Магазин на кьоше – само при късмет

  • 0
authorАвтор: Христо Николов

Магазин на кьоше – само при късмет

Иван И. е млад човек, от София. Решил е заедно със съдружник да направи малък магазин за цветя и декорации и естествено, ако търговията потръгне, да направи още такива търговски обекти. Сблъсъкът с действителността обаче се случва още при търсенето на подходящо помещение. В представите на Иван такава търговия може да се развива или на оживено място в центъра, или в голяма бизнес сграда с много работещи със стабилни доходи. Намира подходящо миниатюрно помещение в една от пресечките на булевард „Витоша“ на поносимата цена от 400 лева месечно. Но собственичката бави сключването на договор, докато в един момент не му съобщава, че цената се е удвоила. Подходящото място в представителна офис сграда се оказва 900 евро, защото вътре влизат многобройни такси за поддръжка, такса от оборота и т.нат.

Търсенето и намирането на подходящо помещение за търговия в центровете на големите градове в момента е дейност, за която трябват здрави нерви. Списъкът с такъв вид помещения е силно ограничен, защото повечето сгради по основните улици и булеварди у нас са изградени по времето на социализма и партерните помещения за търговски цели са по-скоро изключение. Тогава се е смятало, че в центъра на града трябва да има един голям Градски универсален магазин и нищо повече. Разбира се, у нас не е чак като в Москва, където разстоянието от един магазин до друг често е километри, но не е и като във Виена. България няма големи традиции в това отношение. Вече има много молове, но това е съвсем друг тип търговия.

Погледът на специалиста открива и други несъвършенства на този пазар, особено пред хората, които за първи път се захващат с търговия. Росен Генев, мениджър „Търговски площи“ в консултантската компания „Фортон“, казва, че най-трудно се намират много малки и много големи помещения. По определени причини.
„Малките са много търсени, защото на площ от порядъка на 15-20 до 30 квадрата можеш да правиш практически много различни неща: цветя, бижутерия, часовници, бутикова парфюмерия, цигари и вестници, химическо чистене, каса за плащане на комунални услуги. Впрочем, този тип помещения първи свършват и в моловете“, казва Генев.

Помещения от 1000 и повече квадратни метра също се намират много трудно, а точно такива трябват на сериозните модни търговски марки с масов характер. На нашия пазар в момента има поне две известни модни марки, които искат да открият обекти, но все още търсят помещения. Едната е испанската Mango, която откри първия си магазин преди години с франчайзингов договор, но после го закри и сега иска да навлезе с оригиналната си концепция.

Другата е американската Forever 21, която успя да наеме подходящо помещение единствено в мол „Парадайз“, но се затруднява да открие още други обекти.
Няма и как да е иначе, още повече, че в началото на демокрацията дори там, където имаше партерни магазини на голяма площ, те бяха разделяни на по-малки магазинчета.
„Липсата на подходящи помещения в центровете на градовете е нормална ситуация за България, като се има предвид, че тези обекти не са резултат на някакво целенасочено планиране за създаване на търговски зони. Понякога и обособяването на площи от над 200 квадрата се оказва предизвикателство, а още повече от 500-1000 квадрата“, казва Боряна Пенева, мениджър „Търговски площи“ в „Колиърс“.

Официалните данни за заетостта на търговските площи потвърждават тенденцията на недостиг. Според „Колиърс“ през 2016 г. свободните търговски площи в моловете в големите градове са продължили да намаляват. Във вече утвърдените търговски центрове заетостта е около 98-99%, а дори в тези, които имат поне две години работа зад гърба си, заетостта е около 94% .

Предлагането на търговски площи на главните търговски улици в столицата намалява спрямо предходния период - свободните площи в София например са в размер на 6%, а на бул.”Витоша“ – 3%. Тенденцията ще остане същата и през 2017 г., смятат от компанията. Разбира се, говорим за големите градове, в които има оживена търговия заради по-платежоспособното население.

