За съвременното българско кино недипломатично

  • 0
authorАвтор: Мила Иванова

За съвременното българско кино недипломатично

Димитър Дринов е кинокритик, киноманиак, основател на киносайта Operationkino. Стартира сайта заедно със свой приятел преди седем години, два дни след като закриват списание “Екран“, в което е работил дълги години.

„Оттогава не сме имали ден без новина на сайта – няма значение дали сме били болни, уморени, на път. Дори в деня на сватбата ми имахме новина“, разказва Митко.
В началото разчитат на помощта на приятели – известни блогъри гостуват с текстове и разгласяват съществуването на сайта. Постепенно привличат още и още хора. Сайтът не е комерсиален и не печели от реклама, затова всеки, който пише за Operationkino, го прави само заради удоволствието от общата страст – киното.

„Създадохме си общност от толкова готини хора – някои от тях са от киносредите, други – не“, разказва Дринов. За седем години Operationkino се превърна в най-сериозния и професионален сайт за кино в България с качествена информация и реални ревюта на филми и сериали. Да, реални ревюта, а не копи-пейст на прессъобщенията, които фирмите-разпространители разпращат до всички медии. Ако искате да прочетете безпристрастното мнение на специалисти в областта на киното за някое заглавие, Operationkino е мястото. Разбира се, доколкото безпристрастно може да бъде едно субективно мнение.

Митко Дринов е категоричен, че в неговата медия липсва всякаква цензура. Мненията на авторите се публикуват без редакция и често между самите тях възникват спорове и конфликти. „Редовно се храним в коментарите“, смее се Митко.
С риск да чуя сериозно „нахранване“, отварям темата за съвременното българско кино. Дали има светлина в тунела напоследък? Дринов прави уговорката, че ще бъде дипломатичен по отношение на нашето кино. „Изхождам от позицията, че никой не си казва: „Чакай сега да направя един тъп филм“... Стараят се, искат да разкажат история... Просто не могат.“

Според Дринов проблемите са няколко. От една страна твърде много от филмите ни носят болестта на българското кино, както той я нарича, „да третират зрителите като малоумни“. От друга, немалка част от творците не се интересуват от мнението на „масовката“. Нещо повече – за тях „масовка“ и „комерс“ са мръсни думи. Това обичайно са претендентите, че „правят изкуство“ - опасна порода кинаджии, за които дори „масовката“ да не разбере величествената им идея, е важно, че ще има двама зрители плюс няколко роднини, които ще ги потупат по гърба. „Добре, имай си голямата идея, но я разкажи с мисълта да достигне до възможно най-много хора, за да разберат тези хора твоята гледна точка.“

Патриотичната тема като че ли се опитва да пробие (и) на големия екран, но дали е успешен този пробив? „Национализмът! Тази ни болка някой трябва да я изреже! - категоричен е Дринов. Националистите са най-тъпите хора на света, те са по-тъпи от расистите. На мен лично „Воевода“ не ми хареса. Ако се бяха постарали да развият малко образите, можеше да се получи нещо. Обаче пак видяхме поредния тъп женски образ“.
Но това според него е и проблем на световното кино – тестът на Бечдел, който определя доколко реален е един женски образ, може да бъде покрит от скандално малко героини в световен мащаб. „Повечето са такива – малоумни женски образи. Или на домакинята, или на ревлата. Все едно не са истински. Имам чувството, че героинята във „Воевода“ също е такава. Разбирам, че са гонили автентичност, но според мен трябваше да вкарат и художествена измислица. Ако някой беше разработил образите, ако беше измислил допълнителни сценки, за да може накрая да ни е мъчно, щеше да стане приличен филм“, казва Митко.

