За съвременното българско кино недипломатично

  • 0
authorАвтор: Мила Иванова

За съвременното българско кино недипломатично

Димитър Дринов е кинокритик, киноманиак, основател на киносайта Operationkino. Стартира сайта заедно със свой приятел преди седем години, два дни след като закриват списание “Екран“, в което е работил дълги години.

„Оттогава не сме имали ден без новина на сайта – няма значение дали сме били болни, уморени, на път. Дори в деня на сватбата ми имахме новина“, разказва Митко.
В началото разчитат на помощта на приятели – известни блогъри гостуват с текстове и разгласяват съществуването на сайта. Постепенно привличат още и още хора. Сайтът не е комерсиален и не печели от реклама, затова всеки, който пише за Operationkino, го прави само заради удоволствието от общата страст – киното.

„Създадохме си общност от толкова готини хора – някои от тях са от киносредите, други – не“, разказва Дринов. За седем години Operationkino се превърна в най-сериозния и професионален сайт за кино в България с качествена информация и реални ревюта на филми и сериали. Да, реални ревюта, а не копи-пейст на прессъобщенията, които фирмите-разпространители разпращат до всички медии. Ако искате да прочетете безпристрастното мнение на специалисти в областта на киното за някое заглавие, Operationkino е мястото. Разбира се, доколкото безпристрастно може да бъде едно субективно мнение.

Митко Дринов е категоричен, че в неговата медия липсва всякаква цензура. Мненията на авторите се публикуват без редакция и често между самите тях възникват спорове и конфликти. „Редовно се храним в коментарите“, смее се Митко.
С риск да чуя сериозно „нахранване“, отварям темата за съвременното българско кино. Дали има светлина в тунела напоследък? Дринов прави уговорката, че ще бъде дипломатичен по отношение на нашето кино. „Изхождам от позицията, че никой не си казва: „Чакай сега да направя един тъп филм“... Стараят се, искат да разкажат история... Просто не могат.“

Според Дринов проблемите са няколко. От една страна твърде много от филмите ни носят болестта на българското кино, както той я нарича, „да третират зрителите като малоумни“. От друга, немалка част от творците не се интересуват от мнението на „масовката“. Нещо повече – за тях „масовка“ и „комерс“ са мръсни думи. Това обичайно са претендентите, че „правят изкуство“ - опасна порода кинаджии, за които дори „масовката“ да не разбере величествената им идея, е важно, че ще има двама зрители плюс няколко роднини, които ще ги потупат по гърба. „Добре, имай си голямата идея, но я разкажи с мисълта да достигне до възможно най-много хора, за да разберат тези хора твоята гледна точка.“

Патриотичната тема като че ли се опитва да пробие (и) на големия екран, но дали е успешен този пробив? „Национализмът! Тази ни болка някой трябва да я изреже! - категоричен е Дринов. Националистите са най-тъпите хора на света, те са по-тъпи от расистите. На мен лично „Воевода“ не ми хареса. Ако се бяха постарали да развият малко образите, можеше да се получи нещо. Обаче пак видяхме поредния тъп женски образ“.
Но това според него е и проблем на световното кино – тестът на Бечдел, който определя доколко реален е един женски образ, може да бъде покрит от скандално малко героини в световен мащаб. „Повечето са такива – малоумни женски образи. Или на домакинята, или на ревлата. Все едно не са истински. Имам чувството, че героинята във „Воевода“ също е такава. Разбирам, че са гонили автентичност, но според мен трябваше да вкарат и художествена измислица. Ако някой беше разработил образите, ако беше измислил допълнителни сценки, за да може накрая да ни е мъчно, щеше да стане приличен филм“, казва Митко.

