Генерични vs. оригинални

  • 0
authorАвтор: Христо Николов

Генерични vs. оригинални

Всеки, който е купувал лекарства, вероятно е забелязал, че обикновено на опаковката под оригиналното име с по-малки букви са изписани още едно или две наименования. Ако оригиналното име е самата марка – името, под което е известно лекарството, то второто е така нареченото „генерично наименование“.

В разработването на оригиналното (или често наричано „иновативно“) лекарство производителят е вложил огромни средства и време – често от момента на изобретяването докато стигне до аптеките, минават повече от 15 години. Затова оригиналните лекарста са защитени от патент – обикновено 10-годишен. И въпреки че всеки техен производител е длъжен да публикува формулата, никой няма право да продава това лекарство, докато не изтече патентът.

Оригиналните лекарства са доста скъпи. Генеричните са значително по-евтини, тъй като производителите им много често са няколко и се борят за по-голям пазарен дял. Качеството на генеричните лекарства по нищо не отстъпва на оригиналните – молекулата на субстанцията и дозировката са едни и същи. Ползата от тях обаче е значителна, защото заради по-ниската им цена те позволяват на повече хора достъп до здравеопазване.

За предимствата и недостатъците на генеричните и оригиналните лекарства започва разговорът ми с председателя на Българската генерична фармацевтична асоциация Николай Хаджидончев, който е и изпълнителен директор на търговската компания в България на Актавис- компания на Тева.

Самите „Тева“ и „Актавис“, които се сляха наскоро, произвеждат и внасят в България както оригинални, така и генерични лекарства. Но Хаджидончев е убеден, че за пазар като българския, чието здравеопазване страда от хроничен недостиг на средства, прогенеричната политика определено е от полза.

Дългогодишният спор дали цените на лекарствата в България са скъпи или евтини според Хаджидончев е безсмислен. Медикаментите, отпускани с рецепта и особено онези, чиято стойност се реимбурсира от държавата, са най-ниски от целия ЕС, заключава той.
Според самия Закон за лекарствените продукти в хуманната медицина от много години у нас действа референтен механизъм: за да се регистрира лекарство в България, независимо дали е генерично или оригинално, цената му трябва да е най-ниската от цените му в 17 други държави от ЕС.

Отделно от това реимбурсацията става на базата на най-ниската цена в групата лекарства със същата молекула. Например при лечение на сърдечно-съдовите заболявания има до 11-12 генерични лекарства с една и съща молекула и генерично наименование. На реимбурсация обаче подлежи само най-евтиното от всичките.
„Тоест, ако искам пациентът да не доплаща нищо за моето лекарство, трябва да го продавам на възможно най-ниската цена измежду тези конкурентни продукти“, казва Хаджидончев.

Усещането, че лекарствата у нас са скъпи, идва по-скоро от начина на реимбурсиране. В България то е направено така, че болните доплащат значителна част от цената, като това важи особено много за социално най-значимите заболявания.

У нас на практика 100% реимбурсация има само за инсулина, докато в редица страни от ЕС това важи и за лекарствата за есенциална хипертония, за онкомедикаменти и редица други. Едва от 2017 г. у нас например ще се приложи 100-процентово доплащане на лекарства за хипертония, което е голямо облекчение за болните. Защото тези медикаменти се взимат цял живот, а често терапията не е с едно, а с няколко лекарства в комбинация.

Но все пак за най-масовите българинът често доплаща между 50 и 75% от стойността им, което е най-високия дял, сравнен с доплащането на лекарствата за същите заболявания в други страни членки.

Именно това е една от причините според Хаджидончев асоциацията да пледира за включването на повече генерични медикаменти в позитивния лекарствен списък, където са медикаментите, подлежащи на реимбурсация.

„Прогенеричната политика води до спестяване на финансов ресурс и увеличава достъпа до лечение. С едни и същи пари се лекуват по-голям брой пациенти. А нали трябва да направим здравеопазването достъпно за всички, а не само за онези, които могат да си доплащат?“, казва председателят на асоциацията.

Истината е, че през последните години делът на генеричните лекарства на българския пазар нараства за сметка на иновативните. Това обаче важи само за броя на опаковките, но не и за стойността на тези медикаменти, просто защото те са по-евтини. Факт е обаче, че все още по-голямата част от публичния ресурс на здравната каса – близо 70%, отива за иновативни лекарства.

