За съвременното българско кино недипломатично

  • 0
authorАвтор: Мила Иванова

За съвременното българско кино недипломатично

Димитър Дринов е кинокритик, киноманиак, основател на киносайта Operationkino. Стартира сайта заедно със свой приятел преди седем години, два дни след като закриват списание “Екран“, в което е работил дълги години.

„Оттогава не сме имали ден без новина на сайта – няма значение дали сме били болни, уморени, на път. Дори в деня на сватбата ми имахме новина“, разказва Митко.
В началото разчитат на помощта на приятели – известни блогъри гостуват с текстове и разгласяват съществуването на сайта. Постепенно привличат още и още хора. Сайтът не е комерсиален и не печели от реклама, затова всеки, който пише за Operationkino, го прави само заради удоволствието от общата страст – киното.

„Създадохме си общност от толкова готини хора – някои от тях са от киносредите, други – не“, разказва Дринов. За седем години Operationkino се превърна в най-сериозния и професионален сайт за кино в България с качествена информация и реални ревюта на филми и сериали. Да, реални ревюта, а не копи-пейст на прессъобщенията, които фирмите-разпространители разпращат до всички медии. Ако искате да прочетете безпристрастното мнение на специалисти в областта на киното за някое заглавие, Operationkino е мястото. Разбира се, доколкото безпристрастно може да бъде едно субективно мнение.

Митко Дринов е категоричен, че в неговата медия липсва всякаква цензура. Мненията на авторите се публикуват без редакция и често между самите тях възникват спорове и конфликти. „Редовно се храним в коментарите“, смее се Митко.
С риск да чуя сериозно „нахранване“, отварям темата за съвременното българско кино. Дали има светлина в тунела напоследък? Дринов прави уговорката, че ще бъде дипломатичен по отношение на нашето кино. „Изхождам от позицията, че никой не си казва: „Чакай сега да направя един тъп филм“... Стараят се, искат да разкажат история... Просто не могат.“

Според Дринов проблемите са няколко. От една страна твърде много от филмите ни носят болестта на българското кино, както той я нарича, „да третират зрителите като малоумни“. От друга, немалка част от творците не се интересуват от мнението на „масовката“. Нещо повече – за тях „масовка“ и „комерс“ са мръсни думи. Това обичайно са претендентите, че „правят изкуство“ - опасна порода кинаджии, за които дори „масовката“ да не разбере величествената им идея, е важно, че ще има двама зрители плюс няколко роднини, които ще ги потупат по гърба. „Добре, имай си голямата идея, но я разкажи с мисълта да достигне до възможно най-много хора, за да разберат тези хора твоята гледна точка.“

Патриотичната тема като че ли се опитва да пробие (и) на големия екран, но дали е успешен този пробив? „Национализмът! Тази ни болка някой трябва да я изреже! - категоричен е Дринов. Националистите са най-тъпите хора на света, те са по-тъпи от расистите. На мен лично „Воевода“ не ми хареса. Ако се бяха постарали да развият малко образите, можеше да се получи нещо. Обаче пак видяхме поредния тъп женски образ“.
Но това според него е и проблем на световното кино – тестът на Бечдел, който определя доколко реален е един женски образ, може да бъде покрит от скандално малко героини в световен мащаб. „Повечето са такива – малоумни женски образи. Или на домакинята, или на ревлата. Все едно не са истински. Имам чувството, че героинята във „Воевода“ също е такава. Разбирам, че са гонили автентичност, но според мен трябваше да вкарат и художествена измислица. Ако някой беше разработил образите, ако беше измислил допълнителни сценки, за да може накрая да ни е мъчно, щеше да стане приличен филм“, казва Митко.

