Магазин на кьоше – само при късмет

  • 0
authorАвтор: Христо Николов

Магазин на кьоше – само при късмет

Иван И. е млад човек, от София. Решил е заедно със съдружник да направи малък магазин за цветя и декорации и естествено, ако търговията потръгне, да направи още такива търговски обекти. Сблъсъкът с действителността обаче се случва още при търсенето на подходящо помещение. В представите на Иван такава търговия може да се развива или на оживено място в центъра, или в голяма бизнес сграда с много работещи със стабилни доходи. Намира подходящо миниатюрно помещение в една от пресечките на булевард „Витоша“ на поносимата цена от 400 лева месечно. Но собственичката бави сключването на договор, докато в един момент не му съобщава, че цената се е удвоила. Подходящото място в представителна офис сграда се оказва 900 евро, защото вътре влизат многобройни такси за поддръжка, такса от оборота и т.нат.

Търсенето и намирането на подходящо помещение за търговия в центровете на големите градове в момента е дейност, за която трябват здрави нерви. Списъкът с такъв вид помещения е силно ограничен, защото повечето сгради по основните улици и булеварди у нас са изградени по времето на социализма и партерните помещения за търговски цели са по-скоро изключение. Тогава се е смятало, че в центъра на града трябва да има един голям Градски универсален магазин и нищо повече. Разбира се, у нас не е чак като в Москва, където разстоянието от един магазин до друг често е километри, но не е и като във Виена. България няма големи традиции в това отношение. Вече има много молове, но това е съвсем друг тип търговия.

Погледът на специалиста открива и други несъвършенства на този пазар, особено пред хората, които за първи път се захващат с търговия. Росен Генев, мениджър „Търговски площи“ в консултантската компания „Фортон“, казва, че най-трудно се намират много малки и много големи помещения. По определени причини.
„Малките са много търсени, защото на площ от порядъка на 15-20 до 30 квадрата можеш да правиш практически много различни неща: цветя, бижутерия, часовници, бутикова парфюмерия, цигари и вестници, химическо чистене, каса за плащане на комунални услуги. Впрочем, този тип помещения първи свършват и в моловете“, казва Генев.

Помещения от 1000 и повече квадратни метра също се намират много трудно, а точно такива трябват на сериозните модни търговски марки с масов характер. На нашия пазар в момента има поне две известни модни марки, които искат да открият обекти, но все още търсят помещения. Едната е испанската Mango, която откри първия си магазин преди години с франчайзингов договор, но после го закри и сега иска да навлезе с оригиналната си концепция.

Другата е американската Forever 21, която успя да наеме подходящо помещение единствено в мол „Парадайз“, но се затруднява да открие още други обекти.
Няма и как да е иначе, още повече, че в началото на демокрацията дори там, където имаше партерни магазини на голяма площ, те бяха разделяни на по-малки магазинчета.
„Липсата на подходящи помещения в центровете на градовете е нормална ситуация за България, като се има предвид, че тези обекти не са резултат на някакво целенасочено планиране за създаване на търговски зони. Понякога и обособяването на площи от над 200 квадрата се оказва предизвикателство, а още повече от 500-1000 квадрата“, казва Боряна Пенева, мениджър „Търговски площи“ в „Колиърс“.

Официалните данни за заетостта на търговските площи потвърждават тенденцията на недостиг. Според „Колиърс“ през 2016 г. свободните търговски площи в моловете в големите градове са продължили да намаляват. Във вече утвърдените търговски центрове заетостта е около 98-99%, а дори в тези, които имат поне две години работа зад гърба си, заетостта е около 94% .

Предлагането на търговски площи на главните търговски улици в столицата намалява спрямо предходния период - свободните площи в София например са в размер на 6%, а на бул.”Витоша“ – 3%. Тенденцията ще остане същата и през 2017 г., смятат от компанията. Разбира се, говорим за големите градове, в които има оживена търговия заради по-платежоспособното население.

Наемните нива остават стабилни и експертите не очакват промяна скоро. Според компанията MBL именно затова инвестицията в магазин на главна търговска улица е разумен ход, тъй като доходността от подобен обект в момента е между 5,5 и 6% с изгледи да нараства през годините.

Според Росен Генев нормалният ръст на наемните цени особено в добре функциониращите молове би трябвало да е около 10% на годишна база при сегашната ситуация. Но през 2016 г. въпреки намаляващия брой свободни площи и относително стабилното търсене, цените са се увеличили доста по-скромно – с около 5%.