Разбира се, никой не отрича, че трябва да има и такива лекарства – без тяхното съществуване по принцип фармацията е немислима. „Ето например наскоро на пазара се появи революционно лекарство, което за първи път в историята лекува успешно Хепатит С. Но струва ужасно скъпо, а здравната каса разполага с едно и също количество пари. За да може то да се предлага на заболелите, ще трябва да се съкратят средствата за лекарства на хората с високо кръвно, например“, констатира Хаджидончев.

Друг страничен довод в подкрепа на прогенеричната политика е, че в България производството на този тип лекарства има както традиции, така и доста силно актуално присъствие. „Малцина знаят това, но 10% от заетите в производството на генерични лекарства в целия Европейски съюз, се трудят в България“, казва Хаджидончев. Става въпрос за фармацевтични заводи в България, които произвеждат генерични продукти от десетилетия. Част от тези производства са обновени и сертифицирани за износ на медикаменти в Западна Европа, САЩ и Канада.

Другият огромен проблем на българския лекарствен пазар в момента е, че все по-често на него се появяват дефицити. Липсите на един или друг медикамент обикновено се дължат на две главни обстоятелства – на изтеглянето на лекарството от пазара от страна на вносителя заради неизгодните цени или на така наречения „паралелен износ“.
По принцип ценовото сравняване се прави по отношение на държави, чийто пазар няма нищо общо с българския като мащаби. Например с полския, който заради населението е около 5 пъти по-голям от българския. Но вносителят в България може да внася само в България – не може примерно да договори партида, която да се продава и в Гърция, Македония и Сърбия, за да постигне по-голямо количество и съответно по-ниска цена.
„Има случаи, в които заради трайността на лекарството не може да се продаде цялото количество и се стига до унищожаването му. Понякога половината партида се унищожава“, казва Хаджидончев.

И лека-полека от нашия пазар са изтеглени голяма част от онколекарствата. Има цели групи от тях, които просто не се внасят. „В една от групите онкомедикаменти е останала само нашата компания, с едно лекарство, печалбата от което ни е само 3%, а искат от нас да дадем още 10% отстъпка от цената и на практика да го продаваме на загуба“, споделя Хаджидончев.

Ценово рефериране има във всички държави, но техните пазари са огромни. Разбира се, и там съществува проблемът с изтеглянето на лекарства от пазара за избягване на загубите. Но в България в последните няколко години изчезнаха около 200 важни лекарства. И както често се случва, се появява някой, който внася аналогично лекарство на много по-висока цена. И за да има все пак някакво лечение, здравната каса се принуждава да го плаща.

За да реши проблема, здравното министрество предвиди с поправка в закона да се създаде държавна търговска фирма, която да се занимава с вноса на такива лекарства. Заради оставката промените така и не бяха внесени в парламента. Хаджидончев признава, че не разбира изобщо как би действало подобно предприятие. „Не разбирам как производителят ще даде на държавата по-ниска цена отколкото на официалния вносител на това лекарство“, казва той.

„Изобщо, когато говорим за цените на лекарствата в България, на мен много би ми се искало да видя паралелен внос на лекарства. Тоест някой да внесе същото лекарство на по-ниска цена. Но няма такъв случай – у нас има паралелен износ“, казва Хаджидончев.
На самия него му се е случвало да търси за свой близък лекарство – оказало се, че е внасяно, но заради твърде ниската му цена е изкупено от аптеките и изнесено в чужбина.

Този паралелен износ също е бич за нашия фармацевтичен пазар, защото води до огромни дефицити. Хаджидончев твърди, че фирмата, която представлява, също е пострадвала от подобен процес и нейни лекарства за лечение на множествена склероза, рак и астма също са

Повече - в книжното тяло 

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Евтин зарзават залива "Столипиново", цените тройно по-ниски

Евтин зарзават залива "Столипиново", цените тройно по-ниски

Домати, краставици и картофи - по левче Тройно по-евтино се продават зеленчуци и плодове в "Столипиново" в сравнение с другите пазари в Пловдив. Домати, краставици, моркови, картофи, лимони и портокали вървят по левче. Марулата се предлага за 50 ст., връзка магданоз за 30 стотинки, а пресен лук за 80 ст. Килограм нар струва само 0, 40 лева.