Трендове

Ако трябва да изведем тренд, той е в необходимостта да се откажем от всякакви трендове. Само така според Митко Дринов ще отлепим от дупката, в която е седмото изкуство у нас. Естествено е преходът, в който все още се лутаме, да намира отзвук и в киното, както американците ще продължат да правят филми за войната във Виетнам. Но според него нямаме успех до този момент с такъв филм. „Мисля, че и в световното кино се случва така, че минава време, преди да започнат да излизат силни неща около дадено събитие. Това е време за осмисляне на проблема и то се скъсява постоянно.“

Митко припомня, че филмите за 11 септември излязоха пет години след трагедията и смята, че ако сега се случи нещо от такъв мащаб, ще е нужна не повече от година, за да го видим на екран. „Вече няма време за осмисляне. А ние изпуснахме момента за такива филми, които да разказват за прехода. Почти всичко, което излезе, беше малоумно. Може би единственият добър опит беше „TILT” - комерсиално, добре направено филмче.“ За Дринов това е един от най-симпатичните, непретенциозни, нефестивални филми, които сме имали през последните години.

И като заговорихме за фестивали, България се представя добре тук-там. Фестивалите обаче приветстват само онези наши филми, които разкриват регионалния мрак - бедността, депресията, отчаянието, безнравствеността, които Западът явно все още асоциира с нашия географски регион. Хора от гилдията признават, че България има шанс за копродукция извън границите ни единствено с идея за такъв филм – за бедни, окаяни хора, за мъртви души, омерзени от миналото и смачкани от прехода, за малцинствени проблеми, престъпност, корупция, с една дума – източноевропейската екзотика.

Финансите

И понеже въпросът винаги опира и до пари, стигаме и до темата за Националния филмов център. „Те имаха безумни решения. Преди няколко години искаха да махнат субсидията за дебютен филм. Как може да лишиш киното от бъдещето му? Трябва да направиш точно обратното – да вкараш два пъти повече средства там. Парите се дават на едни и същи тъпанари, които имат връзки, и се избират едни и същи глупави проекти. Дори не мога да ги проумея, за да ги коментирам,“ приключва темата Димитър.

Ако трябва да обобщим защо хората нямат доверие в българското кино, обяснения не биха ни липсвали: финансирането е крайно недостатъчно и се разпределя по неясни критерии. Фестивалните ни опити са трудносмилаеми за повечето хора. Българинът вече не иска да гледа филми, които да му казват, че живее в най-калната дупка на света, че е разбойник, пройдоха, проституира, краде, изнасилва, мизерства, защото това не е вярно.

На нашите актьори също не им е леко на големия екран. Дали се дължи на недоизпипаните диалози или просто липсва школа за киноактьори и повечето театралничат пред камерата, едва ли някой може да каже. Сценариите също са трудна работа. Практически професионалните сценаристи се броят на пръсти. И няма какво да се лъжем, публиката също определя нивото.

Повече - в книжното тяло

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Срамните тайни на хляба

Срамните тайни на хляба

Правят го с боядисано брашно, овлажнители, омекотители, ензими, към тях ароматизатори и овкусители Боядисано брашно, овлажнители, омекотители, ензими, към тях ароматизатори, овкусители. Това са част от срамните тайни на българския хляб. Че черният, смятан за по-здравословен е всъщност боядисан, е известно отдавна.

Паундът рязко поскъпна след решението, че Лондон може да се откаже от Брекзит едностранно

Паундът рязко поскъпна след решението, че Лондон може да се откаже от Брекзит едностранно

Британската лира поскъпва рязко спрямо останалите валути, след като Генералният адвокат на Съда на Европейския съюз прецени, че Великобритания има право едностранно да се откаже от Брекзит. Въпреки че решенията на генералния адвокат не са задължителни за Европейския съд и още по-малко за Обединеното кралство,

Експерт: Няма недостиг на кадри в България

Експерт: Няма недостиг на кадри в България

В България няма недостиг на кадри. Повечето обявени свободни работни места са за хора с ниско образование, на които се предлага ниско заплащане и не се осигурява обучение. Това каза председателят на сдружение "Солидарна България" и икономически съветник на КТ "Подкрепа" Ваня Григорова на форум за недостига на работна сила,

Емил Димитров: Сигнал има, Марешки да дойде с мен и да ни изслушат и двамата

Емил Димитров: Сигнал има, Марешки да дойде с мен и да ни изслушат и двамата

Снети са ми показанията, казва председателят на парламентарната комисия за борба със сивата икономика и контрабандата - Г-н Димитров, Марешки подава сигнал срещу вас до прокуратурата заради думите ви, че има двама крупни контрабандисти в горивата с политически чадър. Защо не сте подали сигнал, ако имате такива сведения?

