Генерични vs. оригинални

  • 0
authorАвтор: Христо Николов

Генерични vs. оригинални

Всеки, който е купувал лекарства, вероятно е забелязал, че обикновено на опаковката под оригиналното име с по-малки букви са изписани още едно или две наименования. Ако оригиналното име е самата марка – името, под което е известно лекарството, то второто е така нареченото „генерично наименование“.

В разработването на оригиналното (или често наричано „иновативно“) лекарство производителят е вложил огромни средства и време – често от момента на изобретяването докато стигне до аптеките, минават повече от 15 години. Затова оригиналните лекарста са защитени от патент – обикновено 10-годишен. И въпреки че всеки техен производител е длъжен да публикува формулата, никой няма право да продава това лекарство, докато не изтече патентът.

Оригиналните лекарства са доста скъпи. Генеричните са значително по-евтини, тъй като производителите им много често са няколко и се борят за по-голям пазарен дял. Качеството на генеричните лекарства по нищо не отстъпва на оригиналните – молекулата на субстанцията и дозировката са едни и същи. Ползата от тях обаче е значителна, защото заради по-ниската им цена те позволяват на повече хора достъп до здравеопазване.

За предимствата и недостатъците на генеричните и оригиналните лекарства започва разговорът ми с председателя на Българската генерична фармацевтична асоциация Николай Хаджидончев, който е и изпълнителен директор на търговската компания в България на Актавис- компания на Тева.

Самите „Тева“ и „Актавис“, които се сляха наскоро, произвеждат и внасят в България както оригинални, така и генерични лекарства. Но Хаджидончев е убеден, че за пазар като българския, чието здравеопазване страда от хроничен недостиг на средства, прогенеричната политика определено е от полза.

Дългогодишният спор дали цените на лекарствата в България са скъпи или евтини според Хаджидончев е безсмислен. Медикаментите, отпускани с рецепта и особено онези, чиято стойност се реимбурсира от държавата, са най-ниски от целия ЕС, заключава той.
Според самия Закон за лекарствените продукти в хуманната медицина от много години у нас действа референтен механизъм: за да се регистрира лекарство в България, независимо дали е генерично или оригинално, цената му трябва да е най-ниската от цените му в 17 други държави от ЕС.

Отделно от това реимбурсацията става на базата на най-ниската цена в групата лекарства със същата молекула. Например при лечение на сърдечно-съдовите заболявания има до 11-12 генерични лекарства с една и съща молекула и генерично наименование. На реимбурсация обаче подлежи само най-евтиното от всичките.
„Тоест, ако искам пациентът да не доплаща нищо за моето лекарство, трябва да го продавам на възможно най-ниската цена измежду тези конкурентни продукти“, казва Хаджидончев.

Усещането, че лекарствата у нас са скъпи, идва по-скоро от начина на реимбурсиране. В България то е направено така, че болните доплащат значителна част от цената, като това важи особено много за социално най-значимите заболявания.

У нас на практика 100% реимбурсация има само за инсулина, докато в редица страни от ЕС това важи и за лекарствата за есенциална хипертония, за онкомедикаменти и редица други. Едва от 2017 г. у нас например ще се приложи 100-процентово доплащане на лекарства за хипертония, което е голямо облекчение за болните. Защото тези медикаменти се взимат цял живот, а често терапията не е с едно, а с няколко лекарства в комбинация.

Но все пак за най-масовите българинът често доплаща между 50 и 75% от стойността им, което е най-високия дял, сравнен с доплащането на лекарствата за същите заболявания в други страни членки.

Именно това е една от причините според Хаджидончев асоциацията да пледира за включването на повече генерични медикаменти в позитивния лекарствен списък, където са медикаментите, подлежащи на реимбурсация.

„Прогенеричната политика води до спестяване на финансов ресурс и увеличава достъпа до лечение. С едни и същи пари се лекуват по-голям брой пациенти. А нали трябва да направим здравеопазването достъпно за всички, а не само за онези, които могат да си доплащат?“, казва председателят на асоциацията.

Истината е, че през последните години делът на генеричните лекарства на българския пазар нараства за сметка на иновативните. Това обаче важи само за броя на опаковките, но не и за стойността на тези медикаменти, просто защото те са по-евтини. Факт е обаче, че все още по-голямата част от публичния ресурс на здравната каса – близо 70%, отива за иновативни лекарства.

