Гейм конзолите след утрешния ден

  • 0
authorАвтор: Юлиян Арнаудов

Гейм конзолите след утрешния ден

Един от най-праволинейните пазари в развлекателната индустрия е този на гейм конзолите. За повече от три десетилетия той спазва един и същ цикъл, механизмите са идентични, а разликата във времето доскоро беше единствено в конкретните играчи и мащабите. Принципът е сравнително прост – производителите пускат мощна и лесна за ползване гейм конзола, обикновено едновременно или през година, максимум две, разлика. След това се води безмилостна ценова война и битка за това коя платформа разполага с най-интересните заглавия. Това продължава докато не излезе следващото поколение устройства.

Последните развития на пазара показват, че съвсем скоро той ще излезе от тази цикличност и ще се наложи нов модел. Ако преди година-две, когато бяха пуснати в продажба последното поколение конзоли, Sony и Microsoft загатваха за подобна промяна, то тя вече постепенно започва да се случва на практика. През лятото и двете компании обявиха, че ще започнат да предлагат своите видео игри за РС под формата на онлайн платформа. Официално, и Sony, и Microsoft, отричат, че това ще означава, че няма да пускат повече устройства. Дори от компаниите излезе информация за следващите модели устройства, които може да се очакват от догодина. В дългосрочен план обаче се положени основите за радикална промяна, която ще измени начина по който функционира този пазар.

Да играеш навсякъде

По време на най-голямото гейм изложение E3 през лятото Microsoft, а през август и Sony, обявиха, че заглавията за техните конзоли ще могат да се играят и на РС. Това ще стане, като сегашните онлайн платформи, които работеха с игралните устройства, ще могат да се ползват и от персонални компютри. Този ход беше очакван, като първите индикации за подобно развитие от двете компании се появиха още през 2013 година, когато бяха представени последното поколение конзоли. Но все още не се знаеха подробности по конкретните проекти.

За Microsoft това е продължение на тяхната стратегия, да направят Windows основна платформа за всички видове устройства. Което рано или късно щеше да засегне и съдържанието за тяхната конзола Xbox One. Този момент дойде и по време на E3 тази година гигантът от Редмънд обяви инициативата „Xbox Play Anywhere“ (Xbox Играй навсякъде). Повечето нови заглавия за игралната конзола на компанията ще са налични и за РС. Закупени веднъж за компютър или за Xbox, те ще могат да се играят и на двете платформи без доплащане. От Microsoft и различните разработчици не са обявили дали промяната в един момент ще засегне излезлите до момента гейм заглавия, но определено тя ще важи за новите.

Подобен ход предприе и Sony. Компанията обяви, че нейната онлайн услуга PlayStation Network ще бъде достъпна за РС. Платформата позволява на геймърите да играят по-старите заглавия от PlayStation 3 на по-новата конзола срещу заплащане на абонаментна такса. Това е първата стъпка на Sony към отварянето на пълния си каталог от конзолни игри за РС. Следващата е да направи съвместима и платформата PlayStation Plus с персоналните компютри, което ще отвори вратите на РС геймърите към по-новите заглавия на японската компания.

Втората новина е, че Sony пуска специален безжичен адаптер, който позволява на играчите да ползват контролера на PS4 на своите компютри.

Общото между действията на двете водещи конзолни играчи е, че те първо прехвърлят съдържанието си от физически носители в онлайн платформи, нещо, което се случва в цялата гейм индустрия. Вторият, по-важен ход, е че те постепенно ги унифицират – тоест ще предоставят игралните заглавия индискримативно, както за конзоли, така и за РС, смартфони и таблети.

Следващите устройства

Тези новини доведоха и до засилване на мнението на анализаторите, че краят на конзолите е близо. Аргументите им са, че вече има достатъчно мощни устройства, които да стриймват игри (не само компютри и конзоли) от онлайн платформи и бизнесът ще се пренесе към предоставянето на услуга, а не на хардуер.

При този сценарий има два варианта. Първият е, всички устройства, които излизат, да са достатъчно мощни, за да позволят нормално игрално усещане, както и да са съвместими със съответните интернет услуги. Вторият е, че постепенно конзолните играчи ще предоставят игрите на поискване, без да се свалят. Сегашните платформи позволяват на потребителя да ги свали на устройството и само да ги пусне. В този случай обаче устройството трябва да покрие определени технически изисквания, а новите игри изискват стабилни ресурси. При вариант за стриймване заглавието се пуска на сървърите на компанията и тогава основният ресурс, който се изисква, е поддържането на силна интернет връзка.