Трендове

Ако трябва да изведем тренд, той е в необходимостта да се откажем от всякакви трендове. Само така според Митко Дринов ще отлепим от дупката, в която е седмото изкуство у нас. Естествено е преходът, в който все още се лутаме, да намира отзвук и в киното, както американците ще продължат да правят филми за войната във Виетнам. Но според него нямаме успех до този момент с такъв филм. „Мисля, че и в световното кино се случва така, че минава време, преди да започнат да излизат силни неща около дадено събитие. Това е време за осмисляне на проблема и то се скъсява постоянно.“

Митко припомня, че филмите за 11 септември излязоха пет години след трагедията и смята, че ако сега се случи нещо от такъв мащаб, ще е нужна не повече от година, за да го видим на екран. „Вече няма време за осмисляне. А ние изпуснахме момента за такива филми, които да разказват за прехода. Почти всичко, което излезе, беше малоумно. Може би единственият добър опит беше „TILT” - комерсиално, добре направено филмче.“ За Дринов това е един от най-симпатичните, непретенциозни, нефестивални филми, които сме имали през последните години.

И като заговорихме за фестивали, България се представя добре тук-там. Фестивалите обаче приветстват само онези наши филми, които разкриват регионалния мрак - бедността, депресията, отчаянието, безнравствеността, които Западът явно все още асоциира с нашия географски регион. Хора от гилдията признават, че България има шанс за копродукция извън границите ни единствено с идея за такъв филм – за бедни, окаяни хора, за мъртви души, омерзени от миналото и смачкани от прехода, за малцинствени проблеми, престъпност, корупция, с една дума – източноевропейската екзотика.

Финансите

И понеже въпросът винаги опира и до пари, стигаме и до темата за Националния филмов център. „Те имаха безумни решения. Преди няколко години искаха да махнат субсидията за дебютен филм. Как може да лишиш киното от бъдещето му? Трябва да направиш точно обратното – да вкараш два пъти повече средства там. Парите се дават на едни и същи тъпанари, които имат връзки, и се избират едни и същи глупави проекти. Дори не мога да ги проумея, за да ги коментирам,“ приключва темата Димитър.

Ако трябва да обобщим защо хората нямат доверие в българското кино, обяснения не биха ни липсвали: финансирането е крайно недостатъчно и се разпределя по неясни критерии. Фестивалните ни опити са трудносмилаеми за повечето хора. Българинът вече не иска да гледа филми, които да му казват, че живее в най-калната дупка на света, че е разбойник, пройдоха, проституира, краде, изнасилва, мизерства, защото това не е вярно.

На нашите актьори също не им е леко на големия екран. Дали се дължи на недоизпипаните диалози или просто липсва школа за киноактьори и повечето театралничат пред камерата, едва ли някой може да каже. Сценариите също са трудна работа. Практически професионалните сценаристи се броят на пръсти. И няма какво да се лъжем, публиката също определя нивото.

Повече - в книжното тяло

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Гинка Върбакова излиза от бизнеса с фотоволтаици

Гинка Върбакова излиза от бизнеса с фотоволтаици

Това е заради делото на “Инерком” срещу КЗК, която забрани сделката с ЧЕЗ заради концентрация Гинка Върбакова, чиято фирма “Инерком България” бе избрана за купувач на активите на ЧЕЗ в България, излиза от управлението на бизнеса си с фотоволтаици. Това става ясно от промени във фирмите, които тя до 12 септември оглавяваше.

Финансовият регулатор заличи "Лев Инс брокер" като брокер

Финансовият регулатор заличи "Лев Инс брокер" като брокер

Заличиха "Лев Инс брокер" от регистъра на застрахователните брокери, воден от Комисията за финансов надзор(КФН). То е отделна компания от застрахователната компания "Лев Инс". Това става ясно от решенията взети от регулатора в понеделник.  В решението за заличаване се посочва, че застрахователният брокер не е изпълнил изискването за внасяне на

Доматите поевтиняват, краставиците и чушките поскъпват

Доматите поевтиняват, краставиците и чушките поскъпват

Индексът на тържищните цени /ИТЦ/, който отразява цените на хранителните стоки на едро, се покачи тази седмица с 2,60 процента до 1,374 пункта, сочат данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата /ДКСБТ/. Тази година ИТЦ падна в средата на август до 1,311 пункта. Базовото ниво на индекса - 1,000, е от 2005 година.

От днес започват масово да разрушават незаконни постройки в Гърция

От днес започват масово да разрушават незаконни постройки в Гърция

Днес започва мащабна акция по разрушаване на незаконни строежи в Гърция, предава БНР. След област Атика, днес стартира бутане на вили и къщи в цялата страна, строени на забранени зони на брега на морето и в защитени горски райони. Изтече и законният срок, в който собствениците имаха право да обжалват.