Наемните нива остават стабилни и експертите не очакват промяна скоро. Според компанията MBL именно затова инвестицията в магазин на главна търговска улица е разумен ход, тъй като доходността от подобен обект в момента е между 5,5 и 6% с изгледи да нараства през годините.

Според Росен Генев нормалният ръст на наемните цени особено в добре функциониращите молове би трябвало да е около 10% на годишна база при сегашната ситуация. Но през 2016 г. въпреки намаляващия брой свободни площи и относително стабилното търсене, цените са се увеличили доста по-скромно – с около 5%.

Трябва да се има предвид обаче, че на този пазар има известна динамика и търговските обекти, където и да се намират, непрекъснато се закриват и се откриват нови. Отдавна са в миналото и няма изгледи да се върнат времената, когато един магазин е стоял на едно и също място по 20 години. В съвременната търговия има моди, а и някои неизбежни промени, свързани с новите технологии. Само преди 10 години например за магазин за телевизори е трябвало площ почти два пъти по-голяма отколкото сега. Освен това днес е модерно да се откриват аптеки и заведения за фрешове. Утре тези тенденции могат да отстъпят място на други.

Има още една тенденция, засягаща по-големите търговски площи – през 2016 г. освободените от Carrefour повлияха осезаемо на пазара в София, давайки отражение в значително по-висок процент на свободни площи в сравнение с предходната година. Изглежда през цялата 2017 г. ще се търсят наематели за тези пространства, въпреки че някои вече са заети.

Районният кмет в столицата или в което и да е населено място може значително да повлияе на пазара на търговски площи в която и да е посока. И ролята им не се изчерпва само с изграждането на инфраструктурата. Общината или КАТ например могат да разрешат или да забранят прословутия ляв завой с колата, за да се влезе в даден търговски обект, с което могат да улеснят или да затруднят достъпа до него.

Общината може да решава дали дадена улица в центъра да е пешеходна или не и дали да се обособят паркинги на нея. С което може тотално да промени облика й. Примерът със столичния булевард „Витоша“ е доста показателен. Докато се изграждаше метрото, зоната бе напусната напълно от модните магазини, които не се върнаха след превръщането й в пешеходна зона и мястото им бе заето от заведения за хранене. Поради простата причина, че клиентите на луксозните модни магазини нямат навика да идват до тях пеш или с метрото и липсата на автомобилен достъп обезсмисли присъствието на такива магазини по булеварда. Сега там, където има малки помещения между заведенията, те са заети от продавачи на алкохол, цигари и вестници.

Според Росен Генев сътрудничеството между собствениците на големи търговски центрове и местните власти може да доведе до нова тенденция, която вече е налице в доста градове в западна Европа. Става въпрос за изнасяне на редица общински и държавни служби в моловете, например плащане на данъци и такси, издаване на паспорти, справки за различни дейности, които касаят много хора. Въпрос на разбирателство е между двете страни и ако някой у нас се престраши да опита, ще се получи добра синергия. Същото важи и за касите за плащане на комунални услуги, разликата е, че тези предприятия са частни дружества. Тяхното място според Генев е също в моловете.

След 2006 г., когато в България започнаха да функционират молове, се случи още една вълна на строителство на такива модерни търговски центрове – между 2011 г. и 2015 г., когато бяха довършени много от замразените заради финансовата криза проекти.

По отношение на това дали можем да очакваме и трета вълна в изграждането на молове, експертите са единодушни. „Поне в близко бъдеще това няма как да се случи“, казва Боряна Пенева от „Колиърс“. Според нея единствената активност в това отношение ще е евентуалната смяна на собствеността на някои проекти или на модела на управлението им.

