адаптер, който позволява на играчите да ползват контролера на PS4 на своите компютри.

Общото между действията на двете водещи конзолни играчи е, че те първо прехвърлят съдържанието си от физически носители в онлайн платформи, нещо, което се случва в цялата гейм индустрия. Вторият, по-важен ход, е че те постепенно ги унифицират – тоест ще предоставят игралните заглавия индискримативно, както за конзоли, така и за РС, смартфони и таблети.

Следващите устройства

Тези новини доведоха и до засилване на мнението на анализаторите, че краят на конзолите е близо. Аргументите им са, че вече има достатъчно мощни устройства, които да стриймват игри (не само компютри и конзоли) от онлайн платформи и бизнесът ще се пренесе към предоставянето на услуга, а не на хардуер.

При този сценарий има два варианта. Първият е, всички устройства, които излизат, да са достатъчно мощни, за да позволят нормално игрално усещане, както и да са съвместими със съответните интернет услуги. Вторият е, че постепенно конзолните играчи ще предоставят игрите на поискване, без да се свалят. Сегашните платформи позволяват на потребителя да ги свали на устройството и само да ги пусне. В този случай обаче устройството трябва да покрие определени технически изисквания, а новите игри изискват стабилни ресурси. При вариант за стриймване заглавието се пуска на сървърите на компанията и тогава основният ресурс, който се изисква, е поддържането на силна интернет връзка.

Експериментите в тази насока за момента не постигнаха пазарен успех. Основните конзолни играчи засега се насочват към трети вариант – пускането на допълнителен или подобрен хардуер, който да подсили настоящите устройства.

Microsoft обявиха Project Scorpio – мистериозен хардуер, който ще е съвместим с всички Xbox One игри, но ще разполага с много повече графична и изчислителна мощ и ще поддържа 4K резолюция. В същото време Sony подготвя PlayStation 4 Neo. Двата проекта се очаква да бъдат пуснати на пазара през 2017 г. Специфичното за тях е, че те не се водят ново поколения конзоли, а ще бъдат „подобрени“ варианти на досегашните модели. Все още няма достатъчно детайли, но има две предположения. Първото е, че те най-накрая ще пренесат конзолите по пътя на РС-тата – модулност на отделните компоненти, които ще могат да се заменят с по-нови. Тоест те ще се превърнат в специализирани гейм компютри.

Второто е, че ще допълнят настоящите конзоли, като им дадат допълнителна мощ. И в двата варианта виждаме опитите на Microsoft и Sony да продължат да разчитат на този тип устройства, но постепенно да ги доближат все повече до компютрите отколкото бяха до момента. Предимството на този подход е, че ще могат по-лесно да интегрират новите технологии, които се задават, като например виртуалната реалност.

Неясното бъдеще

Обявяването на новите устройства на Microsoft и Sony реално показва, че конзолите са изправени пред голям проблем. Технологиите остаряват бързо, пазарът се свива и трябва да се действа по-бързо от преди. Причините двете компании да обявяват нови устройства едва 4 години след пускането на последното поколение може да означава няколко неща. От една страна фирмите искат да „поправят“ конзолите, които в момента са на пазара. Те са проектирани по традиционния за сегмента начин, който явно не е стабилен в дългосрочен план. Затова Microsoft и Sony планират да пуснат устройства, които да бъдат устойчиви на подобни промени – потенциални модулни или ориентирани към стрийминг.

От друга, двата гиганта може да използват новите конзоли просто като временна мярка, която да подготви пазара за нови бизнес модели.

С пускането на онлайн платформите Microsoft и Sony загатват за все по-размитата граница на гейминга между различни устройства. След излизането на Project Scorpio и PlayStation 4 Neo те може да предприемат дългоочакваната стъпка в която да обединят различните хардуерни платформи – конзоли, РС, мобилни, в софтуерни. По този начин надпреварата за сърцата на играчите ще се пренесе в онлайн пространството.

В краткосрочен план бъдещето на гейм конзолите е сравнително ясно – те са изправени пред свиващи се продажби. По данни на изследователската фирма NPD Group продажбите на конзоли са намалели с 23% на годишна база в САЩ през май. Това лесно може да се преодолее с пускането на нови конзоли, но може да накара доста геймъри да се пренасочат към други платформи заради опасения, че такава подмяна на хардуера започва да се прави прекалено често. Това е и една от основните причини този модел да не е надежден в дългосрочен план. Затова е много вероятно Sony и Microsoft просто да подготвят играчите за гейминга след утрешния ден. Който може да няма нищо общо с настоящите ни представи за телевизор, конзола и контролер.

