Магазин на кьоше – само при късмет

  • 0
authorАвтор: Христо Николов

Магазин на кьоше – само при късмет

Иван И. е млад човек, от София. Решил е заедно със съдружник да направи малък магазин за цветя и декорации и естествено, ако търговията потръгне, да направи още такива търговски обекти. Сблъсъкът с действителността обаче се случва още при търсенето на подходящо помещение. В представите на Иван такава търговия може да се развива или на оживено място в центъра, или в голяма бизнес сграда с много работещи със стабилни доходи. Намира подходящо миниатюрно помещение в една от пресечките на булевард „Витоша“ на поносимата цена от 400 лева месечно. Но собственичката бави сключването на договор, докато в един момент не му съобщава, че цената се е удвоила. Подходящото място в представителна офис сграда се оказва 900 евро, защото вътре влизат многобройни такси за поддръжка, такса от оборота и т.нат.

Търсенето и намирането на подходящо помещение за търговия в центровете на големите градове в момента е дейност, за която трябват здрави нерви. Списъкът с такъв вид помещения е силно ограничен, защото повечето сгради по основните улици и булеварди у нас са изградени по времето на социализма и партерните помещения за търговски цели са по-скоро изключение. Тогава се е смятало, че в центъра на града трябва да има един голям Градски универсален магазин и нищо повече. Разбира се, у нас не е чак като в Москва, където разстоянието от един магазин до друг често е километри, но не е и като във Виена. България няма големи традиции в това отношение. Вече има много молове, но това е съвсем друг тип търговия.

Погледът на специалиста открива и други несъвършенства на този пазар, особено пред хората, които за първи път се захващат с търговия. Росен Генев, мениджър „Търговски площи“ в консултантската компания „Фортон“, казва, че най-трудно се намират много малки и много големи помещения. По определени причини.
„Малките са много търсени, защото на площ от порядъка на 15-20 до 30 квадрата можеш да правиш практически много различни неща: цветя, бижутерия, часовници, бутикова парфюмерия, цигари и вестници, химическо чистене, каса за плащане на комунални услуги. Впрочем, този тип помещения първи свършват и в моловете“, казва Генев.

Помещения от 1000 и повече квадратни метра също се намират много трудно, а точно такива трябват на сериозните модни търговски марки с масов характер. На нашия пазар в момента има поне две известни модни марки, които искат да открият обекти, но все още търсят помещения. Едната е испанската Mango, която откри първия си магазин преди години с франчайзингов договор, но после го закри и сега иска да навлезе с оригиналната си концепция.

Другата е американската Forever 21, която успя да наеме подходящо помещение единствено в мол „Парадайз“, но се затруднява да открие още други обекти.
Няма и как да е иначе, още повече, че в началото на демокрацията дори там, където имаше партерни магазини на голяма площ, те бяха разделяни на по-малки магазинчета.
„Липсата на подходящи помещения в центровете на градовете е нормална ситуация за България, като се има предвид, че тези обекти не са резултат на някакво целенасочено планиране за създаване на търговски зони. Понякога и обособяването на площи от над 200 квадрата се оказва предизвикателство, а още повече от 500-1000 квадрата“, казва Боряна Пенева, мениджър „Търговски площи“ в „Колиърс“.

Официалните данни за заетостта на търговските площи потвърждават тенденцията на недостиг. Според „Колиърс“ през 2016 г. свободните търговски площи в моловете в големите градове са продължили да намаляват. Във вече утвърдените търговски центрове заетостта е около 98-99%, а дори в тези, които имат поне две години работа зад гърба си, заетостта е около 94% .

Предлагането на търговски площи на главните търговски улици в столицата намалява спрямо предходния период - свободните площи в София например са в размер на 6%, а на бул.”Витоша“ – 3%. Тенденцията ще остане същата и през 2017 г., смятат от компанията. Разбира се, говорим за големите градове, в които има оживена търговия заради по-платежоспособното население.