Експериментите в тази насока за момента не постигнаха пазарен успех. Основните конзолни играчи засега се насочват към трети вариант – пускането на допълнителен или подобрен хардуер, който да подсили настоящите устройства.

Microsoft обявиха Project Scorpio – мистериозен хардуер, който ще е съвместим с всички Xbox One игри, но ще разполага с много повече графична и изчислителна мощ и ще поддържа 4K резолюция. В същото време Sony подготвя PlayStation 4 Neo. Двата проекта се очаква да бъдат пуснати на пазара през 2017 г. Специфичното за тях е, че те не се водят ново поколения конзоли, а ще бъдат „подобрени“ варианти на досегашните модели. Все още няма достатъчно детайли, но има две предположения. Първото е, че те най-накрая ще пренесат конзолите по пътя на РС-тата – модулност на отделните компоненти, които ще могат да се заменят с по-нови. Тоест те ще се превърнат в специализирани гейм компютри.

Второто е, че ще допълнят настоящите конзоли, като им дадат допълнителна мощ. И в двата варианта виждаме опитите на Microsoft и Sony да продължат да разчитат на този тип устройства, но постепенно да ги доближат все повече до компютрите отколкото бяха до момента. Предимството на този подход е, че ще могат по-лесно да интегрират новите технологии, които се задават, като например виртуалната реалност.

Неясното бъдеще

Обявяването на новите устройства на Microsoft и Sony реално показва, че конзолите са изправени пред голям проблем. Технологиите остаряват бързо, пазарът се свива и трябва да се действа по-бързо от преди. Причините двете компании да обявяват нови устройства едва 4 години след пускането на последното поколение може да означава няколко неща. От една страна фирмите искат да „поправят“ конзолите, които в момента са на пазара. Те са проектирани по традиционния за сегмента начин, който явно не е стабилен в дългосрочен план. Затова Microsoft и Sony планират да пуснат устройства, които да бъдат устойчиви на подобни промени – потенциални модулни или ориентирани към стрийминг.

От друга, двата гиганта може да използват новите конзоли просто като временна мярка, която да подготви пазара за нови бизнес модели.

С пускането на онлайн платформите Microsoft и Sony загатват за все по-размитата граница на гейминга между различни устройства. След излизането на Project Scorpio и PlayStation 4 Neo те може да предприемат дългоочакваната стъпка в която да обединят различните хардуерни платформи – конзоли, РС, мобилни, в софтуерни. По този начин надпреварата за сърцата на играчите ще се пренесе в онлайн пространството.

В краткосрочен план бъдещето на гейм конзолите е сравнително ясно – те са изправени пред свиващи се продажби. По данни на изследователската фирма NPD Group продажбите на конзоли са намалели с 23% на годишна база в САЩ през май. Това лесно може да се преодолее с пускането на нови конзоли, но може да накара доста геймъри да се пренасочат към други платформи заради опасения, че такава подмяна на хардуера започва да се прави прекалено често. Това е и една от основните причини този модел да не е надежден в дългосрочен план. Затова е много вероятно Sony и Microsoft просто да подготвят играчите за гейминга след утрешния ден. Който може да няма нищо общо с настоящите ни представи за телевизор, конзола и контролер.

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Срамните тайни на хляба

Срамните тайни на хляба

Правят го с боядисано брашно, овлажнители, омекотители, ензими, към тях ароматизатори и овкусители Боядисано брашно, овлажнители, омекотители, ензими, към тях ароматизатори, овкусители. Това са част от срамните тайни на българския хляб. Че черният, смятан за по-здравословен е всъщност боядисан, е известно отдавна.