Разбира се, никой не отрича, че трябва да има и такива лекарства – без тяхното съществуване по принцип фармацията е немислима. „Ето например наскоро на пазара се появи революционно лекарство, което за първи път в историята лекува успешно Хепатит С. Но струва ужасно скъпо, а здравната каса разполага с едно и също количество пари. За да може то да се предлага на заболелите, ще трябва да се съкратят средствата за лекарства на хората с високо кръвно, например“, констатира Хаджидончев.

Друг страничен довод в подкрепа на прогенеричната политика е, че в България производството на този тип лекарства има както традиции, така и доста силно актуално присъствие. „Малцина знаят това, но 10% от заетите в производството на генерични лекарства в целия Европейски съюз, се трудят в България“, казва Хаджидончев. Става въпрос за фармацевтични заводи в България, които произвеждат генерични продукти от десетилетия. Част от тези производства са обновени и сертифицирани за износ на медикаменти в Западна Европа, САЩ и Канада.

Другият огромен проблем на българския лекарствен пазар в момента е, че все по-често на него се появяват дефицити. Липсите на един или друг медикамент обикновено се дължат на две главни обстоятелства – на изтеглянето на лекарството от пазара от страна на вносителя заради неизгодните цени или на така наречения „паралелен износ“.
По принцип ценовото сравняване се прави по отношение на държави, чийто пазар няма нищо общо с българския като мащаби. Например с полския, който заради населението е около 5 пъти по-голям от българския. Но вносителят в България може да внася само в България – не може примерно да договори партида, която да се продава и в Гърция, Македония и Сърбия, за да постигне по-голямо количество и съответно по-ниска цена.
„Има случаи, в които заради трайността на лекарството не може да се продаде цялото количество и се стига до унищожаването му. Понякога половината партида се унищожава“, казва Хаджидончев.

И лека-полека от нашия пазар са изтеглени голяма част от онколекарствата. Има цели групи от тях, които просто не се внасят. „В една от групите онкомедикаменти е останала само нашата компания, с едно лекарство, печалбата от което ни е само 3%, а искат от нас да дадем още 10% отстъпка от цената и на практика да го продаваме на загуба“, споделя Хаджидончев.

Ценово рефериране има във всички държави, но техните пазари са огромни. Разбира се, и там съществува проблемът с изтеглянето на лекарства от пазара за избягване на загубите. Но в България в последните няколко години изчезнаха около 200 важни лекарства. И както често се случва, се появява някой, който внася аналогично лекарство на много по-висока цена. И за да има все пак някакво лечение, здравната каса се принуждава да го плаща.

За да реши проблема, здравното министрество предвиди с поправка в закона да се създаде държавна търговска фирма, която да се занимава с вноса на такива лекарства. Заради оставката промените така и не бяха внесени в парламента. Хаджидончев признава, че не разбира изобщо как би действало подобно предприятие. „Не разбирам как производителят ще даде на държавата по-ниска цена отколкото на официалния вносител на това лекарство“, казва той.

„Изобщо, когато говорим за цените на лекарствата в България, на мен много би ми се искало да видя паралелен внос на лекарства. Тоест някой да внесе същото лекарство на по-ниска цена. Но няма такъв случай – у нас има паралелен износ“, казва Хаджидончев.
На самия него му се е случвало да търси за свой близък лекарство – оказало се, че е внасяно, но заради твърде ниската му цена е изкупено от аптеките и изнесено в чужбина.

Този паралелен износ също е бич за нашия фармацевтичен пазар, защото води до огромни дефицити. Хаджидончев твърди, че фирмата, която представлява, също е пострадвала от подобен процес и нейни лекарства за лечение на множествена склероза, рак и астма също са

Повече - в книжното тяло 

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

"Газпром" обмисля да продължи "Турски поток" през България и Сърбия или през Гърция и Италия

"Газпром" обмисля да продължи "Турски поток" през България и Сърбия или през Гърция и Италия

Москва ще бъде готова да започне продължаването на газопровода "Турски поток" на европейска територия едва след като получи твърди гаранции от ЕС, че проектът няма да последва съдбата на "Южен поток", заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от РИА Новости. Лавров каза в интервю за "Сръбски телеграф", цитирано от агенцията,

Експерт: Цените на горивата паднаха заради по-ниската цена на суровината и заради натиска

Експерт: Цените на горивата паднаха заради по-ниската цена на суровината и заради натиска

Цените на горивата в България намаляват, както заради по-ниската цена на суровината, така и заради протестите и натиска върху производителите и търговците. Така коментира пред NOVA  инж. Христо Казанджиев от Българския енергиен и минен форум спадът на цените на дребно от последните дни. На места в страната това намаление достигна до 15 стотинки на