Трендове

Ако трябва да изведем тренд, той е в необходимостта да се откажем от всякакви трендове. Само така според Митко Дринов ще отлепим от дупката, в която е седмото изкуство у нас. Естествено е преходът, в който все още се лутаме, да намира отзвук и в киното, както американците ще продължат да правят филми за войната във Виетнам. Но според него нямаме успех до този момент с такъв филм. „Мисля, че и в световното кино се случва така, че минава време, преди да започнат да излизат силни неща около дадено събитие. Това е време за осмисляне на проблема и то се скъсява постоянно.“

Митко припомня, че филмите за 11 септември излязоха пет години след трагедията и смята, че ако сега се случи нещо от такъв мащаб, ще е нужна не повече от година, за да го видим на екран. „Вече няма време за осмисляне. А ние изпуснахме момента за такива филми, които да разказват за прехода. Почти всичко, което излезе, беше малоумно. Може би единственият добър опит беше „TILT” - комерсиално, добре направено филмче.“ За Дринов това е един от най-симпатичните, непретенциозни, нефестивални филми, които сме имали през последните години.

И като заговорихме за фестивали, България се представя добре тук-там. Фестивалите обаче приветстват само онези наши филми, които разкриват регионалния мрак - бедността, депресията, отчаянието, безнравствеността, които Западът явно все още асоциира с нашия географски регион. Хора от гилдията признават, че България има шанс за копродукция извън границите ни единствено с идея за такъв филм – за бедни, окаяни хора, за мъртви души, омерзени от миналото и смачкани от прехода, за малцинствени проблеми, престъпност, корупция, с една дума – източноевропейската екзотика.

Финансите

И понеже въпросът винаги опира и до пари, стигаме и до темата за Националния филмов център. „Те имаха безумни решения. Преди няколко години искаха да махнат субсидията за дебютен филм. Как може да лишиш киното от бъдещето му? Трябва да направиш точно обратното – да вкараш два пъти повече средства там. Парите се дават на едни и същи тъпанари, които имат връзки, и се избират едни и същи глупави проекти. Дори не мога да ги проумея, за да ги коментирам,“ приключва темата Димитър.

Ако трябва да обобщим защо хората нямат доверие в българското кино, обяснения не биха ни липсвали: финансирането е крайно недостатъчно и се разпределя по неясни критерии. Фестивалните ни опити са трудносмилаеми за повечето хора. Българинът вече не иска да гледа филми, които да му казват, че живее в най-калната дупка на света, че е разбойник, пройдоха, проституира, краде, изнасилва, мизерства, защото това не е вярно.

На нашите актьори също не им е леко на големия екран. Дали се дължи на недоизпипаните диалози или просто липсва школа за киноактьори и повечето театралничат пред камерата, едва ли някой може да каже. Сценариите също са трудна работа. Практически професионалните сценаристи се броят на пръсти. И няма какво да се лъжем, публиката също определя нивото.

Повече - в книжното тяло

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Килограм джанки в Турция струва колкото 14 кг агнешко месо

Килограм джанки в Турция струва колкото 14 кг агнешко месо

Джанки се предлагат на цена от 500 турски лири (160 лв.) за килограм на пазара в Турция - сума, за която в страната може да се купят 14 кг агнешко месо, съобщава турската частна телевизия НТВ, цитирана от БТА. Първите за сезона джанки са отгледани в парници в Анталия и Мерсин и вече се появиха на щандовете на турските пазари за плодове и зеленчуци.

Пишат нови правила как съседи да поддържат блока

Пишат нови правила как съседи да поддържат блока

МРРБ приема предложения до 15 април, след това ще изготви промени в закона МРРБ подготвя нови правила за управление на етажната собственост, които да доведат до по-качествена поддръжка на сградите и механизми на контрол за лицата, предоставящи услугите на професионално управление на етажната собственост.

„Газпром“ уведоми България, че от 2020 г. спира транзита на газ през Трансбалканския коридор

„Газпром“ уведоми България, че от 2020 г. спира транзита на газ през Трансбалканския коридор

„Газпром експорт“ е уведомил официално българските власти, че смята да прекрати транзита на газ по Трансбалканския коридор, по който се доставя газ за Турция, от януари 2020 година, съобщава Sputnik Turkiye, като се позовава на агенция Bloomberg. Българската министърка на енергетиката Теменужка Петкова е потвърдила,

България ще съди “Газпром” за транзитни такси, ако “Турски поток” не мине през нас

България ще съди “Газпром” за транзитни такси, ако “Турски поток” не мине през нас

“Газпром експорт” е уведомил официално българските власти, че смята да прекрати транзита на газ по Трансбалканския коридор, по който се доставя газ за Турция, от януари 2020 г. съобщава агенция “Блумбърг”. Ако това стане, България ще се възползва от правото си да се обърне към арбитражен съд, за да получи дължимите си транзитни такси до 2030

Виена е най-добрият град за живеене, София е на 116-о място

Виена е най-добрият град за живеене, София е на 116-о място

Международната консултантска компания Mercer публикува традиционната си годишна класация за най-добрите за живеене градове в света. За десета поредна година класацията се оглавява от австрийската столица Виена, следвана от Цюрих, Швейцария и Ванкувър, Канада, предаде БНР. Българската столица София е на 116-о място от общо 231 града.

