Генерични vs. оригинални

  • 0
authorАвтор: Христо Николов

Генерични vs. оригинални

Всеки, който е купувал лекарства, вероятно е забелязал, че обикновено на опаковката под оригиналното име с по-малки букви са изписани още едно или две наименования. Ако оригиналното име е самата марка – името, под което е известно лекарството, то второто е така нареченото „генерично наименование“.

В разработването на оригиналното (или често наричано „иновативно“) лекарство производителят е вложил огромни средства и време – често от момента на изобретяването докато стигне до аптеките, минават повече от 15 години. Затова оригиналните лекарста са защитени от патент – обикновено 10-годишен. И въпреки че всеки техен производител е длъжен да публикува формулата, никой няма право да продава това лекарство, докато не изтече патентът.

Оригиналните лекарства са доста скъпи. Генеричните са значително по-евтини, тъй като производителите им много често са няколко и се борят за по-голям пазарен дял. Качеството на генеричните лекарства по нищо не отстъпва на оригиналните – молекулата на субстанцията и дозировката са едни и същи. Ползата от тях обаче е значителна, защото заради по-ниската им цена те позволяват на повече хора достъп до здравеопазване.

За предимствата и недостатъците на генеричните и оригиналните лекарства започва разговорът ми с председателя на Българската генерична фармацевтична асоциация Николай Хаджидончев, който е и изпълнителен директор на търговската компания в България на Актавис- компания на Тева.

Самите „Тева“ и „Актавис“, които се сляха наскоро, произвеждат и внасят в България както оригинални, така и генерични лекарства. Но Хаджидончев е убеден, че за пазар като българския, чието здравеопазване страда от хроничен недостиг на средства, прогенеричната политика определено е от полза.

Дългогодишният спор дали цените на лекарствата в България са скъпи или евтини според Хаджидончев е безсмислен. Медикаментите, отпускани с рецепта и особено онези, чиято стойност се реимбурсира от държавата, са най-ниски от целия ЕС, заключава той.
Според самия Закон за лекарствените продукти в хуманната медицина от много години у нас действа референтен механизъм: за да се регистрира лекарство в България, независимо дали е генерично или оригинално, цената му трябва да е най-ниската от цените му в 17 други държави от ЕС.

Отделно от това реимбурсацията става на базата на най-ниската цена в групата лекарства със същата молекула. Например при лечение на сърдечно-съдовите заболявания има до 11-12 генерични лекарства с една и съща молекула и генерично наименование. На реимбурсация обаче подлежи само най-евтиното от всичките.
„Тоест, ако искам пациентът да не доплаща нищо за моето лекарство, трябва да го продавам на възможно най-ниската цена измежду тези конкурентни продукти“, казва Хаджидончев.

Усещането, че лекарствата у нас са скъпи, идва по-скоро от начина на реимбурсиране. В България то е направено така, че болните доплащат значителна част от цената, като това важи особено много за социално най-значимите заболявания.

У нас на практика 100% реимбурсация има само за инсулина, докато в редица страни от ЕС това важи и за лекарствата за есенциална хипертония, за онкомедикаменти и редица други. Едва от 2017 г. у нас например ще се приложи 100-процентово доплащане на лекарства за хипертония, което е голямо облекчение за болните. Защото тези медикаменти се взимат цял живот, а често терапията не е с едно, а с няколко лекарства в комбинация.

Но все пак за най-масовите българинът често доплаща между 50 и 75% от стойността им, което е най-високия дял, сравнен с доплащането на лекарствата за същите заболявания в други страни членки.

Именно това е една от причините според Хаджидончев асоциацията да пледира за включването на повече генерични медикаменти в позитивния лекарствен списък, където са медикаментите, подлежащи на реимбурсация.

„Прогенеричната политика води до спестяване на финансов ресурс и увеличава достъпа до лечение. С едни и същи пари се лекуват по-голям брой пациенти. А нали трябва да направим здравеопазването достъпно за всички, а не само за онези, които могат да си доплащат?“, казва председателят на асоциацията.

Истината е, че през последните години делът на генеричните лекарства на българския пазар нараства за сметка на иновативните. Това обаче важи само за броя на опаковките, но не и за стойността на тези медикаменти, просто защото те са по-евтини. Факт е обаче, че все още по-голямата част от публичния ресурс на здравната каса – близо 70%, отива за иновативни лекарства.