Германски министър: Да се намалят данъците заради свиването на икономиката ни

Германски министър: Да се намалят данъците заради свиването на икономиката ни

Германия се нуждае от намаляване на данъците и други мерки, за да подкрепи дългосрочно икономическия си растеж, заяви германският министър на икономиката Петер Алтмайер в публикувано днес интервю, цитирано от Ройтерс. Тази седмица най-голямата европейска икономика отчете за първи път от 2015 година свиване с 0,

Зелето поскъпва, ябълките и портокалите - по-евтини

Зелето поскъпва, ябълките и портокалите - по-евтини

Индексът на тържищните цени /ИТЦ/, който отразява цените на хранителните стоки на едро падна тази седмица с 0,37 на сто до 1,364 пункта, съобщава Държавната комисия по стоковите борси и тържищата /ДКСБТ/. Базовото ниво на индекса - 1 000, е от 2005 година. Оранжерийните домати се продават тази седмица по 2,24 лева за килограм,

Втори пореден ден фериботите за Закинтос и Кефалония не работят поради лошото време

Втори пореден ден фериботите за Закинтос и Кефалония не работят поради лошото време

За втори пореден ден без фериботни връзки с континентална Гърция остават островите Закинтос и Кефалония поради силните ветрове в района, съобщава "Катимерини". Националната метеорологична служба издаде нов метеорологичен бюлетин, в който обявява забрана за отплаване на корабите от Закинтос и Кефалония за пристанището Килини и обратно до 18 часа

Левон Хампарцумян: Лихвите по кредитите ще се повишат при сериозна инфлация в еврозоната

Левон Хампарцумян: Лихвите по кредитите ще се повишат при сериозна инфлация в еврозоната

Лихвите по кредитите ще се повишат при по-сериозна инфлация в еврозоната. Това каза банкерът Левон Хампарцумян в  предаването „Плюс-Минус" по Нова телевизия. ”Най-вероятно ще има повишаване на лихвите по кредитите. От друга страна, ако има рязко повишаване на лихвите задлъжнелите големи държави от еврозоната биха имали трудности, т.е.

Безплатно саниране е възможно с ЕСКО договор

Безплатно саниране е възможно с ЕСКО договор

Проектът позволява инвестицията да се изплати от понижените сметки за енергия До 40% от сметките за ток, парно, топла и студена вода може да бъдат спестени с подписване на ЕСКО договор. Това са споразумения, по-известни като “договор с гарантиран резултат”. Имат за предмет изпълнение на мерки за повишаване на енергийната ефективност в сгради,

Министърът на търговията на Турция ще е в България днес и утре

Министърът на търговията на Турция ще е в България днес и утре

Министърът на търговията на Турция г-жа Рухсар Пекджан ще бъде на официално посещение в България в неделя и понеделник, съобщава Анадолската агенция, като се позовава на съобщение на турското Министерство на търговията. По време на двудневното си посещение Пекджан ще бъде придружавана от делегация, в която ще участват около 200 представители на

След месец ще е ясно дали “Турски поток” минава през България

След месец ще е ясно дали “Турски поток” минава през България

До края на годината, тоест след месец, ще стане ясно дали газът от “Турски поток” ще се транспортира през България към Европа. Това става ясно от документ, който “Булгартрансгаз” внесе за одобрение в КЕВР на 16 ноември. Преди дни бе официално открита морската част на “Турски поток” от руския президент Владимир Путин и турския му колега Реджеп

Удължават лифта, за да ходят софиянци с метро до Витоша

Удължават лифта, за да ходят софиянци с метро до Витоша

Пътническа въжена линия до планината Витоша, която да има обща спирка с метрото, планира Столичната община. Намеренията на кметството в бъдеще метрото да се свърже със Симеоновския лифт са обявени отдавна. Идеята е първата линия на метрото да продължи от Бизнес парка и да стигне до околовръстното шосе при “Икеа”,

Най-коментирани

Кариерен форум за български студенти и млади кадри ще се проведе в Германия

Кариерен форум за български студенти и млади кадри ще се проведе в Германия

Кариерен форум за българи ще се състои на 29 ноември в Германия. Това съобщиха от пресцентъра на социалното министерство. Събитието, насочено към български студенти и млади квалифицирани кадри, ще се състои в периода 10.00 - 16.00 часа, в Гьоте университет, Франкфурт на Майн. Негов организатор e Германо-българската индустриално-търговска камара.