Росен Генев също не очаква нови молове от сегашния класически тип. Според него новият тренд на пазара на търговски площи е по-скоро в изграждането на проекти със смесено предназначение, в които има и търговски площи. „Това ще са комплекси с много жилища, офиси, хотели и търговски части, каквито в момента на хартия има много, но реално ще се строят по-масово през следващите 3-4 години“, смята той. Пример за подобен проект е пуснатият тази година в експлоатация „Сан Стефано Плаза“ срещу националната телевизия. Друг проект, но многократно по-голям, е „Гранд Каньон“ в столичния комплекс „Младост“ на турската „Гаранти Коза“, който е в етап на проектиране и отчуждаване на терени.

По отношение на търговските части това ще бъдат нови за нашия пазар продукти и е все още загадка как те ще бъдат възприети от хората. Затова според Генев е малко вероятно в тях наемите да са до такава степен функция на оборотите както е сега в класическите молове. Там наемът има една твърда част, към която се добавят различни такси за общи части и поддръжка и една трета част, която представлява процент от оборота.

При смесените проекти това е малко вероятно, още повече, че оборотите в търговията на дребно в България през последните 3 години постоянно се увеличават. Но в тези комплекси е неизвестно дали и как може да се привлече посетителски поток.

Всъщност, ако се гледат глобалните тенденции в търговията, България е все още с потенциал за ръст. Защото въпреки многото нови молове, по търговска площ на глава от населението сме все още на последно място в ЕС. В това отношение България е все още развиващ се пазар и потенциалът за ръст е все още много голям.

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Гинка Върбакова излиза от бизнеса с фотоволтаици

Гинка Върбакова излиза от бизнеса с фотоволтаици

Това е заради делото на “Инерком” срещу КЗК, която забрани сделката с ЧЕЗ заради концентрация Гинка Върбакова, чиято фирма “Инерком България” бе избрана за купувач на активите на ЧЕЗ в България, излиза от управлението на бизнеса си с фотоволтаици. Това става ясно от промени във фирмите, които тя до 12 септември оглавяваше.

Финансовият регулатор заличи "Лев Инс брокер" като брокер

Финансовият регулатор заличи "Лев Инс брокер" като брокер

Заличиха "Лев Инс брокер" от регистъра на застрахователните брокери, воден от Комисията за финансов надзор(КФН). То е отделна компания от застрахователната компания "Лев Инс". Това става ясно от решенията взети от регулатора в понеделник.  В решението за заличаване се посочва, че застрахователният брокер не е изпълнил изискването за внасяне на

Доматите поевтиняват, краставиците и чушките поскъпват

Доматите поевтиняват, краставиците и чушките поскъпват

Индексът на тържищните цени /ИТЦ/, който отразява цените на хранителните стоки на едро, се покачи тази седмица с 2,60 процента до 1,374 пункта, сочат данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата /ДКСБТ/. Тази година ИТЦ падна в средата на август до 1,311 пункта. Базовото ниво на индекса - 1,000, е от 2005 година.

От днес започват масово да разрушават незаконни постройки в Гърция

От днес започват масово да разрушават незаконни постройки в Гърция

Днес започва мащабна акция по разрушаване на незаконни строежи в Гърция, предава БНР. След област Атика, днес стартира бутане на вили и къщи в цялата страна, строени на забранени зони на брега на морето и в защитени горски райони. Изтече и законният срок, в който собствениците имаха право да обжалват.

Ангелкова: Козлодуй има потенциал да стане притегателен център за културно-исторически туризъм

Ангелкова: Козлодуй има потенциал да стане притегателен център за културно-исторически туризъм

Козлодуй има голям потенциал да стане притегателен център за културно-исторически туризъм. По този начин общината ще има възможност да се превърне във все по-търсена и атрактивна туристическа дестинация за четири сезона. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова по време на откриването на втория Фестивал на занаятите и изкуствата в

Енергиен експерт: Не е съмнително, че Ахмед Доган е купил ТЕЦ-Варна

Енергиен експерт: Не е съмнително, че Ахмед Доган е купил ТЕЦ-Варна

По думите на Хиновски централата била в тежко финансово положение, но тази сделка безспорно е положителна за българската енергетика „В никакъв случай не е съмнително, че Ахмед Доган е купил 70% от ТЕЦ-Варна, защото това е много важна централа”, коментира енергийният експерт Иван Хиновски в студиото на „Тази сутрин” по Би Ти Ви.

