Магазин на кьоше – само при късмет

  • 0
authorАвтор: Христо Николов

Магазин на кьоше – само при късмет

Иван И. е млад човек, от София. Решил е заедно със съдружник да направи малък магазин за цветя и декорации и естествено, ако търговията потръгне, да направи още такива търговски обекти. Сблъсъкът с действителността обаче се случва още при търсенето на подходящо помещение. В представите на Иван такава търговия може да се развива или на оживено място в центъра, или в голяма бизнес сграда с много работещи със стабилни доходи. Намира подходящо миниатюрно помещение в една от пресечките на булевард „Витоша“ на поносимата цена от 400 лева месечно. Но собственичката бави сключването на договор, докато в един момент не му съобщава, че цената се е удвоила. Подходящото място в представителна офис сграда се оказва 900 евро, защото вътре влизат многобройни такси за поддръжка, такса от оборота и т.нат.

Търсенето и намирането на подходящо помещение за търговия в центровете на големите градове в момента е дейност, за която трябват здрави нерви. Списъкът с такъв вид помещения е силно ограничен, защото повечето сгради по основните улици и булеварди у нас са изградени по времето на социализма и партерните помещения за търговски цели са по-скоро изключение. Тогава се е смятало, че в центъра на града трябва да има един голям Градски универсален магазин и нищо повече. Разбира се, у нас не е чак като в Москва, където разстоянието от един магазин до друг често е километри, но не е и като във Виена. България няма големи традиции в това отношение. Вече има много молове, но това е съвсем друг тип търговия.

Погледът на специалиста открива и други несъвършенства на този пазар, особено пред хората, които за първи път се захващат с търговия. Росен Генев, мениджър „Търговски площи“ в консултантската компания „Фортон“, казва, че най-трудно се намират много малки и много големи помещения. По определени причини.
„Малките са много търсени, защото на площ от порядъка на 15-20 до 30 квадрата можеш да правиш практически много различни неща: цветя, бижутерия, часовници, бутикова парфюмерия, цигари и вестници, химическо чистене, каса за плащане на комунални услуги. Впрочем, този тип помещения първи свършват и в моловете“, казва Генев.

Помещения от 1000 и повече квадратни метра също се намират много трудно, а точно такива трябват на сериозните модни търговски марки с масов характер. На нашия пазар в момента има поне две известни модни марки, които искат да открият обекти, но все още търсят помещения. Едната е испанската Mango, която откри първия си магазин преди години с франчайзингов договор, но после го закри и сега иска да навлезе с оригиналната си концепция.

Другата е американската Forever 21, която успя да наеме подходящо помещение единствено в мол „Парадайз“, но се затруднява да открие още други обекти.
Няма и как да е иначе, още повече, че в началото на демокрацията дори там, където имаше партерни магазини на голяма площ, те бяха разделяни на по-малки магазинчета.
„Липсата на подходящи помещения в центровете на градовете е нормална ситуация за България, като се има предвид, че тези обекти не са резултат на някакво целенасочено планиране за създаване на търговски зони. Понякога и обособяването на площи от над 200 квадрата се оказва предизвикателство, а още повече от 500-1000 квадрата“, казва Боряна Пенева, мениджър „Търговски площи“ в „Колиърс“.

Официалните данни за заетостта на търговските площи потвърждават тенденцията на недостиг. Според „Колиърс“ през 2016 г. свободните търговски площи в моловете в големите градове са продължили да намаляват. Във вече утвърдените търговски центрове заетостта е около 98-99%, а дори в тези, които имат поне две години работа зад гърба си, заетостта е около 94% .

Предлагането на търговски площи на главните търговски улици в столицата намалява спрямо предходния период - свободните площи в София например са в размер на 6%, а на бул.”Витоша“ – 3%. Тенденцията ще остане същата и през 2017 г., смятат от компанията. Разбира се, говорим за големите градове, в които има оживена търговия заради по-платежоспособното население.