Банско забранява пластмасата в ски зоната

Банско забранява пластмасата в ски зоната

Всички заведения в ски зоната на Банско от този сезон няма да използват пластмаса по никакъв повод, съобщиха на пресконференция от концесионера "Юлен". Те ще бъдат заменени с такива, които могат да се преработват на 100%, като например стъклени бутилки, бамбукови сламки и картонени чаши. Тази стъпка е предприета по повод Световната битка с

Лиляна Павлова: Регионалните политики на Балканите се развиват бързо

Лиляна Павлова: Регионалните политики на Балканите се развиват бързо

Министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова получи от името на България престижната Годишната награда на Виенския икономически форум на церемония днес. Призът е за страната ни като партньор на форума за 2018 година и по повод големия принос за развитието на регионалното икономическо сътрудничество по време на

Ердоган: Очакваме първи доставки на газ през "Турски поток" през 2019 г.

Ердоган: Очакваме първи доставки на газ през "Турски поток" през 2019 г.

Турция очаква първи доставки на газ през газопровода "Турски поток" през 2019 г., заяви Ердоган на церемония за завършването на строителството на морския участък на газопровода, предава БТА. Очаквайте

Толполиция ще снима и глобява, но само за липса на винетка

Толполиция ще снима и глобява, но само за липса на винетка

Свързват системите на КАТ и новия контролен орган Толполиция на пътя ще снима, а след това ще може и да глобява за липса на винетка. Това предвиждат промени в Закона за движението по пътищата, внесени в парламента преди дни. Новите текстове се налагат заради въвеждането от началото на следващата година на електронна винетка за леките автомобили

Левон Хампарцумян: Лихвите по кредитите ще се повишат при сериозна инфлация в еврозоната

Левон Хампарцумян: Лихвите по кредитите ще се повишат при сериозна инфлация в еврозоната

Лихвите по кредитите ще се повишат при по-сериозна инфлация в еврозоната. Това каза банкерът Левон Хампарцумян в  предаването „Плюс-Минус" по Нова телевизия. ”Най-вероятно ще има повишаване на лихвите по кредитите. От друга страна, ако има рязко повишаване на лихвите задлъжнелите големи държави от еврозоната биха имали трудности, т.е.

Стабилният валутен курс на Северна Корея опровергава икономистите

Стабилният валутен курс на Северна Корея опровергава икономистите

Въпросът, който измъчва наблюдателите на икономиката на Северна Корея, е как страната може да поддържа стабилен валутен курс и да не допуска хиперинфлация въпреки строгите санкции, политическото напрежение и нарастващия търговски дисбаланс? Накратко, Северна Корея купува много повече, отколкото продава на Китай и заради санкциите почти не прави

Ангелкова: У нас вече идват все  по-богати туристи

Ангелкова: У нас вече идват все по-богати туристи

Приходите се увеличават повече, отколкото е ръстът на гостите Приходите от международен туризъм за първите девет месеца на 2018 г. възлизат на 3,2 млрд. евро според данните на БНБ, съобщиха от министерството на туризма. Ръстът спрямо същите месеци на 2017 г. е 7 на сто. В същото време обаче за деветте месеца на 2018 г.

Приходите от международен туризъм от  януари до септември са 32 млрд. евро, ръстът е със 7%

Приходите от международен туризъм от януари до септември са 32 млрд. евро, ръстът е със 7%

Приходите от международен туризъм възлизат на 3,2 млрд. евро в периода януари-септември тази година, показват последните данни на БНБ. Ръстът спрямо същите месеци на 2017 г. е 7 на сто. За 9-те месеца на 2018 г. над 7,9 млн. са чуждестранните туристически посещения, те нарастват с 5,5% в сравнение със същия период година по-рано,

"Йени шафак": Исторически ден за "Турски поток"

"Йени шафак": Исторически ден за "Турски поток"

Предстоящата днес церемония по завършване на строителството на морския участък на газопровода "Турски поток", на която ще присъстват президентите на Турция и Русия Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путин, е сред водещите теми на турския печат. "Исторически ден за мегапроекта" ("Акшам"), "Исторически ден за Турски поток" ("Йени шафак"),

300 лева глоба и 70 лева такса, ако караш без винетка

300 лева глоба и 70 лева такса, ако караш без винетка

Цените на винетки за догодина остават същите 300 лв. глоба и 70 лв. компенсаторна такса ще плащат шофьорите, които не са си купили винетка и бъдат хванати на пътя. За камионите над 12 тона и превозните средства между 3,5 и 12 тона компенсаторната такса е съответно 175 и 125 лв. Глобата за тях е 1800 лв.