Близо 10% увеличение на броя на туристите в Гърция

Близо 10% увеличение на броя на туристите в Гърция

Над 44 милиона пътници са използвали гръцките летища в периода януари - август 2018 г., което е увеличение с 9,9 процента спрямо същия период на миналата година, съобщава в. "Катимерини". По данни на Службата за гражданска авиация е регистриран също ръст от 8,7 процента на броя на полетите. Нарастването на броя на пасажерите на атинското

НАП глобява фирми, които не са подали финансови отчети

НАП глобява фирми, които не са подали финансови отчети

Инспектори на НАП налагат глоби на компании, които не са подали навреме финансовите си отчети, съобщиха от приходната агенция. Срокът за подаване на документите е 30 юни, обясниха за “24 часа” от Националната агенция за приходите. Това означава, че е изтекъл, преди да блокира регистърът. Списъкът с неподалите навреме отчети е бил изпратен на

Някои забрани, с които туристите в Европа трябва да се съобразят

Някои забрани, с които туристите в Европа трябва да се съобразят

Септември е също подходящ месец за туризъм из Европа. Туристите обаче трябва да са подготвени за някои изненадващи правила и забрани, чието несъблюдаване може да ги прати в затвора или да им навлече глоби, пише сайтът "Кълчър трип". Изданието обобщава някои от най-странните забрани на Стария континент.

Родопите и Сакар съчетават вино и исторически забележителности

Родопите и Сакар съчетават вино и исторически забележителности

В региона броят на туристите се е увеличил с 5%, заяви в Кърджали министър Ангелкова Съчетанието на големия брой исторически забележителности с винени дегустации може да увеличи няколко пъти потока от туристи в Родопите и Сакар. Около това се обединиха участниците в дискусия, проведена в Кърджали и посветена на 12-те винено-кулинарни дестинации,

Най-коментирани

Кения покани българския бизнес, чака инвестиции във високите технологии (Снимки)

Кения покани българския бизнес, чака инвестиции във високите технологии (Снимки)

Първите дипломати на България и Кения се договориха да организират съвместен бизнес форум, да работят за инвестиции на български ИТ компании и да възобновят обучението на кенийски студенти в страната ни. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи. Външните министри Екатерина Захариева и Моника Джума разговаряха в Монреал в

Гинка Върбакова излиза от бизнеса с фотоволтаици

Гинка Върбакова излиза от бизнеса с фотоволтаици

Това е заради делото на “Инерком” срещу КЗК, която забрани сделката с ЧЕЗ заради концентрация Гинка Върбакова, чиято фирма “Инерком България” бе избрана за купувач на активите на ЧЕЗ в България, излиза от управлението на бизнеса си с фотоволтаици. Това става ясно от промени във фирмите, които тя до 12 септември оглавяваше.

Марина Костадинова: С подкрепата на Fibank ще увеличим двойно обема на нашата изба

Марина Костадинова: С подкрепата на Fibank ще увеличим двойно обема на нашата изба

Още с първата реколта винарната печели международни награди Българска винарна печели медали от международни конкурси още с първата си реколта. Това разказа Марина Костадинова от изба “Страцин”. Тя и съпругът ѝ Красимир са собственици на избата, макар и двамата да са икономисти по образование. Винарната пуска дебютната си бутилка вино през 2017 г.