Ангелкова: Козлодуй има потенциал да стане притегателен център за културно-исторически туризъм

Ангелкова: Козлодуй има потенциал да стане притегателен център за културно-исторически туризъм

Козлодуй има голям потенциал да стане притегателен център за културно-исторически туризъм. По този начин общината ще има възможност да се превърне във все по-търсена и атрактивна туристическа дестинация за четири сезона. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова по време на откриването на втория Фестивал на занаятите и изкуствата в

Енергиен експерт: Не е съмнително, че Ахмед Доган е купил ТЕЦ-Варна

Енергиен експерт: Не е съмнително, че Ахмед Доган е купил ТЕЦ-Варна

По думите на Хиновски централата била в тежко финансово положение, но тази сделка безспорно е положителна за българската енергетика „В никакъв случай не е съмнително, че Ахмед Доган е купил 70% от ТЕЦ-Варна, защото това е много важна централа”, коментира енергийният експерт Иван Хиновски в студиото на „Тази сутрин” по Би Ти Ви.

Близо 10% увеличение на броя на туристите в Гърция

Близо 10% увеличение на броя на туристите в Гърция

Над 44 милиона пътници са използвали гръцките летища в периода януари - август 2018 г., което е увеличение с 9,9 процента спрямо същия период на миналата година, съобщава в. "Катимерини". По данни на Службата за гражданска авиация е регистриран също ръст от 8,7 процента на броя на полетите. Нарастването на броя на пасажерите на атинското

НАП глобява фирми, които не са подали финансови отчети

НАП глобява фирми, които не са подали финансови отчети

Инспектори на НАП налагат глоби на компании, които не са подали навреме финансовите си отчети, съобщиха от приходната агенция. Срокът за подаване на документите е 30 юни, обясниха за “24 часа” от Националната агенция за приходите. Това означава, че е изтекъл, преди да блокира регистърът. Списъкът с неподалите навреме отчети е бил изпратен на

Някои забрани, с които туристите в Европа трябва да се съобразят

Някои забрани, с които туристите в Европа трябва да се съобразят

Септември е също подходящ месец за туризъм из Европа. Туристите обаче трябва да са подготвени за някои изненадващи правила и забрани, чието несъблюдаване може да ги прати в затвора или да им навлече глоби, пише сайтът "Кълчър трип". Изданието обобщава някои от най-странните забрани на Стария континент.

Родопите и Сакар съчетават вино и исторически забележителности

Родопите и Сакар съчетават вино и исторически забележителности

В региона броят на туристите се е увеличил с 5%, заяви в Кърджали министър Ангелкова Съчетанието на големия брой исторически забележителности с винени дегустации може да увеличи няколко пъти потока от туристи в Родопите и Сакар. Около това се обединиха участниците в дискусия, проведена в Кърджали и посветена на 12-те винено-кулинарни дестинации,

Най-коментирани

Кения покани българския бизнес, чака инвестиции във високите технологии (Снимки)

Кения покани българския бизнес, чака инвестиции във високите технологии (Снимки)

Първите дипломати на България и Кения се договориха да организират съвместен бизнес форум, да работят за инвестиции на български ИТ компании и да възобновят обучението на кенийски студенти в страната ни. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи. Външните министри Екатерина Захариева и Моника Джума разговаряха в Монреал в

Гинка Върбакова излиза от бизнеса с фотоволтаици

Гинка Върбакова излиза от бизнеса с фотоволтаици

Това е заради делото на “Инерком” срещу КЗК, която забрани сделката с ЧЕЗ заради концентрация Гинка Върбакова, чиято фирма “Инерком България” бе избрана за купувач на активите на ЧЕЗ в България, излиза от управлението на бизнеса си с фотоволтаици. Това става ясно от промени във фирмите, които тя до 12 септември оглавяваше.