Наемните нива остават стабилни и експертите не очакват промяна скоро. Според компанията MBL именно затова инвестицията в магазин на главна търговска улица е разумен ход, тъй като доходността от подобен обект в момента е между 5,5 и 6% с изгледи да нараства през годините.

Според Росен Генев нормалният ръст на наемните цени особено в добре функциониращите молове би трябвало да е около 10% на годишна база при сегашната ситуация. Но през 2016 г. въпреки намаляващия брой свободни площи и относително стабилното търсене, цените са се увеличили доста по-скромно – с около 5%.

Трябва да се има предвид обаче, че на този пазар има известна динамика и търговските обекти, където и да се намират, непрекъснато се закриват и се откриват нови. Отдавна са в миналото и няма изгледи да се върнат времената, когато един магазин е стоял на едно и също място по 20 години. В съвременната търговия има моди, а и някои неизбежни промени, свързани с новите технологии. Само преди 10 години например за магазин за телевизори е трябвало площ почти два пъти по-голяма отколкото сега. Освен това днес е модерно да се откриват аптеки и заведения за фрешове. Утре тези тенденции могат да отстъпят място на други.

Има още една тенденция, засягаща по-големите търговски площи – през 2016 г. освободените от Carrefour повлияха осезаемо на пазара в София, давайки отражение в значително по-висок процент на свободни площи в сравнение с предходната година. Изглежда през цялата 2017 г. ще се търсят наематели за тези пространства, въпреки че някои вече са заети.

Районният кмет в столицата или в което и да е населено място може значително да повлияе на пазара на търговски площи в която и да е посока. И ролята им не се изчерпва само с изграждането на инфраструктурата. Общината или КАТ например могат да разрешат или да забранят прословутия ляв завой с колата, за да се влезе в даден търговски обект, с което могат да улеснят или да затруднят достъпа до него.

Общината може да решава дали дадена улица в центъра да е пешеходна или не и дали да се обособят паркинги на нея. С което може тотално да промени облика й. Примерът със столичния булевард „Витоша“ е доста показателен. Докато се изграждаше метрото, зоната бе напусната напълно от модните магазини, които не се върнаха след превръщането й в пешеходна зона и мястото им бе заето от заведения за хранене. Поради простата причина, че клиентите на луксозните модни магазини нямат навика да идват до тях пеш или с метрото и липсата на автомобилен достъп обезсмисли присъствието на такива магазини по булеварда. Сега там, където има малки помещения между заведенията, те са заети от продавачи на алкохол, цигари и вестници.

Според Росен Генев сътрудничеството между собствениците на големи търговски центрове и местните власти може да доведе до нова тенденция, която вече е налице в доста градове в западна Европа. Става въпрос за изнасяне на редица общински и държавни служби в моловете, например плащане на данъци и такси, издаване на паспорти, справки за различни дейности, които касаят много хора. Въпрос на разбирателство е между двете страни и ако някой у нас се престраши да опита, ще се получи добра синергия. Същото важи и за касите за плащане на комунални услуги, разликата е, че тези предприятия са частни дружества. Тяхното място според Генев е също в моловете.

След 2006 г., когато в България започнаха да функционират молове, се случи още една вълна на строителство на такива модерни търговски центрове – между 2011 г. и 2015 г., когато бяха довършени много от замразените заради финансовата криза проекти.

По отношение на това дали можем да очакваме и трета вълна в изграждането на молове, експертите са единодушни. „Поне в близко бъдеще това няма как да се случи“, казва Боряна Пенева от „Колиърс“. Според нея единствената активност в това отношение ще е евентуалната смяна на собствеността на някои проекти или на модела на управлението им.