Наемните нива остават стабилни и експертите не очакват промяна скоро. Според компанията MBL именно затова инвестицията в магазин на главна търговска улица е разумен ход, тъй като доходността от подобен обект в момента е между 5,5 и 6% с изгледи да нараства през годините.

Според Росен Генев нормалният ръст на наемните цени особено в добре функциониращите молове би трябвало да е около 10% на годишна база при сегашната ситуация. Но през 2016 г. въпреки намаляващия брой свободни площи и относително стабилното търсене, цените са се увеличили доста по-скромно – с около 5%.

Трябва да се има предвид обаче, че на този пазар има известна динамика и търговските обекти, където и да се намират, непрекъснато се закриват и се откриват нови. Отдавна са в миналото и няма изгледи да се върнат времената, когато един магазин е стоял на едно и също място по 20 години. В съвременната търговия има моди, а и някои неизбежни промени, свързани с новите технологии. Само преди 10 години например за магазин за телевизори е трябвало площ почти два пъти по-голяма отколкото сега. Освен това днес е модерно да се откриват аптеки и заведения за фрешове. Утре тези тенденции могат да отстъпят място на други.

Има още една тенденция, засягаща по-големите търговски площи – през 2016 г. освободените от Carrefour повлияха осезаемо на пазара в София, давайки отражение в значително по-висок процент на свободни площи в сравнение с предходната година. Изглежда през цялата 2017 г. ще се търсят наематели за тези пространства, въпреки че някои вече са заети.

Районният кмет в столицата или в което и да е населено място може значително да повлияе на пазара на търговски площи в която и да е посока. И ролята им не се изчерпва само с изграждането на инфраструктурата. Общината или КАТ например могат да разрешат или да забранят прословутия ляв завой с колата, за да се влезе в даден търговски обект, с което могат да улеснят или да затруднят достъпа до него.

Общината може да решава дали дадена улица в центъра да е пешеходна или не и дали да се обособят паркинги на нея. С което може тотално да промени облика й. Примерът със столичния булевард „Витоша“ е доста показателен. Докато се изграждаше метрото, зоната бе напусната напълно от модните магазини, които не се върнаха след превръщането й в пешеходна зона и мястото им бе заето от заведения за хранене. Поради простата причина, че клиентите на луксозните модни магазини нямат навика да идват до тях пеш или с метрото и липсата на автомобилен достъп обезсмисли присъствието на такива магазини по булеварда. Сега там, където има малки помещения между заведенията, те са заети от продавачи на алкохол, цигари и вестници.

Според Росен Генев сътрудничеството между собствениците на големи търговски центрове и местните власти може да доведе до нова тенденция, която вече е налице в доста градове в западна Европа. Става въпрос за изнасяне на редица общински и държавни служби в моловете, например плащане на данъци и такси, издаване на паспорти, справки за различни дейности, които касаят много хора. Въпрос на разбирателство е между двете страни и ако някой у нас се престраши да опита, ще се получи добра синергия. Същото важи и за касите за плащане на комунални услуги, разликата е, че тези предприятия са частни дружества. Тяхното място според Генев е също в моловете.

След 2006 г., когато в България започнаха да функционират молове, се случи още една вълна на строителство на такива модерни търговски центрове – между 2011 г. и 2015 г., когато бяха довършени много от замразените заради финансовата криза проекти.

По отношение на това дали можем да очакваме и трета вълна в изграждането на молове, експертите са единодушни. „Поне в близко бъдеще това няма как да се случи“, казва Боряна Пенева от „Колиърс“. Според нея единствената активност в това отношение ще е евентуалната смяна на собствеността на някои проекти или на модела на управлението им.

Росен Генев също не очаква нови молове от сегашния класически тип. Според него новият тренд на пазара на търговски площи е по-скоро в изграждането на проекти със смесено предназначение, в които има и търговски площи. „Това ще са комплекси с много жилища, офиси, хотели и търговски части, каквито в момента на хартия има много, но реално ще се строят по-масово през следващите 3-4 години“, смята той. Пример за подобен проект е пуснатият тази година в експлоатация „Сан Стефано Плаза“ срещу националната телевизия. Друг проект, но многократно по-голям, е „Гранд Каньон“ в столичния комплекс „Младост“ на турската „Гаранти Коза“, който е в етап на проектиране и отчуждаване на терени.