Паундът рязко поскъпна след решението, че Лондон може да се откаже от Брекзит едностранно

Паундът рязко поскъпна след решението, че Лондон може да се откаже от Брекзит едностранно

Британската лира поскъпва рязко спрямо останалите валути, след като Генералният адвокат на Съда на Европейския съюз прецени, че Великобритания има право едностранно да се откаже от Брекзит. Въпреки че решенията на генералния адвокат не са задължителни за Европейския съд и още по-малко за Обединеното кралство,

Експерт: Няма недостиг на кадри в България

Експерт: Няма недостиг на кадри в България

В България няма недостиг на кадри. Повечето обявени свободни работни места са за хора с ниско образование, на които се предлага ниско заплащане и не се осигурява обучение. Това каза председателят на сдружение "Солидарна България" и икономически съветник на КТ "Подкрепа" Ваня Григорова на форум за недостига на работна сила,

Емил Димитров: Сигнал има, Марешки да дойде с мен и да ни изслушат и двамата

Емил Димитров: Сигнал има, Марешки да дойде с мен и да ни изслушат и двамата

Снети са ми показанията, казва председателят на парламентарната комисия за борба със сивата икономика и контрабандата - Г-н Димитров, Марешки подава сигнал срещу вас до прокуратурата заради думите ви, че има двама крупни контрабандисти в горивата с политически чадър. Защо не сте подали сигнал, ако имате такива сведения?

Путин: Южна Европа може да се включи към "Турски поток" през Гърция

Путин: Южна Европа може да се включи към "Турски поток" през Гърция

Руският президент Владимир Путин не изключи възможността Южна Европа да се включи към "Турски поток" през Гърция, предаде ТАСС, цитирана от БТА. Путин каза това на съвместна пресконференция след разговори с гръцкия премиер Алексис Ципрас. "Готови сме да реализираме заедно с Гърция големи инфраструктурни енергийни проекти.

Красивите лица, които управляват над 67 млрд. лева

Красивите лица, които управляват над 67 млрд. лева

На върха на две от най-големите банки в България са жени, към тях скоро ще се присъедини и трета Образът на жените като мениджъри, които поемат по-малко рискове и които е малко вероятно да прахосат финансите на банката, която управляват, е погрешен и това трябва да се взема под внимание. Изненадващата констатация е записана в доклад на

“Инерком”: Работим  по финализиране  на сделката за ЧЕЗ (Обзор)

“Инерком”: Работим по финализиране на сделката за ЧЕЗ (Обзор)

Имаме валиден договор, съобщават от българската компания. От Прага информират, че са започнали преговори и с “Индия Пауър” “Инерком” има валиден договор с ЧЕЗ - Прага, съобщиха официално от компанията в понеделник. Съобщението им е във връзка с изтеклия срок за плащане по сделката, който бе в края на ноември.

Сглобява се най-големият автогигант - Fordswagen!

Сглобява се най-големият автогигант - Fordswagen!

Две от водещите автомобилни компании Volkswagen и Ford са все по-близо до пълно сливане. Ако това се случи, това ще бъде най-голямата автомобилна фирма в света. Генералният директор на германската компания Хербет Дийс потвърди пред Ройтерс, че преговорите с Ford моге да доведат до създаване на "глобален автомобилен алианс".

Градска железница свързва Казичене с Банкя

Градска железница свързва Казичене с Банкя

Откриват градска железница по линията Казичене – Банкя. Първата мотриса потегли днес в 12:05ч. и ще стигне до крайната си точка за час и десет минути, предаде Би Ти Ви. „Идеята е да направим нова градска железница, която да свързва кварталите на София. В последствие идеята ни е да се свързва Перник със София.

Хлябът трябва да се подбира според храната

Хлябът трябва да се подбира според храната

Ако е 100% ръжен, е като тухличка, останалото е лъжа Объл, красив, добре оформен, но никъде не е напукан, има формата на бял хляб, но на етикета пише, че ръжен. Това означава, че в него има поне 90% бяло брашно и 10% ръжено, обясняват експерти пекари част от заблудите, които прилагат търговци. 100% ръжен хляб може да има само в един вариант -

Най-коментирани

Пампорово открива ски сезона на 8 декември

Пампорово открива ски сезона на 8 декември

Ски сезонът в Пампорово ще бъде открит на 8 декември, съобщи на пресконференция в София Мариан Беляков, изпълнителен директор на "Пампорово" АД, предава БТА. На пресконференцията за представяне на новостите в курорта за предстоящия зимен сезон участва и олимпийската шампионка Катя Дафовска, която е сред хотелиерите в Пампорово.