Трябва да се има предвид обаче, че на този пазар има известна динамика и търговските обекти, където и да се намират, непрекъснато се закриват и се откриват нови. Отдавна са в миналото и няма изгледи да се върнат времената, когато един магазин е стоял на едно и също място по 20 години. В съвременната търговия има моди, а и някои неизбежни промени, свързани с новите технологии. Само преди 10 години например за магазин за телевизори е трябвало площ почти два пъти по-голяма отколкото сега. Освен това днес е модерно да се откриват аптеки и заведения за фрешове. Утре тези тенденции могат да отстъпят място на други.

Има още една тенденция, засягаща по-големите търговски площи – през 2016 г. освободените от Carrefour повлияха осезаемо на пазара в София, давайки отражение в значително по-висок процент на свободни площи в сравнение с предходната година. Изглежда през цялата 2017 г. ще се търсят наематели за тези пространства, въпреки че някои вече са заети.

Районният кмет в столицата или в което и да е населено място може значително да повлияе на пазара на търговски площи в която и да е посока. И ролята им не се изчерпва само с изграждането на инфраструктурата. Общината или КАТ например могат да разрешат или да забранят прословутия ляв завой с колата, за да се влезе в даден търговски обект, с което могат да улеснят или да затруднят достъпа до него.

Общината може да решава дали дадена улица в центъра да е пешеходна или не и дали да се обособят паркинги на нея. С което може тотално да промени облика й. Примерът със столичния булевард „Витоша“ е доста показателен. Докато се изграждаше метрото, зоната бе напусната напълно от модните магазини, които не се върнаха след превръщането й в пешеходна зона и мястото им бе заето от заведения за хранене. Поради простата причина, че клиентите на луксозните модни магазини нямат навика да идват до тях пеш или с метрото и липсата на автомобилен достъп обезсмисли присъствието на такива магазини по булеварда. Сега там, където има малки помещения между заведенията, те са заети от продавачи на алкохол, цигари и вестници.

Според Росен Генев сътрудничеството между собствениците на големи търговски центрове и местните власти може да доведе до нова тенденция, която вече е налице в доста градове в западна Европа. Става въпрос за изнасяне на редица общински и държавни служби в моловете, например плащане на данъци и такси, издаване на паспорти, справки за различни дейности, които касаят много хора. Въпрос на разбирателство е между двете страни и ако някой у нас се престраши да опита, ще се получи добра синергия. Същото важи и за касите за плащане на комунални услуги, разликата е, че тези предприятия са частни дружества. Тяхното място според Генев е също в моловете.

След 2006 г., когато в България започнаха да функционират молове, се случи още една вълна на строителство на такива модерни търговски центрове – между 2011 г. и 2015 г., когато бяха довършени много от замразените заради финансовата криза проекти.

По отношение на това дали можем да очакваме и трета вълна в изграждането на молове, експертите са единодушни. „Поне в близко бъдеще това няма как да се случи“, казва Боряна Пенева от „Колиърс“. Според нея единствената активност в това отношение ще е евентуалната смяна на собствеността на някои проекти или на модела на управлението им.

Росен Генев също не очаква нови молове от сегашния класически тип. Според него новият тренд на пазара на търговски площи е по-скоро в изграждането на проекти със смесено предназначение, в които има и търговски площи. „Това ще са комплекси с много жилища, офиси, хотели и търговски части, каквито в момента на хартия има много, но реално ще се строят по-масово през следващите 3-4 години“, смята той. Пример за подобен проект е пуснатият тази година в експлоатация „Сан Стефано Плаза“ срещу националната телевизия. Друг проект, но многократно по-голям, е „Гранд Каньон“ в столичния комплекс „Младост“ на турската „Гаранти Коза“, който е в етап на проектиране и отчуждаване на терени.

По отношение на търговските части това ще бъдат нови за нашия пазар продукти и е все още загадка как те ще бъдат възприети от хората. Затова според Генев е малко вероятно в тях наемите да са до такава степен функция на оборотите както е сега в класическите молове. Там наемът има една твърда част, към която се добавят различни такси за общи части и поддръжка и една трета част, която представлява процент от оборота.

При смесените проекти това е малко вероятно, още повече, че оборотите в търговията на дребно в България през последните 3 години постоянно се увеличават. Но в тези комплекси е неизвестно дали и как може да се привлече посетителски поток.

Всъщност, ако се гледат глобалните тенденции в търговията, България е все още с потенциал за ръст. Защото въпреки многото нови молове, по търговска площ на глава от населението сме все още на последно място в ЕС. В това отношение България е все още развиващ се пазар и потенциалът за ръст е все още много голям.