По отношение на търговските части това ще бъдат нови за нашия пазар продукти и е все още загадка как те ще бъдат възприети от хората. Затова според Генев е малко вероятно в тях наемите да са до такава степен функция на оборотите както е сега в класическите молове. Там наемът има една твърда част, към която се добавят различни такси за общи части и поддръжка и една трета част, която представлява процент от оборота.

При смесените проекти това е малко вероятно, още повече, че оборотите в търговията на дребно в България през последните 3 години постоянно се увеличават. Но в тези комплекси е неизвестно дали и как може да се привлече посетителски поток.

Всъщност, ако се гледат глобалните тенденции в търговията, България е все още с потенциал за ръст. Защото въпреки многото нови молове, по търговска площ на глава от населението сме все още на последно място в ЕС. В това отношение България е все още развиващ се пазар и потенциалът за ръст е все още много голям.

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Министър Нанков: Заведенията на "Какао Бийч" са законни

Министър Нанков: Заведенията на "Какао Бийч" са законни

Петте заведения в комплекса "Какао бийч" на южния плаж в Слънчев бряг, които вицепремиерът Валери Симеонов се накани да затвори, са законни. Това обяви в Бургас министърът на регионалното развитие Николай Нанков при откриването на новия четирилентов път Поморие-Ахелой. Докладът на ДНСК трябваше да е готов днес и в понеделник той ще се запознае с

Индия вдига тарифите за 30 американски стоки в отговор на митата на САЩ

Индия вдига тарифите за 30 американски стоки в отговор на митата на САЩ

Индия отменя преференциалните митнически тарифи за внос на 30 стоки от САЩ в отговор на решението на Вашингтон да вдигне вносните мита за индийска стомана и алуминий. Делхи е уведомил за намеренията си Световната търговска организация (СТО), съобщава в. "Индиън експрес", цитиран от ТАСС. Индия би искала да отбележи, че сумата,

Търг и за ИПК “Родина” и “Родина тауър”, искат за имотите поне 38 млн.

Търг и за ИПК “Родина” и “Родина тауър”, искат за имотите поне 38 млн.

Синдиците на КТБ ще погасяват  заеми, взети от банката  Още два имота, собственост на фирми, близки до банкера беглец Цветан Васиев, се продават от частен съдебен изпълнител по искане на синдиците на КТБ, научи “24 часа”. На търг са пуснати Издателско-полиграфически комплекс “Родина” и “Родина тауър” - т.нар.

Руски издания коментират възможното развитие на "Турски поток"

Руски издания коментират възможното развитие на "Турски поток"

Русия постави на Европа ултиматум във връзка с доставките на "синьо гориво", коментира онлайн изданието "Росийский диалог" изявления на външния министър на федерацията Сергей Лавров. Москва е готова да доставя газ на територията на Европейския съюз по тръбопровода "Турски поток", но за това са необходими гаранции от европейските власти,

Ангелкова: България продава високо качество на разумна цена

Ангелкова: България продава високо качество на разумна цена

Очакваме много добър ръст на туристите през лято-2018, който не можем да постигнем без активното партньорство на бизнеса. Продаваме високо качество на разумна цена и ставаме все по-предпочитана лятна дестинация, въпреки огромната конкуренция в региона. Това е заявила министърът на туризма Николина Ангелкова при откриването на новия сезон в

Ведомствените  бензиностанции без обезпечения

Ведомствените бензиностанции без обезпечения

Регистрираните земеделски производители, които извършват зареждане с течни горива на превозни средства, машини, съоръжения или друга техника, няма да издават обезпечение за горивата, които ползват за собствено потребление. Това предвиждат промени в Правилника за ДДС, предложени от финансовия министър Владислав Горанов.