Събират разделно отпадъците на близо 6,4 милиона българи от 183 общини

Събират разделно отпадъците на близо 6,4 милиона българи от 183 общини

Близо 6,4 млн. души от 183 общини са обхванати от разделното събиране на отпадъци в момента. Това съобщи министърът на околната среда и водите Нено Димов по време на заключителния форум "Зелена икономика", който се състоя в София хотел Балкан, съобщи БТА. В България са рециклирани 917 000 тона битови отпадъци през 2016 г.

Красивите лица, които управляват над 67 млрд. лева

Красивите лица, които управляват над 67 млрд. лева

На върха на две от най-големите банки в България са жени, към тях скоро ще се присъедини и трета Образът на жените като мениджъри, които поемат по-малко рискове и които е малко вероятно да прахосат финансите на банката, която управляват, е погрешен и това трябва да се взема под внимание. Изненадващата констатация е записана в доклад на

Чакат инфлацията, за да вдигнат цената на водата

Чакат инфлацията, за да вдигнат цената на водата

Увеличението е от 1 януари, най-много е в Бургас и София Инфлацията за ноември, която НСИ ще обяви до няколко дни, ще е решаваща за това с колко ще поскъпне водата от 1 януари. На 17 декември КЕВР, чийто председател е Иван Иванов, ще разгледа заявленията на ВиК операторите в 23 града с новите цени.

Почват преговори за концесията в Банско (Обзор)

Почват преговори за концесията в Банско (Обзор)

Петчленка на ВАС потвърди, че не трябва ОВОС за плана за управление на “Пирин” Кабинетът упълномощи в сряда министъра на околната среда и водите Нено Димов да предоговори концесионния договор с “Юлен” АД за ски зоната над Банско. По същото време 5-членният състав на Върховния административен съд (ВАС) публикува решение,

Градска железница свързва Казичене с Банкя

Градска железница свързва Казичене с Банкя

Откриват градска железница по линията Казичене – Банкя. Първата мотриса потегли днес в 12:05ч. и ще стигне до крайната си точка за час и десет минути, предаде Би Ти Ви. „Идеята е да направим нова градска железница, която да свързва кварталите на София. В последствие идеята ни е да се свързва Перник със София.

Левон Хампарцумян: Не се очаква рязко повишаване на лихвите

Левон Хампарцумян: Не се очаква рязко повишаване на лихвите

Финансистът Левон Хампарцумян, който стана „Банкер на 2018 г.” коментира проблемът с хроничната бедност пред Би Ти Ви. По думите му страната ни винаги е била най-бедната държава в Европа, дори по времето на комунизма. „През 1944 г. България е на същото икономическо положение като Дания – селскостопански държави с наченки на индустрия.

Срамните тайни на хляба

Срамните тайни на хляба

Правят го с боядисано брашно, овлажнители, омекотители, ензими, към тях ароматизатори и овкусители Боядисано брашно, овлажнители, омекотители, ензими, към тях ароматизатори, овкусители. Това са част от срамните тайни на българския хляб. Че черният, смятан за по-здравословен е всъщност боядисан, е известно отдавна.

Путин: Южна Европа може да се включи към "Турски поток" през Гърция

Путин: Южна Европа може да се включи към "Турски поток" през Гърция

Руският президент Владимир Путин не изключи възможността Южна Европа да се включи към "Турски поток" през Гърция, предаде ТАСС, цитирана от БТА. Путин каза това на съвместна пресконференция след разговори с гръцкия премиер Алексис Ципрас. "Готови сме да реализираме заедно с Гърция големи инфраструктурни енергийни проекти.

Рокади в борда на директорите на БДЖ: 2-ма шефове уволнени, нови на техните места

Рокади в борда на директорите на БДЖ: 2-ма шефове уволнени, нови на техните места

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков извърши промени в състава на Съвета на директорите на "Холдинг БДЖ" ЕАД, съобщи на сайта си ведомството. С протоколно решение на министъра като членове на Съвета на директорите на "Холдинг БДЖ" ЕАД са избрани Григори Григоров и Светломир Николов.

"Булгаргаз" ЕАД предлага увеличение на цената на природния газ с 3,51%

"Булгаргаз" ЕАД предлага увеличение на цената на природния газ с 3,51%

"Булгаргаз" ЕАД предложи на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ да утвърди цена на природния газ за първо тримесечие на 2019 г. в размер 44,80 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС), съобщиха от обществения доставчик. В сравнение с утвърдената за четвърто тримесечие на 2018 г.