Росен Генев също не очаква нови молове от сегашния класически тип. Според него новият тренд на пазара на търговски площи е по-скоро в изграждането на проекти със смесено предназначение, в които има и търговски площи. „Това ще са комплекси с много жилища, офиси, хотели и търговски части, каквито в момента на хартия има много, но реално ще се строят по-масово през следващите 3-4 години“, смята той. Пример за подобен проект е пуснатият тази година в експлоатация „Сан Стефано Плаза“ срещу националната телевизия. Друг проект, но многократно по-голям, е „Гранд Каньон“ в столичния комплекс „Младост“ на турската „Гаранти Коза“, който е в етап на проектиране и отчуждаване на терени.

По отношение на търговските части това ще бъдат нови за нашия пазар продукти и е все още загадка как те ще бъдат възприети от хората. Затова според Генев е малко вероятно в тях наемите да са до такава степен функция на оборотите както е сега в класическите молове. Там наемът има една твърда част, към която се добавят различни такси за общи части и поддръжка и една трета част, която представлява процент от оборота.

При смесените проекти това е малко вероятно, още повече, че оборотите в търговията на дребно в България през последните 3 години постоянно се увеличават. Но в тези комплекси е неизвестно дали и как може да се привлече посетителски поток.

Всъщност, ако се гледат глобалните тенденции в търговията, България е все още с потенциал за ръст. Защото въпреки многото нови молове, по търговска площ на глава от населението сме все още на последно място в ЕС. В това отношение България е все още развиващ се пазар и потенциалът за ръст е все още много голям.

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Енергиен шеф: "Турски поток" може да мине през България

Енергиен шеф: "Турски поток" може да мине през България

Газовият проект "Турски поток" може да мине през България, заяви пред БНР  президентът на Турската асоциация за енергийна икономика Гюркан Кумбароглу. За да се стигне до това обаче, трябва да има решение на високо ниво, допълни експертът: "Разбира се, че е възможно. Първата тръба е предназначена за доставки на газ,

Чужди търговци продават по-скъпо на българи, не приемат и BG кредитни карти, ще ги спират

Чужди търговци продават по-скъпо на българи, не приемат и BG кредитни карти, ще ги спират

Търговци от европейски държави продават по-скъпо на българи, отколкото на съгражданите си. Има случаи, при които хора от България капарират коли под наем. Когато отидат да вземат ключовете и да платят с кредитна карта, фирмата отказва да им даде автомобила, защото не е издадена в съответната държава. Освен това не връщат и капарото.

Най-евтините къщи
ще струват $4000,
печатат ги с 3D (ВИДЕО)

Най-евтините къщи ще струват $4000, печатат ги с 3D (ВИДЕО)

Американската компания ICON уверява, че е създала технология, с чиято помощ се изработват най-евтините пълноценни къщи, пише Inhabitat.com. Те ще са с площ от 55 - 57 кв. м и ще струват само 4000 долара при масово производство. Друго голямо тяхно предимство е фактът, че една може да бъде изградена в рамките на 24 часа на съответното място.

Московски разпореди проверка на обществена поръчка за БДЖ-Пътнически превози

Московски разпореди проверка на обществена поръчка за БДЖ-Пътнически превози

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски разпореди да бъде извършен цялостен одит на обществена поръчка с предмет: "Извършване на планова техническа поддръжка (ТП, МПР и ГПР) и извънпланова техническа поддръжка (РН) на електрически локомотиви серия 46200 и електрически локомотиви 44001 и 44002,

Заплатите в България с един от най солидните ръстове в ЕС в края на 2017 г.

Заплатите в България с един от най солидните ръстове в ЕС в края на 2017 г.

През последното тримесечие на 2017-а растежът на заплатите в еврозоната и в целия Европейски съюз се подобри слабо спрямо предходните три месеца, като в същото време нашата страна остава на трето място (след Румъния и Унгария) по ръст на заплащането на труда, показват данни на Евростат. Заплащането на труда в еврозоната се увеличи на годишна база

Румен Овчаров: Нормалната цена на ЧЕЗ е доста под 300 милиона евро

Румен Овчаров: Нормалната цена на ЧЕЗ е доста под 300 милиона евро

"Господин Цветанов отново е открил топлата вода, БСП иска отдавна предсрочни избори. Нима не е заплаха за националната сигурност, след като столицата се електроснабдява чрез ЧЕЗ. Въпросът е кой купува дружеството, с какви пари, кой ще връща кредитите?". Така коментира сделката за ЧЕЗ бившият енергиен министър Румен Овчаров пред БНТ.