Пламен Димитров призна, че се водят разговори да отпадне минималният осигурителен доход

Пламен Димитров призна, че се водят разговори да отпадне минималният осигурителен доход

Според Пламен Димитров евентуално отпадане на минималните осигурителни доходи минава само през заменяне на съществуващите модели с по-добри, а не с по-лоши. Президентът на КНСБ коментира пред журналисти изказването на социалния министър Бисер Петков, че е възможно да се постигне съгласие със социалните партньори за отпадането на минималните

ЧСИ продава зала "Универсиада" за над 15 млн. лв., Тити Папазов пази имота

ЧСИ продава зала "Универсиада" за над 15 млн. лв., Тити Папазов пази имота

Заради дълг от 15,6 милиона лева частният съдия - изпълнител Стоян Якимов №844 в регистъра е пуснал на търг емблематичната за българския спорт зала "Универиада". началната цена е 15 602 028,30 лева.  Треньор на "Левски Лукойл" Константин Папазов е определен за пазител на имота. Според търговския регистър той е представител на "Универсиада" ЕАД,

Откриха най-дългия магистрален тунел в Турция

Откриха най-дългия магистрален тунел в Турция

Най-дългият магистрален тунел в Турция - тунелът Овит, преминаващ през планината Овит в североизточната част на страната, бе открит вчера с церемония, на която присъства турският президент Реджеп Тайип Ердоган, съобщава в."Хюриет дейли нюз". Когато за първи път стартирахме този проект, хората казваха, че това е само мечта. Но ние го осъществихме.

Шефът на “Хуауей” идва в България

Шефът на “Хуауей” идва в България

Избраният през март изпълнителен директор на технологичната компания “Хуауей” Лианг Хуа пристига в България за фестивала Webit. Той ще се проведе в София между 25 и 27 юни. “Хуауей” е водеща световна телекомуникационна компания с над 90 млрд. долара годишни продажби за 2017 г. Освен това е трета в света по продажба на мобилни телефони.

Най-коментирани

Представят план за иновации на ЕК за 100 млрд. евро на конференция в София

Представят план за иновации на ЕК за 100 млрд. евро на конференция в София

Конференцията "Иновативна седмица на предприемачеството - Финансови инструменти за насърчаване на научните изследвания и иновациите" ще се състои утре в "София тех парк" и на нея ще бъде представен новият седемгодишен план за иновации на Европейската комисия на стойност 100 милиарда евро. България е домакин на конференцията на най-високо равнище

Горанов: Подаваме молба за еврото и за банковия съюз едновременно (Обзор)

Горанов: Подаваме молба за еврото и за банковия съюз едновременно (Обзор)

България ще кандидатства в един и същи ден за чакалнята на еврото ERM II и за Европейския банков съюз. Това съобщи финансовият министър на конференция в София. Така той опроверга спекулациите, че кабинетът ще кандидатства само за еврозоната, но не и за банковия съюз. Министърът подчерта, че тъй като сме първата държава,

Седмата среща на върха "16+1" ще се състои в София на 6 и 7 юли

Седмата среща на върха "16+1" ще се състои в София на 6 и 7 юли

В периода 6-7 юли в София ще се състои седмата среща на върха "16+1" заедно със съпътстващ бизнес форум, съобщиха от пресслужбата на кабинета, цитирана от БТА. Седмата годишна среща ще събере заедно у нас лидерите на 16-те страни от ЦИЕ (България, Албания, Босна и Херцеговина, Естония, Латвия, Литва, Полша, Република Македония, Румъния, Словакия,

Ангелкова: България продава високо качество на разумна цена

Ангелкова: България продава високо качество на разумна цена

Очакваме много добър ръст на туристите през лято-2018, който не можем да постигнем без активното партньорство на бизнеса. Продаваме високо качество на разумна цена и ставаме все по-предпочитана лятна дестинация, въпреки огромната конкуренция в региона. Това е заявила министърът на туризма Николина Ангелкова при откриването на новия сезон в