Марина Костадинова: С подкрепата на Fibank ще увеличим двойно обема на нашата изба

Марина Костадинова: С подкрепата на Fibank ще увеличим двойно обема на нашата изба

Още с първата реколта винарната печели международни награди Българска винарна печели медали от международни конкурси още с първата си реколта. Това разказа Марина Костадинова от изба “Страцин”. Тя и съпругът ѝ Красимир са собственици на избата, макар и двамата да са икономисти по образование. Винарната пуска дебютната си бутилка вино през 2017 г.

82 млн. лева са приходите в туристическия сектор това лято

82 млн. лева са приходите в туристическия сектор това лято

Осемдесет и два милиона лева повече са приходите в бизнес сектора спрямо миналата година. Сравнението е за периода 1 януари 17 септември. Отчетен е и два процента ръст на оборотите от туризъм през юни и юли. Общият оборот в бизнес сектора в Бургаска област за юни, юли и август е 2 540 000 000 лева, което прави с половин милиард повече спрямо същия

Анелия Георгиева: С подкрепата на Fibank ще разширим производството си

Анелия Георгиева: С подкрепата на Fibank ще разширим производството си

 Компанията първа в България изработва детски площадки по европейски стандарт “Металпласт инженеринг” е първата фирма в България, която прави детски площадки по европейски стандарти, преди още да са въведени у нас. “През 1997 г. започнахме с производство на стъклопласти. Първоначално работехме за една от веригите бензиностанции - първите в

3 млрд. лв. не стигат за три магистрали и два тунела

3 млрд. лв. не стигат за три магистрали и два тунела

3 млрд. лв. са необходими за непостроените 250 км от "Хемус", магистрала "Черно море", Русе-Велико Търново, тунела под Шипка и под "Петрохан". Това съобщи зам.-министърът на регионалното развитие Валентин Йовев по време на конференция за възможностите за развитие на публично-частното партньорство. "Добрата новина е,

90 секунди, за да се купи електронна винетка от терминал (Снимки)

90 секунди, за да се купи електронна винетка от терминал (Снимки)

Стикер само за уикенда ще струва 10 лева Около 90 секунди отнема купуването на електронна винетка от терминала за самообслужване. Това стана ясно след демонстрация в пътната агенция на новата система, която се изгражда в момента. Менюто позволява да се изберат осем езика - български, английски, немски,

Доклад: Търговските спорове засилват рисковете за глобалното икономическо развитие

Доклад: Търговските спорове засилват рисковете за глобалното икономическо развитие

На открития вчера Форум за китайско развитие – 2018 г. експерти споделиха, че настоящите търговски спорове отслабват функцията на системата за многостранна търговия, като има вероятност те да доведат до финансова криза и да окажат голямо отрицателно влияние върху възстановяващата се глобална икономика, предаде bulgarian.cri.cn.

Проверяват доходите на над 500 собственици на скъпи коли

Проверяват доходите на над 500 собственици на скъпи коли

Търсят и кой ползва служебни возила като лични Фирмите и личните доходи на повече от 500 собственици на луксозни возила по Черноморието ще бъдат обстойно проверени от данъчните, научи “24 часа”. Инспекторите ще съпоставят финансовото състояние на фирмите и на техните собственици. Проверката трябва да покаже дали например те не са се сдобили с

19% от тока в  България - от ВЕИ

19% от тока в България - от ВЕИ

19,2% от консумираното електричество в България се произвежда от възобновяеми източници, показват данни на Евростат за 2016 г. Средната стойност за Европейския съюз е 29,6%. Най-голяма част от тока от ВЕИ-та се произвежда чрез хидроенергия (36,9 на сто), следвана от вятъра (31,8%). Със слънчева светлина се генерират 11,6%, а останалите 19,

Проверяват доходите на над 500 собственици на скъпи коли

Проверяват доходите на над 500 собственици на скъпи коли

Търсят и кой ползва служебни возила като лични Фирмите и личните доходи на повече от 500 собственици на луксозни возила по Черноморието ще бъдат обстойно проверени от данъчните, научи “24 часа”. Инспекторите ще съпоставят финансовото състояние на фирмите и на техните собственици. Проверката трябва да покаже дали например те не са се сдобили с