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Срамните тайни на хляба

Срамните тайни на хляба

Правят го с боядисано брашно, овлажнители, омекотители, ензими, към тях ароматизатори и овкусители Боядисано брашно, овлажнители, омекотители, ензими, към тях ароматизатори, овкусители. Това са част от срамните тайни на българския хляб. Че черният, смятан за по-здравословен е всъщност боядисан, е известно отдавна.

Путин: Южна Европа може да се включи към "Турски поток" през Гърция

Путин: Южна Европа може да се включи към "Турски поток" през Гърция

Руският президент Владимир Путин не изключи възможността Южна Европа да се включи към "Турски поток" през Гърция, предаде ТАСС, цитирана от БТА. Путин каза това на съвместна пресконференция след разговори с гръцкия премиер Алексис Ципрас. "Готови сме да реализираме заедно с Гърция големи инфраструктурни енергийни проекти.

Красивите лица, които управляват над 67 млрд. лева

Красивите лица, които управляват над 67 млрд. лева

На върха на две от най-големите банки в България са жени, към тях скоро ще се присъедини и трета Образът на жените като мениджъри, които поемат по-малко рискове и които е малко вероятно да прахосат финансите на банката, която управляват, е погрешен и това трябва да се взема под внимание. Изненадващата констатация е записана в доклад на

Двойно повече митничари, съкращават чиновници

Двойно повече митничари, съкращават чиновници

Закриват митниците на 7 януари 2019 година, ще стават управления и дирекции Митниците в сегашния им вид ще бъдат закрити на 7 януари 2019 г., за да бъдат основно преструктурирани. Това е записано в проект за промени в Устройствения правилник на едната от двете приходни агенции, които са предложени от финансовия министър Владислав Горанов за

В пет града ще се търсят нови работници през 2019 г.

В пет града ще се търсят нови работници през 2019 г.

Очакванията за ръст на заетостта обаче са най-слаби от 4 г. насам През следващата година работодателите ще търсят нови служители във всички големи региони в страната, като основно те са съсредоточени в пет града. Това показва изследване на заетостта на “Менпауър груп”, което обхваща данни от 620 работодатели в пет региона в България.

Градска железница свързва Казичене с Банкя

Градска железница свързва Казичене с Банкя

Откриват градска железница по линията Казичене – Банкя. Първата мотриса потегли днес в 12:05ч. и ще стигне до крайната си точка за час и десет минути, предаде Би Ти Ви. „Идеята е да направим нова градска железница, която да свързва кварталите на София. В последствие идеята ни е да се свързва Перник със София.

Хлябът трябва да се подбира според храната

Хлябът трябва да се подбира според храната

Ако е 100% ръжен, е като тухличка, останалото е лъжа Объл, красив, добре оформен, но никъде не е напукан, има формата на бял хляб, но на етикета пише, че ръжен. Това означава, че в него има поне 90% бяло брашно и 10% ръжено, обясняват експерти пекари част от заблудите, които прилагат търговци. 100% ръжен хляб може да има само в един вариант -

Фонд "Земеделие" преведе 4,3 млн. лева в помощ на 2841 животновъди

Фонд "Земеделие" преведе 4,3 млн. лева в помощ на 2841 животновъди

Държавен фонд "Земеделие" продължава изплащането на финансовата подкрепа на земеделските стопани в планинските райони. Днес са били преведени над 4,3 млн. лева на 2841 животновъди, съобщават от фонда. По схемата за обвързано подпомагане за овце-майки и кози-майки в планински райони 2603-ма фермери са получили 3 787 448 лева получиха.

Голям растеж на гръцкия износ през октомври

Голям растеж на гръцкия износ през октомври

За голям растеж на гръцкия износ през октомври информира в съобщение Гръцкият съюз на износителите, цитиран от агенция АНА-МПА. Според анализа на Центъра за експортни изследвания, който се основава на неокончателни данни на гръцката статистическа служба, през октомври износът на страната е нараснал с около 24 процента на годишна база и възлиза на

Чакат инфлацията, за да вдигнат цената на водата

Чакат инфлацията, за да вдигнат цената на водата

Увеличението е от 1 януари, най-много е в Бургас и София Инфлацията за ноември, която НСИ ще обяви до няколко дни, ще е решаваща за това с колко ще поскъпне водата от 1 януари. На 17 декември КЕВР, чийто председател е Иван Иванов, ще разгледа заявленията на ВиК операторите в 23 града с новите цени.