От март 2019-а на касовата бележка за гориво  ще има разбивка на цената

От март 2019-а на касовата бележка за гориво ще има разбивка на цената

Така ще знаем стойността без налозите От март 2019 г. на всяка касова бележка за продажба на гориво ще има разбивка на цената. Това е записано в проект за промени на наредбата за фискалните устройства, които финансовият министър Владислав Горанов обяви за обществено обсъждане. Всеки търговец ще прави на фискалния бон разбивка на сумата за

ДАНС, митници и НАП влязоха в данъчни складове край  Враца

ДАНС, митници и НАП влязоха в данъчни складове край Враца

Спецоперация на ДАНС, Агенция „Митници“ и НАП втори ден проверява данъчни складове край Враца. Първоначалната информация бе, че проверката е в складове на Гриша Ганчев. От отлично информирани източници обаче, "24 часа" научи, че всъщност проверката е в данъчни складове на русенската фирма ДМВ ЕООД. Фирмата е купила складовете от "Петрол".

Предлагат за обсъждане в касовите бележки за гориво да се вписва ДДС и акцизът

Предлагат за обсъждане в касовите бележки за гориво да се вписва ДДС и акцизът

Министерството на финансите публикува за обществено обсъждане проект за промяна на Наредба Н-18 от 2006 г. за регистриране и отчитане чрез фискални устройства на продажбите в търговските обекти, съобщава пресцентърът на финансовото ведомство, цитиран от БТА. Срокът за подане на предложения е 21 декември.

Камиони, изрисувани с красиви места от страната ни, популяризират България

Камиони, изрисувани с красиви места от страната ни, популяризират България

Читатели, забелязали рекламата на колела в чужбина, призовават страната ни да я увеличи „В Словакия карах зад камион, чието ремарке бе изрисувано с гледки от Пловдив. Стана ми приятно, че рекламират родния ми град“, пише българин, живеещ от години зад граница. След час видял друг камион с картина от 7-те рилски езера.

Бизнесът вдига заплатите догодина

Бизнесът вдига заплатите догодина

Бизнесът предвижда догодина да се вдигнат средните заплати с поне двуцифрено число. "През последните две години имаме двуцифрен ръст на средата работна заплата. Тази тенденция ще се запази и през следващата година" каза председателят на КРИБ Кирил Домусчиев след среща на работодателите и синдикатите при премиера Бойко Борисов.

Шанхай с $238 млрд. чуждестранни инвестиции от началото на реформите и отварянето

Шанхай с $238 млрд. чуждестранни инвестиции от началото на реформите и отварянето

От началото на политиката за реформи и отваряне към света Шанхай е привлякъл 238 милиарда долара чуждестранни инвестиции, става ясно от данни на местната Комисия за търговия. Благодарение на това финансиране в града са били реализирани 95 000 проекта, а само за миналата година стоте най-големи чужди компании там са реализирали приходи от близо 3

Държавата дава по още 100 лв. за помощи за топло

Държавата дава по още 100 лв. за помощи за топло

Още по 100 лв. помощи за топлоенергия ще получат 210 хил. българи. Това решение взе правителството на днешното заседание. Така общо енергийно бедните ще получат по 474,15 лв. Допълнителните 100 лв. ще се изплащат от 12 декември на всички одобрени от Агенцията за социално подпомагане, обясни социалният министър Бисер Петков.

Задържаният за финансови злоупотреби Карлос Гон остава начело "Рено"

Задържаният за финансови злоупотреби Карлос Гон остава начело "Рено"

Карлос Гон остава председател и главен изпълнителен директор на "Рено". Това стана ясно след извънредното заседание на съвета на директорите на автомобилната компанията, съобщава БНТ. Той беше задържан в Япония заради злоупотреба с активи на партньора на "Рено" - Нисан Мотър Корпорейшън и укриване на данъци.

Толполиция ще снима и глобява, но само за липса на винетка

Толполиция ще снима и глобява, но само за липса на винетка

Свързват системите на КАТ и новия контролен орган Толполиция на пътя ще снима, а след това ще може и да глобява за липса на винетка. Това предвиждат промени в Закона за движението по пътищата, внесени в парламента преди дни. Новите текстове се налагат заради въвеждането от началото на следващата година на електронна винетка за леките автомобили