Данъчните продават  свлачище край Варна

Данъчните продават свлачище край Варна

Ваканционен имот върху 22 декара в местността Прибой на юг ог Варна е обявен от НАП на търг за 2 349 000 лева. Заради свлачищната зона върху него по времето на соца бяха разположени 70 бунгала. В базата, която е популярна сред варненци за уикендите, има още заведение с кухня, барбекю и тераса. Търгът, който не е първи, ще бъде проведен на 5 април.

Магазините в Черна гора вече няма да работят в неделя

Магазините в Черна гора вече няма да работят в неделя

Правителството на Черна гора одобри предложение за изменение на закона за вътрешната търговия, според което се забранява търговията на едро и дребно в неделя и на празници, написа черногорският премиер Душко Маркович на профила си в Туитър, като добави, че това е положителна новина за 37 хиляди работници в търговията, предаде Танюг.

"Боинг-737-8 Mакс" на “Туи” се връща в България, застигнат над Румъния от забраната да лети в Европа (Обзор)

"Боинг-737-8 Mакс" на “Туи” се връща в България, застигнат над Румъния от забраната да лети в Европа (Обзор)

В сряда във въздушното ни пространство е трябвало да влязат два такива самолета, авиокомпаниите ги сменят "Боинг-737-8 Mакс” на “Туи флай” се приземи извънредно в София в 20,53 ч във вторник. Това става седем минути преди да влезе в сила забраната на Европейската агенция за авиационна безопасност (EASA) моделите B737-8 и B737-9 Макс да летят над

Хаос с полетите в САЩ след забраната на Путин за "Боинг 737 Макс"

Хаос с полетите в САЩ след забраната на Путин за "Боинг 737 Макс"

Настъпи хаос с полетите в Съединените щати, след като американският президент Доналд Тръмп обяви, че засега също спира полетите на модела „Боинг”, информира Би Ти Ви. Втори път за последните шест години американските власти взимат решение да спрат за полети определен тип самолети на „Боинг”. Решението беше взето след катастрофата в Етиопия,

Рестартиране на алианса между "Рено", "Нисан" и "Мицубиши"

Рестартиране на алианса между "Рено", "Нисан" и "Мицубиши"

Председателят на "Рено" (Renault SA) Жан-Доминик Сенар обяви във вторник "рестартирането на алианса" между френския производител на автомобили и японските компании "Нисан" (Nissan Motor Corp.) и "Мицубиши" (Mitsubishi Motors), предаде БНР. Алиансът Рено-Нисан-Мицубиши създаде нов съвместен съвет, който ще се председателства именно от Жан-Доминик

Най-коментирани

Москва бе домакин на седмия китайско-руски туристически форум

Москва бе домакин на седмия китайско-руски туристически форум

Вчера в Москва се проведе седмият китайско-руски туристически форум. На него бе съобщено, че през 2018 г. броят на китайските туристи в Русия, освободени от групова виза, е надхвърлил за първи път 1 милион, предаде Радио Китай. Зам.-изпълнителният директор на туристическата асоциация „Свят без граници" Анна Сибиркина коментира,

България ще съди “Газпром” за транзитни такси, ако “Турски поток” не мине през нас

България ще съди “Газпром” за транзитни такси, ако “Турски поток” не мине през нас

“Газпром експорт” е уведомил официално българските власти, че смята да прекрати транзита на газ по Трансбалканския коридор, по който се доставя газ за Турция, от януари 2020 г. съобщава агенция “Блумбърг”. Ако това стане, България ще се възползва от правото си да се обърне към арбитражен съд, за да получи дължимите си транзитни такси до 2030