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

“Мтел” полека и без много шум става А1

“Мтел” полека и без много шум става А1

Българският оператор вече добави към името си, че е част от международната телеком група Шест месеца след като бе обявено, че “Мтел” ще смени логото и името с това на австрийския бранд А1, първият български мобилен оператор вече го прави, но полека, негласно и без да вдига много шум. Пример за това е,

Енергиен шеф: "Турски поток" може да мине през България

Енергиен шеф: "Турски поток" може да мине през България

Газовият проект "Турски поток" може да мине през България, заяви пред БНР  президентът на Турската асоциация за енергийна икономика Гюркан Кумбароглу. За да се стигне до това обаче, трябва да има решение на високо ниво, допълни експертът: "Разбира се, че е възможно. Първата тръба е предназначена за доставки на газ,

Чужди търговци продават по-скъпо на българи, не приемат и BG кредитни карти, ще ги спират

Чужди търговци продават по-скъпо на българи, не приемат и BG кредитни карти, ще ги спират

Търговци от европейски държави продават по-скъпо на българи, отколкото на съгражданите си. Има случаи, при които хора от България капарират коли под наем. Когато отидат да вземат ключовете и да платят с кредитна карта, фирмата отказва да им даде автомобила, защото не е издадена в съответната държава. Освен това не връщат и капарото.

Московски разпореди проверка на обществена поръчка за БДЖ-Пътнически превози

Московски разпореди проверка на обществена поръчка за БДЖ-Пътнически превози

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски разпореди да бъде извършен цялостен одит на обществена поръчка с предмет: "Извършване на планова техническа поддръжка (ТП, МПР и ГПР) и извънпланова техническа поддръжка (РН) на електрически локомотиви серия 46200 и електрически локомотиви 44001 и 44002,

Заплатите в България с един от най солидните ръстове в ЕС в края на 2017 г.

Заплатите в България с един от най солидните ръстове в ЕС в края на 2017 г.

През последното тримесечие на 2017-а растежът на заплатите в еврозоната и в целия Европейски съюз се подобри слабо спрямо предходните три месеца, като в същото време нашата страна остава на трето място (след Румъния и Унгария) по ръст на заплащането на труда, показват данни на Евростат. Заплащането на труда в еврозоната се увеличи на годишна база

Най-евтините къщи
ще струват $4000,
печатат ги с 3D (ВИДЕО)

Най-евтините къщи ще струват $4000, печатат ги с 3D (ВИДЕО)

Американската компания ICON уверява, че е създала технология, с чиято помощ се изработват най-евтините пълноценни къщи, пише Inhabitat.com. Те ще са с площ от 55 - 57 кв. м и ще струват само 4000 долара при масово производство. Друго голямо тяхно предимство е фактът, че една може да бъде изградена в рамките на 24 часа на съответното място.

Румен Овчаров: Нормалната цена на ЧЕЗ е доста под 300 милиона евро

Румен Овчаров: Нормалната цена на ЧЕЗ е доста под 300 милиона евро

"Господин Цветанов отново е открил топлата вода, БСП иска отдавна предсрочни избори. Нима не е заплаха за националната сигурност, след като столицата се електроснабдява чрез ЧЕЗ. Въпросът е кой купува дружеството, с какви пари, кой ще връща кредитите?". Така коментира сделката за ЧЕЗ бившият енергиен министър Румен Овчаров пред БНТ.

10 заявления подадоха за тръби за газовата връзка Гърция - България

10 заявления подадоха за тръби за газовата връзка Гърция - България

10 са подадените заявления за участие в процедурата за производство и доставка на тръби за нуждите на газовата връзка Гърция - България. Това стана ясно преди публичното заседание, на което ще бъдат отворени подадените заявления за участие в ограничената процедура за „Производство и доставка на тръби за нуждите на междусистемната газова връзка

Ройтерс: Русия ще модернизира българските МиГ-29

Ройтерс: Русия ще модернизира българските МиГ-29

Българските власти са избрали руската РСК „МиГ” за ремонта и модернизацията на 15-те си изтребителя МиГ-29 до 2022 г., предаде „Ройтерс”, като се позова на документи от Министерството на отбраната. Сделката е на стойност 81,3 млн. лева. Агенцията отбелязва, че нашата страна е член на ЕС и НАТО, но от ведомството на Красимир Каракачанов са

Чешки медии: "Инерком" не е дала най-високата цена за купуването на активите на ЧЕЗ

Чешки медии: "Инерком" не е дала най-високата цена за купуването на активите на ЧЕЗ

"Инерком" не е дала най-високата цена за купуването на активите на ЧЕЗ в България. Бизнесът на фирмата се финансира от банки и две непрозрачни структури – „Score Trade“ и „Global Victory Trust“.  Това става ясно от ново разследване на чешки медии. Според разследването индийската компания "Индия Пауър" заедно с малка българска компания "Фючър

Най-коментирани

“Булмаркет”: Незаключена стрелка е виновна за Хитрино. Прокуратурата отрича (Обзор)

“Булмаркет”: Незаключена стрелка е виновна за Хитрино. Прокуратурата отрича (Обзор)

Не високата скорост, а незаключена стрелка е причина за трагедията в Хитрино, каза на пресконференция зам.- управителят на “Булмаркет” Светослав Първанов. Той цитира експертиза, поръчана от фирмата в чужбина и правена от немски и румънски експерти. От нея ставало ясно, че проблемът възникнал при преминаването на шести вагон,

Заплатите в България с един от най солидните ръстове в ЕС в края на 2017 г.