19% от тока в  България - от ВЕИ

19% от тока в България - от ВЕИ

19,2% от консумираното електричество в България се произвежда от възобновяеми източници, показват данни на Евростат за 2016 г. Средната стойност за Европейския съюз е 29,6%. Най-голяма част от тока от ВЕИ-та се произвежда чрез хидроенергия (36,9 на сто), следвана от вятъра (31,8%). Със слънчева светлина се генерират 11,6%, а останалите 19,

Кения покани българския бизнес, чака инвестиции във високите технологии (Снимки)

Кения покани българския бизнес, чака инвестиции във високите технологии (Снимки)

Първите дипломати на България и Кения се договориха да организират съвместен бизнес форум, да работят за инвестиции на български ИТ компании и да възобновят обучението на кенийски студенти в страната ни. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи. Външните министри Екатерина Захариева и Моника Джума разговаряха в Монреал в

Хлябът с 30 ст. по-евтин, ако веригите го продават без печалба

Хлябът с 30 ст. по-евтин, ако веригите го продават без печалба

l По 230 г на ден яде средно българинът l Най-скъпите видове стигат до 6-7 лева за килограм С 20-30 ст. може да е по-евтин хлябът, ако търговските вериги го продават без печалба. Това сочат разчети на икономисти и браншовици. Преди ден земеделският министър Румен Порожанов обяви, че е постигната такава договорка с част от петте най-големи

82 млн. лева са приходите в туристическия сектор това лято

82 млн. лева са приходите в туристическия сектор това лято

Осемдесет и два милиона лева повече са приходите в бизнес сектора спрямо миналата година. Сравнението е за периода 1 януари 17 септември. Отчетен е и два процента ръст на оборотите от туризъм през юни и юли. Общият оборот в бизнес сектора в Бургаска област за юни, юли и август е 2 540 000 000 лева, което прави с половин милиард повече спрямо същия

"Инерком" уведоми КЗК, че е излязла от бизнеса с фотоволтаци

"Инерком" уведоми КЗК, че е излязла от бизнеса с фотоволтаци

Фирмата на Гинка Върбакова "Инерком България" уведоми КЗК, че в нейното портфолио вече няма фотоволтаици. Какво "24 часа" писа КЗК забрани сделката на "Инерком" за активите на ЧЕЗ в България, тъй като се опасява от концентрация, защото и двете фирми притежават соларни паркове. "Инерком" обжалва във Върховния административен съд,

Токът няма да поскъпне от октомври въпреки предстоящото повишение на цената на газа

Токът няма да поскъпне от октомври въпреки предстоящото повишение на цената на газа

Токът няма да поскъпне от октомври въпреки предстоящото 14-процентно повишение на цената на природния газ. Това заяви за "Хоризонт" председателят на Българската федерация на индустриалните енергийно консуматори Константин Стаменов. Той се позова на доклад на енергийния регулатор, публикуван за обществено обсъждане, предаде БНР.

Отпускат нов вид помощи на деца без един или двама родители

Отпускат нов вид помощи на деца без един или двама родители

Деца с един или двама починали родители от началото на следващата година да получават месечна помощ, решиха на първо четене депутатите с приети единодушно на първо четене промени в Закона за семейни помощи за деца. Условието е те да нямат право на наследствена пенсия, поради липсата на съответния изискуем осигурителен стаж на починалия родител.

7 милиона китайци ще пътуват в чужбина през „златната седмица"

7 милиона китайци ще пътуват в чужбина през „златната седмица"

Предвижда се близо 7 милиона туристи от Китай да пътуват в чужбина по време на едноседмичната почивка за Националния празник, известна още като „златната седмица". Броят им заема около 5% от всички пътуващи зад граница през цялата година, се посочва в скорошен доклад на китайската онлайн туристическа платформа Ctrip.

Парното за втори път поскъпва тази година - сега от 2 до 9%

Парното за втори път поскъпва тази година - сега от 2 до 9%

Най-голямо увеличение има в Пловдив и в София, най-малко е в Бургас С 8% да поскъпне парното в София предлагат от КЕВР в доклад за цената от 1 октомври, при 13,89% увеличение на природния газ. В публикация преди дни “24 часа” пресметна, че точно толкова ще е поскъпването. Така за тази зима цената се вдига с 16%,