Хаос с полетите в САЩ след забраната на Путин за "Боинг 737 Макс"

Хаос с полетите в САЩ след забраната на Путин за "Боинг 737 Макс"

Настъпи хаос с полетите в Съединените щати, след като американският президент Доналд Тръмп обяви, че засега също спира полетите на модела „Боинг”, информира Би Ти Ви. Втори път за последните шест години американските власти взимат решение да спрат за полети определен тип самолети на „Боинг”. Решението беше взето след катастрофата в Етиопия,

„Газпром“ уведоми България, че от 2020 г. спира транзита на газ през Трансбалканския коридор

„Газпром“ уведоми България, че от 2020 г. спира транзита на газ през Трансбалканския коридор

„Газпром експорт“ е уведомил официално българските власти, че смята да прекрати транзита на газ по Трансбалканския коридор, по който се доставя газ за Турция, от януари 2020 година, съобщава Sputnik Turkiye, като се позовава на агенция Bloomberg. Българската министърка на енергетиката Теменужка Петкова е потвърдила,

Пишат нови правила как съседи да поддържат блока

Пишат нови правила как съседи да поддържат блока

МРРБ приема предложения до 15 април, след това ще изготви промени в закона МРРБ подготвя нови правила за управление на етажната собственост, които да доведат до по-качествена поддръжка на сградите и механизми на контрол за лицата, предоставящи услугите на професионално управление на етажната собственост.

България с лек превес пред Сърбия за завод на VW

България с лек превес пред Сърбия за завод на VW

Крайният срок за решението на немския гигант е през май Решение къде да построи завод за автомобили в Източна Европа германският автомобилен концерн VW ще вземе в края на май. В момента проучването на най-подходящи за целта страни е в етап, в който кандидатите са ограничени до четири. В следващия две страни ще отпаднат и накрая ще се избере

Още в понеделник новият шеф на КФН Бойко Атанасов се заема с “Бонус-малус” (Обзор)

Още в понеделник новият шеф на КФН Бойко Атанасов се заема с “Бонус-малус” (Обзор)

Иска да запълни целия състав на комисията Още в понеделник новият шеф на Комисията за финансов надзор Бойко Атанасов започва работа по системата “Бонус-малус”. Това заяви той в кулоарите на парламента, минути след като депутатите единодушно със 134 гласа “за” решиха да оглави финансовия надзор. Атанасов подчерта,

Бразилия продаде 12 летища

Бразилия продаде 12 летища

Правителството на президента на Бразилия Жаир Болсонаро обяви приватизацията на 12 летища, предаде БГНЕС. Въпреки че приходите в държавната хазна от първоначалния търг да са сравнително малки - 2,3 милиарда реала (620 милиона долара), продажбата се разглежда като първи тест за доверието на пазара в огромната приватизационна програма на Болсонаро.

Томислав Дончев: До края на годината обществените поръчки ще се дигитализират

Томислав Дончев: До края на годината обществените поръчки ще се дигитализират

Вицепремиерът Томислав Дончев очаква в рамките на десетилетието в строителния бранш ескалацията на разходите за труд да продължи. Той не се ангажира със средногодишния темп на нарастването й, стана ясно по време на форум на тема "Европейската солидарност в инвестиционната политика на ЕС, реализирана в България" с конвергенцията на България с

Срещат в София инвеститори с иновативни стартъпи

Срещат в София инвеститори с иновативни стартъпи

“София Тех парк” прави специална програма в подкрепа на изобретатели, иноватори и предприемачи Ще има демо ден на преакселераторска програма Конференция Investum Supersonic в подкрепа на новатори и стартъпи ще се проведе на 25 март в “София Тех парк”. Целта на събитието е да даде възможност за среща и взаимодействие между водещи инвеститори и

40 години пътуване за Пролетния празник в Китай

40 години пътуване за Пролетния празник в Китай

От 1979 г. до 2019 г. пътуванията в Китай са се увеличили от 100 милиона на 3 милиарда. Китайците днес разполагат с по-голям избор на транспорт и по-добри услуги, съобщава "Радио Китай". Наскоро приключи Китайската нова година и свързаното с нея „голямо пролетно преселение", когато милиони китайци се прибират у дома,