Разбира се, никой не отрича, че трябва да има и такива лекарства – без тяхното съществуване по принцип фармацията е немислима. „Ето например наскоро на пазара се появи революционно лекарство, което за първи път в историята лекува успешно Хепатит С. Но струва ужасно скъпо, а здравната каса разполага с едно и също количество пари. За да може то да се предлага на заболелите, ще трябва да се съкратят средствата за лекарства на хората с високо кръвно, например“, констатира Хаджидончев.

Друг страничен довод в подкрепа на прогенеричната политика е, че в България производството на този тип лекарства има както традиции, така и доста силно актуално присъствие. „Малцина знаят това, но 10% от заетите в производството на генерични лекарства в целия Европейски съюз, се трудят в България“, казва Хаджидончев. Става въпрос за фармацевтични заводи в България, които произвеждат генерични продукти от десетилетия. Част от тези производства са обновени и сертифицирани за износ на медикаменти в Западна Европа, САЩ и Канада.

Другият огромен проблем на българския лекарствен пазар в момента е, че все по-често на него се появяват дефицити. Липсите на един или друг медикамент обикновено се дължат на две главни обстоятелства – на изтеглянето на лекарството от пазара от страна на вносителя заради неизгодните цени или на така наречения „паралелен износ“.
По принцип ценовото сравняване се прави по отношение на държави, чийто пазар няма нищо общо с българския като мащаби. Например с полския, който заради населението е около 5 пъти по-голям от българския. Но вносителят в България може да внася само в България – не може примерно да договори партида, която да се продава и в Гърция, Македония и Сърбия, за да постигне по-голямо количество и съответно по-ниска цена.
„Има случаи, в които заради трайността на лекарството не може да се продаде цялото количество и се стига до унищожаването му. Понякога половината партида се унищожава“, казва Хаджидончев.

И лека-полека от нашия пазар са изтеглени голяма част от онколекарствата. Има цели групи от тях, които просто не се внасят. „В една от групите онкомедикаменти е останала само нашата компания, с едно лекарство, печалбата от което ни е само 3%, а искат от нас да дадем още 10% отстъпка от цената и на практика да го продаваме на загуба“, споделя Хаджидончев.

Ценово рефериране има във всички държави, но техните пазари са огромни. Разбира се, и там съществува проблемът с изтеглянето на лекарства от пазара за избягване на загубите. Но в България в последните няколко години изчезнаха около 200 важни лекарства. И както често се случва, се появява някой, който внася аналогично лекарство на много по-висока цена. И за да има все пак някакво лечение, здравната каса се принуждава да го плаща.

За да реши проблема, здравното министрество предвиди с поправка в закона да се създаде държавна търговска фирма, която да се занимава с вноса на такива лекарства. Заради оставката промените така и не бяха внесени в парламента. Хаджидончев признава, че не разбира изобщо как би действало подобно предприятие. „Не разбирам как производителят ще даде на държавата по-ниска цена отколкото на официалния вносител на това лекарство“, казва той.

„Изобщо, когато говорим за цените на лекарствата в България, на мен много би ми се искало да видя паралелен внос на лекарства. Тоест някой да внесе същото лекарство на по-ниска цена. Но няма такъв случай – у нас има паралелен износ“, казва Хаджидончев.
На самия него му се е случвало да търси за свой близък лекарство – оказало се, че е внасяно, но заради твърде ниската му цена е изкупено от аптеките и изнесено в чужбина.

Този паралелен износ също е бич за нашия фармацевтичен пазар, защото води до огромни дефицити. Хаджидончев твърди, че фирмата, която представлява, също е пострадвала от подобен процес и нейни лекарства за лечение на множествена склероза, рак и астма също са

Повече - в книжното тяло 

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Веднъж извадена,  скицата за имот  ще важи завинаги

Веднъж извадена, скицата за имот ще важи завинаги

С промени в наредба отпада изискването за презаверка.  Нова трябва да се издаде    само при промяна в данните Имотните скици стават безсрочни. Нови трябва да се издават само при промени в данните за имота. Това става възможно с промени в Наредбата за съдържанието, създаването и поддържането на кадастралната карта и кадастралните регистри.