Растеж: От 20 до  100 кошера с пчели за 10 г.

Растеж: От 20 до 100 кошера с пчели за 10 г.

За десет години пчелар от благоевградското село Пороминово успява да увеличи кошерите си пет пъти. Славин Чавдарски кандидатства по Националната програма за пчеларство за първи път през 2012 г. Получава 3914,4 лв. за закупуване на препарати за борба срещу вароатозата, както и за 30 кошера. Година по-късно получава 3807,36 лв.

"Газпром" се отказва засега от "Турски поток" като износител на газ за Европа

"Газпром" се отказва засега от "Турски поток" като износител на газ за Европа

Газпром" е започнал да демонтира и замразява стотици километри от тръбопровода, подвеждащ газ по руска територия към морския участък на проекта "Турски поток". Това означава, че в компанията са изгубили надежда в обозримо бъдеще да превърнат газопровода в мащабен износ за Европа, коментира изданието Finanz.ru, цитирано от "Дневник".

10 заявления подадоха за тръби за газовата връзка Гърция - България

10 заявления подадоха за тръби за газовата връзка Гърция - България

10 са подадените заявления за участие в процедурата за производство и доставка на тръби за нуждите на газовата връзка Гърция - България. Това стана ясно преди публичното заседание, на което ще бъдат отворени подадените заявления за участие в ограничената процедура за „Производство и доставка на тръби за нуждите на междусистемната газова връзка

Ройтерс: Русия ще модернизира българските МиГ-29

Ройтерс: Русия ще модернизира българските МиГ-29

Българските власти са избрали руската РСК „МиГ” за ремонта и модернизацията на 15-те си изтребителя МиГ-29 до 2022 г., предаде „Ройтерс”, като се позова на документи от Министерството на отбраната. Сделката е на стойност 81,3 млн. лева. Агенцията отбелязва, че нашата страна е член на ЕС и НАТО, но от ведомството на Красимир Каракачанов са

Най-коментирани

Заплатите в България с един от най солидните ръстове в ЕС в края на 2017 г.

Заплатите в България с един от най солидните ръстове в ЕС в края на 2017 г.

През последното тримесечие на 2017-а растежът на заплатите в еврозоната и в целия Европейски съюз се подобри слабо спрямо предходните три месеца, като в същото време нашата страна остава на трето място (след Румъния и Унгария) по ръст на заплащането на труда, показват данни на Евростат. Заплащането на труда в еврозоната се увеличи на годишна база

Регистрираните безработни намаляват и през февруари

Регистрираните безработни намаляват и през февруари

Продължава да намалява броят на регистрираните безработни в бюрата по труда и през февруари - общо 230 611 за месеца, което представлява намаление от 2.8 на сто спрямо януари. Сравнението с година по-рано пък показва, че безработните намаляват с 14.5 на сто, съобщават от пресцентъра на Агенцията по заетостта.

Шефчович: Подкрепяме хъба, за да стане България от транзитьор - търговец на газ (Видео)

Шефчович: Подкрепяме хъба, за да стане България от транзитьор - търговец на газ (Видео)

"Знаете какъв е вашият министър председател. Той изважда карти, схеми", така обясни вицепрезидентът на европейската комисия Марош Шефчович закъснението си с над половин час за конференцията "Ролята на неправителствените организации при формиране на енергийната политика". С Бойко Борисов са обсъждали тази сутрин инфраструктурата на западните

ЕК: Държавните фирми в България крият риск за  публичните финанси

ЕК: Държавните фирми в България крият риск за публичните финанси

Държавните предприятия в България представляват източник на икономически и финансов риск за публичните финанси на страната. Това се казва в доклад на Европейската комисия за напредъка в изпълнението на специфични препоръки във финансовата област. Общо задълженията на дружествата, в които държавата притежава 50% и повече от капитала,