България с лек превес пред Сърбия за завод на VW

България с лек превес пред Сърбия за завод на VW

Крайният срок за решението на немския гигант е през май Решение къде да построи завод за автомобили в Източна Европа германският автомобилен концерн VW ще вземе в края на май. В момента проучването на най-подходящи за целта страни е в етап, в който кандидатите са ограничени до четири. В следващия две страни ще отпаднат и накрая ще се избере

Фандъкова: До месец ще приключим преговорите за заплатите на шофьорите в градския транспорт

Фандъкова: До месец ще приключим преговорите за заплатите на шофьорите в градския транспорт

Най-късно до един месец преговорите за споразумение за програма за тригодишно ежегодно увеличение с поне 10 процента на заплатите на заетите в градския транспорт трябва да приключат. Това каза пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова след като участва в откриването на XVIII Годишна конференция на Мрежата на синдикалните организации от

Заетостта в Китай остава стабилна въпреки по-високия месечен ръст на безработица

Заетостта в Китай остава стабилна въпреки по-високия месечен ръст на безработица

Заетостта в Китай се запазва стабилна, въпреки по-високия ръст на безработицата през януари и февруари, сочат данни на Държавното статистическо управление. Нивото на безработица в градовете през януари е отчело 5.1% и 5.3% през февруари съответно с 0.1% и 0.3% по-висок от предходната година за същия период, съобщава "Радио Китай".

Износът на Япония спада за трети пореден месец

Износът на Япония спада за трети пореден месец

Японският износ се е понижил с 1,2 процента на годишна база до 6,38 трлн. йени (57,3 млрд. долара) през февруари, съобщи днес правителството, цитирано от ДПА. Това е трети пореден месец на спад, предава БТА. Износът към други азиатски страни, който представлява 52 на сто от изнесените в Япония стоки, е намалял с 1,8 процента до 3,3 трлн.

Данъчните продават  свлачище край Варна

Данъчните продават свлачище край Варна

Ваканционен имот върху 22 декара в местността Прибой на юг ог Варна е обявен от НАП на търг за 2 349 000 лева. Заради свлачищната зона върху него по времето на соца бяха разположени 70 бунгала. В базата, която е популярна сред варненци за уикендите, има още заведение с кухня, барбекю и тераса. Търгът, който не е първи, ще бъде проведен на 5 април.

Проектират нова станция на метрото в “Обеля”, свързва го с влака за Кюстендил

Проектират нова станция на метрото в “Обеля”, свързва го с влака за Кюстендил

Ще е първата построена в партньорство между общината и частен инвеститор С още една станция може да се разшири до 3 г. метромрежата на София. Плановете са тя да е на бул. “П. Владигеров” и да има връзка с влаковете по жп линията София - Кюстендил. Вече тече процедура за избор на изпълнител, който да направи идейния проект на бъдещата метростанция

Местните власти  управляват по-добре бюджетните пари

Местните власти управляват по-добре бюджетните пари

38 кметства с повече собствени приходи, само 8 чакат помощ от хазната Местните власти управляват по-добре бюджетните пари, а все повече от тях събират повече собствени приходи. Просрочените дългове на много от тях намаляват. Тази равносметка за финансовото състояние на общините в края на 2018 в сравнение с 2017 г.

Дойче банк и Комерцбанк започнат преговори за евентуално сливане

Дойче банк и Комерцбанк започнат преговори за евентуално сливане

Водещите финансови институции на Германия Дойче банк (Deutshe Bank) и Комерцбанк (Commerzbank) започват официално преговори за евентуално сливане, съобщи ДПА, позовавайки се на свои източници, предаде БТА. Разговори по плановете за сливането на банките се водят вече от месеци. Правителството заяви преди време по този повод,

Товарните влакове по маршрута Китай-Европа са извършили 14 000 пътувания

Товарните влакове по маршрута Китай-Европа са извършили 14 000 пътувания

Мрежата за товарен железопътен превоз между Китай и Европа, ключова част от инициативата „Един пояс един път", се разширява бързо. До края на февруари тази година, са били извършени 14 000 пътувания по маршрута, по данни на китайския икономически регулатор, съобщава bulgarian.cri.cn. Мрежата свързва Китай с 50 града в 15 европейски държави,