Иницативата на Imoti.net „Доверен брокер“ предупреждава за реални ситуации, които ощетяват потребителите

Ярки примери за подвеждащи практики и измами, до които прибягват некоректните брокери на недвижими имоти, разкри Антон Илиев, собственик на агенция „КА5 Имоти“, която грабна статуетката за „Брокер на недвижими имоти на годината – наеми“ в първото издание на Годишни награди на Imoti.net. Той се включи в инициативата на Imoti.net „Доверен брокер“, която чрез серия от видеоматериали помага на потребителите да разпознават коректните и добри професионалисти и да се пазят от мошениците.

Не се информирайте за цените на имотите от интернет, съветва Илиев и пояснява, че това е сигнал за фалшива обява, а публикуването й е прийом на мошениците, чиято единствена цел е да съзават бази данни и да атакуват клиентите с други, нежелани оферти за имоти и други продукти.

Друга форма на измама, която експертът разкрива във видеото от поредицата “Доверен брокер“, е, когато някой с достъп до даден имот пусне обява за наем, в която се представя за хазяин.

„Това може да е дори наемател с изтичащ срок, пояснява брокерът. - Този тип измамници не се легитимират, канят клиенти на огледи от сутрин до вечер, подписват договори с тях и взимат депозити и вноски в брой. За един ден могат да натрупат до 10 000 лева, а след това изчезват“.

Един професионален брокер няма да допусне клиент да попадне в такава ситуация, казва Илиев, защото първо ще поиска лична карта, след това документ за собственост върху имота, който лесно подлежи на проверка, ще провери дали има и други собственици и дали са съгласни с отдаването под наем, както и други важни детайли.

Лоша практика, от която могат да пострадат желаещите да продадат имот, е, обявата им, която публикуват самостоятелно, да бъде мултиплицирана от некоректни брокери на други места, но с друга, по-ниска цена.

Заради големия интерес към инициативата на Imoti.net Bloomberg TV Bulgaria стартира седмична рубрика „Доверен брокер“ в предаването „В развитие“. Всяка седмица в нея ще се обсъждат още важни аспекти на темата, които стимулират прозрачното развитие на бизнеса с имоти в полза на потребителите. Първият събеседник по темата – Диньо Добрев от агенция за недвижими имоти Remax – ще се включи с коментар днес, 15 март, от 13,30 часа при водещия Делян Петришки.