Нанков: До 2020 г. над 90 на сто от страната се очаква да е покрита с кадастрална карта

Нанков: До 2020 г. над 90 на сто от страната се очаква да е покрита с кадастрална карта

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков съобщи на форум, че амбициозната задача на Агенцията по кадастър е в рамките на следващите две години над 90 на сто от територията на страната да бъде покрита с кадастрална карта. Сега 36 на сто от територията на България е с такава карта, допълни той.

Газът поскъпва с 2,6%, за тока смятат с колко

Газът поскъпва с 2,6%, за тока смятат с колко

Преговарят до лятото за договорите на американските централи Природният газ през второто тримесечие да поскъпне с 2,6% до 361,82 лв. за 1000 куб. м, предлага КЕВР. Тези цени ще се обсъждат на 26 март на заседание на регулатора. “Булгаргаз” поиска цената да се вдигне с 4,82%, но от комисията, чийто председател е Иван Иванов,

Растеж: От 20 до  100 кошера с пчели за 10 г.

Растеж: От 20 до 100 кошера с пчели за 10 г.

За десет години пчелар от благоевградското село Пороминово успява да увеличи кошерите си пет пъти. Славин Чавдарски кандидатства по Националната програма за пчеларство за първи път през 2012 г. Получава 3914,4 лв. за закупуване на препарати за борба срещу вароатозата, както и за 30 кошера. Година по-късно получава 3807,36 лв.

Преговорите на държавата за прекратяване на договорите с US-тецовете ще продължат месеци

Преговорите на държавата за прекратяване на договорите с US-тецовете ще продължат месеци

Преговорите на държавата с "Ей И Ес Гълъбово" и "Контур Глобал -Марица изток 3" (т. нар. американски централи) за прекратяване на договорите за доставка на енергия няма да приключат за три седмици, нужно е повече време, каза пред журналисти днес заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков. Трябва да бъдем много внимателни и преговорите да

Енергиен шеф: "Турски поток" може да мине през България

Енергиен шеф: "Турски поток" може да мине през България

Газовият проект "Турски поток" може да мине през България, заяви пред БНР  президентът на Турската асоциация за енергийна икономика Гюркан Кумбароглу. За да се стигне до това обаче, трябва да има решение на високо ниво, допълни експертът: "Разбира се, че е възможно. Първата тръба е предназначена за доставки на газ,

Делян Добрев: ГЕРБ няма притеснения за купувача на ЧЕЗ

Делян Добрев: ГЕРБ няма притеснения за купувача на ЧЕЗ

В ГЕРБ нямат притеснение относно купувача на ЧЕЗ, обяви депутатът и бивш енергиен министър Делян Добрев в предаването "Панорама" по БНТ и допълни, че КЕВР има достатъчно механизми за регулация, а цената на тока не се определя от самото ЕРП и регулаторът има функция да отстранява мениджмънта му. "Казвам, че няма проблем не,

11,73 млрд. лв. от Брюксел вдигнали БВП с 2,1% за 3 г.

11,73 млрд. лв. от Брюксел вдигнали БВП с 2,1% за 3 г.

Инфлацията се качила с 0,3%, доходите с повече - 1,2% Финансовият ресурс на европейските програми заедно с бюджетното съфинансиране са повлияли положително на всеки от основните макроикономически показатели за последните 3 години. Това показва анализ на финансовото министерство, който сравнява два сценария за развитие на икономиката ни- със и

По-високи такси в Европа за колите, които цапат повече

По-високи такси в Европа за колите, които цапат повече

Автомобилите с по-високи нива на вредни емисии да се таксуват по нова толсистема в градовете в Европейския съюз. Предвижда се мярката да бъде приета до края на българското европредседателство. Това съобщи еврокомисарят по транспорт Виолета Булц след участие в конференция по мултимодален транспорт в София.