82 млн. лева са приходите в туристическия сектор това лято

82 млн. лева са приходите в туристическия сектор това лято

Осемдесет и два милиона лева повече са приходите в бизнес сектора спрямо миналата година. Сравнението е за периода 1 януари 17 септември. Отчетен е и два процента ръст на оборотите от туризъм през юни и юли. Общият оборот в бизнес сектора в Бургаска област за юни, юли и август е 2 540 000 000 лева, което прави с половин милиард повече спрямо същия

Анелия Георгиева: С подкрепата на Fibank ще разширим производството си

Анелия Георгиева: С подкрепата на Fibank ще разширим производството си

 Компанията първа в България изработва детски площадки по европейски стандарт “Металпласт инженеринг” е първата фирма в България, която прави детски площадки по европейски стандарти, преди още да са въведени у нас. “През 1997 г. започнахме с производство на стъклопласти. Първоначално работехме за една от веригите бензиностанции - първите в

3 млрд. лв. не стигат за три магистрали и два тунела

3 млрд. лв. не стигат за три магистрали и два тунела

3 млрд. лв. са необходими за непостроените 250 км от "Хемус", магистрала "Черно море", Русе-Велико Търново, тунела под Шипка и под "Петрохан". Това съобщи зам.-министърът на регионалното развитие Валентин Йовев по време на конференция за възможностите за развитие на публично-частното партньорство. "Добрата новина е,

90 секунди, за да се купи електронна винетка от терминал (Снимки)

90 секунди, за да се купи електронна винетка от терминал (Снимки)

Стикер само за уикенда ще струва 10 лева Около 90 секунди отнема купуването на електронна винетка от терминала за самообслужване. Това стана ясно след демонстрация в пътната агенция на новата система, която се изгражда в момента. Менюто позволява да се изберат осем езика - български, английски, немски,

Доклад: Търговските спорове засилват рисковете за глобалното икономическо развитие

Доклад: Търговските спорове засилват рисковете за глобалното икономическо развитие

На открития вчера Форум за китайско развитие – 2018 г. експерти споделиха, че настоящите търговски спорове отслабват функцията на системата за многостранна търговия, като има вероятност те да доведат до финансова криза и да окажат голямо отрицателно влияние върху възстановяващата се глобална икономика, предаде bulgarian.cri.cn.

Проверяват доходите на над 500 собственици на скъпи коли

Проверяват доходите на над 500 собственици на скъпи коли

Търсят и кой ползва служебни возила като лични Фирмите и личните доходи на повече от 500 собственици на луксозни возила по Черноморието ще бъдат обстойно проверени от данъчните, научи “24 часа”. Инспекторите ще съпоставят финансовото състояние на фирмите и на техните собственици. Проверката трябва да покаже дали например те не са се сдобили с

19% от тока в  България - от ВЕИ

19% от тока в България - от ВЕИ

19,2% от консумираното електричество в България се произвежда от възобновяеми източници, показват данни на Евростат за 2016 г. Средната стойност за Европейския съюз е 29,6%. Най-голяма част от тока от ВЕИ-та се произвежда чрез хидроенергия (36,9 на сто), следвана от вятъра (31,8%). Със слънчева светлина се генерират 11,6%, а останалите 19,

Проверяват доходите на над 500 собственици на скъпи коли

Проверяват доходите на над 500 собственици на скъпи коли

Търсят и кой ползва служебни возила като лични Фирмите и личните доходи на повече от 500 собственици на луксозни возила по Черноморието ще бъдат обстойно проверени от данъчните, научи “24 часа”. Инспекторите ще съпоставят финансовото състояние на фирмите и на техните собственици. Проверката трябва да покаже дали например те не са се сдобили с

19% от тока в  България - от ВЕИ

19% от тока в България - от ВЕИ

19,2% от консумираното електричество в България се произвежда от възобновяеми източници, показват данни на Евростат за 2016 г. Средната стойност за Европейския съюз е 29,6%. Най-голяма част от тока от ВЕИ-та се произвежда чрез хидроенергия (36,9 на сто), следвана от вятъра (31,8%). Със слънчева светлина се генерират 11,6%, а останалите 19,