Китайският индекс на цените на производителите през ноември се е увеличил с 2,7%

Китайският индекс на цените на производителите през ноември се е увеличил с 2,7%

Според публикуваните от Китайското статистическо бюро данни, през ноември индексът на цените на производителите се е увеличил с 2,7%, предаде bulgarian.cri.cn. Старшият статистик Шън Гуоцин заяви, че според оценките, 0,8 процентни пункта от 2,7-процентния ръст са повлияни от промените на цените през миналата година, а 1,9% от новото им увеличение.

За ноември месец китайският индекс на потребителските цени се е повишил с 2,2%

За ноември месец китайският индекс на потребителските цени се е повишил с 2,2%

Публикуваните вчера данни от Държавното статистическо управление данни показват, че през първите 11 месеца на тази година индексът на потребителските цени (CPI) на Китай се е повишил с 2,1% спрямо същия период на миналата година, а за ноември с 2,2%, предава bulgarian.cri.cn. По-конкретно увеличението в градовете и селата е било на едно и също

Близо 31 млн. частни фирми и 71 млн. семейни бизнеси оперират в Китай

Близо 31 млн. частни фирми и 71 млн. семейни бизнеси оперират в Китай

Броят на частните компании и семейните бизнеси в Китай се е увеличил бързо след старта на политиката за реформи и отваряне преди 40 години, сочат данни на Държавната агенция за пазарна регулация. Към края на октомври 2018 г. в страната е имало 71,37 милиона семейни бизнеса и 30,67 милиона частни фирми, предаде bulgarian.cri.cn.

„Блумбърг": До 2030 г. Китай може да се превърне глобален лидер в изкуствения интелект

„Блумбърг": До 2030 г. Китай може да се превърне глобален лидер в изкуствения интелект

Стойността на основните индустрии, свързани с разработката на изкуствен интелект в Китай може да надхвърли 1 трилион юана (над 145 милиарда долара) до 2030 г., а тази на секторите, в които тази технология се използва – над 10 трилиона юана, прогнозира доклад на „Блумбърг" (Bloomberg Intelligence), предаде bulgarian.cri.cn.

Кирил Домусчиев призова да се разследва спекулата с цената на тока

Кирил Домусчиев призова да се разследва спекулата с цената на тока

Уважавайте бизнеса, който не търси работа, а създава работа, каза председателят на КРИБ на живо в предаването „Беновска пита“ по Канал 3. Кирил Домусчиев за бизнеса, представляван от КРИБ, като обединител на нацията срещу повишаването на цените на тока, срещу безотговорните изказвания на политици, срещу нежеланието и направо отказа за реформи в

Чакат инфлацията, за да вдигнат цената на водата

Чакат инфлацията, за да вдигнат цената на водата

Увеличението е от 1 януари, най-много е в Бургас и София Инфлацията за ноември, която НСИ ще обяви до няколко дни, ще е решаваща за това с колко ще поскъпне водата от 1 януари. На 17 декември КЕВР, чийто председател е Иван Иванов, ще разгледа заявленията на ВиК операторите в 23 града с новите цени.

Голям растеж на гръцкия износ през октомври

Голям растеж на гръцкия износ през октомври

За голям растеж на гръцкия износ през октомври информира в съобщение Гръцкият съюз на износителите, цитиран от агенция АНА-МПА. Според анализа на Центъра за експортни изследвания, който се основава на неокончателни данни на гръцката статистическа служба, през октомври износът на страната е нараснал с около 24 процента на годишна база и възлиза на

Градска железница свързва Казичене с Банкя

Градска железница свързва Казичене с Банкя

Откриват градска железница по линията Казичене – Банкя. Първата мотриса потегли днес в 12:05ч. и ще стигне до крайната си точка за час и десет минути, предаде Би Ти Ви. „Идеята е да направим нова градска железница, която да свързва кварталите на София. В последствие идеята ни е да се свързва Перник със София.

Левон Хампарцумян: Не се очаква рязко повишаване на лихвите

Левон Хампарцумян: Не се очаква рязко повишаване на лихвите

Финансистът Левон Хампарцумян, който стана „Банкер на 2018 г.” коментира проблемът с хроничната бедност пред Би Ти Ви. По думите му страната ни винаги е била най-бедната държава в Европа, дори по времето на комунизма. „През 1944 г. България е на същото икономическо положение като Дания – селскостопански държави с наченки на индустрия.