311 млн. лв. за ремонт на пътища, пълнят дупки първо по магистралите и първокласните

311 млн. лв. за ремонт на пътища, пълнят дупки първо по магистралите и първокласните

До средата на май ще приключи работата по най-проблемните участъци Ден след ултиматума на Бойко Борисов дупките по пътищата да бъдат запълнени, от пътната агенция са се задействали, показа проверка на “24 часа”. Министърът на регионалното развитие Николай Нанков нареди на областните пътни управления да започнат да ги кърпят.

25 500 българи подслоняват непознати без пари. Защо?

25 500 българи подслоняват непознати без пари. Защо?

Нетрадиционни начини за настаняване все по-популярни Нощувки се предлагат на излишния диван Да видиш света, без да харчиш пари за нощувки, благодарение на любезността на хората и тяхната излишна мека мебел. Това стана възможно през 2004 г. със стартирането на платформата каучсърфинг. Чрез нея можеш да пренощуваш безплатно на дивана на непознат и

Андронов преизбран за председател на банковата асоциация

Андронов преизбран за председател на банковата асоциация

Главният изпълнителен директор на ОББ Петър Андронов ще оглавява Асоциацията на банките в България още три години. Това реши общото събрание на асоциацията във вторник. Негов заместник ще е шефката на Банка ДСК Виолина Маринова. Главният изпълнителен директор на Банка Пиреос Емил Ангелов също бе преизбран за член на УС.

Решено: "Булгартрансгаз" купува активите на "Южен поток България" за 13 135 815 лв.

Решено: "Булгартрансгаз" купува активите на "Южен поток България" за 13 135 815 лв.

"Булгартрансгаз" обяви преди минути, че купува активите и земите на "Южен поток България" за 13 187 688 лв.  Това става ясно от решение за класиране на единствения участник в обществена поръчка - "Южен поток България", която е по процедура договаряне без предварително обявление.   Обществената поръчка бе обявена на 6 март и приключва на 20 март с

Център за квалификация на кадрите в туризма ще заработи пилотно в София

Център за квалификация на кадрите в туризма ще заработи пилотно в София

Център за квалификация и преквалификация на кадрите в туризма към ресорното министерството, който ще работи в партньорство с образователното министерство, се очаква да стартира пилотно в София през следващата година. Ако върви успешно, ще направим клонове и в страната, е казала министърът на туризма Николина Ангелкова във Велинград при срещата си

Караниколов: Утре се създава търговско дружество, което да поддържа язовирите

Караниколов: Утре се създава търговско дружество, което да поддържа язовирите

Обсъдихме възможност, която вероятно утре ще е факт, да има търговско дружество, което ще се занимава с това да поддържа язовирните стени и санитарно-охранителните зони на язовирите, докато се прехвърля собствеността им, което няма да стане за 1-2 дни, а може би за доста по-дълъг период. Това каза пред журналисти министърът на икономиката Емил

Газът поскъпва с 2,6%, за тока смятат с колко

Газът поскъпва с 2,6%, за тока смятат с колко

Преговарят до лятото за договорите на американските централи Природният газ през второто тримесечие да поскъпне с 2,6% до 361,82 лв. за 1000 куб. м, предлага КЕВР. Тези цени ще се обсъждат на 26 март на заседание на регулатора. “Булгаргаз” поиска цената да се вдигне с 4,82%, но от комисията, чийто председател е Иван Иванов,

Растеж: От 20 до  100 кошера с пчели за 10 г.

Растеж: От 20 до 100 кошера с пчели за 10 г.

За десет години пчелар от благоевградското село Пороминово успява да увеличи кошерите си пет пъти. Славин Чавдарски кандидатства по Националната програма за пчеларство за първи път през 2012 г. Получава 3914,4 лв. за закупуване на препарати за борба срещу вароатозата, както и за 30 кошера. Година по-късно получава 3807,36 лв.