Кения покани българския бизнес, чака инвестиции във високите технологии (Снимки)

Кения покани българския бизнес, чака инвестиции във високите технологии (Снимки)

Първите дипломати на България и Кения се договориха да организират съвместен бизнес форум, да работят за инвестиции на български ИТ компании и да възобновят обучението на кенийски студенти в страната ни. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи. Външните министри Екатерина Захариева и Моника Джума разговаряха в Монреал в

Хлябът с 30 ст. по-евтин, ако веригите го продават без печалба

Хлябът с 30 ст. по-евтин, ако веригите го продават без печалба

l По 230 г на ден яде средно българинът l Най-скъпите видове стигат до 6-7 лева за килограм С 20-30 ст. може да е по-евтин хлябът, ако търговските вериги го продават без печалба. Това сочат разчети на икономисти и браншовици. Преди ден земеделският министър Румен Порожанов обяви, че е постигната такава договорка с част от петте най-големи

82 млн. лева са приходите в туристическия сектор това лято

82 млн. лева са приходите в туристическия сектор това лято

Осемдесет и два милиона лева повече са приходите в бизнес сектора спрямо миналата година. Сравнението е за периода 1 януари 17 септември. Отчетен е и два процента ръст на оборотите от туризъм през юни и юли. Общият оборот в бизнес сектора в Бургаска област за юни, юли и август е 2 540 000 000 лева, което прави с половин милиард повече спрямо същия

"Инерком" уведоми КЗК, че е излязла от бизнеса с фотоволтаци

"Инерком" уведоми КЗК, че е излязла от бизнеса с фотоволтаци

Фирмата на Гинка Върбакова "Инерком България" уведоми КЗК, че в нейното портфолио вече няма фотоволтаици. Какво "24 часа" писа КЗК забрани сделката на "Инерком" за активите на ЧЕЗ в България, тъй като се опасява от концентрация, защото и двете фирми притежават соларни паркове. "Инерком" обжалва във Върховния административен съд,

Токът няма да поскъпне от октомври въпреки предстоящото повишение на цената на газа

Токът няма да поскъпне от октомври въпреки предстоящото повишение на цената на газа

Токът няма да поскъпне от октомври въпреки предстоящото 14-процентно повишение на цената на природния газ. Това заяви за "Хоризонт" председателят на Българската федерация на индустриалните енергийно консуматори Константин Стаменов. Той се позова на доклад на енергийния регулатор, публикуван за обществено обсъждане, предаде БНР.

Отпускат нов вид помощи на деца без един или двама родители

Отпускат нов вид помощи на деца без един или двама родители

Деца с един или двама починали родители от началото на следващата година да получават месечна помощ, решиха на първо четене депутатите с приети единодушно на първо четене промени в Закона за семейни помощи за деца. Условието е те да нямат право на наследствена пенсия, поради липсата на съответния изискуем осигурителен стаж на починалия родител.

7 милиона китайци ще пътуват в чужбина през „златната седмица"

7 милиона китайци ще пътуват в чужбина през „златната седмица"

Предвижда се близо 7 милиона туристи от Китай да пътуват в чужбина по време на едноседмичната почивка за Националния празник, известна още като „златната седмица". Броят им заема около 5% от всички пътуващи зад граница през цялата година, се посочва в скорошен доклад на китайската онлайн туристическа платформа Ctrip.

Парното за втори път поскъпва тази година - сега от 2 до 9%

Парното за втори път поскъпва тази година - сега от 2 до 9%

Най-голямо увеличение има в Пловдив и в София, най-малко е в Бургас С 8% да поскъпне парното в София предлагат от КЕВР в доклад за цената от 1 октомври, при 13,89% увеличение на природния газ. В публикация преди дни “24 часа” пресметна, че точно толкова ще е поскъпването. Така за тази зима цената се вдига с 16%,