Управляващият директор на Международния валутен фонд(МВФ)заяви днес, че глобалният икономически растеж укрепва, но допълни, че една "погрешна политика" би могла да спре ускорението му, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В заключителното комюнике от срещата на финансовите министри и централните банкери в Г-20 в германския град Баден-Баден Лагард определи форума на водещите световни икономики като изключително важна платформа за големите икономики, на който да работят заедно в определена рамка.

Срещнахме се в момент, когато растежът набира инерция по света и има сигнали, че глобалната икономика е достигнала повратна точка, макар несигурността да не е отпаднала, допълни Лагард.

Тя не се спря на неуспеха на главните финансисти от Г-20 да постигнат споразумение за подкрепа на свободната търговия, отбеляза Ройтерс.

Управляващият директор на МВФ обаче подчерта, че силната политика на данъчни и структурни икономически реформи е от ключово значение за бъдещата посока на развие на глобалната икономика.

"Глобалното сътрудничество и воденето на правилна политика могат да помогнат да се постигне силен, траен, балансиран и всеобхватен растеж, докато една погрешна политика може да спре инерцията му", заяви Лагард.