Рекорд - 26 фирми искат да строят магистрала “Струма” през дефилето

Рекорд - 26 фирми искат да строят магистрала “Струма” през дефилето

Един от най-скъпите пътни проекти у нас - строежът на магистрала “Струма” през Кресненското дефиле, събра рекорден брой кандидати. 26 компании - в консорциуми и самостоятелно, са подали оферти, стана ясно в петък при отварянето им в АПИ. (Кои са кандидатите виж в таблицата.). Повечето обединения са интернационални и включват чужди фирми,

"Шел": 1 на 5 са шансовете да бликне нефт или газ в Черно море

"Шел": 1 на 5 са шансовете да бликне нефт или газ в Черно море

"Не мога да бъде убеден, че ще намерим нефт или газ, но съм убеден, че ще постигнем най-доброто. Шансовете са 1 към 5 да се получи нещо, което си струва". Това обяви в Бургас шефът на петролния гигант "Шел" за Европа Макс Брауърс. Преди това разведе вицепремиера Томислав Дончев, министъра на енергетиката Теменужка Петкова и кмета на Бургас Димитър

"Форд" към Мей: Ще затворим заводите си във Великобритания при Брекзит без сделка

"Форд" към Мей: Ще затворим заводите си във Великобритания при Брекзит без сделка

"Форд Мотор къмпани" предупреди британският премиер Тереза Мей, че ще затвори заводите си във Великобритания, ако се стигне до излизане на страната от ЕС без сделка, предаде "Блумбърг". От компанията обявяват, че твърд Брекзит ще има катастрофални последици за автоиндустрията в страната, предаде "Дневник".

НАП затвори шест магазина в Русе от началото на годината

НАП затвори шест магазина в Русе от началото на годината

Мобилни екипи за фискален контрол извършват проверки в търговски обекти в област Русе, като от началото на годината са запечатали шест магазина. Това съобщиха от офиса на приходната агенция в крайдунавския град. Последният случай е от почивните дни, когато със специален стикер са били запечатани вратите на голям магазин за китайски стоки в

Китай притежава най-много американски държавни ценни книжа

Китай притежава най-много американски държавни ценни книжа

След спада в продължение на шест месеца, притежаваните от Китай американски държавни ценни книжа се увеличиха до 1,123 трилиона щатски долара през декември, сочат данни на финансовото министерство на САЩ, предаде bulgarian.cri.cn. Китай, който все още е най-големият чуждестранен притежател на американски ценни книжа, държеше 1,

Жалба блокира “Турски поток” през България (Обзор)

Жалба блокира “Турски поток” през България (Обзор)

Изграждането на трасето на “Турски поток” през България е блокирано временно заради жалба срещу обществената поръчка. Тя е подадена от “Атоменергоремонт”, която се свързва с бизнесмена Христо Ковачки. Съобщението, че процедурата е спряна, докато по жалбата се произнесе КЗК, бе пуснато официално от “Булгартрансгаз”.

“Газпром” спечели  дело срещу “Овергаз” за 350 млн. долара

“Газпром” спечели дело срещу “Овергаз” за 350 млн. долара

Арбитраж в Цюрих отхвърли иска на Сашо Дончев заради спрените доставки през 2016 г. Арбитражният съд в Цюрих е отхвърлил иск на “Овергаз”, собственост на бизнесмена Сашо Дончев, за 350 млн. долара срещу “Газпром”. Това стана ясно от съобщение във фейсбук на Нери Терзиева - мениджър “Публични комуникации” в “Овергаз”.

Американски сайт продава пясък от Офицерския плаж във Варна

Американски сайт продава пясък от Офицерския плаж във Варна

Необичайна оферта в интернет. Американски сайт за онлайн търговия обяви за продан пясък от Офицерския плаж във Варна. Няколко грама струват около 9 евро. Оказва се, че най-често купувачите на тази стока са хора, които са превърнали в хоби събирането на пясък от цял свят, предаде БНТ. Пясъкът на Офицерския плаж във Варна е един от най-ценните за

Собствениците на “спящи” акции ще ги прехвърлят без такса

Собствениците на “спящи” акции ще ги прехвърлят без такса

Притежателите на акции от масовата приватизация ще могат да се разпоредят с тях без такси. Това обявиха от Централния депозитар, в чийто регистър се съхраняват данни за собствениците. Обхватът на облекчението ще включва прехвърляне на съхранение на акциите по клиентска сметка при инвестиционен посредник, първата им продажба,

Най-коментирани

Министър Ангелкова впечатлена от възрожденска Елена, ще посети града

Министър Ангелкова впечатлена от възрожденска Елена, ще посети града

Община Елена представя подобаващо туристическия си потенциал на най-големия тематичен форум у нас – Международната туристическа борса „Ваканция и СПА Експо 2019“, която ще продължи до 16 февруари. Министърът на туризма Николина Ангелкова бе сред първите гости и разгледа подробно щанда, който е с нова визия и показва възможностите за туризъм в

Менда Стоянова: Ниската безработица и ръста на средната заплата ще се запазят

Менда Стоянова: Ниската безработица и ръста на средната заплата ще се запазят

Тенденцията за ниска безработица и повишаване на средната работна заплата ще се запазят. Това прогнозира председателят на Бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова пред БНТ. Според нея икономическите реалности ще изискват от работодателите да увеличават доходите, за да преодолеят недостига на работна ръка и квалифицирани специалисти.