Най-коментирани

Събират разделно отпадъците на близо 6,4 милиона българи от 183 общини

Събират разделно отпадъците на близо 6,4 милиона българи от 183 общини

Близо 6,4 млн. души от 183 общини са обхванати от разделното събиране на отпадъци в момента. Това съобщи министърът на околната среда и водите Нено Димов по време на заключителния форум "Зелена икономика", който се състоя в София хотел Балкан, съобщи БТА. В България са рециклирани 917 000 тона битови отпадъци през 2016 г.

Красивите лица, които управляват над 67 млрд. лева

Красивите лица, които управляват над 67 млрд. лева

На върха на две от най-големите банки в България са жени, към тях скоро ще се присъедини и трета Образът на жените като мениджъри, които поемат по-малко рискове и които е малко вероятно да прахосат финансите на банката, която управляват, е погрешен и това трябва да се взема под внимание. Изненадващата констатация е записана в доклад на

Чакат инфлацията, за да вдигнат цената на водата

Чакат инфлацията, за да вдигнат цената на водата

Увеличението е от 1 януари, най-много е в Бургас и София Инфлацията за ноември, която НСИ ще обяви до няколко дни, ще е решаваща за това с колко ще поскъпне водата от 1 януари. На 17 декември КЕВР, чийто председател е Иван Иванов, ще разгледа заявленията на ВиК операторите в 23 града с новите цени.

7 правила за наистина изгодни намаления

7 правила за наистина изгодни намаления

Или как да разберете дали промоциите дават това, което обещават Проверките на Комисията за защита на потребителите показват, че търговците знаят какви законови изискванията трябва да спазват при кампаниите за намаления на цените, но винаги има някои, които опитват да нарушават правилата. Особено пък преди Коледа,

Градска железница свързва Казичене с Банкя

Градска железница свързва Казичене с Банкя

Откриват градска железница по линията Казичене – Банкя. Първата мотриса потегли днес в 12:05ч. и ще стигне до крайната си точка за час и десет минути, предаде Би Ти Ви. „Идеята е да направим нова градска железница, която да свързва кварталите на София. В последствие идеята ни е да се свързва Перник със София.

Левон Хампарцумян: Не се очаква рязко повишаване на лихвите

Левон Хампарцумян: Не се очаква рязко повишаване на лихвите

Финансистът Левон Хампарцумян, който стана „Банкер на 2018 г.” коментира проблемът с хроничната бедност пред Би Ти Ви. По думите му страната ни винаги е била най-бедната държава в Европа, дори по времето на комунизма. „През 1944 г. България е на същото икономическо положение като Дания – селскостопански държави с наченки на индустрия.

Срамните тайни на хляба

Срамните тайни на хляба

Правят го с боядисано брашно, овлажнители, омекотители, ензими, към тях ароматизатори и овкусители Боядисано брашно, овлажнители, омекотители, ензими, към тях ароматизатори, овкусители. Това са част от срамните тайни на българския хляб. Че черният, смятан за по-здравословен е всъщност боядисан, е известно отдавна.

Банско подарява кола за старта на сезона

Банско подарява кола за старта на сезона

Курортът отваря тържествено на 15 декември Чисто ново Audi A3 ще чака своя пръв притежател следващата събота, 15 декември, на Бъндеришка поляна. Автомобилът може да бъде спечелен в играта “Ловци на съкровища” - една от многото, които ще отбележат стартирането на ски сезона тази година. В приключението могат да се включат всички желаещи да

Путин: Южна Европа може да се включи към "Турски поток" през Гърция

Путин: Южна Европа може да се включи към "Турски поток" през Гърция

Руският президент Владимир Путин не изключи възможността Южна Европа да се включи към "Турски поток" през Гърция, предаде ТАСС, цитирана от БТА. Путин каза това на съвместна пресконференция след разговори с гръцкия премиер Алексис Ципрас. "Готови сме да реализираме заедно с Гърция големи инфраструктурни енергийни проекти.

Рокади в борда на директорите на БДЖ: 2-ма шефове уволнени, нови на техните места

Рокади в борда на директорите на БДЖ: 2-ма шефове уволнени, нови на техните места

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков извърши промени в състава на Съвета на директорите на "Холдинг БДЖ" ЕАД, съобщи на сайта си ведомството. С протоколно решение на министъра като членове на Съвета на директорите на "Холдинг БДЖ" ЕАД са избрани Григори Григоров и Светломир Николов.

Чрез електронен калкулатор всеки може да изчисли данъка на колата си сам

Чрез електронен калкулатор всеки може да изчисли данъка на колата си сам

По предложение на Столична община, "Информационно обслужване" АД изработи електронен калкулатор, чрез който всеки собственик на моторно превозно средство в София може да изчисли какъв данък МПС ще дължи за 2019 г. Това съобщиха от общината. Новата формула, по която се формира данъкът за моторните превозни средства от 2019 г.

