Комисията за финансов надзор влиза на проверка в Българската фондова борса в сряда, научи “24 часа”. Причината - съмнения в начина на промяна на основния индекс SOFIX от миналата седмица.

След неправилно отчитане на реалния брой акции на “Еврохолд България” - 212 млн. вместо 161 млн. броя, на 10 март Съветът на директорите на борсата решава холдингът да влезе в SOFIX от 20 март. От същата дата от индекса е изваден ”Индустриален холдинг България”.

Финансовият регулатор ще установява дали става дума за неволна грешка, или за умишлено действие. Ще се търси дали има лица, купували акции на “Еврохолд България” на цени от 60 ст. за брой преди една седмица, а сега цената стигнала 90 ст.

Освен погрешния брой акции при решението са използвани и около 20 вместо 15% реална пазарна капитализация. Сумарната грешка е над 60% и вместо пазарна стойност на публичните акции от под 20 млн. лв. за “Еврохолд България” според борсата тя е над 32 млн. лв.

Включването на “Еврохолд” и отпадането на “Индустриален холдинг България” означава, че фондовете, следващи SOFIX, трябва да продадат акциите си от отпадналото дружество и да си купят отвлязлото в индекса. При следващата промяна през септември тази година може да се наложи обратната операция, обясниха брокери.

От Комисията за финансов надзор отказаха коментар. От фондовата борса заявиха, че имало международна практика при определяне на индекса. От “Индустриален холдинг България” посочиха, че вече са подали жалба до финансовия регулатор.

“Решението е изцяло в прерогативите на борсата и “Еврохолд България” по никакъв начин не би могъл да е страна по въпроса. Нито мажоритарният собственик, нито юридически или физически лица, свързани с него, са купували или продавали акции непосредствено преди или след решението”, заявиха от “Еврохолд”.

На 13 февруари холдингът е вписал в Търговския регистър реалния брой акции - 161 млн. броя.