Двама братя мамят 300 крадци на ток

Двама братя мамят 300 крадци на ток

Единият се представял за адвокат и водел дела срещу “Енерго-Про”  Продавал вземанията на подставени фирми, които прибирали парите 300 крадци на ток по изумителен начин са били измамени от други крадци. Варненската районна прокуратура задържа в четвъртък за 72 часа 46-годишния Петър Колев, който заедно с брат си и техен приятел успял да измами

Нови заплати - за президента  11 044 лв., за депутата поне 3540

Нови заплати - за президента 11 044 лв., за депутата поне 3540

Средното заплащане в страната нараства с 5,6%, което автоматично вдига това на хората от властта Средната заплата в България през последното тримесечие на 2017 г. се е вдигнала с 5,6% в сравнение с предишното. Но за депутатите увеличението е с 8,3%, а на президента, който взема най-високата заплата в управлението, увеличението е с 22,

Много ли са  1500 лева за  номер с 4 еднакви цифри?

Много ли са 1500 лева за номер с 4 еднакви цифри?

Ако те са различни, но избрани от шофьора, се предвижда табелата да е 6 пъти по-скъпа - до 300 лева Нови, по-високи цени за табели, които шофьорите поръчват, за да бъдат разпознаваеми и видими или да си помнят по-лесно номерата на колите, са описани в промяна на наредба на МВР. Тя е пусната за обществено обсъждане и реакции. От 1000 на 1500 лв.

“Богатите” пенсионери вече над 50 хиляди, догодина пада таванът

“Богатите” пенсионери вече над 50 хиляди, догодина пада таванът

5 пъти повече мъже вземат максимална пенсия 53 541 са т.нар. богати пенсионери, които вземат тавана на пенсията от 910 лв. Те са се увеличили с 8206 в сравнение с 2016 г., показва справка от онлайн статистиката на Националния осигурителен институт. В това число не влизат хората, които вземат максимална пенсия с включени вдовишки или инвалидни

Класна стая в хотел, за да се учи за камериерка

Класна стая в хотел, за да се учи за камериерка

Да учиш, като работиш, е мярка срещу младежката безработица Класна стая в хотел, в която се обучават бъдещи камериерки - това е един от примерите за практическо прилагане на дуалното образование, при което обучението и практиката вървят едновременно. Методиката се прилага в образователния център към хотел “Белвю” в Брюксел по договор с едно от

Валери Симеонов: До 20 дни променяме концесията за Банско, таксата ще е двойна

Валери Симеонов: До 20 дни променяме концесията за Банско, таксата ще е двойна

Поел съм ангажимент и до 15-20 дни промяната на концесията за ски зоната над Банско, която отложихме през декември м.г., ще бъде внесена в правителството. Това съобщи по БНТ вицепремиерът, ресорен за туризма, Валери Симеонов. Според него самата процедура ще се забави поради липсата на необходимите към новия Закон за концесиите наредби.

Полският президент: Изненадан съм, че ЕС иска да е зависим от "Газпром"

Полският президент: Изненадан съм, че ЕС иска да е зависим от "Газпром"

"Искам да изразя учудването си, че Европейският съюз, предимно западната му част, иска да бъде зависим от Газпром", заяви днес във Вилнюс полският президент Анджей Дуда в отговор на въпрос за концепцията на газопровода "Северен поток 2", предава БТА. По думите му, цитирани от варшавския вестник "Газета виборча",

Внос на виетнамци и индийци за поне 2 г. иска бизнесът

Внос на виетнамци и индийци за поне 2 г. иска бизнесът

Само за десет дни били обявени 9511 свободни места Работодателите искат да внасят работници от Виетнам, Индия и други страни извън ЕС поне за две години. Сега разрешението се издава за срок от една година. Искането е записано в становището на работодателите за приетия на първо четене от парламента проект за промени в Закона за трудовата миграция

Сорос посъветвал човек от ЕЦБ да не прави ядро от страните, влизащи в еврозоната

Сорос посъветвал човек от ЕЦБ да не прави ядро от страните, влизащи в еврозоната

Миналата година милиардерът Джордж Сорос се е срещнал с един от хората, които определят политиката на Европейската централна банка (ЕЦБ) – Беноа Куьор, за да обсъдят въпрос, който интересува силно роденият в Унгария интернационалист: по-дълбоката интеграция на еврозоната, предава американската агенция Bloomberg, цитирана от Фокус.

Най-коментирани

Най-малко регистрирани безработни през януари за последните 15 години

Най-малко регистрирани безработни през януари за последните 15 години

Агенцията по заетостта отчита 237 322 регистрирани безработни през януари. Това съобщиха от агенцията. Това е най-ниската численост през първия месец на годината от въвеждането на административната статистика на Агенцията по заетостта през 2004 г. досега. Равнището на регистрираната безработица през януари е 7.2 на сто.