Заплатите в България с един от най солидните ръстове в ЕС в края на 2017 г.

През последното тримесечие на 2017-а растежът на заплатите в еврозоната и в целия Европейски съюз се подобри слабо спрямо предходните три месеца, като в същото време нашата страна остава на трето място (след Румъния и Унгария) по ръст на заплащането на труда, показват данни на Евростат. Заплащането на труда в еврозоната се увеличи на годишна база

Шефчович: Подкрепяме хъба, за да стане България от транзитьор - търговец на газ (Видео)

Шефчович: Подкрепяме хъба, за да стане България от транзитьор - търговец на газ (Видео)

"Знаете какъв е вашият министър председател. Той изважда карти, схеми", така обясни вицепрезидентът на европейската комисия Марош Шефчович закъснението си с над половин час за конференцията "Ролята на неправителствените организации при формиране на енергийната политика". С Бойко Борисов са обсъждали тази сутрин инфраструктурата на западните

Георги Икономов: Добрият туризъм без добрата храна не върви

Георги Икономов: Добрият туризъм без добрата храна не върви

Добрият туризъм без добрата храна, не върви. Всеки който пътува някъде иска да опита местната кухня. Идята за винени маршрути е добра и за българите едва ли е подходящо да рекламираме страната си, без да знаем какво има в нея. Това заяви кметът на Банско Георги Икономов на кръглата маса за обсъждането на проекта „Сподели България“.

Регистрираните безработни намаляват и през февруари

Регистрираните безработни намаляват и през февруари

Продължава да намалява броят на регистрираните безработни в бюрата по труда и през февруари - общо 230 611 за месеца, което представлява намаление от 2.8 на сто спрямо януари. Сравнението с година по-рано пък показва, че безработните намаляват с 14.5 на сто, съобщават от пресцентъра на Агенцията по заетостта.

Нанков: До 2020 г. над 90 на сто от страната се очаква да е покрита с кадастрална карта

Нанков: До 2020 г. над 90 на сто от страната се очаква да е покрита с кадастрална карта

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков съобщи на форум, че амбициозната задача на Агенцията по кадастър е в рамките на следващите две години над 90 на сто от територията на страната да бъде покрита с кадастрална карта. Сега 36 на сто от територията на България е с такава карта, допълни той.

Безработицата у нас пада до 179 000 души през 2019 г.

Безработицата у нас пада до 179 000 души през 2019 г.

Безработицата в България ще продължи да намалява, достигайки 179 000 души през 2019 година. Това е една от прогнозите за страната ни в доклад на Международната организация на труда, огласена при вчерашното откриване на пролетната сесия на управляващия й орган, съобщиха от пресцентъра на КНСБ, цитирани от БТА.

Енергиен шеф: "Турски поток" може да мине през България

Енергиен шеф: "Турски поток" може да мине през България

Газовият проект "Турски поток" може да мине през България, заяви пред БНР  президентът на Турската асоциация за енергийна икономика Гюркан Кумбароглу. За да се стигне до това обаче, трябва да има решение на високо ниво, допълни експертът: "Разбира се, че е възможно. Първата тръба е предназначена за доставки на газ,

Делян Добрев: ГЕРБ няма притеснения за купувача на ЧЕЗ

Делян Добрев: ГЕРБ няма притеснения за купувача на ЧЕЗ

В ГЕРБ нямат притеснение относно купувача на ЧЕЗ, обяви депутатът и бивш енергиен министър Делян Добрев в предаването "Панорама" по БНТ и допълни, че КЕВР има достатъчно механизми за регулация, а цената на тока не се определя от самото ЕРП и регулаторът има функция да отстранява мениджмънта му. "Казвам, че няма проблем не,

От 20 март общините в ЕС ще се борят за 15 000 евро за безплатен Wi-Fi

От 20 март общините в ЕС ще се борят за 15 000 евро за безплатен Wi-Fi

Дават им 3 г. гратисен период за подготовка на безплатен високоскоростен интернет на публично място На 20 март пускаме сайта, на който общините от целия ЕС ще могат да кандидатстват за финансиране на безплатен интернет на публично място. Страницата ще е различна от тази на ЕК и на нея ще е качен достъпен формуляр на всички езици на общността.