Министър Нанков: Заведенията на "Какао Бийч" са законни

Министър Нанков: Заведенията на "Какао Бийч" са законни

Петте заведения в комплекса "Какао бийч" на южния плаж в Слънчев бряг, които вицепремиерът Валери Симеонов се накани да затвори, са законни. Това обяви в Бургас министърът на регионалното развитие Николай Нанков при откриването на новия четирилентов път Поморие-Ахелой. Докладът на ДНСК трябваше да е готов днес и в понеделник той ще се запознае с

Дунавската стратегия има вече изготвен бранд Дунав

Дунавската стратегия има вече изготвен бранд Дунав

Предстои разработването и на бранд Черно море На 18 и 19 октомври министрите на туризма от страните в Дунавската стратегия ще проведат голям форум „Икономически растеж и териториално сближаване чрез инвестиции в туризма” – съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова на конференцията „Ролята и значението на Черноморския регион и връзката му с

Домбровскис: Гърция е на финалната права за изход от спасителната програма

Домбровскис: Гърция е на финалната права за изход от спасителната програма

Гърция се намира на финалната права за успешен изход от спасителната програма, заяви заместник председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис са конференция на Economist в Атина, предаде агенция АНА-МПА. Домбровскис заяви още, че "през последните години станаха явни реформаторските усилия за справяне с предизвикателствата,

Индия вдига тарифите за 30 американски стоки в отговор на митата на САЩ

Индия вдига тарифите за 30 американски стоки в отговор на митата на САЩ

Индия отменя преференциалните митнически тарифи за внос на 30 стоки от САЩ в отговор на решението на Вашингтон да вдигне вносните мита за индийска стомана и алуминий. Делхи е уведомил за намеренията си Световната търговска организация (СТО), съобщава в. "Индиън експрес", цитиран от ТАСС. Индия би искала да отбележи, че сумата,

Водата в София ще се пречиства и с UV лъчи (Обзор)

Водата в София ще се пречиства и с UV лъчи (Обзор)

От 2020 г. “Софийска вода” въвежда допълнително най-модерния в момента начин за пречистване на водата - чрез нагряване с ултравиолетови лъчи. Това съобщи в петък новият изпълнителен директор на компанията Васил Тренев. Инвестицията вече е предвидена в бизнес плана на дружеството, като този метод се въвежда постепенно във всички дружества на

Ангелкова: Летният туристически сезон ще бъде по-силен от предходния

Ангелкова: Летният туристически сезон ще бъде по-силен от предходния

Летният туристически сезон ще бъде по-силен от предходния, въпреки спада на руските туристи. Регистриран е ръст на туристите от Полша, скандинавските страни, Франция и други пазари. Тази вечер Ангелкова откри официално "Лято 2018" в курортния комплекс Слънчев бряг, предаде БТА. Изпълнителният директор на "Слънчев бряг" АД Златко Димитров информира,

Хъб “Балкан” - между 25 и 60 млрд. куб. м газ и до 2,6 млрд. евро инвестиции

Хъб “Балкан” - между 25 и 60 млрд. куб. м газ и до 2,6 млрд. евро инвестиции

Газовият хъб “Балкан” може да доставя между 25 и 60 млрд. куб. м газ на година според различните сценарии. Това са предвижданията на междинния доклад за предпроектното проучване на газоразпределителния център, който бе представен преди дни в Брюксел от зам.-министъра на енергетиката Жечо Станков и шефа на “Булгартрансгаз” Владимир Малинов.

Инвестбанк, БАКБ и Пощенска банка кандидати за “Пиреос”

Инвестбанк, БАКБ и Пощенска банка кандидати за “Пиреос”

В наддаването има и инвестиционен фонд   Българо-американската кредитна банка (БАКБ), Инвестбанк и Пощенска банка са сред кандидатите да придобият “Банка Пиреос България”, твърдят източници от банкерските среди. Пет обвързващи оферти са подадени за “Банка Пиреос България”, съобщи през миналата седмица гръцкият информационен сайт banks.com.gr.