БВП на глава от населението за България е 650 евро

БВП на глава от населението за България е 650 евро

БВП на глава от населението за България е 650 евро, докато в Европа е 32 000 евро. Трябва да ги догонваме, заяви проф. Димитър Иванов в сутрешния блок на Би Ти Ви. У нас моторите на растежа не са запалени, каза икономистът. "Поръчките от чужбина за промишлеността за миналата година са спаднали с 30%, а те определят апетита към нашето производство.

Нови заплати - за президента  11 044 лв., за депутата поне 3540

Нови заплати - за президента 11 044 лв., за депутата поне 3540

Средното заплащане в страната нараства с 5,6%, което автоматично вдига това на хората от властта Средната заплата в България през последното тримесечие на 2017 г. се е вдигнала с 5,6% в сравнение с предишното. Но за депутатите увеличението е с 8,3%, а на президента, който взема най-високата заплата в управлението, увеличението е с 22,

6 пътни възела на магистралата след Видин

6 пътни възела на магистралата след Видин

Кръгови кръстовища осигуряват връзката на аутобана с общинските пътища Шест пътни възела ще има на магистралния път от Видин до Ботевград. Пет са в участъка Видин - Ружинци и един на трасето от Мездра до Ботевград. Това предвижда проектът за аутобана Видин - Ботевград. Възлите осигуряват връзката на аутобана с шосетата,

“Богатите” пенсионери вече над 50 хиляди, догодина пада таванът

“Богатите” пенсионери вече над 50 хиляди, догодина пада таванът

5 пъти повече мъже вземат максимална пенсия 53 541 са т.нар. богати пенсионери, които вземат тавана на пенсията от 910 лв. Те са се увеличили с 8206 в сравнение с 2016 г., показва справка от онлайн статистиката на Националния осигурителен институт. В това число не влизат хората, които вземат максимална пенсия с включени вдовишки или инвалидни

Протестът във Видин продължава „до дупка”

Протестът във Видин продължава „до дупка”

За четвърта поредна събота във Видин се проведе протест за магистрален път и тунел под Петрохан и протестиращите блокираха за няколко часа движението към Дунав мост 2. Макар че в него се включиха по-малко хора в сравнение с предишните съботи, организаторите обявиха, че протести ще има и на 24 февруари,

Кристин Лагард: Следим какви ще бъдат последиците от данъчната реформа в САЩ

Кристин Лагард: Следим какви ще бъдат последиците от данъчната реформа в САЩ

Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард заяви днес, че следи с голямо внимание последиците от данъчната реформа, одобрена през декември от Конгреса на САЩ, и най-вече дали тя води до повишаване на лихвите, което би могло да засегне световната икономика, предаде АФП, цитирана от БТА.

През август 2019 г. дават разрешение за строеж на пътя Ружинци-Монтана

През август 2019 г. дават разрешение за строеж на пътя Ружинци-Монтана

През август 2019 г. ще бъде издадено разрешението за строеж на пътя Ружинци-Монтана. "Това ще се случи след тежка и тромава процедура. Тя изисква да се изпълнят 27 условия, които са задължителни според закона. Освен отчуждителните процедури, в тях са включени издаване на заповеди от министъра и други административни дела",

Министър Нанков: Електронните винетки ще се продават и по интернет

Министър Нанков: Електронните винетки ще се продават и по интернет

По тарифирането на тол-системата ще се работи в партньорство с превозвачите Електронните винетки ще могат да бъдат купувани по интернет, от специално поставени за целта пос-терминали и от бензиностанции, като цената им няма да бъде променяна. Ще бъдат въведени и уикенд винетки. Това коментира министърът на регионалното развитие и

Ангелкова и Соломон Паси към ЕС: Въведете БГ инициативата “100-те най-важни туристически обекта”

Ангелкова и Соломон Паси към ЕС: Въведете БГ инициативата “100-те най-важни туристически обекта”

Министри на туризма в Европейския съюз да намерят пари и да пуснат дронове с камери над най-важните туристически обекти в страните си. Това и още 4 предложения направи по време на министерската среща в НДК дигиталният посланик на България и бивш външен министър Соломон Паси. Според него това ще стимулира туризма на целия континент - заетите хора,

9,3% ръст на приходите от международен туризъм за година

9,3% ръст на приходите от международен туризъм за година

Приходите от международен туризъм в България през 2017 г. възлизат на 6,895 млрд. лв., сочат данните на БНБ. Това е с 9,3 процента повече спрямо рекордната до момента 2016 г., когато според ревизираните данни приходите са стигнали 6,311 млрд. лв. Това е чудесно постижение и доказва ефективността на нашите усилия да надграждаме постигнатото и да