Путин: Южна Европа може да се включи към "Турски поток" през Гърция

Путин: Южна Европа може да се включи към "Турски поток" през Гърция

Руският президент Владимир Путин не изключи възможността Южна Европа да се включи към "Турски поток" през Гърция, предаде ТАСС, цитирана от БТА. Путин каза това на съвместна пресконференция след разговори с гръцкия премиер Алексис Ципрас. "Готови сме да реализираме заедно с Гърция големи инфраструктурни енергийни проекти.

Красивите лица, които управляват над 67 млрд. лева

Красивите лица, които управляват над 67 млрд. лева

На върха на две от най-големите банки в България са жени, към тях скоро ще се присъедини и трета Образът на жените като мениджъри, които поемат по-малко рискове и които е малко вероятно да прахосат финансите на банката, която управляват, е погрешен и това трябва да се взема под внимание. Изненадващата констатация е записана в доклад на

“Инерком”: Работим  по финализиране  на сделката за ЧЕЗ (Обзор)

“Инерком”: Работим по финализиране на сделката за ЧЕЗ (Обзор)

Имаме валиден договор, съобщават от българската компания. От Прага информират, че са започнали преговори и с “Индия Пауър” “Инерком” има валиден договор с ЧЕЗ - Прага, съобщиха официално от компанията в понеделник. Съобщението им е във връзка с изтеклия срок за плащане по сделката, който бе в края на ноември.

Сглобява се най-големият автогигант - Fordswagen!

Сглобява се най-големият автогигант - Fordswagen!

Две от водещите автомобилни компании Volkswagen и Ford са все по-близо до пълно сливане. Ако това се случи, това ще бъде най-голямата автомобилна фирма в света. Генералният директор на германската компания Хербет Дийс потвърди пред Ройтерс, че преговорите с Ford моге да доведат до създаване на "глобален автомобилен алианс".

Градска железница свързва Казичене с Банкя

Градска железница свързва Казичене с Банкя

Откриват градска железница по линията Казичене – Банкя. Първата мотриса потегли днес в 12:05ч. и ще стигне до крайната си точка за час и десет минути, предаде Би Ти Ви. „Идеята е да направим нова градска железница, която да свързва кварталите на София. В последствие идеята ни е да се свързва Перник със София.

Хлябът трябва да се подбира според храната

Хлябът трябва да се подбира според храната

Ако е 100% ръжен, е като тухличка, останалото е лъжа Объл, красив, добре оформен, но никъде не е напукан, има формата на бял хляб, но на етикета пише, че ръжен. Това означава, че в него има поне 90% бяло брашно и 10% ръжено, обясняват експерти пекари част от заблудите, които прилагат търговци. 100% ръжен хляб може да има само в един вариант -

Най-коментирани

Пампорово открива ски сезона на 8 декември

Пампорово открива ски сезона на 8 декември

Ски сезонът в Пампорово ще бъде открит на 8 декември, съобщи на пресконференция в София Мариан Беляков, изпълнителен директор на "Пампорово" АД, предава БТА. На пресконференцията за представяне на новостите в курорта за предстоящия зимен сезон участва и олимпийската шампионка Катя Дафовска, която е сред хотелиерите в Пампорово.

Събират разделно отпадъците на близо 6,4 милиона българи от 183 общини

Събират разделно отпадъците на близо 6,4 милиона българи от 183 общини

Близо 6,4 млн. души от 183 общини са обхванати от разделното събиране на отпадъци в момента. Това съобщи министърът на околната среда и водите Нено Димов по време на заключителния форум "Зелена икономика", който се състоя в София хотел Балкан, съобщи БТА. В България са рециклирани 917 000 тона битови отпадъци през 2016 г.