Плажът на “Елените” със “Син флаг” за чистота

Плажът на “Елените” със “Син флаг” за чистота

Отличието се дава и за екологичност, безопасност и предлагани модерни услуги “Виктория груп” дава работа на младежи в неравностойно положение като помощник сервитьори в хотел "Чайка бийч" Плажът в курорта Елените е получил тази година сертификат “Син флаг”, което показва високото качество на плажа, чистотата на морската вода, екологичност,

32% дял на ВЕИ в микса електроенергия до 2030 г.

32% дял на ВЕИ в микса електроенергия до 2030 г.

Делът на тока от възобновяеми източници за ЕС да стигне до 32% от общия енергиен дял до 2030 година. За това се договориха само преди ден Европейската комисия, Европарламентът и Съветът на ЕС. Директивата за възобновяема енергия е била затворена късно вечерта в четвъртък след 9-часови разговори. Това съобщи зам.

Индия вдига тарифите за 30 американски стоки в отговор на митата на САЩ

Индия вдига тарифите за 30 американски стоки в отговор на митата на САЩ

Индия отменя преференциалните митнически тарифи за внос на 30 стоки от САЩ в отговор на решението на Вашингтон да вдигне вносните мита за индийска стомана и алуминий. Делхи е уведомил за намеренията си Световната търговска организация (СТО), съобщава в. "Индиън експрес", цитиран от ТАСС. Индия би искала да отбележи, че сумата,

Ангелкова: България продава високо качество на разумна цена

Ангелкова: България продава високо качество на разумна цена

Очакваме много добър ръст на туристите през лято-2018, който не можем да постигнем без активното партньорство на бизнеса. Продаваме високо качество на разумна цена и ставаме все по-предпочитана лятна дестинация, въпреки огромната конкуренция в региона. Това е заявила министърът на туризма Николина Ангелкова при откриването на новия сезон в

Водата в София ще се пречиства и с UV лъчи (Обзор)

Водата в София ще се пречиства и с UV лъчи (Обзор)

От 2020 г. “Софийска вода” въвежда допълнително най-модерния в момента начин за пречистване на водата - чрез нагряване с ултравиолетови лъчи. Това съобщи в петък новият изпълнителен директор на компанията Васил Тренев. Инвестицията вече е предвидена в бизнес плана на дружеството, като този метод се въвежда постепенно във всички дружества на

Ангелкова: Летният туристически сезон ще бъде по-силен от предходния

Ангелкова: Летният туристически сезон ще бъде по-силен от предходния

Летният туристически сезон ще бъде по-силен от предходния, въпреки спада на руските туристи. Регистриран е ръст на туристите от Полша, скандинавските страни, Франция и други пазари. Тази вечер Ангелкова откри официално "Лято 2018" в курортния комплекс Слънчев бряг, предаде БТА. Изпълнителният директор на "Слънчев бряг" АД Златко Димитров информира,

Министър Нанков: Заведенията на "Какао Бийч" са законни

Министър Нанков: Заведенията на "Какао Бийч" са законни

Петте заведения в комплекса "Какао бийч" на южния плаж в Слънчев бряг, които вицепремиерът Валери Симеонов се накани да затвори, са законни. Това обяви в Бургас министърът на регионалното развитие Николай Нанков при откриването на новия четирилентов път Поморие-Ахелой. Докладът на ДНСК трябваше да е готов днес и в понеделник той ще се запознае с

КЕВР предлага увеличение с 10,81% на природния газ от 1 юли, вместо с 18,5%

КЕВР предлага увеличение с 10,81% на природния газ от 1 юли, вместо с 18,5%

Комисията за енергийно регулиране /КЕВР/ предлага увеличение с 10,81 на сто на природния газ от 1 юли, вместо исканите от "Булгаргаз" 18,5 процента. Това става ясно от доклад на работна група към КЕВР, качен днес на сайта на енергийния регулатор. Цената от 1 юли, по която "Булгаргаз" следва да продава природен газ през следващите три месеца,