581,31 лв. трябват на месец за нормален живот на човек от четиричленно домакинство

581,31 лв. трябват на месец за нормален живот на човек от четиричленно домакинство

За нормален живот на човек от четиричленно домакинство - двама възрастни и две деца, са необходими 581, 31 лв. месечно, според данните на Института за синдикални и социални изследвания /ИССС/ на КНСБ за четвъртото тримесечие на миналата година. Това съобщиха на пресконференция днес президентът на КНСБ Пламен Димитров,

BMW X4 - хем наедря, хем отслабна!

BMW X4 - хем наедря, хем отслабна!

BMW представи второто поколение на кросоувъра X4. Пред публика джипката ще дебютира на салона в Женева в началото на март. Това беемве ще продължи историята на успеха на първото Sports Activity Coupe в премиум сегмента на средния клас. От въвеждането на пазара на модела през 2014 г. са продадени над 200 000 екземпляра по целия свят.

Над 4,750 млрд. лева  директни плащания са получили фермерите  от началото на  програмния период

Над 4,750 млрд. лева директни плащания са получили фермерите от началото на програмния период

От март стартира и приемът на заявления за подпомагане за Кампания 2018 От началото на новия програмен период 2014-2020 г. до момента земеделските стопани са получили общо 4 750 251 032 лева по схемите и мерките на директните плащания, сочат данните на Държавен фонд “Земеделие” - Разплащателна агенция.

MTG съобщи официално: Продадохме Нова тв на Петр Келнер

MTG съобщи официално: Продадохме Нова тв на Петр Келнер

MTG подписа споразумение да продаде 95% от "Нова броудкастинг груп" на PPF Group - холдинг, контролиран от Петр Келнер, съобщиха от скандинавската компания. Чрез стойността на сделката се прави и оценка на 100% от българската медийна група - 185 млн. евро. Плащането ще се извърши изцяло в брой, допълват от MTG.

6 пътни възела на магистралата след Видин

6 пътни възела на магистралата след Видин

Кръгови кръстовища осигуряват връзката на аутобана с общинските пътища Шест пътни възела ще има на магистралния път от Видин до Ботевград. Пет са в участъка Видин - Ружинци и един на трасето от Мездра до Ботевград. Това предвижда проектът за аутобана Видин - Ботевград. Възлите осигуряват връзката на аутобана с шосетата,

Преработватели на старта, проекти се подават до 16 май

Преработватели на старта, проекти се подават до 16 май

За първи път приемат документи изцяло по електронен път На 14 февруари стартира приемът по една от най-дългоочакваните подмерки по “Програмата за развитие на селските райони”. Тя е сред най-големите частни мерки от настоящия програмен период. Това съобщи министърът на земеделието Румен Порожанов преди дни на среща със стотици земеделци.

Тодор Ташев: 5G ще промени живота ни

Тодор Ташев: 5G ще промени живота ни

В края на миналата седмица “Мтел” показа първата у нас демонстрация на 5G. Потърсихме главния технически директор на телекома Тодор Ташев, който ни обясни какви са предимствата на новата технология и как тя ще промени живота на потребителите. - “Мтел” вече обяви, че предлага 4,5G услуги. Сега казвате, че 5 е по-бързо от 4, какво се крие зад това?

“Богатите” пенсионери вече над 50 хиляди, догодина пада таванът

“Богатите” пенсионери вече над 50 хиляди, догодина пада таванът

5 пъти повече мъже вземат максимална пенсия 53 541 са т.нар. богати пенсионери, които вземат тавана на пенсията от 910 лв. Те са се увеличили с 8206 в сравнение с 2016 г., показва справка от онлайн статистиката на Националния осигурителен институт. В това число не влизат хората, които вземат максимална пенсия с включени вдовишки или инвалидни

"Гугъл" ограничи свалянето на снимки заради споразумение с „Гети имиджис“

"Гугъл" ограничи свалянето на снимки заради споразумение с „Гети имиджис“

Търсачката за изображения в интернет „Гугъл“ ограничи способността на потребителите да свалят изображения на компютрите си, заради споразумение, постигнато с портала за стокова фотография „Гети имиджис“. Порталът подаде оплакване до Европейската комисия, а „Гугъл“ премахна бутона „прегледай изображението“, пише Би Би Си.