Красивите лица, които управляват над 67 млрд. лева

Красивите лица, които управляват над 67 млрд. лева

На върха на две от най-големите банки в България са жени, към тях скоро ще се присъедини и трета Образът на жените като мениджъри, които поемат по-малко рискове и които е малко вероятно да прахосат финансите на банката, която управляват, е погрешен и това трябва да се взема под внимание. Изненадващата констатация е записана в доклад на

Чакат инфлацията, за да вдигнат цената на водата

Чакат инфлацията, за да вдигнат цената на водата

Увеличението е от 1 януари, най-много е в Бургас и София Инфлацията за ноември, която НСИ ще обяви до няколко дни, ще е решаваща за това с колко ще поскъпне водата от 1 януари. На 17 декември КЕВР, чийто председател е Иван Иванов, ще разгледа заявленията на ВиК операторите в 23 града с новите цени.

Почват преговори за концесията в Банско (Обзор)

Почват преговори за концесията в Банско (Обзор)

Петчленка на ВАС потвърди, че не трябва ОВОС за плана за управление на “Пирин” Кабинетът упълномощи в сряда министъра на околната среда и водите Нено Димов да предоговори концесионния договор с “Юлен” АД за ски зоната над Банско. По същото време 5-членният състав на Върховния административен съд (ВАС) публикува решение,

Градска железница свързва Казичене с Банкя

Градска железница свързва Казичене с Банкя

Откриват градска железница по линията Казичене – Банкя. Първата мотриса потегли днес в 12:05ч. и ще стигне до крайната си точка за час и десет минути, предаде Би Ти Ви. „Идеята е да направим нова градска железница, която да свързва кварталите на София. В последствие идеята ни е да се свързва Перник със София.

Левон Хампарцумян: Не се очаква рязко повишаване на лихвите

Левон Хампарцумян: Не се очаква рязко повишаване на лихвите

Финансистът Левон Хампарцумян, който стана „Банкер на 2018 г.” коментира проблемът с хроничната бедност пред Би Ти Ви. По думите му страната ни винаги е била най-бедната държава в Европа, дори по времето на комунизма. „През 1944 г. България е на същото икономическо положение като Дания – селскостопански държави с наченки на индустрия.

Срамните тайни на хляба

Срамните тайни на хляба

Правят го с боядисано брашно, овлажнители, омекотители, ензими, към тях ароматизатори и овкусители Боядисано брашно, овлажнители, омекотители, ензими, към тях ароматизатори, овкусители. Това са част от срамните тайни на българския хляб. Че черният, смятан за по-здравословен е всъщност боядисан, е известно отдавна.

Путин: Южна Европа може да се включи към "Турски поток" през Гърция

Путин: Южна Европа може да се включи към "Турски поток" през Гърция

Руският президент Владимир Путин не изключи възможността Южна Европа да се включи към "Турски поток" през Гърция, предаде ТАСС, цитирана от БТА. Путин каза това на съвместна пресконференция след разговори с гръцкия премиер Алексис Ципрас. "Готови сме да реализираме заедно с Гърция големи инфраструктурни енергийни проекти.

Рокади в борда на директорите на БДЖ: 2-ма шефове уволнени, нови на техните места

Рокади в борда на директорите на БДЖ: 2-ма шефове уволнени, нови на техните места

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков извърши промени в състава на Съвета на директорите на "Холдинг БДЖ" ЕАД, съобщи на сайта си ведомството. С протоколно решение на министъра като членове на Съвета на директорите на "Холдинг БДЖ" ЕАД са избрани Григори Григоров и Светломир Николов.

"Булгаргаз" ЕАД предлага увеличение на цената на природния газ с 3,51%

"Булгаргаз" ЕАД предлага увеличение на цената на природния газ с 3,51%

"Булгаргаз" ЕАД предложи на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ да утвърди цена на природния газ за първо тримесечие на 2019 г. в размер 44,80 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС), съобщиха от обществения доставчик. В сравнение с утвърдената за четвърто тримесечие на 2018 г.

Китайският индекс на цените на производителите през ноември се е увеличил с 2,7%

Китайският индекс на цените на производителите през ноември се е увеличил с 2,7%

Според публикуваните от Китайското статистическо бюро данни, през ноември индексът на цените на производителите се е увеличил с 2,7%, предаде bulgarian.cri.cn. Старшият статистик Шън Гуоцин заяви, че според оценките, 0,8 процентни пункта от 2,7-процентния ръст са повлияни от промените на цените през миналата година, а 1,9% от новото им увеличение.