Без български праскови тази година

Без български праскови тази година

Реколтата от праскови в Сливенско е под въпрос. Заради големите температурни разлики в последните седмици овошките измръзнаха. Над 70% са засегнатите дървета. Долината на прасковите тази година ще остане без праскови. В Сливенско не са виждали подобно поголовно измръзване на овошките повече 30 години. „Поражението е 100%.

891 ощетили бюджета с над 23 млн. лв.

891 ощетили бюджета с над 23 млн. лв.

891 лица са участвали в организирани схеми за данъчни или осигурителни измами през 2017 г. Това показва отчет на финансовото министерство за предходната година. Щетите са на стойност над 23 млн. лв. Проверени са общо 55 732 души в 386 проверки и 168 ревизии. Допълнително начисленият данък е около 11,2 млн. лв.

Енергиен шеф: "Турски поток" може да мине през България

Енергиен шеф: "Турски поток" може да мине през България

Газовият проект "Турски поток" може да мине през България, заяви пред БНР  президентът на Турската асоциация за енергийна икономика Гюркан Кумбароглу. За да се стигне до това обаче, трябва да има решение на високо ниво, допълни експертът: "Разбира се, че е възможно. Първата тръба е предназначена за доставки на газ,

Нанков разгледа строежа на кораб за маркиране на Дунав

Нанков разгледа строежа на кораб за маркиране на Дунав

Избираме с конкурс името на плавателния съд, чието изграждане е сред приоритетните проекти на Дунавската стратегия Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков разгледа строителството на български кораб за маркиране на плавателния път в долното течение на река Дунав, съобщиха от пресцентъра на регионалното министерство.

Делян Добрев: ГЕРБ няма притеснения за купувача на ЧЕЗ

Делян Добрев: ГЕРБ няма притеснения за купувача на ЧЕЗ

В ГЕРБ нямат притеснение относно купувача на ЧЕЗ, обяви депутатът и бивш енергиен министър Делян Добрев в предаването "Панорама" по БНТ и допълни, че КЕВР има достатъчно механизми за регулация, а цената на тока не се определя от самото ЕРП и регулаторът има функция да отстранява мениджмънта му. "Казвам, че няма проблем не,

От 20 март общините в ЕС ще се борят за 15 000 евро за безплатен Wi-Fi

От 20 март общините в ЕС ще се борят за 15 000 евро за безплатен Wi-Fi

Дават им 3 г. гратисен период за подготовка на безплатен високоскоростен интернет на публично място На 20 март пускаме сайта, на който общините от целия ЕС ще могат да кандидатстват за финансиране на безплатен интернет на публично място. Страницата ще е различна от тази на ЕК и на нея ще е качен достъпен формуляр на всички езици на общността.

Московски разпореди проверка на обществена поръчка за БДЖ-Пътнически превози

Московски разпореди проверка на обществена поръчка за БДЖ-Пътнически превози

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски разпореди да бъде извършен цялостен одит на обществена поръчка с предмет: "Извършване на планова техническа поддръжка (ТП, МПР и ГПР) и извънпланова техническа поддръжка (РН) на електрически локомотиви серия 46200 и електрически локомотиви 44001 и 44002,

10 заявления подадоха за тръби за газовата връзка Гърция - България

10 заявления подадоха за тръби за газовата връзка Гърция - България

10 са подадените заявления за участие в процедурата за производство и доставка на тръби за нуждите на газовата връзка Гърция - България. Това стана ясно преди публичното заседание, на което ще бъдат отворени подадените заявления за участие в ограничената процедура за „Производство и доставка на тръби за нуждите на междусистемната газова връзка

Заплатите в България с един от най солидните ръстове в ЕС в края на 2017 г.

Заплатите в България с един от най солидните ръстове в ЕС в края на 2017 г.

През последното тримесечие на 2017-а растежът на заплатите в еврозоната и в целия Европейски съюз се подобри слабо спрямо предходните три месеца, като в същото време нашата страна остава на трето място (след Румъния и Унгария) по ръст на заплащането на труда, показват данни на Евростат. Заплащането на труда в еврозоната се увеличи на годишна база

Чешки медии: "Инерком" не е дала най-високата цена за купуването на активите на ЧЕЗ

Чешки медии: "Инерком" не е дала най-високата цена за купуването на активите на ЧЕЗ

"Инерком" не е дала най-високата цена за купуването на активите на ЧЕЗ в България. Бизнесът на фирмата се финансира от банки и две непрозрачни структури – „Score Trade“ и „Global Victory Trust“.  Това става ясно от ново разследване на чешки медии. Според разследването индийската компания "Индия Пауър" заедно с малка българска компания "Фючър