50 000 виетнамци може да дойдат да работят в България

50 000 виетнамци може да дойдат да работят в България

През 2019 година Виетнам цели да изпрати 120 000 виетнамци на работа в чужбина, насочвайки се към пазари като Япония, Южна Корея, Тайван, Румъния и България. У нас може да дойдат около 50 хиляди души, които да работят в строителството, шивашката и текстилната промишленост, високотехнологичното селско стопанство и медицинското обслужване.

Търговският дефицит на България се свива с близо 7,7 млрд. лева за година

Търговският дефицит на България се свива с близо 7,7 млрд. лева за година

България увеличи търговския си дефицит през миналата година, след като търговията се сви и през последния месец на 2018 г., става ясно от предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ). Наблюденията на  Investor.bg показват, че през ноември и октомври пак имаше ръст, през септември – лек спад,

Адвокати, нотариуси и банкери докладват в ДАНС потенциални перачи на пари

Адвокати, нотариуси и банкери докладват в ДАНС потенциални перачи на пари

Фирмите имат срок до 31 май да декларират реалните си собственици До 31 май всички фирми и неправителствени организации трябва да обявят в Агенцията по вписванията действителните си собственици, ако те са офшорки. Това предвижда публикуваният правилник към Закона за мерките срещу изпирането на пари. Той е приет в края на 2018 г.

Ангелкова получи Златен приз за България като дестинация за качествен туризъм

Ангелкова получи Златен приз за България като дестинация за качествен туризъм

На церемония в рамките на Международното туристическо изложение „Ваканция&СПА експо“ министър Николина Ангелкова получи Златен приз на сп. „Туризъм и отдих“ за утвърждаване на България като целогодишна дестинация за качествен туризъм, съобщават от пресцентъра на Министерството на туризма. Това е високо признание за усилията на нашия екип за

Над 1 млрд. лв. ще струва евентуално отчуждаване на частни терени край морето

Над 1 млрд. лв. ще струва евентуално отчуждаване на частни терени край морето

Над 1 млрд. лв. ще трябва да отдели държавата, ако се вземе решение да бъдат изкупени терени по Черноморското крайбрежие, които попадат в частни имоти. Това стана ясно от отговор на министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова на въпрос на журналисти в парламента, съобщи БТА.

Отчетоха най-малкия брой регистрирани безработни през януари за последните 16 г.

Отчетоха най-малкия брой регистрирани безработни през януари за последните 16 г.

Безработните, регистрирани в бюрата по труда през януари 2019 г. са 209 308 . Това е най-малкият им брой през този период на годината от въвеждането на административната статистика на Агенцията по заетостта през 2004 г., съобщават от Агенцията. Равнището на регистрираната безработица през януари е 6.

НАП: Няма да удължаваме срока за касовите апарати

НАП: Няма да удължаваме срока за касовите апарати

Финалното решение ще вземе финансовото министерство Отсрочка за новите касови апарати няма да има, съобщиха ТАП н четвъртък. До края на следващата седмица анализ за готовността на бизнеса за смяната, подготвен от експертите на агенцията, ще бъде докладван във финансовото министерство, а то ще вземе финалното решение.

НАП: От 1 април касовите бележки за гориво ще съдържат подробна информация

НАП: От 1 април касовите бележки за гориво ще съдържат подробна информация

От 1 април 2019 г. всички касови бележки, които получаваме за заредено гориво на бензиностанциите, ще са по-подробни. Целта е крайният потребител да бъде информиран за това каква част от платената от него сума за закупените течни горива представлява косвени данъци, както и каква е продажната стойност на горивата и стойността на тяхното

България е  12-а в ЕС  по дял на  зелените  централи

България е 12-а в ЕС по дял на зелените централи

България е на 12-о място в Европейския съюз по дял на електроенергията, произведена от зелени централи. Това показват публикувани от Евростат данни, които се отнасят към края на 2017 г. Страната ни е и една от десетте членки на съюза, които са надминали вече националните цели за дял на енергията от ВЕИ в крайното енергийно потребление към 2020 г.