За ноември месец китайският индекс на потребителските цени се е повишил с 2,2%

За ноември месец китайският индекс на потребителските цени се е повишил с 2,2%

Публикуваните вчера данни от Държавното статистическо управление данни показват, че през първите 11 месеца на тази година индексът на потребителските цени (CPI) на Китай се е повишил с 2,1% спрямо същия период на миналата година, а за ноември с 2,2%, предава bulgarian.cri.cn. По-конкретно увеличението в градовете и селата е било на едно и също

Близо 31 млн. частни фирми и 71 млн. семейни бизнеси оперират в Китай

Близо 31 млн. частни фирми и 71 млн. семейни бизнеси оперират в Китай

Броят на частните компании и семейните бизнеси в Китай се е увеличил бързо след старта на политиката за реформи и отваряне преди 40 години, сочат данни на Държавната агенция за пазарна регулация. Към края на октомври 2018 г. в страната е имало 71,37 милиона семейни бизнеса и 30,67 милиона частни фирми, предаде bulgarian.cri.cn.

„Блумбърг": До 2030 г. Китай може да се превърне глобален лидер в изкуствения интелект

„Блумбърг": До 2030 г. Китай може да се превърне глобален лидер в изкуствения интелект

Стойността на основните индустрии, свързани с разработката на изкуствен интелект в Китай може да надхвърли 1 трилион юана (над 145 милиарда долара) до 2030 г., а тази на секторите, в които тази технология се използва – над 10 трилиона юана, прогнозира доклад на „Блумбърг" (Bloomberg Intelligence), предаде bulgarian.cri.cn.

Кирил Домусчиев призова да се разследва спекулата с цената на тока

Кирил Домусчиев призова да се разследва спекулата с цената на тока

Уважавайте бизнеса, който не търси работа, а създава работа, каза председателят на КРИБ на живо в предаването „Беновска пита“ по Канал 3. Кирил Домусчиев за бизнеса, представляван от КРИБ, като обединител на нацията срещу повишаването на цените на тока, срещу безотговорните изказвания на политици, срещу нежеланието и направо отказа за реформи в

Чакат инфлацията, за да вдигнат цената на водата

Чакат инфлацията, за да вдигнат цената на водата

Увеличението е от 1 януари, най-много е в Бургас и София Инфлацията за ноември, която НСИ ще обяви до няколко дни, ще е решаваща за това с колко ще поскъпне водата от 1 януари. На 17 декември КЕВР, чийто председател е Иван Иванов, ще разгледа заявленията на ВиК операторите в 23 града с новите цени.

Голям растеж на гръцкия износ през октомври

Голям растеж на гръцкия износ през октомври

За голям растеж на гръцкия износ през октомври информира в съобщение Гръцкият съюз на износителите, цитиран от агенция АНА-МПА. Според анализа на Центъра за експортни изследвания, който се основава на неокончателни данни на гръцката статистическа служба, през октомври износът на страната е нараснал с около 24 процента на годишна база и възлиза на

Градска железница свързва Казичене с Банкя

Градска железница свързва Казичене с Банкя

Откриват градска железница по линията Казичене – Банкя. Първата мотриса потегли днес в 12:05ч. и ще стигне до крайната си точка за час и десет минути, предаде Би Ти Ви. „Идеята е да направим нова градска железница, която да свързва кварталите на София. В последствие идеята ни е да се свързва Перник със София.

Левон Хампарцумян: Не се очаква рязко повишаване на лихвите

Левон Хампарцумян: Не се очаква рязко повишаване на лихвите

Финансистът Левон Хампарцумян, който стана „Банкер на 2018 г.” коментира проблемът с хроничната бедност пред Би Ти Ви. По думите му страната ни винаги е била най-бедната държава в Европа, дори по времето на комунизма. „През 1944 г. България е на същото икономическо положение като Дания – селскостопански държави с наченки на индустрия.