От 17 декември започва продажбата на електронните винетки

От 17 декември започва продажбата на електронните винетки

От 17 декември започва продажбата на електронни винетки от сайта bgtoll.bg и мобилното приложение. Цената на електронните винетки остава същата, както на стикер винетките. Това заяви в интервю пред БНТ професор Олег Асенов, експерт към Агенция ,,Пътна инфраструктура“. Той обяви, че се въвежда нова винетка – уикенд винетка, чиято цена е 10 лв.

С 1,35 млрд. лв. от излишъка правят “Хемус”, ще я строи държавна компания

С 1,35 млрд. лв. от излишъка правят “Хемус”, ще я строи държавна компания

До 2021 г. трябва да са готови 134 км до Велико Търново С 1,35 млрд. лева от излишъка в бюджета ще се изградят още 134,2 км от магистрала “Хемус” и така тя ще достигне Велико Търново. Правителството взе решение да отпусне допълните средства на редовното си заседание в сряда. На него присъстваха и кметове от региона - на Варна, Търговище, Севлиево,

Заради BG полици на коли в чужбина Брюксел ни сложи мониторинг  над “Зелена карта”

Заради BG полици на коли в чужбина Брюксел ни сложи мониторинг над “Зелена карта”

Български компании не плащали щети при катастрофи зад граница Международната система “Зелена карта”, базирана в Брюксел, постави мониторинг над българското бюро заради неплащане на щети, причинени от застраховани у нас автомобили в чужбина, научи “24 часа”. Председателят на бюрото Орлин Пенев във вторник бе с изключен мобилен телефон и до

Звезда на славата за 41 от "Медийна група България"

Звезда на славата за 41 от "Медийна група България"

Изпращаме 2018 г. с твърдо лидерско място на сайта на “24 часа”, нова платформа от Google, тв предаването TrendY и възроденото списание “Космос” 2018-а е годината на твърдата лидерска позиция на сайта на вестник “24 часа” и на раждането на три важни медийни продукта. Телевизионното предаване TrendY в БНТ, което се прави от екипа репортери,

Премиер, министър, парламент и 60 000 българи подкрепят строителите (Обзор)

Премиер, министър, парламент и 60 000 българи подкрепят строителите (Обзор)

Тази година компаниите предали над 50 км първокласни пътища, а лот 3.3 от “Струма” - 5 месеца по-рано Премиер, парламент и министър, държавни институции и над 60 хил. българи подкрепиха строителния бранш в призива му да не бъде употребяван в политически цели и злепоставян с атаки пред обществото и Европа.

Михаела Калайджиева става директор в “Теленор”

Михаела Калайджиева става директор в “Теленор”

Тя ще отговаря за правните отношения и регулацията От 1 януари 2019 г. Михаела Калайджиева се присъединява към висшия мениджърски екип на “Теленор” като главен директор “Корпоративна политика”, съобщиха от телекома. Така тя се връща отново в телекома, където заемаше сходна длъжност в продължение на първите 7 години от съществуването му.

Когато искате да  върнете стока

Когато искате да върнете стока

Правото ви е безусловно, щом сте я купили по интернет. В реален магазин зависи от търговеца Старахте се да изберете най-хубавите подаръци за семейството и приятелите си, но изведнъж разбирате, че дъщеря ви тийнейджърка вече не иска тези маратонки, а онези. На малкия ви син Дядо Коледа донесе същата кола, каквато подари и собствената му баба.

Вижте от високо колко машини изкараха строителите на протеста (Видео)

Вижте от високо колко машини изкараха строителите на протеста (Видео)

Вижте кадри от високо на мирния протест на строителите, който се състоя днес в защита на бранша. Тази сутрин те разположиха машини по "Цариградско шосе" на изхода от София, но не блокираха движението. Повод за недоволството им са обвиненията за некачествени ремонти. С протестиращите днес се срещнаха министър-председателят Бойко Борисов,

Френската "Фраматом" потвърди готовност да участва в процедурата за АЕЦ "Белене"

Френската "Фраматом" потвърди готовност да участва в процедурата за АЕЦ "Белене"

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова и старши вицепрезидентът на френската компания "Фраматом" Фредерик Леливър очертаха перспективи за разширяване на сътрудничеството в областта на ядрената енергетика. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на енергетиката. Двамата са разговаряли днес в Министерството на енергетиката.