Отсрочка за касовите апарати, но не за всички

Отсрочка за касовите апарати, но не за всички

Финансовото министерство ще я обяви до дни До дни ще стане ясно дали и кой ще получи отсрочка за подмяната на касовите апарати. Засега търговците, регистрирани по ДДС, трябва да ги сменят не по-късно от 31 март. Тези, които не са в регистъра – до 30 юни, а големите вериги трябва да имат нов софтуер за управление на продажбите до 31 декември.

Търговията   с Германия  за първи път на плюс с 326  млн. евро

Търговията с Германия за първи път на плюс с 326 млн. евро

Федералната статистическа служба потвърди, че износът ни за най-голямата икономика в ЕС надхвърля вноса България вече изнася повече за Германия, отколкото внася оттам. Това обяви премиерът Бойко Борисов в края на миналата седмица. Данните от края на месец януари 2019 г. на Федералната статистическа служба на ФРГ (ДЕСТАТИС) за периода

Китай притежава най-много американски държавни ценни книжа

Китай притежава най-много американски държавни ценни книжа

След спада в продължение на шест месеца, притежаваните от Китай американски държавни ценни книжа се увеличиха до 1,123 трилиона щатски долара през декември, сочат данни на финансовото министерство на САЩ, предаде bulgarian.cri.cn. Китай, който все още е най-големият чуждестранен притежател на американски ценни книжа, държеше 1,

Икономистът Явор Алексиев: Намаляват разходите за храна

Икономистът Явор Алексиев: Намаляват разходите за храна

„Разходите на домакинствата у нас растат по-бързо, но това е следствие от увеличението на цените през изминалата година. Инфлацията се завърна с по-високи темпове, отколкото през 2016 – 2017 г. Но структурата на разходите е обнадеждаваща – намалява сумата, която харчим за храна”. Това коментира по Нова тв Явор Алексиев от Центъра за пазарна

Американски сайт продава пясък от Офицерския плаж във Варна

Американски сайт продава пясък от Офицерския плаж във Варна

Необичайна оферта в интернет. Американски сайт за онлайн търговия обяви за продан пясък от Офицерския плаж във Варна. Няколко грама струват около 9 евро. Оказва се, че най-често купувачите на тази стока са хора, които са превърнали в хоби събирането на пясък от цял свят, предаде БНТ. Пясъкът на Офицерския плаж във Варна е един от най-ценните за

Чайна Телеком издаде първата 5G СИМ-карта

Чайна Телеком издаде първата 5G СИМ-карта

Чайна Телеком, един от трите телекомуникационни оператора на Китай, издаде първата 5G СИМ-карта за мобилен телефон на Пан Шъ'и, председател на Сохо Чайна (Soho China). Този ход е символичен, тъй като СИМ-карта все още не може да бъде използвана, но е знак за сътрудничеството между двете страни в комерсиализирането на 5G мрежата.

Евтин зарзават залива "Столипиново", цените тройно по-ниски

Евтин зарзават залива "Столипиново", цените тройно по-ниски

Домати, краставици и картофи - по левче Тройно по-евтино се продават зеленчуци и плодове в "Столипиново" в сравнение с другите пазари в Пловдив. Домати, краставици, моркови, картофи, лимони и портокали вървят по левче. Марулата се предлага за 50 ст., връзка магданоз за 30 стотинки, а пресен лук за 80 ст. Килограм нар струва само 0, 40 лева.

Рекорд - 26 фирми искат да строят магистрала “Струма” през дефилето

Рекорд - 26 фирми искат да строят магистрала “Струма” през дефилето

Един от най-скъпите пътни проекти у нас - строежът на магистрала “Струма” през Кресненското дефиле, събра рекорден брой кандидати. 26 компании - в консорциуми и самостоятелно, са подали оферти, стана ясно в петък при отварянето им в АПИ. (Кои са кандидатите виж в таблицата.). Повечето обединения са интернационални и включват чужди фирми,

Годината почна с 0,5% инфлация

Годината почна с 0,5% инфлация

Поскъпването е предимно заради хранителните стоки  След кратко затишие в последните месеци на миналата година 2019-а започна със сравнително висока месечна инфлация от 0,5%, като годишната отново е 3%. Този път тя се дължи предимно на поскъпването на хранителните стоки и безалкохолните напитки. Макар че след новогодишните празници те са