14 дни след като стана директор на агенцията по горите, Гогов е обект на прокурорска проверка след телевизионно разследване

Има ли връзка между брутално разстреляните и оставени показно 7 елени и бременни кошути и разследване със скрита камера срещу новия шеф на агенцията по горите Григор Гогов?

Общото е мястото - Попово и ловното стопанство “Черни Лом”. До 7 март Григор Гогов е ръководил това държавно предприятие. Ден по-късно служебният министър на земеделието Христо Бозуков го назначава за шеф на агенцията по горите. Като горски от Попово Гогов се опитва да спре договор за концесия на ловното стопанство с най-големия бизнесмен в района - собственика на “Път инжинеринг" и известното олио “Роса” Иван Иванов.

Няма и две седмици след като е оглавил агенцията по горите, Гогов вече е обект на проверка от главната прокуратура. Разследване на Нова тв със скрита камера твърди, че докато Гогов е в държавното стопанство в Попово, е продавал без търг големи количества дърва на близки до него фирми чрез подставени лица. Цената им е била с 40% по-ниска от постиганата при търг. В схемата участвал работникът Милчо, на чието име се водела фирмата, който признал, че шефът бил Гогов и дървесината отивала в базите на сина му Георги.

Веднага след излъчването на репортажа Сотир Цацаров се самосезира и започва разследване. Прокуратурата проверява и другия скандален случай за убити 7 елена и бременни кошути край Попово, за който “24 часа” писа неколкократно. (Виж по-долу - б.р.)

Самият Гогов категорично отрича да има нередности и посочва поръчителя на атаката - бизнесмена Иван Иванов.

“Очаквам с нетърпение пълна проверка. Атаката е свързана с убитите зверски 7 елена”, заяви пред “24 часа” Григор Гогов. Според него

всичко е заради

договора за

съвместна

дейност

на ловно стопанство “Черни Лом” и “Път инжинеринг” на бизнесмена Иванов за базата в Еленово. Като директор на ловното стопанство Гогов е изпратил до земеделското министерство докладна, че концесионерът източва държавни средства в особено големи размери. Например ограда, направена от частника, е отчетена като инвестиция от 2 млн. лв., докато лицензиран оценител е дал становище, че струва само 238 хил. лв. Освен това приходите от лов се делели в съотношение

82% за фирмата

и само 18 на сто

за държавата

Ловното стопанство правело разходи за по 100 000 лв. годишно, а получавало по едва 2-3 хил. лв. За сравнение по друг договор за концесия на друга база на територията на стопанство “Черни Лом” - с “Таурус консулт” на чешкия бизнесмен Яромир Тесарж, приходите от лова за държавата били 75%.

“Затова приемам да ме проверяват и мен, защото съм подписал анекс към този договор на “Път инжинеринг”, а той е явно неизгоден”, каза Гогов. Това била и основната причина за обтегнатите отношения с Иван Иванов. Заради отправени заплахи бизнесменът дори имал ограничителна заповед да не доближава Гогов.

Иначе новият горски шеф отрича, че дървесината, купена от фирмата на Милчо в разследването на Нова телевизия, отива към складовете на сина му Георги. Фирма “Лессервиз” била обявена в несъстоятелност преди 3 г.

Не е хуманно, че сега намесват с тази фирма дори майка ми, а тя е на 84 години, каза Гогов.

Според него продажбата на дървесина по ценоразпис е напълно законна практика. Всички фирми, които имат нужда от дървесина, подават заявления до горското стопанство, те се обобщават и изпращат до Североизточното предприятие в Шумен, което е принципал на Попово. Ако оттам разрешат продажбите, се правят. “Без разрешение не сме продали и 1 куб. метър”, твърди Гогов. Според него дори двете фирми, които подавали постоянно сигналите срещу него били купили по този начин много повече, отколкото замесения в разследването Милчо. Той например взел само 700 кубика от продадените по ценоразпис 15 000 куб. метра.

Спират разследванията за

екзекуцията на животните

Разследванията за убийствата на 2 елена и 4 бременни кошути в държавното горско стопанство “Черни Лом” ще бъдат спрени, научи “24 часа”. Това ще стане до дни, а причината е, че няма никакви доказателства, сочещи към извършителите.

Първият мъртъв елен е намерен прострелян на 27 октомври 2016 г. На 17 януари 2017 г. е открит друг смъртоносно прострелян елен. Серията от престъпни посегателства срещу едрия дивеч в района продължава на 18 срещу 19 януари, когато е намерен още един труп. При всички убийства липсват следи. На 21 януари две бременни кошути са открити разстреляни в землището на с. Еленово. Тогава гард от стопанството видял джиповете на бизнесмена Иван Иванов да минават близо до мястото на разстрела. Неговата карабина, както и тази на хора от ловната му дружинка са проверени. Вещи лица са категорични, че не е стреляно с тях. На 22 януари отново е убито животно, но и това дело ще бъде спряно.

Засега ще бъде продължено разследването за последното убийство на елен, станало на 27 януари. Там експертиза показала леко сходство с оръжието на 70-годишен пенсионер. Най-вероятно не е стреляно с неговото оръжие, но са нужни още проверки, обясниха прокурори.

През януари край Попово имаше поредица от разстреляни елени и кошути.
През януари край Попово имаше поредица от разстреляни елени и кошути.